Een van de meest belangrijke stappen in dit proces is het ontdooien van het rundvlees. Laten we in onze blog eens dieper ingaan op de beste methoden om jouw rundvlees te ontdooien. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat jij altijd het meest sappige, meest malse en meest onvergetelijke stuk vlees op tafel kunt zetten.
Correct dooien is ontzettend belangrijk
Ontdooien van rundvlees is meer dan alleen noodzakelijk voor het koken. Het heeft namelijk ook nog eens een ontzettend grote invloed op de kwaliteit van het vlees. Het juist ontdooien van rundvlees zorgt ervoor dat het vlees zijn textuur behoud, mals blijft en zijn sappen beter vasthoud. Een foute manier van ontdooien kan er voor zorgen dat vlees uitdroogt en smaak verliest.
Waarom is zorgvuldig ontdooien belangrijk?
Met zorgvuldig ontdooien krijg je een veel beter en veel smakelijker eindproduct om mee te kunnen koken. We benoemen hieronder voor het gemak even 3 punten die je kunnen helpen.
- Behoud van kwaliteit en textuur: Zoals we hierboven al hebben vermeld kan zorgvuldig ontdooien de kwaliteit, smaak en textuur goed beschermen. Dit houdt jouw vlees sappiger en een stuk malser.
- Voorkomen van bacteriële groei: We voorkomen daarnaast ook nog eens een ongewenste bacteriële groei. Nou is het zo dat gevacümeerd vlees al een aanzienlijk kleinere kans heeft op een ongewenste bacteriële groei. Maar wanneer we het juist ontdooien en onder de goede omstandigheden kun je dit vrijwel altijd voorkomen.
- Optimale smaak en sappigheid behouden: Doordat het vlees op een juiste manier wordt ontdooid kan het vlees zijn smaak en sappigheid behouden, je onttrekt namelijk geen vocht uit het vlees.
Verschillende methoden van ontdooien
Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om rundvlees te ontdooien. Natuurlijk heeft elke manier zijn voor en nadelen. Laten we eens verder gaan kijken naar de meest effectieve technieken. Laten we eens gaan kijken naar deze methode.
1. Ontdooien in de koelkast
Het ontdooien van rundvlees in de koelkast is de meest gebruikte, veiligste en meest aanbevolen methode. Je ontdooit het vlees hier langzaam waardoor het zijn structuur en vochtigheid goed kan behouden.
Hoe gaan we te werk:
- Leg het rundvlees in een schaal om druipend vocht op te vangen.
- Zorg ervoor dat de koelkasttemperatuur rond de 4°C blijft.
- Laat het vlees langzaam ontdooien; afhankelijk van de grootte van het vlees kan dit 12 tot 24 uur duren.
2. Ontdooien in koud water
Deze methode wordt gezien als een snellere variant dan bijvoorbeeld de koelkast methode. Deze methodde is nog steeds veilig wanneer je het op de juiste manier doet. Laten we eens gaan kijken naar deze methode.
Hoe gaan we te werk:
- Stop het vlees in een lekvrije zak. Hier wordt veelal een vacuüm zak voor gebruikt.
- Vul een grote pan of schaal met koud water en dompel het verpakte vlees volledig onder.
- Ververs het water elke 30 minuten om de temperatuur goed koud te houden..
- Het stuk vlees dat je geplaatst hebt in de zak kan binnen een paar uur volledig ontdooid zijn, ook hier is het weer afhankelijk van de groottte van het vlees.Een stuk vlees kan binnen enkele uren volledig ontdooid zijn, afhankelijk van de grootte.
3. Ontdooien met de magnetron
Dit is de meest snelle methode en daarnaast ook de methode waarbij je het meest op moet letten. Je wilt namelijk oververhitting of zelfs het vlees op plaatselijke punten koken voorkomen. Laten we eens gaan kijken naar deze methode.
Hoe gaan we te werk:
- Gebruik de 'ontdooistand' van jouw magnetron, welke vaak gebaseerd is op het gewicht van het vlees.
- Draai het vlees regelmatig om voor een gelijkmatige ontdooiing.
- Kook het vlees onmiddellijk na het ontdooien om bacteriële groei te voorkomen.
Extra tips voor het ontdooien van rundvlees
- Plan vooruit: Begin op tijd met plannen wat je de volgende dag al wilt eten. Zo kun je het vlees vast ontdooien, dit is vooral belangrijk wanneer je de koelkastmethode gaat gebruiken.
- Hygiëne: Wanneer je werkt met vlees is er niets zo belangrijk als hygiëne, Zorg er altijd voor dat jou werkvelden schoon zijn en ook dat jouw handen schoon zijn. Zo voorkom je het snelst kruisbesmettingen.
- Temperatuurcontrole: Voorkom het ontdooien van vlees bij kamertemperatuur mits jouw vlees niet vacuüm is verpakt. Zo voorkom je de groei van schadelijke bacteriën. Is jouw vlees wel vacuüm verpakt? Geen zorgen, je kunt het nu gewoon in de dichte verpakking op kamertemperatuur laten ontdooien.
Conclusie
Wij van Vleesch.nl snappen maar al te goed dat vlees bereiden naast ontzettend lekker ook nog eens een vorm van kunst is. Volg onze tips om ervoor te zorgen dat jij een heerlijk, mals, sappig en vooral ook veilig stuk vlees op jouw bord kunt krijgen. Volg onze tips en probeer het zelf.