April staat zo’n beetje bekend als de overgang van de lente naar de zomer, wat ook betekent dat de barbecue langzamerhand steeds vaker aangaat.
Nou ben ik zelf ontzettend fervent als het gaat om barbecueën en is één van mijn favoriete vleessoorten altijd aanwezig, de rib-eye. Daarom doop ik de rib-eye graag om tot vlees van de maand April. In deze blog gaan we het daarom hebben over de beste bereidingswijzen en eventuele tips.
De rib-eye is afkomstig van de rib van het rund, tussen de zesde en de twaalfde rib. De rib-eye is voor mij een ontzettend smaakvolle vleessoort met een ontzettend rijke en smaakvolle marmering. Deze vetmarmering smelt tijdens het koken waardoor de rib-eye bomvol smaak zit en ook nog eens ontzettend sappig blijft.
Met het grillen van een rib-eye bereik en benadruk je de natuurlijke smaken van de rib-eye en je krijgt ook nog eens een heerlijke korst als bonus. Laat voordat je het vlees gaat bereiden het eerst op kamertemperatuur komen, leg daarna de rib-eye op de al voorverwarmde gril. Laat de rib-eye aan beide zijden een paar minuten bakken zodat je een heerlijke medium rare smaak sensatie krijgt. Laat het vlees natuurlijk na het grillen even rusten zodat de sappen van het vlees zich weer kunnen herverdelen. Ga je grillen voor jouw familie en wil je dat iedereen kan genieten van een overheerlijke rib-eye? Probeer dan eens onze overheerlijke rib-eye aan 't stuk.
Pan-searing is ideaal voor diegene die geen grill beschikbaar hebben of misschien zelfs niet willen grillen. Gebruik voor jouw rib-eye een gietijzeren pan zodat je de beste warmteverdeling kunt garanderen. Zorg er dan ook voor dat de pan alvast gloeiend heet is alvorens je de rib-eye in de pan legt. Wat je kunt doen terwijl jouw vlees aan het garen is, is een klontje kruidenboter op de rib-eye leggen zodat de heerlijke smaken van de kruidenboter in jouw rib-eye trekken. Zo geef je jouw rib-eye nog meer smaak.
Voor wie de ultieme rib-eye wil maken is sous-vide koken de oplossing als het neerkomt op ultieme controle over de gaarheid. De rib-eye wordt hierbij in een waterbad gelegd en gegaard welke op constante temperatuur blijft. Natuurlijk vereist deze methode veel meer tijd, maar het resultaat is een perfecte gelijkmatig gegaarde rib-eye welke zijn sappen goed kan behouden.
Hoewel ik zelf vind dat de rib-eye niet veel nodig heeft om te kunnen shinen. De robuuste smaak en wat zout en peper zijn vaak meer dan voldoende om de rib-eye zijn smaak echt tot zijn recht te laten komen. Mocht je de smaak toch willen overtreffen dan zou je ervoor kunnen kiezen om een dry rub van koffie of een lichte balsamico rub toe te voegen na het koken.
Welke methode jij dan ook graag wilt gebruiken om jouw rib-eye te bereiden, er is één ontzettend cruciaal detail ontzettend belangrijk en dat is rusten. Laat jouw rib-eye na het grillen of garen rusten. Dit belangrijke proces zorgt er namelijk voor dat de sappen die zich in het vlees bevinden zich weer herverdelen door het vlees. Hierdoor blijft jouw rib-eye ontzettend mals en sappig. Houd een rustperiode van ten minste 5 minuten aan voor het perfecte resultaat
Wil je graag een bijpassende wijn hebben voor jouw rib-eye? Ga dan eens voor een rijke, volle rode wijn. Denk hierbij eens aan Cabernet Sauvignon, Malbec of een robuuste Syrah. Deze complementeren de diepe smaken van het vlees. Voor de niet-wijnliefhebbers is een ambachtelijk gebrouwen stout of porter bier een voortreffelijke keuze.
Wanneer je op zoek gaat naar een webshop om jouw rib-eye te bestellen is het belangrijk om te kijken naar de boerderijen die graag ontzettend duurzaam zijn, zoals: Vleesch.nl. Wij verkopen de meest uitgebreide selectie van rundvlees en ik moet zeggen ik vind het zelf overheerlijk om zo nu en dan eens wat te proberen. Ik kan je dus ook zeggen en ik denk vele met mij, probeer de overheerlijke rib-eyes van Vleesch.nl eens. We zeggen niet voor niets, Proeven = Geloven.
De rib-eye is een machtig stuk vlees dat bekend staat om zijn overheerlijke eigenschappen en smaken. Het is in mijn optiek de pinnacle van rundvlees. Of je nou kiest om te gaan grillen, pan-searen of zelfs sous-vide te koken, de rib-eye komt er overal echt ontzettend heerlijk uit. Dus ik zou zeggen haal de barbecue uit de schuur, verzin een goede reden om met familie of vrienden lekker samen te gaan eten en ga voor de onvervalste smaak van de rib-eye.