Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Mealpreppen met gehakt

Je kent het vast wel, jouw wekker gaat net af en jouw kinderen moeten naar school. Inmiddels stroomt jouw inbox weer vol en voordat je het weet is het alweer snel avond. We snappen dat je dan ook niet meer wilt koken of zelfs geen tijd hebt om even uitgebreid te koken. Toch wil je wel graag iets lekkers eten. Je wilt een eerlijke, voedzame en vullende maaltijd hebben en het liefste gewoon met goed vlees.

Wie herkent zichzelf in dit scenario? We hebben daar simpelweg één oplossing voor en dat is mealpreppen. Dit is ook wel het voorbereiden van verschillende maaltijden voor een hele week. Dit kan jou ontzettend veel rust geven. Daarnaast zorgt het voor overzicht en ook een hoop gemak. Er is overigens ook één ingrediënt die zal dienen als hart van al jouw voorbereide gerechten. Het is een ingrediënt die zich perfect leent voor allerlei soorten gerechten, namelijk gehakt. Dit kan rundergehakt of kalfsgehakt zijn. Net wat jij het fijnst vindt.

Waarom rundergehakt de ster is van mealprep

Wat ontzettend fijn is aan gehakt is dat het eenvoudig is maar ook nog eens super veelzijdig. Hoewel dat krom klinkt is het zo dat gehakt in vrijwel elke keuken over de hele wereld zijn thuisbasis vindt. Het is namelijk een super geschikte basis voor vrijwel elk gerecht, denk maar eens aan: hartige ovenschotels, maar ook lichte salades en nog zoveel meer. Gehakt laat zich zoals we al aangaven gemakkelijk mixen met verschillende keukens, denk hierbij aan: de Italiaans, Mexicaans, Aziatisch en de Nederlandse keuken en nog zoveel meer.

Daarnaast is gehakt ook nog eens ontzettend snel gaar, goed te kruiden en ook ontzettend goed houdbaar. Laten we daarnaast niet vergeten dat rundergehakt, vooral wanneer het van goede kwaliteit is ook nog eens boordevol eiwitten, ijzers en ook B-vitaminen zit. Het is dus echt ideaal voor wie dolgraag gezond eet zonder alle culinaire rompslomp.

Denk in bouwstenen en niet in volledige maaltijden

Een ontzettend grote valkuil bij het mealpreppen is dat we onszelf willen vastpinnen op de complete gerechten. Je gaat dus al snel denken wat eet ik maandag, dinsdag, enz, enz. Het nadeel hiervan is dat voordat je het echt goed doorhebt zit je jezelf al op te zadelen met vijf verschillende recepten, maar ook vijf keer zoveel ingrediënten en minstens zoveel stress. Juist bij de mealprep draait het om het ontzorgen.

Het rundergehakt is een perfecte manier om te denken in bouwstenen, dit dus als losse onderdelen die je later kunt toevoegen aan een volle, goede en kwalitatieve maaltijd. Zo hou je het flexibel, efficiënt en overzichtelijk.

Voorbeelden van gehaktbouwstenen:

  • Rul gebakken gehakt: met een neutrale kruidenmix zoals peper, zout, knoflookpoeder en paprikapoeder. Dit kun je later in de week gebruiken voor een snelle pastasaus, als vulling in een omelet, door de nasi of zelfs over een salade.
  • Gehakt in tomatensaus: bijvoorbeeld met Italiaanse kruiden. Hiermee heb je in no-time een basis voor lasagne, een gevulde courgette of een warme lunch.
  • Gehaktballetjes: klein of groot, neutraal of juist kruidig. Lekker bij rijst, op een broodje, of koud als snack.
  • Gehakt met groente in één pan gebakken: zoals met paprika, prei of courgette dat kan dienen als basis voor wraps, bladerdeeghapjes of een snelle groenteschotel.

Het grote voordeel van deze manier van aanpakken is dat je veel meer grip hebt op jouw week. Dit zonder dat jij jezelf vastlegt op een specifiek menu. Wil je toch graag iets lichters? Dan wil je zeker een portie rul gebakken gehakt op een frisse salade toepassen. Wil je toch liever iets warms en vullends? Verwarm dan een portie gehakt met saus en combineer dit met een pasta of rijst.

Pro-tip: Bewaar elke bouwsteen afzonderlijk in porties van één of twee personen. Zo kun je makkelijk mixen en matchen, en voorkom je dat je drie dagen hetzelfde moet eten.

Kruiden is karakter

Het meest mooie van gehakt is dat het van zichzelf al enorm hartig is. Dit vaak met een stevige en volle vleessmaak. Ons gehakt is dan ook zeker ongekruid te bestellen. Zo kun jij zelf jouw eigen favoriete kruiden toevoegen. Je kunt ons ongekruid rundergehakt en ook ongekruid kalfsgehakt hier vinden. Dit helpt jou om zelf karakter toe te voegen aan jouw mealpreps en dit is dan ook het moment dat het mealpreppen echt leuk gaat worden.

Wist je dat je door slim kruiden diezelfde basis van verschillende identiteiten kunt voorzien? Zo kan een kilo gehakt al snel de basis vormen voor drie of vier compleet verschillende gerechten. Dit zorgt ervoor dat het gevarieerd blijft. Dit is dan ook precies wat je nodig hebt als je echt vooruit wilt koken.  

Enkele wereldse smaakprofielen:

  • Italiaans: Gebruik klassiekers als oregano, tijm, basilicum en knoflook. Voeg eventueel tomatenpuree toe en een snufje chilivlokken voor pit. Perfect voor pasta’s, lasagne of gevulde groenten.
  • Mexicaans: Ga voor komijn, gerookt paprikapoeder, korianderzaad, cayennepeper of een zelfgemaakte tacokruidenmix. Ideaal voor burrito’s, taco bowls of als topping op nacho’s.
  • Aziatisch: Denk aan knoflook, gember, sojasaus, sesamolie en een vleugje limoensap. Heerlijk in wokgerechten, rijstbowls of gehaktballetjes in zoete ketjapsaus.
  • Hollands: Met uien, peper, nootmuskaat, kerrie en een beetje mosterd zit je goed. Combineer dit met aardappelpuree en sperziebonen, en je hebt een klassieke Hollandse maaltijd.

Je kunt zelf ook van tevoren al wat kruidenmixen klaarzetten of wat porties gekruid en rauw gehakt invriezen. Dan hoef je op drukke dagen alleen nog maar te bakken en je weet al dat het resultaat smaakvol is.

Extra tip:

Gebruik het liefst de meest verse kruiden, denk hierbij aan peterselie, koriander of basilicum. Gebruik deze wel pas op het laatst. Die behouden hun smaak en kleur beter als je ze niet meebakt of meekookt. Vergeet daarnaast de marinades niet, deze wil je bijvoorbeeld mengen met de wat meer Aziatische smaakmakers, denk hierbij aan: sojasaus, sesamolie en knoflook. Meng deze zeker al een paar uur van tevoren door het gehakt. Dit zorgt namelijk voor nog veel meer diepte.

Doordat je zo werkt geef jij jouw mealprep de persoonlijkheid die het nodig heeft, maar dan zonder meer werk te hoeven verrichten. Het zijn juist deze kleine keuzes die het verschil maken tussen het gewoon eten en iets waar jij echt al de hele dag naar uitkijkt.

Vries strategisch in

Het gegaarde rundvlees kun je echt gemakkelijk invriezen. Het leent zich namelijk perfect voor het invriezen. Je kunt zo gemakkelijk een hele vriezer vol met zelfgemaakte maaltijden klaarmaken, maar ook snacks of zelfs basissauzen. Hoe vries je het allemaal in? Vergeet niet dat het een wereld van verschil kan maken. Zo kan invriezen jouw maaltijd doen veranderen in een zeer onsmakelijke ijsblok, dit waarbij het de structuur, smaak en voedingswaarde verliest. Je kunt het ook op een manier invriezen waarbij je de structuur, smaak en voedingswaarde behoudt.

Slim invriezen begint bij goed afkoelen

Je wilt het gehakt natuurlijk eerst goed laten afkoelen alvorens je het gaat verpakken. Doe je dit niet dan kan het zijn dat er condens in jouw bakje of zakje gaat ontstaan. Dit betekent op zijn beurt weer dat er kans is op ijskristallen. Dit is absoluut niet goed voor te textuur. Daarnaast verhoogt de warme inhoud in de vriezer de temperatuur ook nog tijdelijk. Wat dit kan doen is de rest van jouw producten aantasten.

Verdeel in platte porties

Hoe platter jij de verpakking kunt maken, hoe sneller het ook weer bevriest en ook ontdooit. Wil je een handige methode hiervoor? Leg dan eerst de ingevroren zakjes op een bakplaat in de vriezer. Zodra deze bevroren zijn, kun je ze rechtop zetten en zodoende ook ruimte besparen.

Labelen is overzicht houden

Gebruik etiketten of een watervaste stift om elk bakje of zakje te voorzien van:

  • Datum van invriezen
  • Soort gerecht of kruidenmix (bijv. “Gehaktballetjes Aziatisch”)
  • Aantal porties

Zo voorkom je dat je na drie weken twijfelend in de vriezer staat met drie anonieme bakjes waarvan je geen idee meer hebt wat erin zit.

Vacumeren verlengt de houdbaarheid

Ben je gezegend met een vacumeerapparaat in huis? Dan wordt het spelletje van het bereide gehakt volledig vernieuwd en kun je het bereide gehakt nog zoveel langer bewaren. Het vacuüm verpakt rundergehakt kan in een vriezer tot wel zeker 6 maanden lang goed blijven. Dit zonder enige vorm van smaakverlies of zelfs vriesbrand. Het is een slimme investering voor wie dolgraag mealprept.

Extra tip: invriezen in ijsklontvorm

Wil je echt dolgraag efficiënt zijn? Dan giet je de restjes van de gehaktsaus en ook gekruid gehakt in een silicone ijsklontjesvorm. Zodra dat deze bevroren zijn wil je ze bewaren in een grote diepvrieszak. Dit is handig als je snel even een portie nodig hebt, zo kan het zijn dat je een tosti, wilt maken, voor bij een soep of gewoon simpelweg om toe te voegen aan een lunchgerecht.

Heb jij een goed georganiseerde vriezer? Dan kun jij gemakkelijk op elk moment van de dag iets tevoorschijn halen dat binnen 10 minuten op tafel staat. Je hebt dan absoluut geen afhaalstress meer, geen keuzestress en er is ook altijd iets in huis dat jij weer met plezier eet.

Combineer slim met groente en granen

Wist je dat gehakt altijd een stevige en vooral ook smaakvolle basis vormt? Het gerecht komt pas echt tot zijn recht in combinatie met onder andere groenten en ook granen. Het is niet alleen maar voor de balans in voedingswaarde, maar ook nog eens voor de afwisseling in textuur, kleur en ook smaak. Doordat jij creatief combineert maak je van een simpel mealprepcomponent weer een volwaardige en vooral ook complete maaltijd.

Groenten geven frisheid en volume

Groenten brengen niet alleen vezels, vitamines en mineralen in je maaltijd, ze zorgen ook voor bite, kleur en frisheid. Denk aan:

  • Gegrilde groenten (zoals paprika, courgette of aubergine)
  • Wokgroenten of roerbakmixen
  • Rauwe elementen zoals sla, komkommer of tomaat voor koude schalen
  • Gegaarde groenten zoals broccoli, bloemkool, sperziebonen of spinazie

De groenten kun je gemakkelijk los bewaren of zelfs meteen met het gehakt mengen. Dit is natuurlijk ook weer volledig afhankelijk van de bereiding. Het is belangrijk dat je in acht neemt dat sommige groenten een stuk lekkerder blijven wanneer je ze pas op het laatste moment toevoegt. Denk hierbij vooral aan zaken zoals komkommer en sla.

Wissel tussen ‘droog’ en ‘nat’

Wil je nog een slimme mealprep strategie hebben? Dan wil je dolgraag wisselen tussen de droge en ook de natte bereidingen. Maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Laten we daar samen eens naar gaan kijken:

  • Droog: rul gebakken gehakt, gehaktballetjes, gehakt als vulling voor wraps of pitabroodjes.
  • Nat: stoofpotjes, tomatensauzen, curry’s of ovenschotels.

De drogere gerechten zijn echt ideaal voor de lunchtrommels en ook de snelle snacks, waar dat de natte gerechten vaak het lekkerst zijn wanneer je ze weer opwarmt als een avondmaaltijd. Doordat je beide in jouw voorbereiding meeneemt, kun jij ook lekker gevarieerd blijven eten. Dit ook wanneer jouw agenda dat absoluut niet zou toelaten.

Bewaar met structuur

Heb je dan meerdere porties in de koelkast en ook vriezer staan, dan wil je gaan beginnen aan de overzichtelijkheid. Je wilt dus doorzichtige bakjes hebben en deze beplakken met een label. In het ergste geval kun je ook op de deksel schrijven. Daarnaast wil je ook een lijstje bijhouden op de koelkast.

Je kunt bijvoorbeeld een weekoverzicht maken met:

  • Wat staat er in de vriezer?
  • Hoeveel porties zijn er nog?
  • Wanneer is iets klaargemaakt (en dus: hoe lang is het nog houdbaar)?

Een simpele planning voorkomt dat eten verloren gaat, en het helpt om elke dag zonder stress een keuze te maken.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl weten dat mealpreppen met onder andere gehakt een ontzettend praktische en vooral ook smakelijke oplossing is voor de echt drukke dagen. Je wil vooruit kunnen denken, slim kunnen combineren en vooral ook goede ingrediënten gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je met de minimale inspanning een week vol maaltijden voorbereid.

Het maakt dus niet uit of dat je gehaktballetjes, kruidige saus, een stevige ovenschotel of een frisse bowl wilt maken. Met dat beetje extra planning heb je altijd iets lekkers achter de hand.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 7 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 8 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 9 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 9 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 10 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 11 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 1 jaren geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie