Wist je dat olijfolie kan verstijven door een te lage of een te hoge temperatuur? Heb je dit zelf toevallig meegemaakt en maak jij je zorgen? We kunnen alvast stellen dat er niets aan de hand is. In deze blog leggen wij jou alles over dit fenomeen uit.
Misschien is het je ooit opgevallen, je hebt een fles olijfolie (knoflook) buiten laten staan in de winter terwijl het koud was of vroor. Ineens denk je eraan en ja hoor de olijfolie is of dikker geworden of zelfs helemaal hard. Ik snap dat je jezelf nu afvraagt: “Waarom wordt mijn olijfolie dik in de kou?” Ik snap ook dat jij je zorgen maakt. Maar er is eigenlijk niet zoveel aan de hand, ik ga het in deze blog aan jou uitleggen.
Olijfolie bestaat voornamelijk uit triglyceriden. Dit krijg je wanneer je glycerol en verzuren gaat verbinden. De vetzuren die in olijfolie zitten kunnen anders zijn, maar meestal zijn dit oliezuren. Vet en olie wordt dikker bij kouder of warmer weer. Wanneer de olie een bepaalde temperatuur raakt stolt deze als het ware, dit noemen we het stolpunt.
Het hangt daarnaast volledig af van de vetzuur soorten die gebruikt zijn of iets stolt bij een hoge of lage temperatuur. Je zult bijvoorbeeld zien dat vetten met verzadigde vetzuren bij hoge temperaturen al snel dikker worden. Onverzadigde vetzuren blijven vaker bij hogere temperaturen vloeibaar. Deze gaan stollen wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat.
Olijfolie en dan vooral de extra vierge oliën stollen al bij lage temperaturen. Dit komt omdat deze oliën voornamelijk bestaan uit onverzadigde vetzuren. Hierdoor wordt de olijfolie troebel en stolt bij temperaturen tegen het vriespunt. Dit wil absoluut niet zeggen dat de olijfolie slecht is, integendeel zelfs. Deze oliën worden eerder hard bij lagere temperaturen in tegenstelling tot olie van mindere kwaliteit..
Olijfolie die hard wordt, ziet er heel anders uit. Dit doet echter niets met de smaak. De olijfolie smaakt namelijk nog steeds hetzelfde. Laat de olijfolie gewoon weer opwarmen, dan wordt het vanzelf weer vloeibaar en oogt het weer normaal.
Er is wel iets waar je op moet letten: olijfolie wordt namelijk wel slechter door licht, warmte en zuurstof. Zorg dus dat je jouw olijfolie goed opbergt.
Wij van Vleesch.nl snappen dat gestolde olijfolie heel raar kan uitzien. Dit kan dus bijvoorbeeld gebeuren omdat de olijfolie in de kou staat, wat komt door de vetzuren. Er gebeurt helemaal niets met de smaak en de olijfolie is ook niet slecht geworden. Het veranderd namelijk ook niets aan hoe gezond olijfolie is. Het blijft gewoon goed. Maak je dus geen zorgen en laat jouw olijfolie weer opwarmen.