Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Welk rundvlees is perfect voor dry age?

Wij van Vleesch.nl staan er om bekend dat wij Belgische Witblauwe kruislings houden op onze boerderij, een ras dat bekend staat om zijn indrukwekkende spiermassa en malse vlees. Dit vleesras is een perfecte keuze voor dry aging. Dit is een zeer delicaat proces welke de smaken en texturen van rundvlees naar een compleet nieuw niveau tilt.

In onze blog gaan wij samen eens kijken naar dit proces en ik kan je vast garanderen dat je gaat watertanden. Wij van Vleesch.nl geloven namelijk dat er weinig is dat een goed stuk dry aged rundvlees zou kunnen evenaren.

Wat is dry aging?

Laten we eerst eens uitleggen wat dry aging eigenlijk is. Dry aging is een proces waarbij rundvlees gedurende een lange tijd wordt gerijpt onder omstandigheden die goed gecontroleerd kunnen worden en ook zijn. Deze omstandigheden omvatten temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs luchtstroming, al met al er komt veel bij kijken. Maar, dit proces verbetert de smaak en het textuur van het vlees aanzienlijk. Dry aging zorgt eigenlijk voor een ongekende malse bite.

Waarom zou je de Belgische Witblauwe gebruiken voor dry aging?

Hoewel het natuurlijk een beetje bias is dat wij zelf Belgische Witblauwe kruislings op onze boerderij hebben en daarom ook kiezen voor dit ras voor wat betreft dry aging, toch moet ik zeggen dat er aan dit ras ontzettend veel voordelen zitten die dit proces het absoluut waard kunnen maken.

Genetische eigenschappen

Het Belgische Witblauwe ras staat bekend om zijn opmerkelijke spierontwikkeling en relatief lage vetpercentage. Daarnaast heeft dit ras toch een prachtige en smaakvolle vetmarmering. Dit unieke kenmerk zorgt ervoor dat het vlees ontzettend mals is, zelfs voordat het dry aging proces begint.

De kwaliteit van het vlees

Het vlees van Belgisch Witblauw kruislingen is rijk aan een vet dat ook wel intramusculair vet heet, dit wordt ook wel marmering genoemd. Dit is ontzettend belangrijk voor het rijpingsproces. Deze marmering laat het vlees tijdens het rijpen niet uitdrogen en versterkt de smaak.

De beste vleessoorten voor dry aging

Wanneer je graag zelf vlees wilt drogen is er natuurlijk ontzettend veel keuze. Echter zijn er specifieke vleessoorten welke het fantastisch zullen doen tijdens het dry aging proces. Dit hebben ze te danken aan hun textuur en vetverdeling. Laten we hier eens goed naar kijken.

  • De rib-eye

Laat ik voorop stellen dat de rib-eye een persoonlijk favoriet is en het meest lekkere stuk vlees. Daarnaast wanneer je het combineert met het proces van dry aging krijg je de meest volle, rijke en geconcentreerde smaak na het rijpen. Dit heeft het vlees te danken aan de prachtige marmering rondom de malse spieren.

  • De entrecôte

De entrecôte, of lendestuk, is een iets magerder stuk vlees in vergelijking met de rib-eye, maar dankzij de overheerlijke vetrand zal een entrecôte je toch verbazen met de krachtige en rijke smaken na het droogproces.

  • De T-bone

De T-bone is een vleessoort die niet vergeten mag worden wanneer het aankomt op dry aging. De T-bone combineert namelijk twee ontzettend lekkere smaken in één. Dit komt door de malse filet en de overheerlijke entrecôte. In dit geval zal dry aging de smaak sterkte en malsheid van beide vleessoorten een aantal niveaus omhoog tillen. Dit zal je ongetwijfeld een spectaculaire eetervaring opleveren.

Hoe dry age ik mijn vlees thuis?

Niet alleen het roken van vlees is een hobby van vele, men wil ook graag in de mogelijkheid zijn om hun vlees thuis te kunnen drogen. Maar hoe gaat dit proces in zijn werk en wat heb ik nodig? Laten we daar nu eens dieper op ingaan.

De uitrusting

Om het dry aging proces te kunnen starten heb je een speciale dry-aging koelkast nodig. Deze koelkast kan de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie met gemak en ontzettend nauwkeurig reguleren.

Voorbereiding

Hoe bereid ik mezelf hierop voor? Begin allereerst met het kiezen van een hoge kwaliteit vleessoort, in mijn geval natuurlijk de rib-eye. Laten we zorgen dat het vlees goed gekoeld en helemaal schoon gemaakt is voordat we het in de dry-aging koelkast plaatsen. Gebruik hiervoor gewoon stromend water. Je kunt de rib-eye hier makkelijk mee schoon maken.

Het proces

Nu plaatsen we de rib-eye in de speciale koelkast rijpen voor een periode van minimaal 28 dagen. Stel alles in zodat jij jouw perfecte stuk vlees kunt krijgen. Wat belangrijk is, is dat je het vlees in de gaten houdt, maar het liefste niet teveel stoort. Je kunt met jouw acties namelijk het proces beïnvloeden waardoor het vlees er niet uitkomt zoals jij graag voor ogen hebt.

Een paar tips voor het beste resultaat

We zouden Vleesch.nl niet zijn als we niet overal tips voor zouden hebben. Zodoende heb ik wat belangrijke tips voor jou op een rij gezet.

  • Hygiëne: Hygiëne is zo ontzettend belangrijk, zo zorg je ervoor dat jouw vlees niet in aanraking komt met bacteriën die jij absoluut niet in het vlees wilt hebben. Zorg er dus voor dat echt alles, van de koelkast tot je handen tot het vlees zelf, helemaal schoon is. Zorg ervoor dat alles, van de koelkast tot je handen en het vlees zelf, schoon is.
  • Controleren: Ja dit kan, maar ik zou zeggen stoor je vlees niet te veel, iedere keer dat je aan het werk gaat in die koelkast voeg je weer vocht, misschien wel warmte of andere elementen toe, die het vlees weer kunnen aantasten.
  • Geduld: Het belangrijkste van alles is, wees geduldig! Dry agen gaat niet snel, het is zelfs een heel delicaat proces. De ontwikkeling van smaak heeft tijd nodig.

Conclusie

Voor de echte vleesliefhebbers onder ons is dry aging een uitgelezen kans om alles uit jouw vlees te halen. Het zorgt namelijk voor een ongekende, diepe en rijke smaak welke in ons geval in de Belgische Witblauwe kruislings verborgen ligt. Je haalt ze met dit proces echt naar boven. Kies de juiste vleessoorten en beheer met alle rust en geduld het dry aging proces. Wanneer het klaar is kun je genieten van een ongekende luxe smaak die je niet snel zult vergeten.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 2 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 3 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 3 maanden geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 3 maanden geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 3 maanden geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 4 maanden geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 6 maanden geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 9 maanden geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden

Het is gewoon weer top vlees. Malser dan bij Bart kan je het niet krijgen. Het smelt gewoon op je tong. Besteld en dag later al geleverd

10 / 10
Tim Verkuijlen 1 jaren geleden

Zeer tevreden over Bart en zijn service! Super vriendelijk en snelle levering. Het vlees is echt super! Ik zou het iedereen aanraden.

9 / 10
Rob Steenstra 1 jaren geleden

heerlijk pakket vlees ontvangen gisterenavond. we eten weinig vlees, echter als we het eten dan altijd van Bart Lammers, snel geleverd, altijd leuk contact. Niet alleen zijn wij er b[...]

10 / 10
Carla Duyts 1 jaren geleden

Vleesch.nl .......een echte aanrader, mooie/lekkere vleesproducten voor een redelijke prijs, en rechtstreeks van de boer. De communicatie is ook echt super, snel en vriendelijk. Op d[...]

10 / 10
evert bruinekool 1 jaren geleden

Het vlees is heerlijk mals en van super kwaliteit.Bestellen is eenvoudig, levering en service zijn heel goed.en dit alles ook nog eens voor een prima prijs. Wij zijn en blijven hier [...]

10 / 10
Annemie Leenders 2 jaren geleden

Afgelopen donderdag het grote pakket kalfsvlees ontvangen. Super service alles netjes verpakt en gewicht en soort vermeld, koerier netjes op de opgegeven tijd aanwezig. Keurig.Zaterd[...]

10 / 10
M. Comijs 2 jaren geleden

Vandaag het stoofvlees klaar gemaakt .
Rauw geproefd smaak heerlijk. De kat keurde het ook goed ????
We zijn gewend het stoofvlees in de snelkookpan te bereiden met kruiden[...]

10 / 10
Ronald Brekelmans 2 jaren geleden

We hebben weer een zelf samengesteld pakket Rund en Kalfsvlees mogen ontvangen.Onze ervaringen zijn dat de kwaliteit en smaak echt super zijn. Keurig verpakt en afgemeten porties,goe[...]

10 / 10
Ronald Brekelmans 2 jaren geleden

Vandaag heb ik de Kalfsentrecote besteld en klaargemaakt... wat was dat smullen zeg! Bedankt voor dit heerlijk stuk vlees Bart en tot de volgende bestelling!

10 / 10
Oran Blaycher 2 jaren geleden

vanavond wederom een heerlijk vleespakket mogen ontvangen, we zullen er van genieten, en dank voor de heerlijke lever die je erbij hebt gedaan, helemaal gratis en voor niets!

10 / 10
Carla Duyts 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie