Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Barbecueën in de winter?

Wanneer we weer zien dat de dagen weer korter aan het worden zijn en ook de temperaturen weer dalen, dan zien we dat veel mensen de barbecue naar de schuur of garage transporteren. Er wordt dan gedacht dat het echt voor de zomer, maar niets is minder waar. De echte liefhebbers weten beter. De barbecue in de winter is niet alleen maar mogelijk, het is misschien zelfs het beste moment om te kunnen genieten van heerlijk gegrild vlees, vis en groenten. Alleen de allergrootste bazen trotseren de kou om hun vuur aan te steken, geloof ons dat het echt meer dan waard is.

In onze blogs nemen we jou mee in de wereld van de winterbarbecues. Wij van Vleesch.nl vertellen jou namelijk dolgraag waarom dat barbecues in de winter zo’n geweldig plan zijn. Daarnaast willen we ook graag over de voorbereiding en recepten praten die perfect passen bij een koude winterse dag.

Waarom barbecueën in de winter?

De barbecue in de winter heeft simpelweg iets magisch. Denk maar eens aan de frisse lucht, de gezellige sfeer rond een warm vuur, maar ook de intense smaken die alleen op een houtskoolbarbecue ontstaan. In de winter smaakt echt alles gewoon iets beter. De kou zorgt ervoor dat je nog meer geniet van warme gerechten en denk er goed aan dat het geroosterd vlees echt extra uitnodigend is.

Daarnaast is het buiten barbecueën een fantastische manier om het seizoen te kunnen omarmen en het ook niet te willen ontwijken. Waar dat andere snel binnen zullen blijven en met dekentjes aan komen zetten, ben jij buiten lekker bezig met vuur, eten en ook gezelligheid. Dit geeft niet alleen maar voldoening, maar het levert ook nog eens onvergetelijke momenten op.

Verder brengt het winter barbecueën ook nog eens een vorm van rust met zich mee, dit is een rust die je normaliter in de zomer niet snel zult krijgen. Denk maar eens aan de rustige terrassen, het geen last hebben van insecten, geen belachelijke hitte welke jouw energie opslokt. In plaats daarvan heb je juist een serene rust, een vorm van een omgeving waarin je echt serieus kan gaan genieten van elk moment. Denk aan die heerlijke stoom die opstijgt van die sappige steaks, het knisperen van het vuur en nog zoveel meer. Het maakt de ervaring zoveel intenser en echter.  

Wist je dat je met een winter barbecue ook nog eens een stuk dichter bij de natuur staat dan wanneer je dit in de zomer doet. Dit zelfs wanneer de sneeuw aanwezig is en de bomen kaal zijn. Je krijgt rond deze tijd juist tijdens het buiten zijn een gevoel van avontuur en vrijheid. Jij bent degene die immers de elementen voelt, je werkt samen met vuur en ook hitte om iets heerlijks te kunnen creëren. Je viert gewoon simpelweg het leven, het maakt niet uit in welk seizoen.  

Ontzettend veel onder ons zien een barbecue vaak iets als seizoensgebonden. Het is iets dat je bijvoorbeeld alleen maar tevoorschijn gaat halen boven de twintig graden. Waarom zou je jezelf dan gaan beperken tot enkel een paar maanden plezier? Doordat je ook gaat barbecueën in de winter zul je zien dat het echte genieten absoluut geen seizoen kent. Sterker zelfs nog de ervaring wordt juist alleen nog maar zoveel rijker, maar ook intiemer en specialer.

Laten we daarnaast eens eerlijk zijn, we vinden het ook wel iets stoers hebben. Dat buiten staan in de temperaturen die onze ijsberen zich comfortabel laten voelen, dit in combinatie met een stevige warme chocolademelk en wat handschoenen aan en dan toch meesterlijk een stuk vlees of een hele kip perfect grillen. Dat is niet alleen genieten, dat is pure trots.

Ook biedt de winter barbecue ook nog eens de perfecte gelegenheid om wat nieuwe smaken en ook technieken te ontdekken. Denk maar eens aan wat langzaam gegaarde stoofpotjes op de barbecue, of een lekker warm gerookte zalm. Gerechten die je in de zomer misschien overslaat omdat ze te zwaar zijn, komen in de winter helemaal tot hun recht.

Ook draait het barbecueën in de winter om het samen zijn. Dit wanneer je jouw familie en ook vrienden uitnodigt voor die langverwachte en super gezellige winterse barbecue. Op deze maneir creëer je een unieke sfeer van verbondenheid, men trekt de warmste jassen aan verzamelen zich allemaal rond het vuur en genieten ook van samen heerlijk eten en elkaars gezelschap. Dit zijn momenten die jou bijblijven. Dit veel meer dan die standaard barbecue avonden in de zomer.

De juiste voorbereiding is alles

De barbecue in de winter heeft een andere aanpak nodig dan in de zomer. Door de juiste voorbereidingstips te gebruiken ben ook jij verzekerd van succes.

Kies de juiste barbecue

Lang niet elke barbecue is geschikt voor de winterse temperaturen. Wil jij een goede en degelijke winterbarbecue hebben? Maak dan vooral gebruik van een hele goede kamado (Big Green Egg of Kamado Joe). Dit zijn barbecues die de temperatuur aanzienlijk goed kunnen vast houden, ook wanneer het vriest buiten. Ook de echt stevige houtskoolbarbecues zullen het goed doen, gasbarbecues kunnen ook maar deze zullen minder efficiënt branden bij de extreem lage temperaturen.

Zorg voor voldoende brandstof

Wist je dat, omdat het buiten koud is, jouw barbecue veel meer brandstof nodig heeft om goed op temperatuur te kunnen blijven. Zorg daarom voor een goede en ruime voorraad aan houtskool, briketten of zelfs gas. Je wilt rekening houden met dat je ongeveer 30 tot 50% meer verbruik dan in de zomer.

Bescherm jezelf en je gasten

Je wilt je warm aankleden, gebruik daarom laagjes die gemakkelijk aan te passen zijn. Denk ook aan een muts of zelfs handschoenen. Let wel op dat je niets synthetisch pakt gezien dit makkelijk kan smelten. Mocht je gasten ontvangen, dan kun je alvast zorgen voor wat extra dekens, warme dranken en uiteindelijk zelfs een vuurkorf of een terrasverwarmer. Dit om het extra comfortabel te maken.

Denk aan verlichting

In de winter is het ongelofelijk snel donker. Goede verlichting is ongelofelijk belangrijk wanneer je jouw barbecue en ook werkplek veilig wilt gebruiken. Gebruik daarom een bouwlamp, draag een hoofdlamp en zorg voor een sfeervolle buitenverlichting.

De beste tips voor winterse BBQ-sessies

Naast al die voorbereidingen en recepten zijn er ongelofelijk veel praktische tips die jouw barbecue ervaring in de winter ook echt snel naar een nieuw niveau kunnen tillen. Laten we daar nu samen eens naar gaan kijken.

Houd de deksel dicht

Alle keren dat jij de deksel opent, zul je merken dat er veel warmte zal ontsnappen. Je wilt het echte spieken dan ook tot een minimum houden. Denk eraan dat de temperatuur sneller zal schommelen, wees dus geduldig. In deze situatie geldt een gesloten barbecue is een gelukkige barbecue.

Werk efficiënt

Je wilt alles klaar hebben staan voordat je begint met het barbecueën. Je wilt jouw vlees alvast snijden en marineren, de sauzen maken en jouw gereedschap en ook ingrediënten binnen handbereik hebben. Leg alvast wat extra houtskool en ook briketten klaar, dit zodat je snel kunt bijvullen indien het nodig is. Hoe minder dat jij hoeft te rennen tussen jouw huis en tuin, kun je de temperaturen zoveel beter bewaken. Daarnaast kun je op deze manier ook veel beter van het proces genieten.

Gebruik een kernthermometer

Je kunt in de winter en dus in de kou eigenlijk vrijwel niet op gevoel koken, dit komt omdat die temperatuur zo verraderlijk is. Je bent hier echt gebaat met een kernthermometer die er voor zorgt dat jouw rundvlees of kalfsvlees niet te rauw of te gaar wordt. Je wil bij voorkeur een draadloos model hebben of één met een ontzettend lange kabel. Dit zorgt ervoor dat jij de temperatuur eenvoudig en veilig van een afstand kunt controleren. Dit zonder dat je steeds de barbecue hoeft te openen. Dit geldt al helemaal bij de grotere stukken vlees zoals brisket.

Denk aan de veiligheid

Je wilt ook gaan denken aan eventueel sneeuw of ijzel op jouw terras of in jouw tuin. Dit kan de grond namelijk ontzettend glad maken. Je wilt dus dat een barbecueplek goed bereikbaar en ook veilig is. Je kunt eventueel wat zand of zout rondom jouw werkplek strooien om uitglijden te voorkomen. Daarnaast wil je ook zorgen voor een emmer zand en of brandblusser. Veiligheid gaat immers boven alles, helemaal wanneer je met vuur werkt. Controleer ook eens goed of dat jouw barbecue niet zomaar door wind omgeslagen kan worden.

Maak het gezellig

We weten dat een winterbarbecue niet alleen maar draait om eten, maar ook om de sfeer. Zet bijvoorbeeld eens een playlist op met gezellige muziek. Maak een kampvuur en steek een vuurkorf aan. Zo voorzie je jouw gasten van dekens, warme dranken zoals chocolademelk of glühwein. Denk overigens ook eens goed aan een wat sfeervolle verlichting, je kunt hiervoor lantaarns of lichtsnoeren gebruiken. Dit zal jouw tuin helpen om te toveren tot een super warme en uitnodigende plek. Voeg nog wat winterdecoratie toe links en rechts en je hebt het plaatje helemaal compleet gemaakt.

Investeer in goede kleding

Als grillmester wil jij niet staan te bibberen naast jouw vuur. Je wilt om deze reden dus meerdere lagen kleding dragen, een thermoshirt, een warme trui en een waterdichte jas. De handschoenen zijn onder andere essentieel. Let er wel op dat het barbecue handschoenen zijn die ook hittebestendig zijn. Zorg ook voor de wat stevige, waterdichte schoenen met een zeer goede grip. Hier gaan veiligheid en ook comfort echt hand in hand.

Houd het simpel

We weten dat een groot stuk vlees of een uitgebreid menu echt verleidelijk kan zijn, toch is het vaak beter om het echt simpel te houden. Zo zijn in de winter de omstandigheden absoluut niet te voorspellen. Je wil in dit geval dan ook gaan voor de meer gemakkelijke en korte gerechten, je wilt dus niet gaan stressen. Zorg ervoor dat je een relaxte en geslaagde barbecue tegemoet gaat.

Plan vooruit

Je wilt ook vooruit plannen, let goed op het weerbericht. Niets is namelijk zo ontmoedigend als in de regen buiten staan tijdens de winter. Komen er echte stormdagen aan of misschien iets anders als regen of sneeuw, zet je plannen dan om en zet een latere datum voor jouw winterbarbecue. Ben dus ontzettend flexibel in het plannen en zorg te alle tijden voor een plan B. Dit kan een overkapping of een partytent zijn.

Gebruik de juiste accessoires

Je weet dat de juiste accessoires in de winter echt onmisbaar zijn. Je wilt hierbij denken aan de stevige tangen met een lange steel Dit zodat je jouw handen op een veilige afstand kunt houden. Zo kan een gietijzeren pan ideaal zijn voor stoofpotten of warme sauzen op de barbecue. Ook wil je gebruik maken van de warmhoud schalen. Dit is uitermate geschikt om jouw gerechten op temperatuur te kunnen houden, dit terwijl jij nog andere dingen moet klaarmaken op de gril.

Laat je barbecue goed opwarmen

Je weet nu dus dat het in de winter langer kan duren voordat jouw barbecue op temperatuur is. Geef daarom jouw gas of houtskoolbarbecue de tijd om goed te kunnen voorverwarmen. Denk hierbij aan 15 tot 20 minuten extra opwarm tijd dit als extra op wat je normaliter in de zomer zou doen. Dit voorkomt dat vlees op een te koude grill komt te liggen wat weer ten koste kan gaan van de smaak en ook de textuur.

BBQ’en in de winter: een onvergetelijke ervaring

Heb je dan eindelijk de eerste stap gezet? Dan weet je nu dat je nooit meer anders wilt. Het is een waar avontuur, een beleving die je normaliter dichter bij het buitenleven maar ook bij elkaar brengt. De kou trotseren om samen weer buiten te kunnen eten geeft ook een gevoel van saamhorigheid. Dit voel je niet zo sterk binnen aan tafel als dat je buiten doet.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl zien de winter barbecue niet alleen maar voor de echte fanaten. Het is ook voor wie gewoon houdt van een avontuur en deze niet uit de weg wil gaan. Door de juiste voorbereiding, een beetje doorzettingsvermogen en ontzettend veel liefde voor goed eten maakt jouw winterbarbecue gegarandeerd tot een succes. Jij bent er klaar voor en laat dus die kou maar komen.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 6 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 7 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 8 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 8 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 9 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 10 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 11 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie