Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Welke rundvleessoorten worden het liefst gegeten tijdens kerstmis?

Kerstmis, een perfecte en vooral ook ongelofelijk gezellige tijd voor werkelijk iedereen. Wij van Vleesch.nl snappen dit natuurlijk als geen ander en willen niets liever dan jou voorzien van een overheerlijke kerstmaaltijd. Laten we overigens eerlijk zijn, wat straalt er nou zoveel beter dan een prachtig stuk rundvlees in jouw kerstmaaltijd?

We weten allemaal hoe rundvlees zo ongelofelijk geliefd is omtrent zijn rijke smaak, veelzijdigheid en ook nog eens die perfecte mogelijkheid om het te kunnen combineren met de feestelijke bijgerechten en ook zeker sauzen. We gaan daarom samen met jou eens dieper in op de verschillende en vooral ook meest populaire rundvleessoorten die je ziet tijdens de kerst. We gaan samen eens goed kijken naar waarom ze eigenlijk zo ongelofelijk populair zijn en geven we jou ook nog eens dolgraag wat extra tips voor wat betreft de bereiding, dit zodat jij als echte chef kunt stralen tijdens het voorbereiden van jouw kerstmaaltijd.

Het symbool dat rundvlees heet

Als we het hebben over rundvlees, dan wordt het in de regel altijd geassocieerd met één specifiek iets, weet jij wat dat is? Rundvlees wordt veelal gezien als een product van luxe en verfijning. Kijk hiervoor maar eens naar producten zoals bijvoorbeeld: de overheerlijke rib-eye of de super malse ossenhaas. Denkend aan deze vleessoorten dan is het natuurlijk wel ontzettend logisch dat we rundvlees met luxe associëren. De reden dat we zo denken heeft in de regel al enkel met de prijs van rundvlees en dan specifiek deze stukken te maken. Dit is overigens niet alleen de reden, denk ook maar eens aan de culinaire traditie en ook het bijzondere karakter van rundvlees. Het is immers een ontzettend luxe ingrediënt voor elke maaltijd.

Wanneer men tijdens de kerstdagen op zoek gaat naar overheerlijke en vooral ook indrukwekkende gerechten dan grijpt men nog al snel naar rundvlees, dit prachtige vlees is perfect voor deze gelegenheden. Dit komt door die overheerlijke volle en rijke smaak die rundvlees met zich meeneemt. Ook is rundvlees zo ongelofelijk veelzijdig in zijn bereidingswijzen. Zo zijn de overheerlijke sneden zoals bijvoorbeeld: entrecôte, prime rib of zelfs een overheerlijke tournedos een ware traktatie en ook gegarandeerd hét pronkstuk op tafel. Dit draagt wederom enorm bij aan de sfeer. Het is grappig om te bedenken hoe dat een maaltijd een enorme sfeerbooster kan zijn. wat bijdraagt aan de feestelijke sfeer. De smaak van rundvlees gaat zelfs dieper tijdens de kerstdagen dan alleen de smaak, het geeft ook een soort van symbool van warmte en ook verbondenheid, deze zijn perfect tijdens de kerst.  

De overheerlijke smaak en malse textuur van rundvlees

Dit zijn twee ongelofelijk belangrijke componenten in rundvlees zelf, dit heeft rundvlees in principe toch wel redelijk groot gemaakt. Rundvlees heeft in vergelijking met de andere vleessoorten een ongelofelijke rijke smaak en textuur. Dit maakt het dus zo ongelofelijk gewild en dan vooral tijdens de speciale gelegenheden. Rundvlees heeft overigens ook ontzettend vaak een ongelofelijk rijke marmering (dit is natuurlijk afhankelijk van het stuk vlees) en ook ontzettend veel intramusculaire vet dat door het vlees heen loopt. Rundvlees heeft een ongelofelijk volle en vooral ook diepe smaak, welke intens is en absoluut niet veel toevoegingen nodig heeft. Die prachtige vetmarmering zorgt er daarnaast voor dat het vlees tijdens het koken ook nog eens ongelofelijk sappig blijft. Het zit namelijk zo, het vet in het vlees smelt wanneer het wordt blootgesteld aan veel hitte, dit gesmolten vet geeft een overheerlijke smaak af aan het vlees. Het maakt rundvlees ontzettend veelzijdig en ook nog eens geschikt voor talloze verschillende bereidingswijzen. Denk maar eens aan de langzaam gegaarde stoofpotjes, maar ook aan die malse en snel klaargemaakte biefstuk.

Wat we niet mogen vergeten is dat rundvlees ook een ontzettend breed palet aan smaken en texturen biedt, dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de rundvlees soort die je kiest maar ook de bereidingswijze telt hier enorm. Neem als voorbeeld maar eens die overheerlijke rib-eye, dit is een vleessoort die in de regel altijd wordt geroemd om zijn overheerlijke, sappige en vooral ook volle smaak. Daarnaast heeft een rib-eye een prachtige vetmarmering door het vlees lopen met aan de zijkanten nog een prachtige vetrand. Dit alles maakt de rib-eye bijvoorbeeld perfect voor roosteren of grillen. Geloof ons als je dit eenmaal eens geprobeerd hebt wil je echt niets anders meer. Kijken we dan naar bijvoorbeeld een ossenhaas dan zien we voor wat betreft het vlees zelf het complete tegenovergestelde van rib-eye. Wat bedoelen we hiermee? Waar rib-eye een prachtige vetmarmering heeft, heeft ossenhaas dit bijvoorbeeld niet. Ossenhaas is van zichzelf ongelofelijk mager en staat er weer bekend om te kunnen smelten op jouw tong. Dat mag overigens ook wel gezien de ossenhaas wordt gezien als het meest luxe vlees dat een rund te bieden heeft. Je zult de ossenhaas dan ook vaker terugvinden in gerechten zoals de Beef Wellington. Hier past de subtiele smaak en ook structuur van ossenhaas perfect samen met een laagje bladerdeeg en ook kruiden.

Rundvlees staat erom bekend een natuurlijke robuustheid te hebben die in de regel ontzettend goed samengaat met de volle smaken van bijvoorbeeld winterse kruiden en ook specerijen die je ontzettend vaak terug zult vinden bij bijvoorbeeld kerstgerechten. Kijk maar eens naar kruiden zoals de rozemarijn, tijm en ook zeker knoflook, maar ook zeker zachtere tonen zoals die van rode wijn, knolgroenten en ook winterse sauzen die gebaseerd zijn op basis van jus of fond. Doordat je rundvlees langzaam bereid, dus in de regel alles wat met stoofvlees te maken heef, zul je zien dat de smaken echt perfect tot hun recht komen en geven ze verschillende extra dimensies van smaken aan iedere hap. Het is het echt waard.

Rundvlees kun je toepassen als een waardevolle en smaakvolle traditie

We weten als geen ander dat in veel verschillende landen rundvlees een ongelofelijk bijzondere plek inneemt tijdens de feestdagen, je vindt deze dan ook vooral terug in de meer traditionele winterse gerechten. We zien rundvlees voornamelijk terug in klassieke Franse, Britse en ook Amerikaanse kerstmaaltijden. Het zit zelfs zo dat op deze plekken het rundvlees traditioneel is ingewoven. Een prachtig voorbeeld is de boeuf bourguignon, welke afkomstig is van de Franse keuken. Het is een ongelofelijk populair wintergerecht die je eigenlijk voornamelijk ziet terugkomen rondom de feestdagen. In plekken zoals Engeland en de Verenigde Staten zul je weer veel meer gerechten rondom prime rib voorbij zien komen, prime rib is in essentie een ontzettend langzaam geroosterde ribbenkast. Het is gek dat we hier zo weinig van weten gezien het daar een ware klassieke kerstmaaltijd is. Deze maaltijd is voornamelijk geliefd vanwege zijn sappige textuur en ook ontzettend rijke smaak. Dit zijn gerechten die normaliter ontzettend langzaam garen, het brengt de familie ook echt gezamenlijk rondom de tafel waar het vlees uiteindelijk in dunne plakken gesneden wordt.

Het rundvlees draagt enorm bij aan het gevoel van overvloed en ook gastvrijheid, iets wat we zo enorm associëren met de kerstgedachte. Vaak zie je dat er in Nederland maar ook zeker in andere Europese landen enorm uitgepakt wordt tijdens de kerstdagen. Dit gebeurt meestal in de vorm van een overheerlijk stuk vlees dat je anderzijds misschien niet snel zou kopen. Rundvlees is met kerst niet zomaar een stuk vlees of zomaar een maaltijd, het is een ervaring en iets speciaals om samen van te kunnen genieten. Bedenk je maar eens hoe dat een groot stuk rundvlees als centerpiece op tafel straalt. Het straalt feestelijkheid uit en bied ook een enorm goed excuus om als gezin of vriendengroep veel langer aan tafel te blijven zitten en eens goed te genieten van elkaars gezelschap.

Rundvlees biedt een luxe kookervaring

Voor vele van ons die ware kookliefhebbers willen zijn is kerst een ongelofelijk goed moment om hun kookkunsten naar een nieuw niveau te tillen en wat leent zich hier nou eigenlijk beter voor dan rundvlees?  Wil je bijvoorbeeld een prachtige en perfect gegaarde prime rib maken of een prachtige rosé ossenhaas? Dan komt daar best wel wat vakmanschap bij kijken, het eindresultaat is het overigens wel echt waard om tijd en moeite in te steken. Rundvlees heeft in de regel zoveel verschillende soorten manieren van bereiden, denk maar eens aan grillen, tot braden en zelfs stoven. Deze bereidingswijze maken rundvlees waarlijk uitdagend en ook de kerst biedt dus de perfecte gelegenheid om iets nieuws te proberen omtrent rundvlees. Het is wel handig om iets van kennis van vleessoorten te hebben, een gevoel van timing en in sommige gevallen veel geduld. Maar master je alle technieken rondom rundvlees, dan kun je jouw gasten echt goed verrassen met een perfecte textuur en ook smaak.

Ontzettend veel mensen zien het klaarmaken van rundvlees als een ware traditie en doen dit ook echt met ontzettend veel liefde. Hierbij speelt het vlees dan ook echt een prominente hoofdrol in het gerecht. Een goed bereid stuk rundvlees op tafel neerzetten is een ware kunst en ook zeker iets om trots op te zijn wanneer het je lukt. Je creëert zo echt een prachtige en gedenkwaardige kerst aan tafel voor echt iedereen.

Rundvlees is een ontzettend goede basis voor veel gerechten

We weten als geen ander hoeveel verschillende mogelijkheiden rundvlees eigenlijk kan bieden, je kunt namelijk zo ongelofelijk veel verschillende gerechten maken met rundvlees. Deze lopen uiteen van een normale gegrilde biefstuk tot de meest complexe stoofschotels. Dit is een vorm van veelzijdigheid die rundvlees zo ongelofelijk perfect maakt voor kerst. Veel mensen hebben uiteenlopende voorkeuren en met rundvlees kun je zo ongelofelijk veel oplossen. Het maakt hierbij absoluut niet uit of je de show wilt stelen met een prachtige Beef Wellington of een ontzettend rijk gevulde runderstoofpot. Rundvlees kun je echt zo bereiden dat het goed aan kan sluiten bij verschillende smaakvoorkeuren. Vergeet overigens niet dat het met kerst in principe allemaal draait om het delen en het samenzijn. Het feit dat je daarnaast ook nog een meesterlijk gerecht op tafel kunt zetten waar iedereen van kan genieten maakt het alleen maar af.

Populaire rundvleessoorten voor kerst

De kerst kent vele verschillende gerechten en ook vele verschillende vleessoorten, laten we dus eens samen gaan kijken naar de meest favoriete vleessoorten:

Ossenhaas (Tenderloin)

De ossenhaas staat misschien wel bekend als het meest malse en subtiele stukje vlees. Het is ook een spier die ontzettend weinig werk verricht dus het is niet raar dat deze zo botermals is. Het vlees blijft doordat het zo weinig beweegt ongelofelijk zacht dat het bijna smelt op de tong. Het is daarnaast echt ideaal voor wie houdt van verfijnde en ook malse sneden.

  • Smaakprofiel: Ossenhaas is een ongelofelijk zachte en mild stukje vlees en is ook echt ongelofelijk ideaal voor wie van ontzettend mals vlees houdt.
  • Bereidingstips: Wil je een perfecte ossenhaas creëren dan kun je de ossenhas het beste kort bakken aan alle kanten of snel roosteren op een zeer hoge temperatuur. Wil je een klassieke en toch uitdagend gerecht waar ossenhaas in gebruikt wordt? Ga dan maar eens voor iets als Beef  Wellington. Hier wordt het vlees omwikkeld met veel bladerdeeg en ook een ontzettend rijke paddenstoelenvulling.
  • Combinaties: Ossenhaas gaat goed samen met romige sauzen zoals bearnaise, en aardappelpuree.

Entrecote

Gaan we nu eens kijken naar een entrecôte of een rib-eye steak, dan zien we dat deze ongelofelijk geliefd is vanwege de marmering en ook het vetlaagje dat zich bevindt aan de buitenkant. Dit draagt enorm bij aan de sappigheid en ook de smaak van het vlees. Het is een ontzettend mooie keuze voor wie graag vet in zijn vlees heeft. Het voegt ook echt veel smaak toe.

  • Smaakprofiel: Dit type vleessoorten staan er in de regel bekend om vol van smaak  te zijn en ook licht vettig te zijn.
  • Bereidingstips: Entrecôte en ook rib-eye kun je oprecht het beste kort bakken op een hoge temperatuur voor een ontzettend knapperige buitenkant en ook een zachte en malse binnenkant. Daarnaast is het vlees ook nog eens ongelofelijk lekker  wanneer het nog rood is van binnen, ben dus niet bang om het een beetje rood te houden het doet echt wonderen voor de smaak.
  • Combinaties: Je kunt ervoor kiezen om entrecôte samen met groene groente te serveren zoals bijvoorbeeld sperziebonen of spinazie, vergeet dan ook de sterke saus niet zoals bijvoorbeeld pepersaus.

Runderstoofvlees

Wanneer we kijken naar stoofvlees dan is dit natuurlijk ongelofelijk geschikt voor wie houd van langzaam gegaarde gerechten, het voordeel hiervan is dat het vlees echt zo mals wordt dat het smelt op jouw tong, denk er aan dat dit meestal om vlees gaat dat stugger is dan bijvoorbeeld de gemiddelde steak. Stoof je het stuggere vlees met kruiden en groenten dan zal het vlees boterzacht worden en doordrenkt raken met verschillende smaken.

  • Smaakprofiel: Stoofvlees gerechten zijn vaak hartig en vol, met een smeltende textuur.
  • Bereidingstips: Stoofvlees kan het best worden bereid in een stevige wijn- of biermarinade, en langzaam worden gekookt op een lage temperatuur.
  • Combinaties: Stoofvlees past goed bij aardappelpuree of knolselderijpuree en wintergroenten zoals wortels en uien.

Côte de Boeuf

Côte de boeuf, of côte de bœuf, is een ongelofelijk indrukwekkend stuk vlees met een bot, wat het vlees nog vele malen smaakvoller maakt. Het is een groot favoriet voor wie houdt van een wat steviger, sappig stuk vlees met een intense smaak.

  • Smaakprofiel: Vol en intens, dankzij de bereiding op het bot.
  • Bereidingstips: Côte de boeuf kan het beste worden gebakken of gegrild. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je begint met bakken voor een gelijkmatige bereiding.
  • Combinaties: Serveer côte de boeuf met stevige bijgerechten zoals gegratineerde aardappelen en een paddenstoelensaus.

Bereidingstips voor een perfect stuk rundvlees

  1. Op Kamertemperatuur Laten Komen:
    Je wil te alle tijden het vlees dat jij gaat klaarmaken op kamertemperatuur laten komen alvorens je het gaat bereiden, dit houdt dus in dat je het 30 minuten van te voren uit de koelkast haalt en dus op kamertemperatuur laat komen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat het vlees een stuk gelijkmatiger gaart.
  2. Kruiden en marineren:
    Wil je rundvlees klaarmaken? Dan heb je absoluut niet veel nodig om het lekker te kunnen maken. Een goede basis van zeezout en ook zwarte peper is meer dan voldoende. Wil je toch nog wat meer smaak toevoegen aan jouw gerechten, kies dan eens voor kruiden zoals rozemarijn of tijm en misschien in uitzonderlijke gevallen voor knoflook.
  3. Het vlees rusten:
    Je wilt het vlees altijd laten rusten na de bereiding, dit geldt natuurlijk niet alleen voor tijdens kerst maar dit is een algemeen begrip. Vlees laten rusten geeft de sappen de kans om zich weer te kunnen herverdelen. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een sappiger resultaat.
  4. Gebruik van een thermometer:
    Vele doen dit niet maar het is wel degelijk een goede tip voor wanneer het aankomt op vlees bereiden. Een thermometer helpt je namelijk met de juiste gaarheden te bereiken.
  5. Sausen voor extra smaak:
    Rundvlees kan in de regel ongelofelijk goed worden gecombineerd met verschillende sauzen, denk maar eens aan een overheerlijke rode wijnsaus, een stevige peperroomsaus of zelfs een romige bearnaisesaus.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl snappen als geen ander hoe dat rundvlees een ongelofelijk populaire keuze kan zijn en dan vooral omtrent die gezellige kerstdagen. Rundvlees steelt sneller de show vanwege de luxe uitstraling, rijke smaak en ook veelzijdigheid. Rundvlees is een prachtige en vooral ook unieke toevoeging die met de juiste bereiding voor jou en jouw gasten.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 1 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 2 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 3 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 3 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 4 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 5 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 6 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 9 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 10 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 10 maanden geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 10 maanden geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 10 maanden geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 11 maanden geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie