Welke ouder wil nou niet het beste voor zijn of haar kind, hier staat gezonde voeding dan ook vooraan op het lijstje. Wat doe je dan als jouw kind bij alles wat jij klaar maakt zijn neus optrekt? Je hebt immers je best gedaan om iets gezonds en lekkers te maken, toch hoor je dan na de eerste hap: Bleh, dat lust ik niet!
Klinkt dit een beetje herkenbaar, schrik niet als dit het geval is want geloof ons je bent echt niet de enige. Het goede nieuws is dat kinderen wel echt om kunnen leren gaan met kalfsvlees. Sterker nog, met de juiste aanpak kan kalfsvlees zomaar eens een favoriet worden aan een eettafel.
We gaan je daarom in deze blog meenemen in het hoe en ook het waarom. Hoe kan het nou dat kinderen bepaalde dingen gewoon niet lekker vinden? Wat kan kalfsvlees nou in een gerecht dat ander vlees niet kan, met andere woorden: wat maakt het zo waardevol? Wij duiken in ieder geval niet in recepten, maar we gaan je wel voorzien van inzichten en tips die ook echt werken.
Voordat we echt eens gaan kijken naar hoe dat we kalfsvlees ook echt op een prettige manier kunnen introduceren, is het toch echt belangrijk om goed stil te staan bij de oeroude vraag die ontzettend veel ouders bezig houdt, hoe komt het toch dat zoveel kinderen nee zeggen tegen nieuw of onbekend eten? Wederom willen we graag zeggen dat je niet de enige bent die vaker een diepe zucht laat en vraagt, waarom eet je het toch niet? Het normaal veelgebruikte antwoord, ze zijn gewoon lastig werkt hier niet helemaal. Dit komt namelijk doordat het eetgedrag van kinderen vaak nauw verbonden is met hun ontwikkeling, gevoel van veiligheid en zelfs hun evolutie. We gaan je hier laten lezen waarom.
De kinderen zijn in de regel van nature ontzettend voorzichtig met de onbekende voedingsmiddelen. Dit is natuurlijk geen toeval. Het is een neiging die als het ware voort komt uit het evolutionaire beschermingsmechanisme. Zo zien we dat het in de oertijd echt levensgevaarlijk was om zomaar alles te eten, je wist niet welke planten giftig waren, vruchten die je niet kende konden je gewoon ziek maken. Wat het hier is, is een wantrouwen tegenover onbekende smaken. Je kunt het dus eigenlijk zelfs zien als een ingebouwd overlevingssysteem.
Hoe jonger het kind eigenlijk hoe actiever dit systeem is. Dit houdt in dat ze vooral tussen de 2 en ook 6 jaar een sterke voorkeur ontwikkelen voor het bekende is veilig. Het is een fase die ook wel bekend staat als iets dat neofobie heet. Dit is een angst voor het nieuwe voedsel en ook volledig normaal. Het betekent overigens niet dat jouw kind voor altijd kieskeurig zal blijven. Het hoort gewoon bij de ontwikkeling en gaat vaak vanzelf weer over.
Het is belangrijk om te kunnen onthouden dat dit gedrag niet ontstaat uit eigenwijsheid of echt uit onwil. Het is een primal vorm van zelfbescherming. Door veel geduld en herhaling kun je ook dit natuurlijk wantrouwen ombuigen naar vertrouwen.
Wat een kind ontzettend vaak ziet, ruikt en zelfs proeft kan al snel opgenomen worden in het rijtje veilig en lekker. Daarom grijpen veel kinderen automatisch terug naar bekende klassiekers zoals pasta, aardappels, pannenkoeken of kip. Wederom willen we je meegeven dat ze dus niet tegen alles nieuw zijn. Het brein werkt gewoon zo: wat bekend is geeft een gevoel van rust en ook voorspelbaarheid.
Het verklaart ook waarom dat nieuw voedsel vaak tien keer en misschien zelfs vaker moet worden aangeboden alvorens het geaccepteerd wordt. Wanneer iets nieuws maar eenmalig geprobeerd wordt, kun je er met deze kennis vanuit gaan dat het geen plekje krijgt in het vertrouwen, maak er in plaats daarvan een spel van en geef aan, heb weer wat nieuws gedaan wil je het eens proberen en zien of het lekker is, dit zal in het begin vaak met wat last gaan, maar naarmate je dit meer doet en ze meer in het rijtje krijgen van vertrouwd, kun ook jij sneller met een gerust hart koken.
Kinderen leren het beste door herhaling, wanneer jij kalfsvlees op een hele rustige en frequente manier kunt introduceren zonder dat er druk of dwang bij komt kijken is de kans heel groot dat ze het vroeg of laat gewoon mee eten zonder issues.
Een kind eet echt niet alleen maar met de mond, nee ze eten met alle zintuigen die ze hebben, ze kijken naar hoe het eruit ziet, hoe het ruikt en vooral naar de textuur. Dit is dan ook een reden dat het met eten spelen zo groot is bij kinderen, het vormt namelijk een grote rol bij hun oordeel, een gerecht dat er echt raar uitziet of anders aanvoelt dan dat ze gewend zijn, kan meer dan voldoende zijn om het resoluut af te gaan wijzen.
Er zijn kinderen die hierin gevoeliger zijn dan anderen. Wat voor jou een super lekkere geur is kan voor een kind nogal snel overweldigend zijn. Waar dat volwassenen vaak genieten van een super stevige structuur van vlees, kunnen de kinderen dat als en taai of moeilijk te kauwen maaltijd ervaren. Dit geldt zeker voor kalfsvlees. Het is qua structuur en mondgevoel gewoon heel anders dan kip of gehakt.
Het is daarnaast ontzettend zinvol om nieuwe vleessoorten zoals kalfsvlees niet direct in de hoofdrol te zetten, maar meer als een bijgerechtje kennis laten maken. Je wil het dus combineren met iets bekends en bied het dan ook aan in een vorm die jouw kind echt als prettig zal ervaren. Denk maar eens aan kleinere stukjes, een zachte textuur of een neutrale geur. Zo maak je de eerste ervaring meteen een stuk minder spannend, daarnaast vergroot je dan ook de kans op een positieve reactie.
Wat veel ouders niet beseffen, is dat de smaak van kinderen in de regel simpelweg verandert naarmate ze ouder worden. De smaakpapillen van jonge kinderen zijn super gevoelig en reageren vooral op bittere en scherpe smaken. Het is één van de redenen waarom veel peuters de spruitjes of blauwschimmelkaas afwijzen. Vaak zie je dat ze op latere leeftijd zeggen, ohhh wat lekker.
Die mate van gevoeligheid voor smaken zoals zuur, bitter en ook umami neemt af met de jaren. Hierdoor zijn bepaalde voedingsmiddelen in het begin simpelweg veel te intens voor kinderen, we horen dit bij kalfsvlees gelukkig weinig vanwege de zachte en ook milde smaak. Zelfs bij dit type vlees geldt: als het even anders smaakt dan rund of kip kan het al op weerstand stuiten.
Je wilt dus snappen dat de smaakvoorkeuren niet vastliggen. Wat vandaag de dag geweigerd wordt kan over een paar maanden ineens zonder al teveel problemen gegeten worden. Dit betekent natuurlijk ook dat je niet te snel op wilt geven. Elke maaltijd is een nieuwe kans om te wennen, te proberen en ook te groeien.
Het kalfsvlees wordt vaak gezien als een volwassen gerecht, echter is niets minder waar. Het is zelfs uitstekend voor kinderen om te gaan proberen. Dit komt door de milde smaak, de fijne structuur en ook de bijbehorende voedingswaarde.
Het kalfsvlees is zoveel zachter en ook subtieler van smaak dan dat rundvlees is. Het maakt het juist geschikt voor de kinderen die gevoelig zijn voor sterkere of uitgesproken smaken. Het valt een stuk minder op, wat het een perfecte keuze maakt voor de kieskeurige eter.
Om te vergelijken met ander rood vlees is kalfsvlees ook nog eens lichter verteerbaar. Het bevat een hele hoop minder bindweefsel en ook vet. Het maakt het meteen maagvriendelijker voor de jonge kinderen.
Een kind willen leren eten en ook om alle andere dingen te leren, is één hulpmiddel ongelofelijk belangrijk, herhaling! Wat overigens minstens zo belangrijk is, is hoe dat je het brengt. We gaan hieronder wat meer op strategieën in die echt kunnen werken.
Probeer niet elke maaltijd te veranderen in een verkooppraatje. Sterker nog, dit kan alleen maar tegen je gaan werken. Je wil het vlees gewoon op tafel zetten en absoluut geen ophef maken. Serveer het dan als een onderdeel van een vertrouwde maaltijd. De boodschap is dan gewoon, het hoort erbij.
Het kan zeker 10 tot 15 keer duren voordat een kind iets nieuws accepteert. Dus wanneer ze bij de eerste poging hun vork er niet in willen zetten is dit absoluut normaal. Blijf het vooral aan bieden en dan zonder druk.
Je wil beginnen met de kleine porties en kleine stukjes. Ga geen heel bord vol onbekend eten klaarzetten want dan is de kans van een nee super groot. Een paar kleine stukjes naast iets volledig vertrouwde maakt de drempel een stuk kleiner.
Je wilt dat de kinderen gaan kiezen, ze vinden dit juist super leuk. Laat ze kiezen welke groenten erbij komen en of ze het vlees in blokjes, reepjes of plakjes willen hebben. Zo krijgen ze een gevoel van controle en dit kan echt helpen.
Kinderen houden van verhalen. Waarom zou je daar geen gebruik van maken aan tafel?
Leg in Jip en Janneke taal uit waar dat kalfsvlees vandaan komt. Je wilt vertellen dat het komt van dieren, de wat jongere runderen, welke speciaal gehouden worden voor hun zachte vlees. Je wil het positief en ook informatief houden, dit zonder ze de les te willen lezen.
Je wil het gaan vergelijken met iets dat ze wel kennen, zo kan het een beetje op “kip” lijken alleen is het wat zachter. Je maakt het op deze manier minder spannend en ook meer vertrouwd.
De kinderen zijn echte meesters in het observeren. Wat eet jij en hoe reageer jij, heeft natuurlijk een grote invloed op hun houding en kijk op eten.
Je wilt samen eten, samen aan tafel zitten, dit zonder schermen en met de optimale rust. Daarnaast wil je gewoon ruimte creëren om nieuwe dingen te proberen. Maak van het eten maar eens een momentje om te verbinden en niet om te onderhandelen.
Wanneer jij zichtbaar geniet van het eten, zal de kans groot zijn dat jouw kind het ook wil proberen. Doe het maar eens subtiel, kinderen prikken moeiteloos door het overdreven enthousiasme heen, dus houdt het gewoon normaal.
Je wil geen kunstwerk maken van elke maaltijd, dit kan de manier waarop jij kalfsvlees presenteert wel degelijk een verschil laten maken.
Je wil het vlees in vertrouwde vormen snijden, denk hierbij maar eens aan reepjes zoals bij een kipfilet of kleine stukjes in de stoofpotjes. Dit zijn beide bekende vormen die een veilig gevoel geven.
Een kind houdt van combinaties die ze natuurlijk al kennen, denk maar eens aan aardappelpuree, zachte groenten en ook een vertrouwde saus. Kalfsvlees past hier echt perfect bij vanwege de neutrale smaak.
Wat jij regelmatig aan kunt bieden, wordt langzamerhand een onderdeel van de huiscultuur. Dus als een kalf af en toe op tafel staat zonder ook maar enige discussie dan zal het op termijn gewoon normaal worden.
Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld op donderdag altijd iets nieuws te eten, of zondag om te dopen tot een vleesspecial dag. Dit zijn momenten die jij creëert zodat kalfsvlees uiteindelijk een natuurlijke plek gaat krijgen.
Wij van Vleesch.nl snappen dat het opvoeden van eters neerkomt op het hebben van een lange adem. Zo zijn er dagen dat echt alles afgewezen wordt en dan ineens is er dat ene moment, een positief geluid na een hapje en een lege vork. Dit zijn gewoon momenten die echt goud waard zijn.
Het kalfsvlees verdient, net als veel andere onbekende ingrediënten gewoon een eerlijke kans. Door het op een rustige en vriendelijke manier aan te bieden, zonder druk of verwachtingen, geef je kinderen de ruimte om het op hun eigen tempo te leren waarderen.