Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Hoe wordt rundvlees gerijpt?

Het rijpen van rundvlees is een kunst op zich. Het wordt gedaan om de smaak, malsheid en eigenlijk de algehele kwaliteit van het vlees enorm te verbeteren. Wij gaan samen met jou in deze blog eens kijken naar het rijp proces van rundvlees, de verschillende gebruikte methoden en gaan we kijken naar hoe het rijpen van vlees, de manier waarop we vlees ervaren heeft getransformeerd.

Wat houdt het rijpen van rundvlees in?

Wanneer je rundvlees rijpt sla je het vlees als het ware op onder goed gecontroleerde omstandigheden. Dit zorgt ervoor dat de enzymen in het vlees de kans krijgen om het natuurlijke afbraakproces uit te voeren. Maar hoe draagt dit proces dan bij aan de kwaliteit van het vlees? Het vlees wordt dankzij het natuurlijk afbraakproces zachter, malser en smaakvoller. Er zijn enkel twee methoden om rundvlees te rijpen, je hebt: droogrijping en natrijping. Beide manieren van drogen bieden hun eigen unieke voordelen op het eindproduct.

Droogrijping

Droogrijping, ook wel dry aging genoemd is de oudste methode van de twee en wordt gezien als een meer traditionele vorm. Maar hoe werkt het? Het rundvlees wordt onverpakt opgehangen of zelfs op rekken geplaatst. Dit gebeurt altijd in een goed gecontroleerde koele ruimte waarbij de luchtvochtigheid en luchtcirculatie ook nog eens ontzettend goed worden bijgehouden. Dit rijpingsproces kan enkele weken tot maanden duren. Maar wat doet dry aging dan precies? Dry aging droogt het vlees aan de buitenkant uit, de buitenkant krijgt als het ware een korst op het vlees terwijl de binnenkant nog ontzettend smaakvol en mals blijft. Rundvlees dat het proces van droogrijping doorstaat herken je aan de diepe en rijke smaak en ook aan de boterzachte textuur. Het vlees dat door het droogrijpingsproces gaat heeft ook vaker te maken met gewichtsverlies van het vlees, daarnaast is het ook bekend dat het rundvlees verkocht wordt tegen een hogere prijs per kilo.

Natrijping

Natrijping is een veel nieuwere manier van het rijpen van rundvlees. Het vlees wordt hier namelijk vacuum verpakt en gerijpt onder gekoelde omstandigheden. Het proces duurt hier minder lang dan bij het droogrijpen, waar we daar praten over weken tot maanden hebben we het bij natrijpen over dagen tot weken. Dit proces zorgt er namelijk voor dat het vocht wat zich al in het vlees bevindt daar ook aanwezig blijft, dit voorkomt gewichtsverlies. We kunnen ook zeggen dat het natrijpen een kostenefficiëntere en makkelijk te beheren manier is wanneer je werkt op een grotere schaal.

Hoe belangrijk zijn temperatuur en tijd?

Welke van de twee methodes je ook kiest het vergt beide tijd en een goede omgang met de temperatuur, deze factoren zijn beide cruciaal voor het eindproduct. Het rijpen van rundvlees dient te gebeuren in een constante en vooral ook koele omgeving welke net boven het vriespunt ligt. Daarnaast heb je ook een specifieke luchtvochtigheid nodig, dit alles zorgt er namelijk voor dat er géén groei aanwezig kan zijn van schadelijke bacteriën in het rijpingsproces. De duur van het rijpen hangt af van de gewenste smaakintensiteit en textuur. Hoe langer je het vlees laat rijpen hoe geconcentreerder de smaken worden.

Welke rol spelen enzymen?

We gaven al eerder aan dat enzymen een rol spelen in het droogproces en je vraagt je misschien af waarom enzymen nou eigenlijk zo belangrijk in het droogproces? De enzymatische afbraak is key wanneer het aankomt op rijpen. De natuurlijke enzymen binnenin het vlees beginnen namelijk eiwitten, vetten, en andere moleculen af te breken, dit zorgt voor een vrij complex smaakprofiel en zorgt daarnaast ook nog eens voor zachter vlees.

Welke voordelen hebben gerijpt vlees?

Wanneer we gaan kijken naar gerijpt rundvlees en waar we het over gehad hebben, weten we dat het een verbeterde smaak en textuur brengt. Hier houdt het echter niet op, gerijpt rundvlees biedt namelijk een smaakervaring die niet gerijpt rundvlees nooit zou kunnen bieden. De smaken die vrij komen bij het rijpen maken het bereiden van een gerecht super eenvoudig en zet het gerijpte rundvlees zelf direct in de spotlights. Ook wordt gerijpt rundvlees vaak, of misschien moet ik wel zeggen altijd, gezien als een premium product.

Zijn er uitdagingen of overwegingen?

Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat gerijpt rundvlees komt met ontzettend veel voordelen als het gaat om smaak, malsheid en textuur. Toch zijn er wel uitdagingen aan verbonden. Deze methode vereist namelijk een strikte controle over de omgevingsfactoren Daarnaast heeft het proces ook een groter risico voor wat betreft een kans op productverlies. Dit geeft eigenlijk aan hoe tijdrovend en potentieel kostbaar dit proces zou kunnen zijn.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl snappen als geen ander dat het rijpen van rundvlees een complex proces is welke een diepe kennis van vlees vereist. Wij rijpen bijvoorbeeld ons rund en kalfsvlees zelf, dit doen wij doormiddel van het natrijpen. Het proces waar wij gebruik van maken duurt ongeveer 3 tot 4 weken. We zien ook dat het rijpen van vlees door de jaren of misschien zelfs wel eeuwen heen ontzettend is verbeterd en misschien zelfs wel geperfectioneerd. Het resulteert namelijk in een onvergetelijke smaak en een botermalse eet ervaring. Wij van Vleesch.nl rijpen het vlees dan ook ontzettend graag en laten jou met plezier genieten van een premium ervaring.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 3 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 3 maanden geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 3 maanden geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 3 maanden geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 4 maanden geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 6 maanden geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 9 maanden geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden

Het is gewoon weer top vlees. Malser dan bij Bart kan je het niet krijgen. Het smelt gewoon op je tong. Besteld en dag later al geleverd

10 / 10
Tim Verkuijlen 1 jaren geleden

Zeer tevreden over Bart en zijn service! Super vriendelijk en snelle levering. Het vlees is echt super! Ik zou het iedereen aanraden.

9 / 10
Rob Steenstra 1 jaren geleden

heerlijk pakket vlees ontvangen gisterenavond. we eten weinig vlees, echter als we het eten dan altijd van Bart Lammers, snel geleverd, altijd leuk contact. Niet alleen zijn wij er b[...]

10 / 10
Carla Duyts 1 jaren geleden

Vleesch.nl .......een echte aanrader, mooie/lekkere vleesproducten voor een redelijke prijs, en rechtstreeks van de boer. De communicatie is ook echt super, snel en vriendelijk. Op d[...]

10 / 10
evert bruinekool 1 jaren geleden

Het vlees is heerlijk mals en van super kwaliteit.Bestellen is eenvoudig, levering en service zijn heel goed.en dit alles ook nog eens voor een prima prijs. Wij zijn en blijven hier [...]

10 / 10
Annemie Leenders 2 jaren geleden

Afgelopen donderdag het grote pakket kalfsvlees ontvangen. Super service alles netjes verpakt en gewicht en soort vermeld, koerier netjes op de opgegeven tijd aanwezig. Keurig.Zaterd[...]

10 / 10
M. Comijs 2 jaren geleden

Vandaag het stoofvlees klaar gemaakt .
Rauw geproefd smaak heerlijk. De kat keurde het ook goed ????
We zijn gewend het stoofvlees in de snelkookpan te bereiden met kruiden[...]

10 / 10
Ronald Brekelmans 2 jaren geleden

We hebben weer een zelf samengesteld pakket Rund en Kalfsvlees mogen ontvangen.Onze ervaringen zijn dat de kwaliteit en smaak echt super zijn. Keurig verpakt en afgemeten porties,goe[...]

10 / 10
Ronald Brekelmans 2 jaren geleden

Vandaag heb ik de Kalfsentrecote besteld en klaargemaakt... wat was dat smullen zeg! Bedankt voor dit heerlijk stuk vlees Bart en tot de volgende bestelling!

10 / 10
Oran Blaycher 2 jaren geleden

vanavond wederom een heerlijk vleespakket mogen ontvangen, we zullen er van genieten, en dank voor de heerlijke lever die je erbij hebt gedaan, helemaal gratis en voor niets!

10 / 10
Carla Duyts 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie