Het bakken van vlees op een hoog vuur klinkt eigenlijk als iets dat iedere thuis kok tegenwoordig in de vingers zou kunnen hebben. Vergis je niet want toch gaat het vaak erg mis. Zo kan het zijn dat het vlees aan de buitenkant enorm verbrand en aan de binnenkant nog altijd super rauw en koud is. Ook kan het zijn dat het vlees ineens enorm taai is geworden in plaats van super mals. We hebben dan de rookontwikkeling en het gebruik van de verkeerde pannen en oliën nog maar weggehouden.
In onze uitgebreide blog gaan we eens dieper in op het bakken van vlees op hoog vuur. We willen je helpen met alle ins en outs, we gaan ook kijken naar wat wel en wat niet werkt. Waar je op moet letten wanneer je een sappige steak of krokant gebakken stuk vlees op tafel wilt zetten. We gaan echt de do’s en don’ts bespreken, dit om jouw zelfvertrouwen vooruit te helpen als het aankomt op een pan op het vuur zetten.
We gaan daarom eens bij het begin beginnen, waarom zou je het vlees op hoog vuur willen bakken? Dit komt doordat we dolgraag een Maillard reactie oproepen bij vlees. Het is als het ware een chemische reactie tussen suikers en ook aminozuren welke optreed bij temperaturen van ongeveer 140°C. Dit verzorgt die heerlijke bruine korst op jouw biefstuk of gehaktbal, je doet het zelfs vooral voor die onweerstaanbare geur en smaak.
Bakken op hoog vuur helpt dus om:
Maar let op: Hoog vuur betekent niet alleen maar prachtige en ongekende resultaten, hoog vuur kan ook betekenen dat fouten snel fataal kunnen worden. Dit is an ook de reden dat kennis net zo belangrijk is als techniek.
Vlees komt met verschillende do’s en don’ts, maar waar moet je nou echt op letten? Wat is echt goed en wat wil je zeer zeker vermijden? Laten we daar samen eens naar gaan kijken:
Een belangrijk onderdeel van vlees bakken dat echt onderschat wordt is het vlees op temperatuur laten komen alvorens je gaat bakken. Wat we zien is dat men het vlees direct van de koelkast in de pan legt. Doe je dit dan gebeuren er een paar cruciale dingen, zo zal de temperatuur van de pan dalen en zul je niet die gewilde Maillard reactie bereiken. Het vlees zal dan ook meer gaan stomen als dat het gaat bakken. Daarnaast is het ook zo dat het vlees dan ongelijk gaat garen. De buitenkant kan dan al hartstikke gaar of zelf verbrand zijn en de binnenkant is dan juist nog ontzettend koud.
Hoe pak je het goed aan?
Let op: Je wilt jouw vlees niet te lang buiten jouw koelkast laten liggen. Na een uur begint het risico van bacteriegroei wel toe te nemen, dit geldt al helemaal bij het warme weer. Je wilt hier dus wel zeker op gaan letten.
Vocht is een hele grote vijand van een goede korst, zo kan vocht er meer voor zorgen dat vlees begint te stomen in plaats van bakken. Dit is eigenlijk altijd het geval bij gemarineerd vlees of de meer vacuüm verpakte stukken die wat meer in hun eigen sappen hebben gelegen. Vergeet niet dat zelfs na het rusten op kamertemperatuur er nog altijd vocht op het oppervlak kan liggen.
Mocht je vergeten om dit vocht te verwijderen, dan moet het eerst ook nog verdamen zodra het vlees de pan raakt. Dit kost allemaal energie en ook tijd. Intussen is jouw vlees al lang aan het garen, dit zonder dat er een mooie bruining plaats kan vinden. Je krijgt in dit geval een grijs en ongelijkmatig stuk vlees in plaats van die overheerlijke en goudbruine korst.
Hoe maak je het vlees goed droog?
Extra tip: Dep ook vlak voor het bakken nog een keer na, zeker als het even heeft gelegen.
Wist je dat de keuze van een pan jouw vlees enorm kan beïnvloeden? Zo kan niet elke pan goed omgaan met de intense hitte die nodig is om jouw vlees goed te kunnen dichtschroeien. Laten we eerlijk zijn dat er dus pannen zijn die echt beschadigd kunnen raken van een grote hitte of zelfs schadelijke dampen afgeven. In dit geval wil je vooral denken aan de antiaanbakpannen die een Teflon-coating hebben.
Wat je zoekt in een goede bakpan voor vlees:
Aanbevolen panmaterialen:
Vermijd:
Ontzettend veel mensen maken de fout om olie in een koude pan te doen en dan alles samen op te warmen. Maar wanneer je de olie te lang verhit in een langzaam opwarmende pan, bereik je het rookpunt al supersnel alvorens je het vlees erin legt. De olie verbrandt dan en gaat ook nog eens walmen. Het geeft je een bittere smaak aan jouw eten en dat is niet echt wat je wilt.
De juiste volgorde:
Welke olie gebruik je?
Kies altijd voor olie met een hoog rookpunt:
Let op: Je wilt hier absoluut geen gewone roomboter gebruiken, dit is een boter die ontzettend snel verbrandt bij een te hoge temperatuur. We komen daar bij de don’ts wat meer bij terug.
Wist je dat raden welke garing je hebt bereikt absoluut geen strategie is voor het bereiden van vlees? Dit geldt echt vooral bij de dikkere vleessoorten zoals de entrecôte. Je kunt daarmee ongelofelijk makkelijk de fout in gaan. Zorg er daarom voor dat je een goede kernthermometer gaat gebruiken.
De thermometer dien je in het dikste deel van het vlees te steken en je mag hierbij absoluut geen bot aanraken. Kernthermometers worden in de regel voor alle vleessoorten gebruikt, maar zijn echt specifiek geliefd bij stoofvlees. Je wilt immers een accurate meting hebben. Binnen enkele seconden is voor jou duidelijk of je moet doorgaren of dat het vlees klaar is. We hebben wat richtlijnen voor jou op een rijtje gezet, gebruik deze voor een accurate garing:
Richtlijnen voor kerntemperaturen:
Let op: Vaak zien we dat de temperatuur na het bakken nog iets doorloopt, dit gaat vaak om 2 of 3°C). Dit heet ook wel met een wat duurder woord: carryover cooking. Dit betekent dat je jouw vlees dus net iets eerder uit de pan wilt halen want die 2 tot 3 graden extra haalt het vlees wel.
Nu dat je hard gewerkt hebt voor jouw perfect gebakken stuk vlees, wil je het ook op de juiste manier afmaken. Je wilt hierbij het vlees niet direct vanuit de pan aansnijden. Doe je dit wel? Dan verlies je als het ware alles waar je voor gekookt hebt. Het is namelijk zo dat het vocht in vlees onder druk staat door de hitte. Je wilt het vlees dus laten rusten, doe je dit niet dan stroomt het vocht er uit en heb jij als gevolg een droog stuk vlees op jouw bord.
Doordat jij het vlees laat rusten, geef je het een kans om echt tot rust te komen. Het vocht kan zich weer gelijkmatig herverdelen en blijft ook gemakkelijk daar waar het hoort. In het vlees.
Zo laat je vlees goed rusten:
Bonus: Het rustmoment is ook een prima moment om een saus te maken in dezelfde pan. Met wat wijn, bouillon of room kun je binnen een paar minuten een overheerlijke jus hebben van het aanbaksel.
Natuurlijk hebben we ook een aantal don’ts waarbij dat we echt goed moeten gaan opletten. Laten we samen eens naar wat van deze don’ts kijken:
Hoewel dat olijfolie echt bekend staat om zijn smaak en gezondheidsvoordelen is het absoluut geen geschikt materiaal voor het bakken op hoog vuur. We spenderen dan even wat extra aandacht aan de extra vierge olijfolie, deze heeft namelijk slechts een laag rookpunt. Dit ligt vaak al tussen de 160°C en 190°C. Dat betekent dat de olie bij hoge temperaturen gaat roken, verbranden en ongewenste smaken afgeeft aan je vlees.
Een verbrande olie is overigens niet alleen maar bitter van smaak, het is ook nog eens ontzettend ongezond. Wanneer dat olie begint te roken ontstaan er onder andere stoffen zoals acroleïne, welke ontzettend schadelijk kunnen zijn bij inademing en ook consumptie.
Wanneer wel olijfolie gebruiken?
Alternatief: Gebruik voor het bakken vooral zonnebloem of druivenpitolie. Deze zijn uiterst geschikt bij hoge temperaturen. Het zijn oliën die neutraal zijn van smaak en dus ook geschikt zijn voor de schroeiende hete pannen.
Wanneer jij een pan wilt vol leggen met vlees, gebeurt er weer iets heel simpels. Het is dan ook iets waar men normaliter niet over nadenkt, namelijk de temperatuur van de pan daalt enorm snel. Dit komt doordat het vlees met zijn koude oppervlak de warmte snel zal wegtrekken. Op deze manier kan de pan het vlees niet meer goed genoeg dicht schroeien en in plaats daarvan zal het vlees gaan stomen.
Dit voorkomt ook nog eens dat jouw korst krokant kan worden, het zal in dit geval sneller een vaalgrijze of bleek stuk vlees worden. De textuur wordt dan ook nog eens een stuk sneller rubberachtig en de smaak vlak. Dit is iets wat je snel zult merken bij vlees zoals kip of varken.
Oplossing:
Extra tip: Je wilt een pan gebruiken met voldoende bodemoppervlak, gebruik dan meerdere pannen tegelijk, vooral wanneer je voor een groter gezelschap wilt koken.
Wie heeft het ook gedaan? Je wilt meteen na het bakken even kijken of jouw vlees echt gaar is door het aan te snijden. Wat is het probleem? Al de sappen van het vlees komen eruit. Dit is zonde want juist die sappen maken het vlees overheerlijk, smaakvol en mals.
Wat gebeurt er nou eigenlijk? Tijdens het bakken worden de eiwitten namelijk strakker in het vlees, dit is dan ook de reden dat het sap naar het midden wordt geduwd, laten we het vlees dan met rust dan zakt het vocht weer terug naar alle vezels. Snijd je het vlees toch direct aan dan loopt het vlees simpelweg direct leeg.
Het gevolg: Een bord vol vleessap (in plaats van ín het vlees), en een uitgedroogd vleesstuk.
Oplossing:
Hoewel roomboter ontzettend lekker is, bevat het toch veel melkeiwitten en melksuikers. Deze verbranden weer razendsnel bij temperaturen boven de 170–180°C. Dit zeker wanneer je een pan echt heet maakt. Op deze manier ontstaat er een zwarte aanslag, een bittere smaak en een onaangename rook.
Mag je dan nooit boter gebruiken? Zeker wel, kies hiervoor slechts het juiste moment.
Hoe gebruik je boter slim?
Wij van Vleesch.nl weten dat vlees bakken op een hoog vuur één van de meest geliefde en gewilde manieren van koken is. Het levert namelijk niet alleen maar een prachtig stuk vlees op. Het vult jouw keuken uiteindelijk ook met geurige beloftes van een overheerlijk diner. Maar zoals bij elke techniek hebben we echt aandacht nodig, voorbereiding en vooral ook een beetje geduld.
Je moet je namelijk wel aan de basisregels houden, je wilt het vlees op temperatuur laten komen. Gebruik hiervoor de juiste pan en ook de juiste olie en geef het echt rust. Je zult merken dat de resultaten snel verbeteren. Vergeet daarnaast ook niet, dat wanneer het niet meteen perfect is, er natuurlijk niets aan de hand is. Oefening baart nou eenmaal kunst.