Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Rundvlees wel of niet marineren?

We gaan vandaag in onze smakelijke blog eens dieper in op alles dat met rundvlees en marinade te maken heeft. We gaan ons vandaag eens richten op een vraag die vele rundvlees liefhebbers zich afvragen.

Moet ik mijn rundvlees wel of niet marineren? We gaan daar in onze blog eens dieper op in en we gaan jou eens helpen in deze moeilijke keuze. We gaan eens kijken naar de voordelen en naar de methoden van marineren.

Wat is marineren?

Om te kunnen marineren gaan we eerst eens kijken naar wat marineren eigenlijk inhoud. Marineren is een proces waarbij vlees in een mengsel van kruiden, olie en andere smaakmakers wordt geweekt voor een langere tijd. Met marineren versterk en verrijk je de smaak van het vlees aanzienlijk. Daarnaast heb ik ooit eens gehoord dat marinade in sommige gevallen het vlees zelfs malser kan maken.

Voordelen van het marineren van rundvlees

Eén van de grootste voordelen van het marineren van rundvlees is een mogelijkheid om diepere en rijkere smaken in het vlees te creëren. De kruiden en specerijen van de marinade dringen het vlees binnen waardoor het een diepere smaak krijgt. Maar het heeft nog meer voordelen, laten we eens verder kijken.

Malser vlees

Marinade zullen in de meeste gevallen zuren bevatten en dan vooral wanneer je citroensap toe voegt aan jouw marinade recept. Deze zuren kunnen op hun beurt eiwitten in het vlees afbreken waardoor het vlees malser wordt. Dit helpt enorm met de taaiere vleessoorten. Denk hierbij aan een borststuk of schouder. Let wel op de marinade tijd voor rundvlees in het algemeen, sommige vleessoorten kunnen door te lang marineren juist taai worden.

Geen kans op uitdrogen

Het hebben van oliën in marinades helpen om het vocht in het vlees te behouden tijdens het koken, dit maakt jouw vlees uiteindelijk sappiger. Deze methode is vooral ontzettend gunstig wanneer je gaat grillen en roosteren.  Deze methode voorkomt ook dat het vlees kan uitdrogen.

Wanneer marineren niet nodig is

Marineren kan in de regel vele voordelen hebben, maar het is niet altijd nodig of zelfs aanbevolen. We hebben enkele situaties waarin je zou kunnen overwegen om marineren over te slaan:

Duurdere vleessoorten

Wanneer je premium vlees bereid zoals bijvoorbeeld rib-eye, entrecote of tournedos waarbij de malsheid en de smaak zelf al voldoende aanwezig is in het vlees, kun je het beste de marinade weglaten. In mijn persoonlijke mening zul je waarschijnlijk zelfs een minder echte en minder mooie ervaring krijgen bij het marineren, als wanneer je het marineren weg zou laten. Deze vleesstukken zijn echt overheerlijk van zichzelf. Je kunt ze natuurlijk wel bewerken met zout en peper maar geloof me probeer deze maar eens puur natuur uit in de pan. Je wilt echt niet meer terug.

Snelle bereidingen

Het marineren van vlees zou bij bijvoorbeeld een snelle bereiding ontzettend kunnen tegenwerken. Marinade vergt namelijk ontzettend veel tijd. Wanneer je jouw maaltijd snel klaar wilt hebben is marineren natuurlijk het laatste dat je nodig hebt. Je kunt in deze gevallen beter kruiden en specerijen aan de pan toevoegen tijdens het koken.

Beste manieren van marineren

Nu weten we wat marinade is en ook wanneer je de marinade het beste wel en niet kunt gebruiken, gaan we nu eens kijken naar de beste manier om te marineren:

Tijdsduur

De optimale marinade tijd kan variëren van een paar uur tot zeker een nacht lang, dit is afhankelijk van jouw vleessoort en jouw smaakvoorkeuren. Over het algemeen geldt: hoe langer de marinade tijd, hoe dieper de smaken kunnen doordringen.

Ingrediënten

Wanneer je een marinade gaat maken, maak dan altijd gebruik van verse ingrediënten zodat je jezelf de beste smaak en kwaliteit kunt garanderen. Experimenteer vooral met verschillende kruiden, specerijen, zuren en oliën om unieke smaakcombinaties te creëren.

Veiligheid

Wanneer je jouw vlees aan het marineren bent zorg er dan voor dat dit altijd gebeurt in een koelkast. Op deze manier kun jij het beste voor de voedselveiligheid zorgen. Het is zelfs zo dat wanneer je rundvlees op kamertemperatuur laat marineren, er kans is op bacteriegroei.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl zijn natuurlijk geïnteresseerd in alles wat met rund en kalfsvlees te maken heeft, dit kan zijn dry agen, smoken en jazeker marineren. We weten ook dat het niet altijd gunstig is om je vlees te marineren. Dit is natuurlijk afhankelijk van de vleessoort en de kookmethode. Vergeet niet om jouw vlees ook gewoon natuurlijk te laten schitteren op zijn tijd.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons
Topkwaliteit vlees én persoonlijke service
De chateaubriand die ik bestelde was echt heerlijk,  boterzacht, vol van smaak en perfect uitgesneden. Je merkt[...]
10 / 10
Chris 27 dagen geleden
Excellente service en uitstekende kwaliteit vlees!
[...]
10 / 10
Reinier Nooteboom 29 dagen geleden

Voor de 1ste keer vlees bestelt ,dat was echt genieten van wat er op je bord ligt. Geen waterig stukje vlees maar echt vlees. De porties zijn mooi verdeeld en goed verpakt en diep be[...]

10 / 10
Thea van der Sluis 1 maanden geleden
10 / 10
Jeroen S 1 maanden geleden

Vlees zoals vlees moet smaken, puur natuur.
Vooral zo door blijven gaan!

10 / 10
Marcel Verrijdt 1 maanden geleden

We kwamen voor het eerst in aanraking met het vlees van Vleesch.nl tijdens een midweek in het vakantiehuisje van de ouders van Bart Lammers in Asten-Heusden. In de vriezer lag rundvl[...]

10 / 10
Alfons 1 maanden geleden
10 / 10
Henri 1 maanden geleden

Met afstand het beste vlees wat ik ooit online besteld heb (en heb er best een aantal uitgetest!).Werkelijk waar fantastisch.

10 / 10
Guido de Zeeuw 8 maanden geleden

Al een flink aantal keren bij Vleesch.nl besteld. Wij zijn steeds aangenaam verrast door de geweldige en snelle service, makkelijk en vriendelijk e-mail contact met Bart en de keurig[...]

10 / 10
Monique Van Heck 9 maanden geleden

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 10 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 11 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 1 jaren geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 1 jaren geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 1 jaren geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 1 jaren geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 1 jaren geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hieronder weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina.
Accepteren Weigeren
Cookie