Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Kalfsrib als het luxe broertje van spareribs

We kennen denk ik allemaal wel de sparerib, een vlees dat gegaard wordt totdat het vrijwel van het bord valt, vaak gelakt met een dikke laag zoete barbecuesaus en ook knapperig gekaramelliseerd aan de randjes.

Het is denk ik het meest bekende comfortfood dat er is. Toch kennen we één specifieke variant nog niet zo goed, terwijl deze eigenlijk nog een stuk zachtaardiger, verfijnder en zelfs verassend veelzijdig is. We hebben het hier over de kalfsrib, we gaan in deze blog eens kijken naar waarom je dit specifieke kalfsvlees eens moet proberen en ook wat de verschillen zijn met spareribs van varkens. Daarnaast kijken we ook naar waarom het een plekje verdient in jouw keuken en ook op de menukaart van jouw zaak.

Wat zijn kalfsribben eigenlijk?

De kalfsrib is, zoals de naam al doet vermoeden de rib van een jong rund. Dit is meestal tot een leeftijd van 8 maanden. Het kalfsvlees is van nature een stuk lichter van kleur, een stuk malser en ook een stuk milder van smaak dan dat de volwassen runderen en ook het rundvlees. De ribben zijn in dit geval ook een stuk smaller, eleganter en verfijnder dan dat runderribben zijn. Toch is het vlees nog steeds super rijk van smaak met meer dan voldoende vet voor sappigheid en karakter.

In de tegenstelling tot varkensspareribs, welke doorgaans worden geserveerd met een zware barbecuesaus, zijn kalfsribben echt een uitstekende keuze voor elke subtiele vorm van bereiden. Je wilt hier vooral gaan denken aan Franse kruiden of Italiaanse marinades en misschien zelfs wel Aziatische invloeden. Een kalfsrib is als het ware een culinaire tegenpool van de Amerikaanse sparerib cultuur, het is minder grof en veel meer verfijnd. Je kunt dit als het ware zien als vlees voor de echte fijnproever.

Waarom hoor je er zo weinig over?

Dit is echt een goede vraag, zo zijn kalfsribben in Nederland en in de rest van de wereld eigenlijk nog zeer onbekend. Dat is raar gezien het een prachtig en luxe stuk vlees is dat zich moeiteloos kan meten met de sparerib van een varken. Hoe dan ook, je ziet ze echt zelden op de menukaarten, vrijwel niet in slagerijen en vooral niet in de schappen van de supermarkten. Maar dan vraag jij jezelf vast ook hoe kan dit toch? Dat is een goede vraag. Wat we kunnen vertellen is dat er een aantal zeer duidelijke en ook minder voor de hand liggende redenen zijn waarom dat kalfsrib nog niet het podium krijgt dat het verdient. Laten we samen eens gaan kijken waar dat het aan ligt.  

Prijs en beschikbaarheid

Een ontzettend grote reden is simpel, kalfsvlees is in de regel duurder dan bijvoorbeeld varkensvlees. Dit begint vaak al bij de productie, ze worden tegenwoordig namelijk in grote en ruime stallen gehouden, waar dat ze samen met soortgenoten kunnen zijn en dus ook alle gedragingen kunnen vertonen. Dit onderdeel van het geheel dat duurzaamheid heet zorgt toch in zijn geheel stiekem voor een hogere prijs aan het einde. Je moet immers overal voor zorgen.

Vaak worden de ribben in de vleessector verwerkt tot verschillende andere producten, voorbeelden hiervan kunnen zijn: kafsgehakt, riblappen en nog veel meer. De ribben verdwijnen dus veelal in andere vleessoorten. Dit in plaats van verschijnen als herkenbaar product bij de slager. Het zorgt ervoor dat wie regelmatig kalfsvlees eten, zelden in aanraking komen met de ribben.

Onbekend maakt onbemind

Hier neemt een pijnlijk spreekwoord zijn plek in, kalfsribben hebben simpelweg geen plekje weten te veroveren. Waar dat je normaliter doodgegooid wordt met varkensspareribs op een foodfestival, maar ook op barbecueblogs en in fastfoodrestaurants. Hier op deze plekken is het voor wat betreft de kalfsrib stil. Je komt ze echt vrijwel niet tegen in kookboeken, maar ook niet op de televisie of in receptenapps. Mocht je het wel tegenkomen dan zie je er iets als een bijzonderheid bijstaan of vaak iets van een nicheproduct. Dit maakt de drempel om het eens te proberen niet bepaald kleiner.

Hoe gaat deze keten dan eigenlijk in zijn werk? Het zit zo, de klant vraagt vrijwel niet tot niet om dit product, dus dit zorgt er ook voor dat slagers en supermarkten het niet aan gaan bieden. Horeca zaken gaan het dus ook nergens terug vinden en zullen dit niet op de kaart durven te zetten. Dit resulteert weer in vrijwel geen aanbod wat er weer voor zorgt dat niemand er om vraagt, het is dus in zekere zin een echte dubieuze cirkel. Het product zelf is hier dus absoluut niet schuldig aan. We raden iedereen dan ook aan om het eens te proberen.

Vooroordelen over kalfsvlees

Verder draagt het imago van kalfsvlees er zelf ook echt niet aan bij. Er heerst namelijk nog altijd een soort van gevoeligheid rondom het eten van kalfsvlees. Veel consumenten hebben er nog een ontzettend ouderwetse blik bij en zien niet waar we tegenwoordig staan, in vergelijking met natuurlijk 50 jaar terug. Er is simpelweg ongelofelijk veel veranderd en dit verdient het dan ook om opnieuw onder een positief licht gebracht te worden.

Er zijn namelijk ontzettend strenge Europese richtlijnen op het toneel verschenen, dit voor het welzijn van de kalveren. Zo wordt in Nederland alleen al het kalfsvlees voornamelijk geproduceerd onder het Vitaal Kalf programma. We zien dat dieren hier voldoende ruimte krijgen, groepshuisvestingen, aandacht voor voedsel en gezondheid aanwezig is.

Toch blijven de oude beelden en ook aannames in de gedachten hangen, dit stagneert de bereidheid om weer nieuwe producten zoals bijvoorbeeld de kalfsribben toch een kans te geven. Dit zeker wanneer het gaat om vlees dat je niet zomaar even snel koopt en gaat proberen.

Moeilijker te bereiden?

Een ander punt dat meespeelt is dat het bereiden van kalfsvlees ontzettend moeilijk zou moeten zijn, eerlijk gezegd is niets minder waar. Er is namelijk niets zo vergevingsgezind als dat kalfsvlees is. Natuurlijk hebben de spareribs van het varken ontzettend veel verschillende kant en klare marinades klaar staan, slowcook recepten in zijn bezit en kun je ook nog eens genoeg tutorials vinden. Het voordeel van kalfsvlees is dat ze minder vet en ook minder beenweefsel hebben dan dat runderribben zouden hebben. Hierdoor wordt het vlees dan ook sneller mals bij een langzame garing. Gebruik eens een simpele marinade, een paar uur in de oven of sous-vide, en je hebt een gerecht dat zonder enige moeite zo op restaurantniveau zit. De drempel zit hem dus vooral in de onbekendheid en niet in complexiteit.

Weinig promotie vanuit de sector

Kijken we naar de sector en dan ook eventuele promoties, dan zien we dat varkensvlees of zelfs kip op grote schaal gepromoot wordt, er zijn echt nauwelijks nog campagnes die de voordelen van kalfsvlees onder de aandacht willen brengen bij de klant. Dit komt deels door die beperkte aanbod, er zijn namelijk gewoon weg minder kalveren als dat er varkens zijn.

Ook wordt kalfsvlees voornamelijk gezien als een soort van luxe vlees, dit vlees is enkel bedoeld voor de horeca, feestdagen en echte liefhebbers. Dit maakt het in principe nog een stuk minder toegankelijk voor het grote publiek. Dit terwijl het vlees zo ongelofelijk eenvoudig is. Er is echt nog een hele wereld te winnen op het gebied van communicatie en educatie omtrent kalfsvlees.

Hoe serveer je kalfsribben?

De kalfsribben zijn op zichzelf al een waar hoofdgerecht, dit zeker als je iets bijzonders wilt dat zowel luxe als toegankelijk is. Door die elegante vorm en de verfijnde smaak lenen ze zich nu nog perfect voor een presentatie die echt indruk kan maken. Dit zonder dat het ingewikkeld gaat worden. Het maakt niet uit of je nu kookt voor een intiem diner thuis, een uitgebreid feest of een restaurantservice, kalfsribben geven direct een vorm van luxe aan je bord.

Je kunt gemakkelijk jouw kalfsribben per stuk snijden, dit geeft een soort van carpaccio achtige presentatie. Daarnaast kun je ook gewoon gaan voor een halve of hele rack. Vooral dit laatste werkt perfect om aan tafel dat echte wow effect te kunnen creëren. Zo’n glanzend en perfect geroosterd rack van kalfsvlees doet echt denken aan die klassieke Franse keuken. Het is simpelweg stijlvol, rijk en ook uitnodigend.

Klassieke bijgerechten

Wanneer we kijken naar kalfsribben dan zien we dat ze bij verschillende bijgerechten passen, die voornamelijk ingesteld zijn om hun zachte smaak aan te vullen zonder dat ze echt gaan overheersen. De ribben moeten simpelweg de hoofdrol spelen. Je wil daarom kiezen voor milde en aardse ingrediënten voor jouw bijgerechten. Laten we daar samen eens naar gaan kijken:

  • Geroosterde groenten: Denk eens aan ingrediënten zoals, pastinaak, wortel, venkel, bietjes of bloemkool. Doordat je deze groenten in de oven roostert met een beetje honing, tijm en olijfolie krijg je een prachtige karamellisatie welke perfect harmonieert met de zoetheid van het kalfsvlees.
  • Romige aardappelpuree: Een hele klassieke keuze, maar gegarandeerd altijd een hit. Maak de aardappelpuree luchtig en ook echt glad met roomboter en een scheutje warme room. Voor een feestelijke toevoeging kun je wat truffelolie of geraspte Parmezaan toevoegen.
  • Polenta met Parmezaan: Romige polenta is een ondergewaardeerde begeleider welke perfect samenwerkt met de kalfsrib. De licht zoete maïssmaak en de romige textuur geven een mooie balans tegenover het zachte vlees.
  • Verse tagliatelle met boter en salie: Een subtiele pasta variant waarbij de boter en de kruidige salie de smaken van het kalfsvlees naar een nieuw niveau tillen zonder dat ze echt kunnen verdoezelen. Dit is perfect als je Italiaans geïnspireerd wilt koken.
  • Groene salade: De frisse contrasten doen het goed bij het karakter van de kalfsrib. Combineer maar eens rucola of veldsla met Citrus stukjes, walnoten en een dressing van sinaasappel en mosterd om het gerecht licht en levendig te houden.

Voor de lichtere momenten

Wist je dat kalfsribben als het ware niet alleen maar geschikt zijn voor een echte avondmaaltijd. Wanneer jij creatief kunt omgaan met porties en ook bereidingen dan kun je ze perfect inzetten als een lichte maaltijd of een voorgerecht.

  • Salade met warm kalfsvlees: Je wilt jouw gegaarde kalfsribben in dunne plakken snijden en deze lauwwarm serveren over een salade van bijvoorbeeld rucola, radicchio en ook verse vijgen. Werk het geheel nu af met een vinaigrette van honing, mosterd en balsamico. Dit zorgt voor een verrassend, elegant lunchgerecht dat de show gegarandeerd zal stelen.
  • Open sandwich: Beleg eens een overheerlijk stuk vers geroosterd zuurdesembrood met wat plakjes kalfsrib, een klein laagje kruidige aioli, een ingelegde ui en wat waterkers. Het is een prachtige en zeer luxueuze lunch of zelfs borrelhap.
  • Carpaccio-stijl met dressing: Als je de rib sous-vide gaart en daarna dun snijdt, kun je hem koud serveren met een dressing van citroen, olijfolie en kappertjes, geschaafde Parmezaan en krokante croutons. Een originele twist op de klassieke carpaccio.

Voor speciale gelegenheden

De kalfsribben zijn hoe dan ook geschikt voor de diners met een zeer feestelijk karakter. Denk in dit geval maar eens aan kerst, Pasen of misschien gewoon een heerlijk uitgebreid etentje met jouw vrienden. Bedenk je dan goed dat het voor wat betreft deze redenen best een beetje luxer mag:

  • Geheel gebraden kalfsrib op een snijplank: Serveer het rack aan tafel, met een mes erbij om ter plekke te trancheren. Dat geeft een ambachtelijke, theatrale beleving. Voeg kleine bijgerechtjes toe in aparte schaaltjes zodat iedereen kan combineren.
  • Kalfsrib met luxe saus: Denk aan een romige morillesaus, een port-reductie of een saus op basis van kalfsfond en rozemarijn. Zeker in de wintermaanden geven deze sauzen een diepe, warme smaaklaag die perfect samengaat met de zachte textuur van het vlees.
  • Combineren met wijn: Kalfsribben vragen om wijnen die elegant en gebalanceerd zijn. Denk aan een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een houtgerijpte Chardonnay als je meer romigheid zoekt. Voor de liefhebber van rosé: een Provençaalse rosé met body werkt verrassend goed bij een mediterrane bereiding van kalfsrib.

Waarom kalfsrib op de kaart zetten?

Voor vele horecaondernemers, maar ook chefs en de echte hobbykoks zijn kalfsribben als het ware een prachtige goudmijn. We leven namelijk in een tijd waarin dat veel keukens echt aan het streven zijn naar een uniciteit, authenticiteit en ook beleving. Hier biedt de kalfsrib een kans die echt nog maar door weinigen benut zijn. Het is immers een vrij zeldzaam product, dit zou nieuwsgierigheid moeten kunnen opwekken en we zijn er zeker van dat wanneer je dit op de juiste manier bereid, je altijd op iedereen in jouw restaurant indruk kunt maken. Wat we je kunnen zeggen is dat gasten het maar zelden geproefd hebben, wat op hun beurt weer betekent dat je ze echt kunt verrassen met iets nieuws. Deze exclusiviteit maakt het gerecht echt memorabel en daarmee dus ook jouw zaak en kookstijl.

Kalfsvlees straalt daarnaast ook iets uit wat niet elke vleessoort kan uitstralen, namelijk: het wordt geassocieerd met de klassieke Europese keuken, met finesse en ook echt aandacht voor detail. Het is een erfgoed dat nog altijd hoog aangeschreven wordt, misschien een gek contrast met het feit dat het niet zo bekend is. Echter wordt het onder de kenners wel degelijk aangeschreven. Dit komt natuurlijk niet alleen maar door de smaak maar ook nog eens van wege de traditie en het vakmanschap dat daarmee gepaard gaat.

Wat een kalfsrib nou eigenlijk extra interessant maakt, is de veelzijdigheid die het met zich meedraagt. Het is geen vlees dat zich maar op één manier laat bereiden. Sterker nog, het is geschikt voor verschillende bereidingen zoals de Franse of zelfs Aziatische bereiding. Je kunt het concept ook echt inzetten als een slow cook concept, maar je kunt het ook flinterdun snijden en koud serveren als bijvoorbeeld een luxe voorgerecht.

Commercieel gezien is de kalfsrib een ontzettend slimme zet. Doordat er nog relatief veel onbekend is en ook een ontzettend luxe uitstraling heeft, kun je er no gecht een premiumprijs voor vragen. Dit zonder dat het als echt duur ervaren zal worden. De gasten zijn vaak bereid om meer te betalen voor een unieke beleving. Dit zeker als het product goed gepresenteerd en ook ondersteund kan worden met een verhaal. De marge op kalfsribben kan daardoor verrassend aantrekkelijk zijn, zeker in verhouding tot klassiekere vleesgerechten die meer concurrentie hebben.

Daarnaast is er nog een beleving aan de tafel. Een hele kalfsrib serveren, bijvoorbeeld door aan tafel te trancheren, of door te presenteren op een houten plank met garnituur, geeft weer een theatrale, ambachtelijke uitstraling. Het is dan in principe een gerecht met een verhaal. Je kunt jouw gasten dan ook vertellen waar dat het vlees van afkomstig is, hoe dat het is bereid en waarom je ook weer voor dit onderdeel gekozen hebt. In een tijd waarin beleving net zo belangrijk is als smaak, voegt dat een extra laag toe aan de eetervaring, iets wat steeds meer gasten waarderen.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl vinden dat de kalfsrib misschien wel het meest bewaarde geheim is van de vleeswereld. Het is een product dat de zachtheid van het kalfsvlees kan combineren met de robuuste charme van ribs. Door dat het elegant, smaakvol en bovenal veelzijdig is. Of je nu een thuiskok bent die indruk wil maken op gasten, of een restauranteigenaar die zijn kaart wil vernieuwen – kalfsrib is een investering in kwaliteit en beleving.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 7 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 8 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 9 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 9 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 10 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 11 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 1 jaren geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie