Heb je er ooit al eens van gehoord? Beef jerky is een snack die naast lang houdbaar ook nog eens een overheerlijke smaak geeft. Beef jerky is ontzettend geliefd door een groot publiek en ook zo in de winkel te koop.
Echter, dit zijn meestal ontzettend dure verpakkingen met een hele kleine inhoud. Daarom dacht ik, het moet toch mogelijk zijn om jouw eigen beef jerky te maken. De grote voordelen hiervan zijn, de uiteindelijke voldoening wanneer je jezelf van een voorraad kunt voorzien, maar ook het experimenteren met verschillende smaken en texturen om jouw eigen beef jerky te kunnen vinden. Om beef jerky te kunnen maken is het cruciaal om het juiste rundvlees te kiezen. Laten we er samen eens dieper op ingaan met deze blog.
Om beef jerky te kunnen maken is het cruciaal dat je mager vlees gebruikt. Het zit namelijk zo, vet droogt niet goed en kan de houdbaarheid en de smaak van jouw jerky aanzienlijk aantasten. Daarnaast moet je de door jouw gekozen vleessoort ook nog eens in dunne en vooral ook gelijkmatige plakjes snijden. Dit creëert namelijk een gelijke droging van het vlees en een aangename textuur. Voor wat betreft mager vlees zijn er, als het op rundvlees aankomt gelukkig ontzettend veel opties.
Laten we samen eens kijken naar de beste rundvleessoorten om jerky van te maken, deze zijn zeer geliefd voor dit proces. We gaan ook kijken naar de eigenschappen die het vlees heeft en de voordelen van de vleessoort.
Dit is één van de meest geliefde en ik denk ook wel beste opties voor jouw beef jerky. Dit komt namelijk omdat het vlees mager is, vrijwel geen bindweefsel heeft en beschikt over een gelijkmatige structuur. Dit vlees is uiterst ideaal voor het snijden van de dunne plakjes, welke je nodig hebt voor een goede en kwalitatieve beef jerky. De onderdelen van deze vleessoort, zoals bijvoorbeeld: de bovenbil en de onderbil zijn uitermate geschikt en bieden een perfecte balans tussen smaak en magerheid.
Wanneer je graag wilt gaan voor een iets malsere smaak dan is waarschijnlijk de bovenzijde van de schouder een hele goede keuze voor jou. Dit staat overigens bekend als de top round. Hoewel dit vlees vetter kan zijn dan het vlees van de bil, is het voor wat betreft de magerheid nog steeds een uitstekende keuze om beef jerky van te maken. Het kan daarnaast ook nog eens dikker gesneden worden zonder dat je kwaliteit verliest.
Het lendenstuk, of ook wel de sirloin tip is een geliefde vleessoort onder de jerky makers. Dit heeft het vlees te danken aan zijn magerheid en toch rijke smaak. Het bevat iets meer vet dan de vleessoorten hierboven, echter zou je hier goed mee kunnen werken en mocht het vet overtollig zijn aan één zijde overweeg dit dan weg te snijden. De sirloin tip biedt een goede mix van smaak en textuur voor jouw jerky.
De flank steak staat bekend om zijn magerheid en zijn stevige textuur. Dit geeft de jerky meer bite en maakt het uiteindelijk tot een fantastische keuze. Let wel op dat je dit vlees tegen de draad insnijd, dit zorgt ervoor dat je de best mogelijke structuur van het vlees krijgt.
Bavette is uiterst geschikt voor eenieder die graag eens wat anders zou willen proberen. De bavette is namelijk een ontzettend interessant alternatief op de voorgangers hierboven. Het vlees is bijvoorbeeld malser dan de flank steak en geeft daarnaast ook een uitstekende smaak die uitzonderlijk goed werkt voor jerky.
Nu hebben we het gehad over het vlees, laten we eens gaan kijken naar de bereidingswijze. Dit is namelijk net zo belangrijk als de keuze van het vlees, om het succes van jouw beef jerky te garanderen.
Het maken van beef jerky is naast dat het super leuk is, ook nog een kunst welke geduld en oefening vereist. Je kunt door het experimenteren met marinades en droogmethoden een overheerlijke beef jerky creëren. Wij van Vleesch.nl snappen dat vlees en dan vooral ook rundvlees ontzettend divers is. Wij zijn daarom ook altijd op zoek naar nieuwe methoden om rundvlees te gebruiken.