Mocht je ooit in de supermarkt gestaan hebben, kijkend met immens veel twijfels naar het vlees schap dan ben jij echt niet de enige. Zo kan de keuze tussen rundergehakt, kipgehakt, varkensgehakt en ook kalfsgehakt echt overweldigend zijn. Vroeger waren we gewoon simpelweg gewend om naar het rundergehakt te grijpen, tegenwoordig zien we ook dat het kalfsgehakt al enorm aan terrein wint. Dit is ook niet echt zonder reden.
We gaan samen met jou in deze blog eens dieper in op de wereld van het kalfsgehakt. We gaan kijken naar waarom het een prachtig alternatief is voor het alom bekende rundergehakt. We gaan eens dieper in op de voordelen en ook naar hoe je kalfsgehakt goed kunt gebruiken in de keuken. Het maakt niet uit of jij nou veel ervaring hebt in de keuken of net komt kijken, kalfsgehakt is heel gevarieerd en gemakkelijk klaar te maken. Daarnaast is het momenteel helemaal een trend. We gaan daarom eens kijken naar het concept kalfsgehakt.
Het kalfsgehakt wordt natuurlijk zoals het woord al doet vermoeden, gemaakt van jonge runderen. Het meest herkenbare aan kalfsgehakt is dat het ontzettend zacht en fijn van structuur is. Dit al helemaal in vergelijking met het gehakt van de volwassen runderen. Wat is dan het resultaat? Een veel mildere smaak, een prachtige lichte kleur en vooral ook een bijzonder malse textuur. Dit valt natuurlijk meteen op tijdens het koken en ook het bakken.
We weten dat rundergehakt in de regel wat steviger en ook uitgesprokener kan zijn voor wat betreft de smaak, in tegenstelling tot dit heeft juist het kalfsgehakt die subtiliteit en die onvervalste verfijnde smaak. Dit maakt het gehakt zo ongelofelijk lekker, vooral wanneer je vlees wilt harmoniseren met andere ingrediënten. Je wilt in dit geval vooral denken aan gerechten zoals pastagerechten, gehaktballetjes of zachte terrines. In deze bereidingen komt de zachtheid en het lichte karakter van kalfsgehakt optimaal tot zijn recht.
Verder is kalfsgehakt over het algemeen ook nog lichter verteerbaar dan dat rundergehakt is. Dit maakt het ook geschikt voor wie gevoelig is voor de wat zwaardere vleessoorten of voor wie gewoon graag een lichtere maaltijd heeft. We weten dat kalfsgehakt minder vet bevat dan dat veel soorten rundergehakt doen. Dit maakt het tot een uitstekende bron voor wie graag een evenwichtig voedingspatroon heeft.
Het produceren van kalfsgehakt begint in de regel bij het zorgvuldig selecteren van de juiste delen van het kalf. Vaak wordt er voor gehakt gekozen uit vlees zoals schouder, borst en ook nek. Dit zijn stukken die prachtig gemarmerd zijn en daardoor ook van smaak en sappigheid voorzien blijven. Dit alles na het malen natuurlijk. Door deze zorgvuldige selectie krijgt jouw gehakt een bepaalde smaak en ook sappigheid na het malen. Deze behoudt het vetpercentage dan ook. Door deze zorgvuldige selectie krijg je gehakt dat niet alleen zacht is, maar ook heerlijk sappig blijft tijdens het koken.
Nadat al het vlees geselecteerd is, wordt het langzaam aan grof of zelfs fijn gemalen, dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de structuur. Sommige slagers bieden zelfs handgedraaid kalfsgehakt aan, wat zorgt voor een nog zachtere en luchtigere textuur. In veel gevallen wordt aan puur kalfsgehakt absoluut niets toegevoegd. Wil je dan weer wat voorbewerkt kalfsgehakt bestellen dan wordt hier niet persé veel aan toegevoegd.
Wist je dat er binnen het gebied van kalfsgehakt nog ongelofelijk veel variaties zijn? Vaak zijn deze variaties te vinden tussen vet en ook vlees in. Laten we samen eens kort kijken:
Wij bieden daarnaast ook een gekruid kalfsgehakt aan, bijvoorbeeld gemengd met verse kruiden of specerijen. Dit maakt het jou nog gemakkelijker om snel een smaakvol gerecht op tafel te zetten.
Wat kalfsgehakt echt kan onderscheiden van de rest, zijn een aantal unieke eigenschappen:
Het kalfsgehakt is toch niet zo nieuw als de meeste denken. Zo werd al in de traditionele Italiaanse en Franse keukens het kalfsvlees geprezen om de fijne smaak en veelzijdigheid. We hebben het dan ook echt over klassiekers zoals Vitello Tonnato en ook Ossobuco, maar denk vooral ook aan de traditionele vleesvullingen voor ravioli en cannelloni waarin dat kalfsgehakt een belangrijke rol speelt. Het gebruik van kalfsgehakt in deze keukens onderstreept hoe geliefd het is als basis ingrediënt voor verfijnde en smaakvolle gerechten.
Wist je dat er tegenwoordig een geheel nieuwe belangstelling groeit voor kalfsgehakt. We zijn ons allemaal bewuster van de voeding die we eten en dus ook kiezen. We kiezen namelijk steeds vaker voor de producten die niet alleen maar lekker zijn, maar ook nog eens passen binnen een gezonde, gebalanceerde levensstijl. Het kalfsgehakt past perfect binnen deze trend, het biedt ook nog eens volop smaak en geeft je veel culinair plezier. Dit terwijl het vlees gewoon vele malen lichter is.
Daarnaast staat het kalfsvlees ook echt bekend als een luxueuze vleessoort. Het karakter van kalfsgehakt spreekt ontzettend veel mensen aan. Het gerecht met kalfsgehakt voelt net wat bijzonderder, dit alsof je jezelf of jouw gasten echt iets exclusiefs voorschotelt, dit zonder dat het ingewikkeld hoeft te zijn.
We zien dat kalfsgehakt steeds meer grond aan het winnen is, het is echt in populariteit aan het stijgen. Je ziet dit bij huishoudens maar ook bij de restaurants. Dit komt omdat kalfsvlees ongelofelijk veel bijzondere combinaties van smaak, gezondheid en ook veelzijdigheid biedt. Daarmee sluit het perfect aan bij de wensen van de moderne consument. Laten we deze redenen eens één voor één bekijken.
Ontzettend veel mensen vinden de smaak van rundergehakt vaak wat zwaar of zelfs intens, dit vooral in de lichtere gerechten zoals lasagne, pastasauzen of gehaktballetjes. Het kalfsgehakt biedt hier een uitstekend alternatief. Het is veel zachter in structuur en past daardoor weer perfect in de meer verfijnde gerechten, dit voor balans en ook subtiliteit.
In de landen zoals Italië wordt bijvoorbeeld op traditionele wijze kalfsgehakt gebruikt in klassieke gerechten. Daar weten ze al ongelofelijk lang dat kalfsgehakt een gerecht naar een hoger niveau kan tillen. Door de mildheid van kalfsvlees komen de kruiden, specerijen en ook sauzen vele malen beter tot zijn recht. Waardoor dat alle ingrediënten ook echt de kans krijgen om te kunnen schitteren. Dit is een eigenschap die kalfsgehakt ontzettend geschikt maakt voor moderne variaties in traditionele recepten.
Het kalfsgehakt bevat in de regel veel minder vet dan dat traditioneel rundergehakt zou doen. Dit maakt het vlees niet alleen maar tot een hele gezonde keuze, maar ook nog eens tot een keuze die beter kan aansluiten bij een modernere levensstijl. Hierin wordt echt bewust omgegaan met voeding. Mensen letten tegenwoordig steeds liever op wat ze eten, dit zonder dat ze echt willen inleveren op smaak en ook beleving. Kalfsgehakt past echt perfect binnen deze trend.
We weten dat vet vaker een belangrijke smaakdrager is, dit biedt het kalfsgehakt een perfect compromis. Het heeft echt voldoende vet om sappig en mals te kunnen blijven. Toch niet zoveel dat het zwaar op de maag ligt of een hele vettige nasmaak achterlaat. Het vlees is ideaal voor wie dolgraag een lichte en vooral ook smaakvolle maaltijd wil bereiden zonder echt in te hoeven leveren op kwaliteit.
Daarnaast past kalfsgehakt echt perfect bij alle hedendaagse kooktechnieken, denk hierbij eens aan grillen, roosteren en ook stomen. Dit zijn manieren van vlees bereiden waarbij een lager vetgehalte juist een ontzettend groot voordeel is.
Het kalfsgehakt straalt net een beetje extra luxe uit. Door die zachte smaak en ook textuur wordt kalfsgehakt al snel een ware traktatie. Het maakt niet uit of je gasten hebt die bij je komen eten of dat je jezelf gewoon simpelweg wil verwennen na een lange dag werken. Het koken met kalfsgehakt zal gegarandeerd elk gerecht bijzonder maken. als een echte traktatie.
Ontzettend veel mensen willen dolgraag een restaurant achtige ervaring tegenwoordig. Deze besteden vaak iets meer aandacht aan alle ingrediënten en bereiden deze dan natuurlijk ook met de uiterste zorg. Ze willen immers stralen met hun gerechten en geven hun gasten en ook zichzelf graag dat beetje extra. Ook hier past kalfsgehakt echt goed in de trend. Het geeft weer een elegantie aan jouw gerechten, deze kun je heel moeilijk namaken met traditioneel rundergehakt.
Ook leent het kalfsgehakt zich echt perfect voor hele stijlvolle presentaties. Je kunt ontzettend ver gaan met gehaktballetjes in bijvoorbeeld een truffelroomsaus, een overheerlijke en sappige kalfshamburger en nog zoveel meer. Kalfsgehakt is zo ongelofelijk veelzijdig dat je echt alle kanten uit kunt gaan.
Naast dat kalfsvlees zo ongelofelijk veel voordelen heeft, heeft het ook nog vele gezondheidsaspecten welke het benoemen absoluut waard zijn. Wie echt bewust bezig is met voeding, zal ook nog merken dat het kalfsgehakt een perfecte keuze is voor wie dolgraag gevarieerd en ook gezond eet.
Het kalfsgehakt is in principe een prachtige bron van echte hoogwaardige eiwitten, dit zijn eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten die jouw lichaam nodig heeft om echt optimaal te kunnen functioneren. We weten dat eiwitten niet alleen maar essentieel zijn voor spieropbouw en ook herstel na inspanning, ze zijn zelfs ontzettend belangrijk bij de aanmaak van enzymen en hormonen. Dit is dan ook hetgeen dat bijvoorbeeld sporters en actieve mensen ontzettend veel waarde aan hechten. Iedereen wil namelijk gaan voor een gezond en ook vitaal lichaam. Kalfsgehakt is hiervoor een bijzonder voedzame keuze. Daarnaast draagt het ook nog bij aan een langer gevoel van verzadiging. Hierdoor zul je minder snel naar ongezonde producten grijpen.
We weten dat net als al het andere rood vlees kalfsvlees ook een prachtige hoeveelheid ijzer bevat. Dit is een mineraal dat simpelweg onmisbaar is voor de aanmaak van onze rode bloedcellen en ook voor het transport van zuurstof door ons hele lichaam. Een ijzertekort kan vermoeidheid, duizeligheid en ook een verminderd concentratievermogen met zich meebrengen. Dit geldt vooral bij de demografie die een verhoogde behoefte aan ijzer zullen hebben, denk hierbij aan zwangere vrouwen, jonge kinderen en ook mensen die echt intensief sporten. Hier kan kalfsvlees een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet. Het voordeel van het ijzer uit elk dierlijk product zoals kalfsgehakt, is ook nog eens beter opneembaar dan bijvoorbeeld het ijzer uit de meer plantaardige bronnen.
Het kalfsgehakt is een grote en natuurlijke bron van vitaminen uit de B-groep, waaronder B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 en vooral B12. Dit zijn vitaminen die een belangrijke rol spelen in ontzettend veel verschillende lichaamsprocessen. Denk hierbij vooral eens aan jouw energiestofwisseling, het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 is met name belangrijk, omdat het vrijwel alleen voorkomt in dierlijke producten. Een tekort aan B12 kan leiden tot vermoeidheid, geheugenproblemen en neurologische klachten. Het regelmatige eten van kalfsgehakt kan dus bijdragen aan een goede vitamine B-verhouding, vooral voor mensen die weinig andere dierlijke producten eten.
We weten dat in sommige gevallen dat verschillende soorten rundergehakt over het algemeen meer verzadigde vetten bevatten dan bijvoorbeeld kalfsgehakt. Dit zou volgens studies moeten kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Het kalfsgehakt biedt daarom een groot alternatief voor wie echt wil genieten van een smakelijke maaltijd, maar ook zijn vetinname in de gaten wil houden. Zo kunnen minder verzadigde vetten ook wijzen op minder calorieën. Dit kan weer handig zijn als je echt op gewicht wilt blijven.
Wij van Vleesch.nl zien dat ontzettend veel mensen de voordelen van kalfsgehakt beginnen te ontdekken en dit is natuurlijk niet voor niets. Het is een veel lichter, gezonder en ook veelzijdiger alternatief dan dat zelfs rundergehakt is. Daarnaast kun je met kalfsgehakt echt eindeloos creaties maken in de keuken. Dit van klassieke gehaktballetjes tot verfijnde burgers en alles daartussenin.