Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Kalfs- vs rundbouillon

Wist je dat bouillon al ongelofelijk lang een basis van onze keukens is? Het is namelijk een onmisbaar element in ongelofelijk veel van onze gerechten, denk hierbij aan soepen tot zelfs sauzen en ook stoofschotels. Maar wanneer we echt gaan kijken naar de vleesbouillons dan zien we vaak een vorm van verwarring ontstaan. Kies je in dit geval voor een kalfsbouillon of een runderbouillon? Allebei hebben ze natuurlijk hun eigen karakter, maar ook smaakprofiel en ook toepassingen. Maar wat is nou hetgeen dat het echt zo anders maakt? Welke past er nou het best in welk gerecht?

We gaan daar in deze blog eens dieper op in, dit op de wereld van het kalfs en ook runderbouillon. We leggen je de verschillen uit op het gebied van de smaak, maar ook de bereiding, de voedingswaarde en het gebruik. Op deze manier weet jij precies welke bouillon het beste past bij jouw culinaire creaties.

Wat is bouillon eigenlijk?

Nu willen we natuurlijk helemaal bij het begin beginnen, wat is bouillon nou eigenlijk? Het iseen heldere en smaakvolle vloeistof die is ontstaan door het langdurige en langzaam trekken van botten, vlees, groenten en ook aromatische kruiden in water. Het is een ontzettend oude bereidingstechniek welke een fundament is van de klassieke keuze. Zo worden smaak, geur en ook voedingsstoffen vermengd, deze komen geleidelijk vrij en vormen uiteindelijk een rijke basis. De bouillon kan onder andere puur als soep geserveerd worden. Het dient eigenlijk vooral als een smaakdrager voor ongelofelijk veel gerechten, maar ook sauzen, stoofpotten, risotto, ragouts en nog zoveel meer.

Het meest fijne aan bouillon is dat het zeker geen vast recept kent, het is eigenlijk altijd een samenstelling die volledig afhangt van de gebruikte ingrediënten, de gewilde smaak en ook het gebruik. Kijken we naar de professionele keuken dan zien we dat bouillon vaak gezien wordt als het grote geheim achter de meest smaakvolle gerechten. Zo kan namelijk een goed gemaakte bouillon zelfs het meest gemakkelijke recept naar een nieuw niveau tillen.

Wat gaat er in bouillon?

Hebben we het over een traditionele bouillon dan zien we vaak weer drie hoofdelementen terugkomen. Laten we hier samen eens naar gaan kijken:

  • Botten en/of vlees: Deze zorgen voor diepgang, eiwitten en in het geval van botten een natuurlijke gelatine. Dit zorgt voor die ontzettend zachte textuur. Afhankelijk van het soort bouillon gebruik je kippenbotten, rundbotten, kalfswreef, visgraten of zelfs wildbotten.
  1. Mirepoix (aromatische groenten): Meestal bestaande uit ui, wortel en selderij. Deze worden grof gesneden en meegetrokken om een basis van natuurlijke zoetheid en complexiteit te creëren.
  2. Kruiden en specerijen: Denk aan laurierblad, peperkorrels, tijm, peterselie, knoflook of kruidnagel. Deze elementen voegen subtiele aroma’s toe zonder de bouillon te overheersen.

Door deze ingrediënten urenlang zachtjes te laten trekken, maar het nooit te laten koken (dan wordt de bouillon troebel), ontstaat een helder aftreksel boordevol smaak en karakter.

Wat is kalfsbouillon?

Het kalfsbouillon is een ontzettend klassieke en een zeer veelzijdige bouillon, welke bereid wordt door kalfsbotten en in sommige gevallen ook stukken kalfsvlees. Deze laat je langdurig trekken in water, dit samen met de aromatische groenten die jij wilt toevoegen. Dit kan ui zijn maar ook wortel of selderij. Daarnaast worden er ook veel kruiden als tijm en ook laurier aan toegevoegd. We weten dat kalveren in essentie wat jonger zijn dan de runderen en dus ook niet veel vet en merg bevatten, de reden hiervoor is dat de botten nog licht zijn. Wat kalfsbotten wel weer hebben is gelatine, dit is een natuurlijk bindmiddel dat tijdens het trekken vrijkomt uit het bindweefsel en kraakbeen van de botten.

Precies deze gelatine maakt de kalfsbouillon zo ongelofelijk bijzonder, het geeft de bouillon een subtiele dikte zonder dat het echt te zwaar kan worden, daarnaast zorgt het ook nog eens voor een fluweelzachte mondbeleving. Hierdoor heeft kalfsbouillon een zachtere, meer verfijnde textuur dan bijvoorbeeld rund- of kippenbouillon.

Ook heeft kalfsbouillon een neutraal en zeer complex smaakprofiel. Dit maakt het ideaal als basis in de professionele keuken. Denk maar eens aan het gebruik voor de meest verfijnde sauzen tot smaakvolle, lichte soepen.

Kenmerken van kalfsbouillon

Waar kun je kalfsbouillon nou echt aan herkennen? Laten we daar samen eens naar gaan kijken:

  • Smaak: Mild, elegant en licht zoetig. Kalfsbouillon heeft een ontzettend verfijnde en complexe smaak die niet overheerst, maar subtiel op de achtergrond aanwezig blijft. Dat maakt het een ideale partner voor gerechten waarbij de andere ingrediënten de hoofdrol mogen spelen.
  • Kleur: Lichtbruin tot beige. De kleur van kalfsbouillon is veel zachter en lichter dan die van rundbouillon, dit maakt de bouillon zo ongelofelijk aantrekkelijk in talloze lichte gerechten.
  • Textuur: Glad en gelatine. Dankzij de gelatine uit de botten ontstaat er bij afkoelen een licht gelei achtige structuur. Dit is wederom een teken van kwaliteit. Bij het verwarmen wordt de bouillon langzaam aan weer vloeibaar en behoudt hij een zijdeachtige textuur.
  • Aroma: Subtiel en verfijnd. De geur is zacht, uitnodigend en complex zonder dominant te zijn, dit is weer ideaal voor sauzen die vragen om nuance.

Culinaire toepassingen

De kalfsbouillon is natuurlijk uitermate geschikt om te dienen als een basis voor de meer klassieke Franse sauzen. Denk hierbij aan het alom bekende velouté, dit is een van de vijf “moeder sauzen” uit de Franse keuken. Daarnaast vormt de kalfsbouillon ook nog eens de basis voor hun beroemde demi-glace. Dit is weer een ingekookte saus die bekendstaat om zijn diepgang en zijdezachte mondgevoel.

Wat maakt kalfsbouillon nou zo ongelofelijk bijzonder in dit gebruik? Wat het kalfsbouillon zo ongelofelijk bijzonder maakt is het feit dat het zich zonder problemen aan de andere ingrediënten kan aanpassen. In plaats van te gaan overheersen, versterkt het ook de smaak van het vlees, gevogelte of zelfs paddenstoelen. Dit doet het dan ook met de uiterste finesse.

Daarnaast wordt kalfsbouillon vaak gebruikt voor:

  • Soepen met een delicate basis, zoals heldere consommés of romige groentesoepen
  • Risotto, vooral varianten met lichte ingrediënten zoals paddenstoelen, witte wijn of zeevruchten
  • Terrines en aspics, waarbij de natuurlijke gelatine zorgt voor de juiste binding
  • Smaakvolle reducties, waar een geconcentreerde kalfsbouillon een perfecte balans biedt tussen kracht en subtiliteit
  • Groente- of visgerechten, waarbij een zwaardere bouillon (zoals rund) de verfijning zou verstoren

Waarom kiezen voor kalfsbouillon?

Wanneer je zoekt naar een eventuele diepgang in jouw gerechten zonder dat je het te zwaar of te log maakt, is kalfsbouillon de keuze bij uitstek. Het is namelijk een groot favoriet onder de chefs die in de haute cuisine zitten. Dit juist omdat het zoveel ruimte vrijlaat aan de andere smaken. Het maakt niet uit of je nu een saus maakt voor een stuk gebraden kalfsvlees, een romige risotto op tafel wilt zetten of een elegante soep presenteert als voorgerecht, met kalfsbouillon til je het geheel naar een hoger niveau.

Verder is kalfsbouillon ook ontzettend geschikt voor wie gevoelig is voor zwaardere smaken of vettere bouillons. Kalfsbouillon bevat namelijk veel minder vet dan dat runderbouillon doet, maar levert wel zeker dezelfde vorm van diepgang. Dit mits het goed bereid is.

Wanneer kies je voor kalfsbouillon?

Kalfsbouillon is perfect als je zoekt naar een vorm van finesse. Het is een uitstekende keuze voor wie graag de volgende gerechten of sauzen wil maken:

  • Lichtere sauzen (zoals voor kalfsvlees of gevogelte)
  • Heldere soepen
  • Risotto’s met een delicate smaak (bijvoorbeeld met paddenstoelen)
  • Groentegerechten waar je een subtiele hartigheid aan toe wilt voegen

Daarnaast is kalfsbouillon een waar favoriet in de klassieke Franse keuken, dit is een keuken die draait om precisie en subtiele lagen in smaak.

Wat is rundbouillon?

De runderbouillon wordt in de regel gemaakt van rundvlees en dan vooral van de runderbotten. Daarnaast hebben we ook de voorkeur voor botten die echt rijk zijn aan merg, kraakbeen en ook bindweefsel. Denk hierbij aan zaken als schenkel, knoken en ook ribben. Dit zijn delen die ontzettend veel van de natuurlijke voedingsstoffen bevatten die tijdens het trekken langzaam vrijkomen en misschien zelfs wel essentieel zijn voor ons. Denk hierbij aan gelatine, collageen, mineralen zoals calcium en magnesium, en verschillende aminozuren. Door de botten en eventueel stukken vlees urenlang op een laag vuur te laten trekken, ontstaat er een rijke, volle bouillon met een diepe smaak.

Vaak worden de botten eerst geroosterd in de oven voordat ze in de pan gaan. Dit proces zorgt voor extra smaakontwikkeling en geeft de rundbouillon zijn kenmerkende donkerbruine kleur en geroosterde aroma’s.

Kenmerken van rundbouillon

We weten nu hoe dat kalfsbouillon in elkaar steekt, maar waar kunnen we dan de runderbouillon aan herkennen.

  • Smaak: Diep, hartig en umami-rijk – een echte smaakbom die gerechten body en karakter geeft.
  • Kleur: Donkerbruin tot diep amber, vooral als de botten vooraf zijn geroosterd.
  • Textuur: Vol en iets vettiger dan andere bouillons, dankzij het natuurlijke vet uit het merg.
  • Aroma: Intens en aards, met tonen van geroosterd vlees en bot.

De runderbouillon is ongelofelijk stevig van karakter en vormt ook nog een perfecte basis voor de meer robuuste gerechten. Denk in dit geval maar eens aan de rijkere stoofpotten, zo heb je boeuf bourguignon, klassieke Franse uiensoep, of een krachtige jus de boeuf. Je kunt daarnaast de bouillon ook weer terugvinden en gebruiken in  pastagerechten met ragu, of in risotto met rode wijn en rundvlees. Dit zijn allemaal gerechten waarbij rundbouillon perfect tot zijn recht kan komen. Het heeft een hele krachtige smaak en draagt ook nog eens elk gerecht moeiteloos, daarnaast zorgt de runderbouillon ook nog eens voor een warme en bevredigende diepgang, dit helemaal geschikt voor de herfst en ook de wintermaaltijden.

kalfsbouillon gezonder dan rundbouillon?

Zowel het kalfs als ook het runderbouillon zijn ontzettend waardevolle voedingsstoffen die bij kunnen dragen aan een gezond lichaam. Denk maar eens aan al het collageen, wat weer goed is voor de huid, gewrichten maar ook bindweefsel. Ook bevat het mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor die belangrijk zijn voor botgezondheid, én diverse aminozuren die ondersteuning bieden aan het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel.

Het kalfsbouillon bevat in de regel veel minder vet dan dat runderbouillon doet. Dit komt doordat de kalveren natuurlijk wat jonger zijn en de botten en het vlees ook aanzienlijk minder vetreserves bevatten. Dit maakt die kalfsbouillon een stuk lichter van samenstelling en daardoor is het vaak ook beter verteerbaar. Voor wie een vetarm dieet wil volgen of voor wie op zoek is naar een lichtere basis voor de gerechten, is kalfsbouillon ook weer een geschikte keuze. Daarnaast is bouillon ook perfect voor wie aan het herstellen is na een ziekte of bij een gevoelige maag. Hier wordt bouillon vaak als prettig ervaren en dan vooral de kalfsbouillon.

Wanneer we meer naar het runderbouillon gaan kijken dan zien we weer dat dit een stuk voedszamer is in termen van de energiewaarde en ook de vetopname. Wanneer je de botten met veel merg en ook veel kraakbeen gebruikt, zoals dat van schenkels of runder wervels krijg je een bouillon die rijker is aan gelatine, gezonde vetten en ook vet oplosbare vitamines (zoals vitamine A en K2). Deze extra voedingsstoffen maken rundbouillon bijzonder geschikt tijdens koude wintermaanden of bij fysieke inspanning, wanneer het lichaam extra ondersteuning nodig heeft.

Ook kan de keuze nog eens afhangen van het moment van de dag of zelfs het seizoen, waar kalfsbouillon prima past bij een lichte lunch of zomergerecht, is rundbouillon een uitstekende basis voor een stevig diner of verwarmend wintergerecht.

Bouillon als culinair geheim

Wat ontzettend veel thuiskoks niet weten is dat een sterke bouillon een verschil kan maken tussen een normaal gerecht en een meesterwerk. Bouillon werkt niet voor niets als een echte smaakversterker. Echter is deze vorm juist weer natuurlijk. In restaurants is huisgemaakte bouillon dan ook een heilige graal. Niet voor niets laten chefs hun bouillons soms 24 uur trekken voor een maximale smaak.

Zelfgemaakte kalfs- of rundbouillon kun je bovendien perfect invriezen in porties. Zo heb je altijd een krachtige basis bij de hand.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl zien kalfs en ook runderbouillon niet als een kwestie van goed of fout. Het hangt volledig af van al jouw gerechten en ook jouw persoonlijke voorkeuren. Wil je een verfijnde, lichte basis voor een saus of soep? Ga dan voor kalfsbouillon. Zoek je juist een stevige, diepe smaak? Dan is rundbouillon jouw beste vriend.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 7 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 8 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 9 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 9 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 10 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 11 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 1 jaren geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie