Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Aardappel witlofschotel met banaan

Gang: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 35 minuten
Aantal personen: 4 porties
Moeilijkheidsgraad: Middelmatig
Bekijk alle recepten
Aardappel witlofschotel met banaan

Aan de slag

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 100 ml melk
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Paprikapoeder
  • 750 g witlof
  • 500 g gehakt
  • 4 bananen
  • Citroensap
  • 200 g geraspte kaas
  • Boter

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen, was ze en kook ze gaar in een pan met een beetje water en zout.
  2. Maak de witlof schoon, snijd deze in reepjes en kook ze gaar in een pan met een beetje water en zout. Laat de witlof daarna uitlekken.
  3. Verhit wat boter in een pan en rul hierin het gehakt. Voeg paprikapoeder, zout en peper toe naar smaak.
  4. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer de melk en een beetje nootmuskaat erdoor. Meng vervolgens de helft van de geraspte kaas door de aardappelpuree.
  5. Pel de bananen, snijd ze in plakjes en besprenkel ze met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  6. Schep de helft van de aardappelpuree in een ingevette ovenschaal. Verdeel vervolgens de witlof erover, gevolgd door de plakjes banaan en het gehakt. Eindig met de resterende helft van de aardappelpuree.
  7. Strooi de rest van de geraspte kaas over de schotel en zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.

Uniek en verrassend

De aardappel-witlofschotel met banaan lijkt op het eerste gezicht ongebruikelijk, maar deze combinatie van smaken en texturen zorgt voor een smaakexplosie in je mond. De unieke ovenschotel brengt de aardse en hartige smaak van aardappelen en witlof samen met de heerlijke zoetheid van banaan. Hierdoor ontstaat er een erg smaakvol maar ook voedzaam gerecht. Ben je op zoek naar een ander ongelofelijk uniek recept? Kijk dan eens naar: vlees- en groentenflappen.

Witlof

Witlof is een bladgroente die in de 19e eeuw werd ontdekt. Deze ontdekking gebeurde in België en hierom wordt witlof ook wel: Brussels lof of Belgische witlof genoemd. De groente werd per toeval gekweekt in 1830 door een Belgische boer. Deze boer bewaarde cichoreiwortels in zijn kelder. Deze plant staat bekend om zijn bittere smaak. Onder de omgevingsomstandigheden in zijn kelder ontwikkelden de wortels witte, gesloten bladeren. Deze werden later bekend als witlof. De witlof werd al snel populair in België, door zijn unieke smaak en veelzijdigheid. De groente werd al snel verspreid naar andere delen van Europa.

Voedingswaarde van witlof

Witlof is een voedzame toevoeging en biedt verschillende gezondheidsvoordelen.

  1. Vitaminen en mineralen: Witlof is rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid en ogen. Vitamine C zorgt voor een goed immuunsysteem en draagt bij aan de opname van ijzer. Vitamine K is erg belangrijk voor de botgezondheid en de bloedstolling. Foliumzuur is een essentiële vitamine voor zwangere vrouwen. Deze helpt bij de celopbouw en celdeling.
  2. Caloriearm: Witlof is een uitstekende keuze voor mensen die hun gewicht willen behouden of graag willen afvallen. Het bevat namelijk weinig vet en is zeer caloriearm. Daarnaast zorgt het hoge vezelgehalte in witlof voor een verzadigd gevoel.
  3. Antioxidanten: De antioxidanten in witlof dragen bij aan de bestrijding van vrij radialen. Hierdoor kan het risico op chronische ziekten worden verlaagd.

Koken met banaan

Bananen zijn een verrassend veelzijdig ingrediënt in allerlei gerechten. De hoge voedingswaarde, zoete smaak en zachte textuur maken banaan geschikt voor zoete en hartige gerechten.

Gezondheidsvoordelen van banaan

Bananen bieden een aantal gezondheidsvoordelen. Zo wordt de spijsvertering verbeterd door het hoge vezelgehalte, constipatie kan hierdoor worden voorkomen. Ook wordt de darmgezondheid verbeterd door de vezels. Het mineraal kalium helpt bij het verwijderen van overtollig natrium. Dit zorgt voor een gezonde bloeddruk. Bananen zijn rijk aan kalium. De natuurlijke suikers in bananen brengen snel energie vrij. Daarnaast kunnen bananen ook bijdragen aan een betere stemming en slaap. Vitamine B6 in bananen helpen bij de producten van serotonine en melatonine. Deze hormonen reguleren de stemming en slaap. Als laatste dragen de magnesium en antioxidanten bij aan het verlagen van de bloeddruk en verbeteren ze de bloedcirculatie. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten verminderd.

Voordelen van ovenschotels

Een aantal voordelen zorgen ervoor dat ovenschotels een populaire keuze is:

  1. Gemak en snelheid

Ovenschotels kunnen vaak van tevoren al gemaakt worden. Ook zijn ze gemakkelijk en snel te bereiden.

  1. Veelzijdigheid

Ovenschotels hebben eindeloze mogelijkheden. Je kunt variëren in elk onderdeel. Zo kun je gebruikmaken van vlees of vis, rode kool of spruitjes en aardappelen of bonen. Dit maakt het makkelijk om restjes op te maken of bepaalde diëten te volgen, zoals glutenvrij of veganistisch.

  1. Voedingswaarde:

Ovenschotels kunnen een complete maaltijd bieden. Dit doe je door een goede combinatie eiwitten, koolhydraten en groente te gebruiken. Bij gebruik van mager vlees, peulvruchten, volle granen en groenten ontstaat er een gerecht dat rijk is aan voedingsstoffen.

  1. Voedselverspilling:

Restjes kunnen vaak worden gebruikt in ovenschotels. Ook ongebruikte groenten, vlees of andere ingrediënten zijn geschikt om te verwerken in een ovenschotel.

Variaties

Ovenschotels kun je makkelijk aanpassen aan jouw smaak, voorkeuren of dieet. Hieronder staan enkele ideeën:

  • Vegetarisch: Om het gerecht vegetarisch te maken hoef je alleen het rundergehakt te vervangen of weg te laten. Als vervanging kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van: linzen, vegetarisch gehakt, champignons of kikkererwten. Met deze ingrediënten blijft je gerecht rijk aan eiwitten.
  • Extra groenten: Om nog meer kleur, smaak en voedingsstoffen toe te voegen kun je gebruikmaken van meer groenten. Denk hierbij aan: wortelen, courgette of champignons. Zo ontstaat er een nog gezondere maaltijd.
  • Kruiden en specerijen: Om de smaak van de ovenschotel naar wens aan te passen kun je andere kruiden of specerijen toevoegen, zoals cayennepeper, komijn of paprikapoeder.
  • Kaas: Ook kun je variëren in de soort kaas die je als topping gebruikt. Zo zorgt mozzarella bijvoorbeeld voor een mildere smaak en blauwe kaas voor een sterkere smaak. Zo kun je een twist geven aan jouw ovenschotel.

Conclusie

Dit verrassende en unieke gerecht zorgt voor een ware smaakexplosie in je mond. De mix van de hartige en zoete smaken zorgen voor een voedzaam gerecht dat rijk is aan voedingsstoffen.

De in de 19e eeuw ontdekte Belgische groente zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dit maakt de groente een gezonde keuze voor elk dieet. De toevoeging van bananen in dit recept zorgt voor extra voedingswaarde, dit komt door hun hoge vezelgehalte, kalium en de natuurlijke suikers. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering, bloedregulatie en energieniveau.

Ovenschotel zijn populair door hun gemak, snelheid en veelzijdigheid. Ze bieden eindeloze variatiemogelijkheden en zijn een effectieve manier om voedselverspilling tegen te gaan. De voedzame eigenschappen en flexibele bereidingswijze maken de ovenschotel een geliefde keuze voor een complete en uitgebalanceerde maaltijd voor het hele gezin.

  • Let op! foto is enkel ter illustratie.
Smakelijk eten!
Rundvlees
Rundergehakt (zacht gekruid)
Rundergehakt (zacht gekruid) Zacht gekruid, sappig & smaakvol Vanaf € 4,20
Op voorraad Zéér snelle levering (op afspraak)
Rundvlees
Rundergehakt (ongekruid)
Rundergehakt (ongekruid) Ongekruid Rundergehakt, mals & rijk aan smaak Vanaf € 4,20
Op voorraad Zéér snelle levering (op afspraak)
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie