Het Rund

Vroeger waren verschillende soorten vlees een luxe product. Het verschil tussen kalfsvlees en rundvlees zit vooral in de stevigheid. Waar zowel het kalfsvlees als rundvlees, verkrijgbaar zijn in vleessoorten die mager of vetter zijn, is over het algemeen bij rundvlees meer bindweefsel aanwezig. Een nadeel is dat een grote hoeveelheid vlees nog steeds geëxporteerd wordt naar andere Europese landen. Waar mensen vaak weten wat ze eten, is het mogelijk dat we niet alles weten over het dier. Hierdoor zal ik met trots, onze kennis delen zodat jij weet wat onze runderen en het rundvlees inhouden. 

Vroeger was vlees een stuk luxer dan dat het nu is. Zo eten wij, over het algemeen, meer vlees dan dat we vroeger deden. Tegenwoordig is het rundvlees nog steeds erg welkom bij de meeste vleeseters. Echter, is het vlees een stuk toegankelijker geworden doordat het voor een betaalbare prijs, direct van de boer gekocht kan worden.

De oorsprong van het Rund

Runderen zijn in Nederland niet meer weg te denken. Waar je ze in het verstedelijkt gebied weinig tegen zult komen, zie je ze al snel in het weiland staan wanneer je bij de dorpen in de buurt komt. Echter, zijn runderen niet altijd gedomesticeerd geweest. Dit is ongeveer 6000 jaar voor Christus gebeurd, waar vermoedelijk in het Noorden van Afrika hiermee begonnen werd. 

Door een toename van de bevolking werd het noodzakelijk voor gemeenschappen om hun voedselproductie uit te breiden. Waar runderen vooral gebruikt werden voor de landbouw en de productie van mest en vlees, werd deze later ook gebruikt voor melk en producten van deze melk. 
Tegenwoordig zijn er meer dan 1000 runderrassen. In de 20e eeuw is de productie van vlees- en melkrassen sterk verhoogd. 

Verschillende runderen

De Nederlandse runderen zijn onderverdeeld in verschillende rassen: 
    • Melkrassen: Deze runderen worden gehouden om de productie van melk en de eiwitten te verhogen;
    • Dubbeldoelrassen: Deze runderen worden gehouden om zowel te gebruiken voor de productie van vlees als de productie van melk;
    • Vleesrassen: Deze runderen worden voornamelijk gebruikt voor de productie van vlees.

Je zult waarschijnlijk denken dat een dubbeldoelras de beste keuze is. Echter, is dit niet helemaal waar. Koeien die voornamelijk goed zijn voor de vleesproductie geven vaak niet genoeg melk en koeien die goed zijn voor de melkproductie, leveren meestal minder vlees op dan een vleesras. 

Belgische Witblauwe kruislings

De runderen die wij houden op onze boerderij in Noord-Brabant, zijn Belgische Witblauwe Kruislings. Deze runderen zijn gekenmerkt door de witblauwe vlekken waarover ze beschikken. Dit ras levert zowel een grote hoeveelheid vlees als gezond vlees op. Dit ras gedraagt zich vrij rustig, hierdoor is het zeer gemakkelijk om deze prachtige dieren op een diervriendelijke manier te houden en verzorgen. Een van de belangrijkste eigenschappen van dit ras, is dat het vlees een fijne en malse structuur heeft dat kwalitatief hoogstaand is. Hierdoor heeft het vlees een volle, maar ook fijne smaak. 

Wil jij graag meer weten over dit vlees

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons
Topkwaliteit vlees én persoonlijke service
De chateaubriand die ik bestelde was echt heerlijk,  boterzacht, vol van smaak en perfect uitgesneden. Je merkt[...]
10 / 10
Chris 21 dagen geleden
Excellente service en uitstekende kwaliteit vlees!
[...]
10 / 10
Reinier Nooteboom 23 dagen geleden

Voor de 1ste keer vlees bestelt ,dat was echt genieten van wat er op je bord ligt. Geen waterig stukje vlees maar echt vlees. De porties zijn mooi verdeeld en goed verpakt en diep be[...]

10 / 10
Thea van der Sluis 30 dagen geleden
10 / 10
Jeroen S 1 maanden geleden

Vlees zoals vlees moet smaken, puur natuur.
Vooral zo door blijven gaan!

10 / 10
Marcel Verrijdt 1 maanden geleden

We kwamen voor het eerst in aanraking met het vlees van Vleesch.nl tijdens een midweek in het vakantiehuisje van de ouders van Bart Lammers in Asten-Heusden. In de vriezer lag rundvl[...]

10 / 10
Alfons 1 maanden geleden
10 / 10
Henri 1 maanden geleden

Met afstand het beste vlees wat ik ooit online besteld heb (en heb er best een aantal uitgetest!).Werkelijk waar fantastisch.

10 / 10
Guido de Zeeuw 8 maanden geleden

Al een flink aantal keren bij Vleesch.nl besteld. Wij zijn steeds aangenaam verrast door de geweldige en snelle service, makkelijk en vriendelijk e-mail contact met Bart en de keurig[...]

10 / 10
Monique Van Heck 9 maanden geleden

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 10 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 11 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 1 jaren geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 1 jaren geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 1 jaren geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 1 jaren geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 1 jaren geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie