Je kent het vast wel, jouw wekker gaat net af en jouw kinderen moeten naar school. Inmiddels stroomt jouw inbox weer vol en voordat je het weet is het alweer snel avond. We snappen dat je dan ook niet meer wilt koken of zelfs geen tijd hebt om even uitgebreid te koken. Toch wil je wel graag iets lekkers eten. Je wilt een eerlijke, voedzame en vullende maaltijd hebben en het liefste gewoon met goed vlees.
Wie herkent zichzelf in dit scenario? We hebben daar simpelweg één oplossing voor en dat is mealpreppen. Dit is ook wel het voorbereiden van verschillende maaltijden voor een hele week. Dit kan jou ontzettend veel rust geven. Daarnaast zorgt het voor overzicht en ook een hoop gemak. Er is overigens ook één ingrediënt die zal dienen als hart van al jouw voorbereide gerechten. Het is een ingrediënt die zich perfect leent voor allerlei soorten gerechten, namelijk gehakt. Dit kan rundergehakt of kalfsgehakt zijn. Net wat jij het fijnst vindt.
Wat ontzettend fijn is aan gehakt is dat het eenvoudig is maar ook nog eens super veelzijdig. Hoewel dat krom klinkt is het zo dat gehakt in vrijwel elke keuken over de hele wereld zijn thuisbasis vindt. Het is namelijk een super geschikte basis voor vrijwel elk gerecht, denk maar eens aan: hartige ovenschotels, maar ook lichte salades en nog zoveel meer. Gehakt laat zich zoals we al aangaven gemakkelijk mixen met verschillende keukens, denk hierbij aan: de Italiaans, Mexicaans, Aziatisch en de Nederlandse keuken en nog zoveel meer.
Daarnaast is gehakt ook nog eens ontzettend snel gaar, goed te kruiden en ook ontzettend goed houdbaar. Laten we daarnaast niet vergeten dat rundergehakt, vooral wanneer het van goede kwaliteit is ook nog eens boordevol eiwitten, ijzers en ook B-vitaminen zit. Het is dus echt ideaal voor wie dolgraag gezond eet zonder alle culinaire rompslomp.
Een ontzettend grote valkuil bij het mealpreppen is dat we onszelf willen vastpinnen op de complete gerechten. Je gaat dus al snel denken wat eet ik maandag, dinsdag, enz, enz. Het nadeel hiervan is dat voordat je het echt goed doorhebt zit je jezelf al op te zadelen met vijf verschillende recepten, maar ook vijf keer zoveel ingrediënten en minstens zoveel stress. Juist bij de mealprep draait het om het ontzorgen.
Het rundergehakt is een perfecte manier om te denken in bouwstenen, dit dus als losse onderdelen die je later kunt toevoegen aan een volle, goede en kwalitatieve maaltijd. Zo hou je het flexibel, efficiënt en overzichtelijk.
Voorbeelden van gehaktbouwstenen:
Het grote voordeel van deze manier van aanpakken is dat je veel meer grip hebt op jouw week. Dit zonder dat jij jezelf vastlegt op een specifiek menu. Wil je toch graag iets lichters? Dan wil je zeker een portie rul gebakken gehakt op een frisse salade toepassen. Wil je toch liever iets warms en vullends? Verwarm dan een portie gehakt met saus en combineer dit met een pasta of rijst.
Pro-tip: Bewaar elke bouwsteen afzonderlijk in porties van één of twee personen. Zo kun je makkelijk mixen en matchen, en voorkom je dat je drie dagen hetzelfde moet eten.
Het meest mooie van gehakt is dat het van zichzelf al enorm hartig is. Dit vaak met een stevige en volle vleessmaak. Ons gehakt is dan ook zeker ongekruid te bestellen. Zo kun jij zelf jouw eigen favoriete kruiden toevoegen. Je kunt ons ongekruid rundergehakt en ook ongekruid kalfsgehakt hier vinden. Dit helpt jou om zelf karakter toe te voegen aan jouw mealpreps en dit is dan ook het moment dat het mealpreppen echt leuk gaat worden.
Wist je dat je door slim kruiden diezelfde basis van verschillende identiteiten kunt voorzien? Zo kan een kilo gehakt al snel de basis vormen voor drie of vier compleet verschillende gerechten. Dit zorgt ervoor dat het gevarieerd blijft. Dit is dan ook precies wat je nodig hebt als je echt vooruit wilt koken.
Enkele wereldse smaakprofielen:
Je kunt zelf ook van tevoren al wat kruidenmixen klaarzetten of wat porties gekruid en rauw gehakt invriezen. Dan hoef je op drukke dagen alleen nog maar te bakken en je weet al dat het resultaat smaakvol is.
Extra tip:
Gebruik het liefst de meest verse kruiden, denk hierbij aan peterselie, koriander of basilicum. Gebruik deze wel pas op het laatst. Die behouden hun smaak en kleur beter als je ze niet meebakt of meekookt. Vergeet daarnaast de marinades niet, deze wil je bijvoorbeeld mengen met de wat meer Aziatische smaakmakers, denk hierbij aan: sojasaus, sesamolie en knoflook. Meng deze zeker al een paar uur van tevoren door het gehakt. Dit zorgt namelijk voor nog veel meer diepte.
Doordat je zo werkt geef jij jouw mealprep de persoonlijkheid die het nodig heeft, maar dan zonder meer werk te hoeven verrichten. Het zijn juist deze kleine keuzes die het verschil maken tussen het gewoon eten en iets waar jij echt al de hele dag naar uitkijkt.
Het gegaarde rundvlees kun je echt gemakkelijk invriezen. Het leent zich namelijk perfect voor het invriezen. Je kunt zo gemakkelijk een hele vriezer vol met zelfgemaakte maaltijden klaarmaken, maar ook snacks of zelfs basissauzen. Hoe vries je het allemaal in? Vergeet niet dat het een wereld van verschil kan maken. Zo kan invriezen jouw maaltijd doen veranderen in een zeer onsmakelijke ijsblok, dit waarbij het de structuur, smaak en voedingswaarde verliest. Je kunt het ook op een manier invriezen waarbij je de structuur, smaak en voedingswaarde behoudt.
Je wilt het gehakt natuurlijk eerst goed laten afkoelen alvorens je het gaat verpakken. Doe je dit niet dan kan het zijn dat er condens in jouw bakje of zakje gaat ontstaan. Dit betekent op zijn beurt weer dat er kans is op ijskristallen. Dit is absoluut niet goed voor te textuur. Daarnaast verhoogt de warme inhoud in de vriezer de temperatuur ook nog tijdelijk. Wat dit kan doen is de rest van jouw producten aantasten.
Verdeel in platte porties
Hoe platter jij de verpakking kunt maken, hoe sneller het ook weer bevriest en ook ontdooit. Wil je een handige methode hiervoor? Leg dan eerst de ingevroren zakjes op een bakplaat in de vriezer. Zodra deze bevroren zijn, kun je ze rechtop zetten en zodoende ook ruimte besparen.
Labelen is overzicht houden
Gebruik etiketten of een watervaste stift om elk bakje of zakje te voorzien van:
Zo voorkom je dat je na drie weken twijfelend in de vriezer staat met drie anonieme bakjes waarvan je geen idee meer hebt wat erin zit.
Ben je gezegend met een vacumeerapparaat in huis? Dan wordt het spelletje van het bereide gehakt volledig vernieuwd en kun je het bereide gehakt nog zoveel langer bewaren. Het vacuüm verpakt rundergehakt kan in een vriezer tot wel zeker 6 maanden lang goed blijven. Dit zonder enige vorm van smaakverlies of zelfs vriesbrand. Het is een slimme investering voor wie dolgraag mealprept.
Extra tip: invriezen in ijsklontvorm
Wil je echt dolgraag efficiënt zijn? Dan giet je de restjes van de gehaktsaus en ook gekruid gehakt in een silicone ijsklontjesvorm. Zodra dat deze bevroren zijn wil je ze bewaren in een grote diepvrieszak. Dit is handig als je snel even een portie nodig hebt, zo kan het zijn dat je een tosti, wilt maken, voor bij een soep of gewoon simpelweg om toe te voegen aan een lunchgerecht.
Heb jij een goed georganiseerde vriezer? Dan kun jij gemakkelijk op elk moment van de dag iets tevoorschijn halen dat binnen 10 minuten op tafel staat. Je hebt dan absoluut geen afhaalstress meer, geen keuzestress en er is ook altijd iets in huis dat jij weer met plezier eet.
Wist je dat gehakt altijd een stevige en vooral ook smaakvolle basis vormt? Het gerecht komt pas echt tot zijn recht in combinatie met onder andere groenten en ook granen. Het is niet alleen maar voor de balans in voedingswaarde, maar ook nog eens voor de afwisseling in textuur, kleur en ook smaak. Doordat jij creatief combineert maak je van een simpel mealprepcomponent weer een volwaardige en vooral ook complete maaltijd.
Groenten geven frisheid en volume
Groenten brengen niet alleen vezels, vitamines en mineralen in je maaltijd, ze zorgen ook voor bite, kleur en frisheid. Denk aan:
De groenten kun je gemakkelijk los bewaren of zelfs meteen met het gehakt mengen. Dit is natuurlijk ook weer volledig afhankelijk van de bereiding. Het is belangrijk dat je in acht neemt dat sommige groenten een stuk lekkerder blijven wanneer je ze pas op het laatste moment toevoegt. Denk hierbij vooral aan zaken zoals komkommer en sla.
Wil je nog een slimme mealprep strategie hebben? Dan wil je dolgraag wisselen tussen de droge en ook de natte bereidingen. Maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? Laten we daar samen eens naar gaan kijken:
De drogere gerechten zijn echt ideaal voor de lunchtrommels en ook de snelle snacks, waar dat de natte gerechten vaak het lekkerst zijn wanneer je ze weer opwarmt als een avondmaaltijd. Doordat je beide in jouw voorbereiding meeneemt, kun jij ook lekker gevarieerd blijven eten. Dit ook wanneer jouw agenda dat absoluut niet zou toelaten.
Heb je dan meerdere porties in de koelkast en ook vriezer staan, dan wil je gaan beginnen aan de overzichtelijkheid. Je wilt dus doorzichtige bakjes hebben en deze beplakken met een label. In het ergste geval kun je ook op de deksel schrijven. Daarnaast wil je ook een lijstje bijhouden op de koelkast.
Je kunt bijvoorbeeld een weekoverzicht maken met:
Een simpele planning voorkomt dat eten verloren gaat, en het helpt om elke dag zonder stress een keuze te maken.
Wij van Vleesch.nl weten dat mealpreppen met onder andere gehakt een ontzettend praktische en vooral ook smakelijke oplossing is voor de echt drukke dagen. Je wil vooruit kunnen denken, slim kunnen combineren en vooral ook goede ingrediënten gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je met de minimale inspanning een week vol maaltijden voorbereid.
Het maakt dus niet uit of dat je gehaktballetjes, kruidige saus, een stevige ovenschotel of een frisse bowl wilt maken. Met dat beetje extra planning heb je altijd iets lekkers achter de hand.