Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Zo herken je echt kwaliteitsvlees

Voor ontzettend veel van ons is een overheerlijk stuk vlees wel echt het hoogtepunt van de maaltijd. Het maakt niet uit of het nu gaat om een sappige biefstuk, een perfect gegaarde kipfilet of een super smaakvolle karbonade.

Alle vleesliefhebbers weten als geen ander hoe belangrijk dat kwaliteit eigenlijk is. Maar hoe weet ik nu zeker of het vlees dat je koopt ook echt goed is, je bent namelijk geen slager en eerlijk gezegd is in de supermarkt het aanbod echt overweldigend. Gelukkig hoef je absoluut geen vakman te zijn kwaliteitsvlees te kunnen herkennen. We gaan in deze blog dieper in op, waar dat je op moet letten om altijd het beste vlees te kunnen kiezen.

Wat is kwaliteitsvlees eigenlijk?

Voordat we echt eens gaan kijken naar hoe dat je kwaliteitsvlees herkent, is het echt super belangrijk om even goed stil te staan bij wat we er nou eigenlijk onder verstaan. Niet elk stuk vlees dat er goed uitziet in het supermarkt schap is persé van goede kwaliteit. Kwaliteitsvlees gaat namelijk om zoveel meer dan alleen maar uiterlijk. Het begint altijd bij de bron en dat is toch het dier zelf.

Kwaliteitsvlees is vlees dat:

  • Afkomstig is van gezonde, goed verzorgde dieren;
  • Een natuurlijke en duurzame oorsprong heeft;
  • Vrij is van onnodige toevoegingen zoals waterinjecties, kleurstoffen of conserveringsmiddelen;
  • Een mooie structuur en kleur heeft;
  • Smaakvol en sappig is, ook zonder marinades of kruiden.

Het draait dus absoluut niet alleen maar om de smaak, het draait ook om hoe dat het vlees tot stand is gekomen. Zo kan een dier dat in gezonde omstandigheden is gehouden en ook super natuurlijk voer heeft gehad, vlees leveren dat ontzettend rijk is voor wat betreft de smaak en ook nog eens beter is van structuur. Je ziet deze omstandigheden niet alleen maar terug in de smaak, maar ook nog eens in hoe dat het vlees eruit ziet en zelfs aanvoelt.

Voeding is voor de kwaliteit, de smaak, het gevoel en ook de looks ongelofelijk belangrijk. Dieren die namelijk op een natuurlijke wijze gevoerd worden, dit zonder de toevoeging van groeihormonen of zelfs onnatuurlijke mengsels, bouwen hun spiermassa geleidelijk op. Dit zorgt weer voor een vele malen betere verdeling van vet en ook de natuurlijke smaakontwikkeling. Vlees dat weer afkomstig is uit de bio sector mist vaak de diepgang in de smaak en ook de structuur. Dit komt omdat alles hier ingesteld is op een snelle groei, hoge productie en natuurlijk ook lage kosten.

Ook de bewerking speelt een ontzettend belangrijke rol. Hoogwaardig vlees heeft namelijk geen kunstgrepen nodig om aantrekkelijk te kunnen zijn. Bij veel goedkoop vlees worden water en zouten toegevoegd om smaak te kunnen maken. Kwaliteitsvlees heeft dit niet nodig. Dit vlees spreekt namelijk echt voor zichzelf, kwaliteitsvlees is puur, eerlijk en ook nog eens echt smaakvol. Precies zoals het hoort.

Simpel gezegd: Het kwaliteitsvlees is het echt eerlijke vlees. Dit komt namelijk van dieren die echt met de uiterste respect behandeld zijn en die dus ook een goed leven hebben gehad. Hier is dan ook elke stap van de opfok tot aan de slacht met de uiterste zorg uitgevoerd. Dit proef je weer terug op jouw bord en dit maakt ook zeer zeker het verschil.

Herkomst is alles

Wanneer je echt zeker wilt zijn van het feit dat je te maken hebt met kwaliteit vlees, dan moet je toch zeker met één ding ontzettend goed rekening houden: Dit is de herkomst. Je wil namelijk dolgraag weten waar dat het vlees vandaan komt, welk dier, uit welke regio en hoe is het dier behandeld, gevoerd en geslacht. Het zijn allemaal vragen die misschien wat overdreven kunnen aanvoelen maar toch ontzettend noodzakelijk zijn als je bewuste keuzes wilt maken.

Waarom de herkomst ertoe doet:

  • Dierenwelzijn: De dierenwelzijn houdt niets anders in dan dat de dieren goed gehouden worden met voldoende ruimte en sociaal contact. De dieren die dit namelijk hebben zijn een stuk minder gestrest en zijn ook nog eens een stuk gezonder. Wanneer de dieren stress ervaren heeft dit wel degelijk invloed op het vlees, stress kan namelijk spierverzuring veroorzaken. Dit heeft weer een negatieve invloed op de textuur van het vlees. Je krijgt dan juist een taai, droog en een rubberachtig vlees. De dieren die weer op een kleinschalige boerderij leven hebben juist de kans om goed behandeld te worden en we beloven je dat je dit ook proeft.
  • Voeding: De voeding van de dieren is als het ware letterlijk de bouwsteen van het vlees dat jij opgedient krijgt. Runderen die op een natuurlijke wijze gevoed zijn, leveren vaak vlees dat vele malen rijker is aan bijvoorbeeld omega 3 vetzuren.
  • Transport en slacht: De allerlaatste levensfase van de dieren speelt ook een enorm belangrijke rol. De dieren die namelijk lang vervoerd dienen te worden, die raken gestrest. Dit leidt op zijn beurt voor een hoger cortisolniveau. Het heeft ook directe invloed op de smaak en de structuur van het vlees. De vuistregel is dat hoe korter de rit naar de slager, hoeveel beter het is voor het vlees. Dit heeft een directe invloed op de smaak en structuur van het vlees. Hoe korter het transport naar het slachthuis, hoe beter. Bij veel kleinschalige slachthuizen of boerderijen met een eigen slachtvoorziening wordt dit zoveel mogelijk beperkt, met als resultaat een beter eindproduct.

Het verhaal van een goed stuk vlees begint dus al vele malen eerder dan voordat jij het in jouw handen hebt gehad. Dit wil zeggen dat een dier dat goed is grootgebracht, ook op een natuurlijke manier heeft kunnen leven, goede voeding heeft gekregen en ook nog eens met respect is geslacht, het goed vlees levert dat met recht de naam kwaliteitsvlees mag hebben.

Tip voor de klant:
Ben absoluut niet bang om vragen te gaan stellen, bij een goede slager kun je immers altijd informeren naar de herkomst van het vlees. Sterkern nog: een ambachtelijke slager zal je hier met trots over vertellen. Deze slager kent zijn leveranciers en weet precies van welk ras het vlees afkomstig is. Vaak kan deze je al vertellen over wat het dier gegeten heeft of waar het dier gelopen heeft. Wij van Vleesch.nl zijn als online verkoper en dus ook specialist ongelofelijk trots op onze eigen dieren en eigen boerderij. Wij vertellen je dus altijd dolgraag het gehele transparante proces.

Voor wat betreft supermarkten is het vaak een stuk lastiger, hier komt het echt aan op het controleren van het etiket. Hier zou vermeldt moeten zijn waar dat het dier vandaan komt en ook uit welke regio. Er zijn gevallen waar je zelfs het soort boerderij of ras van het dier vermeld ziet staan. Zoek actief naar keurmerken zoals het Beter Leven-keurmerk, EKO of Demeter. Deze labels garanderen een bepaald minimumniveau van dierenwelzijn, duurzaamheid en controleerbaarheid.

Een zeer bewuste klant is ook nog eens een ontzettend sterke klant. Doordat deze weet waar het vlees vandaan komt, neemt de klant zelf de regie over wat het eet. Wanneer je dan eenmaal het verschil geproefd hebt wil je echt nooit meer terug.  

Uiterlijke kenmerken van kwaliteitsvlees

We weten dat verpakkingen en ook marketing bestaan om jouw veel verschillende dingen te laten geloven, toch zal bijvoorbeeld het rundvlees en ook het kalfsvlees van Vleesch.nl voor zichzelf spreken. We gaan nu hieronder eens kijken naar de meest belangrijke visuele kenmerken:

  1. De kleur

De kleur van vlees zegt veel over de versheid en de voeding van het dier:

  • Rundvlees: Moet helder rood tot diep robijnrood zijn. Donkerbruin vlees kan wijzen op ouder vlees of vlees dat te lang is blootgesteld aan lucht.
  • Varkensvlees: Heeft een lichtroze kleur. Te bleek vlees komt vaak uit de intensieve veehouderij.
  • Kip: Moet lichtroze en egaal van kleur zijn. Kip die grauw of dof oogt, is niet vers.

Let op: gemarineerd vlees maskeert vaak mindere kwaliteit. Koop liever puur vlees en marineer zelf.

  1. Vetstructuur (marmering)

Een ontzettend goede marmering, dit zijn die kleine vetadertjes in het vlees, is een teken van echte kwaliteit. Het vet geeft smaak en zorgt er ook nog eens voor dat het vlees sappig blijft tijdens het bereiden, dit helpt bijvoorbeeld het rundvlees bij de bereiding.

  • Een biefstuk met fijne marmering is doorgaans malser.
  • Te veel vet aan de buitenkant is minder wenselijk, tenzij je het wegsnijdt na bereiding.
  1. Structuur en stevigheid

Het kwaliteitsvlees voelt ontzettend stevig aan, maar is zeer zeker niet te hard. Vlees moet een klein beetje meegeven wanneer je het indrukt. Daarnaast moet het ook zeker niet zompig of waterig aanvoelen. Het vlees dat dan ook leegloopt in de verpakking met veel vochtverlies is in de meeste gevallen vlees dat met water is geïnjecteerd. Dit maakt het dan ook echt een stuk minder smakelijk.

Vertrouw op je neus

Je hoeft echt geen expert te zijn om te kunnen ruiken of dat vlees vers is, je wilt simpelweg jouw neus gebruiken. Vlees moet immers neutraal of aangenaam ruiken.

  • Vers rundvlees: Heeft een milde, ‘vlezige’ geur. Geen zurige of penetrante lucht.
  • Vers varkensvlees: Neutraal tot licht zoetig.
  • Kip: Moet vrijwel geurloos zijn. Een zurige of muffe geur is een duidelijk teken van bederf.

Ruikt het vlees vreemd, zuur of sterk ammoniakachtig? Weg ermee.

Eerlijkheid op het etiket

In de supermarkt moet je echt vertrouwen op het etiket. Gelukkig kun je daar in principe veel uithalen als je eenmaal weet waar je op moet letten.

Belangrijke zaken op het etiket:

  • Land van herkomst: Kies bij voorkeur vlees uit Nederland of buurlanden. Dit verkleint de kans op een langdurig transport.
  • Keurmerken: Kies in supermarkten voor vlees met het Beter Leven-keurmerk (1, 2 of 3 sterren), EKO of Demeter. Deze keurmerken waarborgen betere leefomstandigheden voor dieren.
  • Ingrediëntenlijst: Eenvoud is hier een goed teken. Zie je termen als “water toegevoegd”, “plantaardige eiwitten”, “aroma’s”? Dan is het vlees bewerkt en wil je hier simpelweg van wegblijven.

Vlees met een lange ingrediëntenlijst is vrijwel nooit van hoge kwaliteit.

Diepvriesvlees vs. vers vlees

Er zijn er ontzettend veel die denken dat vers vlees echt altijd zoveel beter zijn dan bevroren vlees. Dit is echter niet helemaal waar. Het diepvriesvlees kan net zo goed, of soms zelfs beter zijn. Dit mits het direct na de slacht is ingevroren.

Voordelen van diepvriesvlees:

  • Het wordt vaak direct na verwerking ingevroren, waardoor voedingsstoffen en smaak behouden kunnen blijven.
  • Je kunt het langer bewaren zonder kwaliteitsverlies.
  • Minder voedselverspilling: je ontdooit alleen wat je nodig hebt.

Let wel op: vlees dat meerdere keren ontdooid en opnieuw ingevroren is, verliest structuur, vocht, smaak en zal zelfs wat minder veilig zijn om te eten.

De prijs van kwaliteit

Een goede kwaliteit vlees kost nou eenmaal geld. Dit geldt natuurlijk ook voor vlees. Je wilt immers niet te veel betalen, maar extreem goedkoop vlees is in de regel geen goed teken.

Waarom goedkoop vlees zelden goed is:

  • De dieren worden vaak massaal, op onnatuurlijke wijze vetgemest.
  • Er is minder controle op dierenwelzijn, voeding en medicijngebruik.
  • Het vlees bevat vaak veel water en toevoegingen om gewicht (en dus winst) te verhogen.

Een eerlijke prijs is te alle tijden een investering in smaak, in gezondheid en ook in dierenwelzijn. Als vuistregel: koop liever minder vaak vlees, maar dan wel van hoge kwaliteit. Dan elke dag en een wat slechtere kwaliteit. Laten we eerlijk zijn, ook jij verdient zoveel beter.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl snappen dat niet iedereen een slager is en dat het ook wel wat aandacht vergt om goed vlees te kunnen herkennen. Wij zorgen er daarom dolgraag voor dat onze gehele product chain transparant is. Wij zorgen immers voor onze eigen dieren, hebben onze eigen slagers en doen onze eigen verkoop. Dit voorkomt dat jij moet gaan gokken waar dat het vlees allemaal naartoe gaat. Door deze korte chain kun jij bij Vleesch.nl zelfverzekerd kiezen voor echt kwaliteitsvlees.

Doordat we bewust gaan kopen steunen we ook nog eens de boeren die allemaal op de meest respectvolle manier met de dieren omgaan, dit is dus wat we allemaal zo graag willen. Daarmee win je uiteindelijk zelf het meest: Je krijgt zo een eerlijk product op jouw bord dat niet alleen maar lekker is, maar ook nog eens super goed voelt.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 6 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 7 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 8 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 8 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 9 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 10 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 11 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie