Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Hoe kan ik het beste vlees ontdooien?

Voor vleesliefhebbers van een goed stuk rundvlees is het ontzettend belangrijk om het vlees op de juiste manier te behandelen voor het meest overheerlijke resultaat op het bord.

Een van de meest belangrijke stappen in dit proces is het ontdooien van het rundvlees. Laten we in onze blog eens dieper ingaan op de beste methoden om jouw rundvlees te ontdooien. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat jij altijd het meest sappige, meest malse en meest onvergetelijke stuk vlees op tafel kunt zetten.

Correct dooien is ontzettend belangrijk

Ontdooien van rundvlees is meer dan alleen noodzakelijk voor het koken. Het heeft namelijk ook nog eens een ontzettend grote invloed op de kwaliteit van het vlees. Het juist ontdooien van rundvlees zorgt ervoor dat het vlees zijn textuur behoud, mals blijft en zijn sappen beter vasthoud. Een foute manier van ontdooien kan er voor zorgen dat vlees uitdroogt en smaak verliest.

Waarom is zorgvuldig ontdooien belangrijk?

Met zorgvuldig ontdooien krijg je een veel beter en veel smakelijker eindproduct om mee te kunnen koken. We benoemen hieronder voor het gemak even 3 punten die je kunnen helpen.

  • Behoud van kwaliteit en textuur: Zoals we hierboven al hebben vermeld kan zorgvuldig ontdooien de kwaliteit, smaak en textuur goed beschermen. Dit houdt jouw vlees sappiger en een stuk malser.
  • Voorkomen van bacteriële groei: We voorkomen daarnaast ook nog eens een ongewenste bacteriële groei. Nou is het zo dat gevacümeerd  vlees al een aanzienlijk kleinere kans heeft op een ongewenste bacteriële groei. Maar wanneer we het juist ontdooien en onder de goede omstandigheden kun je dit vrijwel altijd voorkomen.
  • Optimale smaak en sappigheid behouden: Doordat het vlees op een juiste manier wordt ontdooid kan het vlees zijn smaak en sappigheid behouden, je onttrekt namelijk geen vocht uit het vlees.

Verschillende methoden van ontdooien

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om rundvlees te ontdooien. Natuurlijk heeft elke manier zijn voor en nadelen. Laten we eens verder gaan kijken naar de meest effectieve technieken. Laten we eens gaan kijken naar deze methode.

1. Ontdooien in de koelkast

Het ontdooien van rundvlees in de koelkast is de meest gebruikte, veiligste en meest aanbevolen methode. Je ontdooit het vlees hier langzaam waardoor het zijn structuur en vochtigheid goed kan behouden.

Hoe gaan we te werk:

  • Leg het rundvlees in een schaal om druipend vocht op te vangen.
  • Zorg ervoor dat de koelkasttemperatuur rond de 4°C blijft.
  • Laat het vlees langzaam ontdooien; afhankelijk van de grootte van het vlees kan dit 12 tot 24 uur duren.

2. Ontdooien in koud water

Deze methode wordt gezien als een snellere variant dan bijvoorbeeld de koelkast methode. Deze methodde is nog steeds veilig wanneer je het op de juiste manier doet. Laten we eens gaan kijken naar deze methode.

Hoe gaan we te werk:

  • Stop het vlees in een lekvrije zak. Hier wordt veelal een vacuüm zak voor gebruikt.
  • Vul een grote pan of schaal met koud water en dompel het verpakte vlees volledig onder.
  • Ververs het water elke 30 minuten om de temperatuur goed koud te houden..
  • Het stuk vlees dat je geplaatst hebt in de zak kan binnen een paar uur volledig ontdooid zijn, ook hier is het weer afhankelijk van de groottte van het vlees.Een stuk vlees kan binnen enkele uren volledig ontdooid zijn, afhankelijk van de grootte.

3. Ontdooien met de magnetron

Dit is de meest snelle methode en daarnaast ook de methode waarbij je het meest op moet letten. Je wilt namelijk oververhitting of zelfs het vlees op plaatselijke punten koken voorkomen. Laten we eens gaan kijken naar deze methode.

Hoe gaan we te werk:

  • Gebruik de 'ontdooistand' van jouw magnetron, welke vaak gebaseerd is op het gewicht van het vlees.
  • Draai het vlees regelmatig om voor een gelijkmatige ontdooiing.
  • Kook het vlees onmiddellijk na het ontdooien om bacteriële groei te voorkomen.

Extra  tips voor het ontdooien van rundvlees

  • Plan vooruit: Begin op tijd met plannen wat je de volgende dag al wilt eten. Zo kun je het vlees vast ontdooien, dit is vooral belangrijk wanneer je de koelkastmethode gaat gebruiken.
  • Hygiëne: Wanneer je werkt met vlees is er niets zo belangrijk als hygiëne, Zorg er altijd voor dat jou werkvelden schoon zijn en ook dat jouw handen schoon zijn. Zo voorkom je het snelst kruisbesmettingen.
  • Temperatuurcontrole: Voorkom het ontdooien van vlees bij kamertemperatuur mits jouw vlees niet vacuüm is verpakt. Zo voorkom je de groei van schadelijke bacteriën. Is jouw vlees wel vacuüm verpakt? Geen zorgen, je kunt het nu gewoon in de dichte verpakking op kamertemperatuur laten ontdooien.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl snappen maar al te goed dat vlees bereiden naast ontzettend lekker ook nog eens een vorm van kunst is. Volg onze tips om ervoor te zorgen dat jij een heerlijk, mals, sappig en vooral ook veilig stuk vlees op jouw bord kunt krijgen. Volg onze tips en probeer het zelf.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 18 dagen geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 1 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 2 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 2 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 3 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 4 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 5 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 8 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 9 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 9 maanden geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 9 maanden geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 9 maanden geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 10 maanden geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie