Voor ontzettend veel van ons is een overheerlijk stuk vlees wel echt het hoogtepunt van de maaltijd. Het maakt niet uit of het nu gaat om een sappige biefstuk, een perfect gegaarde kipfilet of een super smaakvolle karbonade.
Alle vleesliefhebbers weten als geen ander hoe belangrijk dat kwaliteit eigenlijk is. Maar hoe weet ik nu zeker of het vlees dat je koopt ook echt goed is, je bent namelijk geen slager en eerlijk gezegd is in de supermarkt het aanbod echt overweldigend. Gelukkig hoef je absoluut geen vakman te zijn kwaliteitsvlees te kunnen herkennen. We gaan in deze blog dieper in op, waar dat je op moet letten om altijd het beste vlees te kunnen kiezen.
Voordat we echt eens gaan kijken naar hoe dat je kwaliteitsvlees herkent, is het echt super belangrijk om even goed stil te staan bij wat we er nou eigenlijk onder verstaan. Niet elk stuk vlees dat er goed uitziet in het supermarkt schap is persé van goede kwaliteit. Kwaliteitsvlees gaat namelijk om zoveel meer dan alleen maar uiterlijk. Het begint altijd bij de bron en dat is toch het dier zelf.
Kwaliteitsvlees is vlees dat:
Het draait dus absoluut niet alleen maar om de smaak, het draait ook om hoe dat het vlees tot stand is gekomen. Zo kan een dier dat in gezonde omstandigheden is gehouden en ook super natuurlijk voer heeft gehad, vlees leveren dat ontzettend rijk is voor wat betreft de smaak en ook nog eens beter is van structuur. Je ziet deze omstandigheden niet alleen maar terug in de smaak, maar ook nog eens in hoe dat het vlees eruit ziet en zelfs aanvoelt.
Voeding is voor de kwaliteit, de smaak, het gevoel en ook de looks ongelofelijk belangrijk. Dieren die namelijk op een natuurlijke wijze gevoerd worden, dit zonder de toevoeging van groeihormonen of zelfs onnatuurlijke mengsels, bouwen hun spiermassa geleidelijk op. Dit zorgt weer voor een vele malen betere verdeling van vet en ook de natuurlijke smaakontwikkeling. Vlees dat weer afkomstig is uit de bio sector mist vaak de diepgang in de smaak en ook de structuur. Dit komt omdat alles hier ingesteld is op een snelle groei, hoge productie en natuurlijk ook lage kosten.
Ook de bewerking speelt een ontzettend belangrijke rol. Hoogwaardig vlees heeft namelijk geen kunstgrepen nodig om aantrekkelijk te kunnen zijn. Bij veel goedkoop vlees worden water en zouten toegevoegd om smaak te kunnen maken. Kwaliteitsvlees heeft dit niet nodig. Dit vlees spreekt namelijk echt voor zichzelf, kwaliteitsvlees is puur, eerlijk en ook nog eens echt smaakvol. Precies zoals het hoort.
Simpel gezegd: Het kwaliteitsvlees is het echt eerlijke vlees. Dit komt namelijk van dieren die echt met de uiterste respect behandeld zijn en die dus ook een goed leven hebben gehad. Hier is dan ook elke stap van de opfok tot aan de slacht met de uiterste zorg uitgevoerd. Dit proef je weer terug op jouw bord en dit maakt ook zeer zeker het verschil.
Wanneer je echt zeker wilt zijn van het feit dat je te maken hebt met kwaliteit vlees, dan moet je toch zeker met één ding ontzettend goed rekening houden: Dit is de herkomst. Je wil namelijk dolgraag weten waar dat het vlees vandaan komt, welk dier, uit welke regio en hoe is het dier behandeld, gevoerd en geslacht. Het zijn allemaal vragen die misschien wat overdreven kunnen aanvoelen maar toch ontzettend noodzakelijk zijn als je bewuste keuzes wilt maken.
Waarom de herkomst ertoe doet:
Het verhaal van een goed stuk vlees begint dus al vele malen eerder dan voordat jij het in jouw handen hebt gehad. Dit wil zeggen dat een dier dat goed is grootgebracht, ook op een natuurlijke manier heeft kunnen leven, goede voeding heeft gekregen en ook nog eens met respect is geslacht, het goed vlees levert dat met recht de naam kwaliteitsvlees mag hebben.
Tip voor de klant:
Ben absoluut niet bang om vragen te gaan stellen, bij een goede slager kun je immers altijd informeren naar de herkomst van het vlees. Sterkern nog: een ambachtelijke slager zal je hier met trots over vertellen. Deze slager kent zijn leveranciers en weet precies van welk ras het vlees afkomstig is. Vaak kan deze je al vertellen over wat het dier gegeten heeft of waar het dier gelopen heeft. Wij van Vleesch.nl zijn als online verkoper en dus ook specialist ongelofelijk trots op onze eigen dieren en eigen boerderij. Wij vertellen je dus altijd dolgraag het gehele transparante proces.
Voor wat betreft supermarkten is het vaak een stuk lastiger, hier komt het echt aan op het controleren van het etiket. Hier zou vermeldt moeten zijn waar dat het dier vandaan komt en ook uit welke regio. Er zijn gevallen waar je zelfs het soort boerderij of ras van het dier vermeld ziet staan. Zoek actief naar keurmerken zoals het Beter Leven-keurmerk, EKO of Demeter. Deze labels garanderen een bepaald minimumniveau van dierenwelzijn, duurzaamheid en controleerbaarheid.
Een zeer bewuste klant is ook nog eens een ontzettend sterke klant. Doordat deze weet waar het vlees vandaan komt, neemt de klant zelf de regie over wat het eet. Wanneer je dan eenmaal het verschil geproefd hebt wil je echt nooit meer terug.
We weten dat verpakkingen en ook marketing bestaan om jouw veel verschillende dingen te laten geloven, toch zal bijvoorbeeld het rundvlees en ook het kalfsvlees van Vleesch.nl voor zichzelf spreken. We gaan nu hieronder eens kijken naar de meest belangrijke visuele kenmerken:
De kleur van vlees zegt veel over de versheid en de voeding van het dier:
Let op: gemarineerd vlees maskeert vaak mindere kwaliteit. Koop liever puur vlees en marineer zelf.
Een ontzettend goede marmering, dit zijn die kleine vetadertjes in het vlees, is een teken van echte kwaliteit. Het vet geeft smaak en zorgt er ook nog eens voor dat het vlees sappig blijft tijdens het bereiden, dit helpt bijvoorbeeld het rundvlees bij de bereiding.
Het kwaliteitsvlees voelt ontzettend stevig aan, maar is zeer zeker niet te hard. Vlees moet een klein beetje meegeven wanneer je het indrukt. Daarnaast moet het ook zeker niet zompig of waterig aanvoelen. Het vlees dat dan ook leegloopt in de verpakking met veel vochtverlies is in de meeste gevallen vlees dat met water is geïnjecteerd. Dit maakt het dan ook echt een stuk minder smakelijk.
Je hoeft echt geen expert te zijn om te kunnen ruiken of dat vlees vers is, je wilt simpelweg jouw neus gebruiken. Vlees moet immers neutraal of aangenaam ruiken.
Ruikt het vlees vreemd, zuur of sterk ammoniakachtig? Weg ermee.
In de supermarkt moet je echt vertrouwen op het etiket. Gelukkig kun je daar in principe veel uithalen als je eenmaal weet waar je op moet letten.
Belangrijke zaken op het etiket:
Vlees met een lange ingrediëntenlijst is vrijwel nooit van hoge kwaliteit.
Er zijn er ontzettend veel die denken dat vers vlees echt altijd zoveel beter zijn dan bevroren vlees. Dit is echter niet helemaal waar. Het diepvriesvlees kan net zo goed, of soms zelfs beter zijn. Dit mits het direct na de slacht is ingevroren.
Voordelen van diepvriesvlees:
Let wel op: vlees dat meerdere keren ontdooid en opnieuw ingevroren is, verliest structuur, vocht, smaak en zal zelfs wat minder veilig zijn om te eten.
Een goede kwaliteit vlees kost nou eenmaal geld. Dit geldt natuurlijk ook voor vlees. Je wilt immers niet te veel betalen, maar extreem goedkoop vlees is in de regel geen goed teken.
Waarom goedkoop vlees zelden goed is:
Een eerlijke prijs is te alle tijden een investering in smaak, in gezondheid en ook in dierenwelzijn. Als vuistregel: koop liever minder vaak vlees, maar dan wel van hoge kwaliteit. Dan elke dag en een wat slechtere kwaliteit. Laten we eerlijk zijn, ook jij verdient zoveel beter.
Wij van Vleesch.nl snappen dat niet iedereen een slager is en dat het ook wel wat aandacht vergt om goed vlees te kunnen herkennen. Wij zorgen er daarom dolgraag voor dat onze gehele product chain transparant is. Wij zorgen immers voor onze eigen dieren, hebben onze eigen slagers en doen onze eigen verkoop. Dit voorkomt dat jij moet gaan gokken waar dat het vlees allemaal naartoe gaat. Door deze korte chain kun jij bij Vleesch.nl zelfverzekerd kiezen voor echt kwaliteitsvlees.
Doordat we bewust gaan kopen steunen we ook nog eens de boeren die allemaal op de meest respectvolle manier met de dieren omgaan, dit is dus wat we allemaal zo graag willen. Daarmee win je uiteindelijk zelf het meest: Je krijgt zo een eerlijk product op jouw bord dat niet alleen maar lekker is, maar ook nog eens super goed voelt.