Vroeger waren verschillende soorten vlees een luxe product. Het verschil tussen kalfsvlees en rundvlees zit vooral in de stevigheid. Waar zowel het kalfsvlees als rundvlees, verkrijgbaar zijn in vleessoorten die mager of vetter zijn, is over het algemeen bij rundvlees meer bindweefsel aanwezig. Een nadeel is dat een grote hoeveelheid vlees nog steeds geëxporteerd wordt naar andere Europese landen. Waar mensen vaak weten wat ze eten, is het mogelijk dat we niet alles weten over het dier. Hierdoor zal ik met trots, onze kennis delen zodat jij weet wat onze runderen en het rundvlees inhouden.
Vroeger was vlees een stuk luxer dan dat het nu is. Zo eten wij, over het algemeen, meer vlees dan dat we vroeger deden. Tegenwoordig is het rundvlees nog steeds erg welkom bij de meeste vleeseters. Echter, is het vlees een stuk toegankelijker geworden doordat het voor een betaalbare prijs, direct van de boer gekocht kan worden.
Runderen zijn in Nederland niet meer weg te denken. Waar je ze in het verstedelijkt gebied weinig tegen zult komen, zie je ze al snel in het weiland staan wanneer je bij de dorpen in de buurt komt. Echter, zijn runderen niet altijd gedomesticeerd geweest. Dit is ongeveer 6000 jaar voor Christus gebeurd, waar vermoedelijk in het Noorden van Afrika hiermee begonnen werd.
Door een toename van de bevolking werd het noodzakelijk voor gemeenschappen om hun voedselproductie uit te breiden. Waar runderen vooral gebruikt werden voor de landbouw en de productie van mest en vlees, werd deze later ook gebruikt voor melk en producten van deze melk.
Tegenwoordig zijn er meer dan 1000 runderrassen. In de 20e eeuw is de productie van vlees- en melkrassen sterk verhoogd.
De Nederlandse runderen zijn onderverdeeld in verschillende rassen:
• Melkrassen: Deze runderen worden gehouden om de productie van melk en de eiwitten te verhogen;
• Dubbeldoelrassen: Deze runderen worden gehouden om zowel te gebruiken voor de productie van vlees als de productie van melk;
• Vleesrassen: Deze runderen worden voornamelijk gebruikt voor de productie van vlees.
Je zult waarschijnlijk denken dat een dubbeldoelras de beste keuze is. Echter, is dit niet helemaal waar. Koeien die voornamelijk goed zijn voor de vleesproductie geven vaak niet genoeg melk en koeien die goed zijn voor de melkproductie, leveren meestal minder vlees op dan een vleesras.
De runderen die wij houden op onze boerderij in Noord-Brabant, zijn Belgische Witblauwe Kruislings. Deze runderen zijn gekenmerkt door de witblauwe vlekken waarover ze beschikken. Dit ras levert zowel een grote hoeveelheid vlees als gezond vlees op. Dit ras gedraagt zich vrij rustig, hierdoor is het zeer gemakkelijk om deze prachtige dieren op een diervriendelijke manier te houden en verzorgen. Een van de belangrijkste eigenschappen van dit ras, is dat het vlees een fijne en malse structuur heeft dat kwalitatief hoogstaand is. Hierdoor heeft het vlees een volle, maar ook fijne smaak.
Wil jij graag meer weten over dit vlees?