Wie is er niet opgegroeid met vlees? We hebben allemaal bij ons ontbijt een plakje ham gehad, misschien zelfs wel een kroket tijdens de lunch of in de avond een lekker stukje biefstuk of gehaktballen bij de aardappelen. Voor ontzettend veel van ons Nederlanders is vlees eten echt jarenlang volkomen normaal geweest, een zin die we vaak horen is dan ook “het hoort erbij”. Het is ook voedzaam, lekker en ook nog eens op cultureel diepgeworteld in ons dagelijks leven.
Toch begint er ergens iets te knagen, het is misschien een gevoel, misschien simpelweg een gedachte of zelfs een vraag. Deze vraag is dan ook, waar komt mijn vlees eigenlijk vandaan? Hoe heeft het dier geleefd? Was is de impact op het milieu?
Hier komt vaak een persoonlijke reis bij kijken en dit is dan ook vaak waar dat die begint. Hier is het zwart – wit denken niet echt meer van toepassing, het is een tijd waarin bewustwording zo ongelofelijk belangrijk is. Het is een pad waarin vlees absoluut geen vanzelfsprekendheid meer is. Het is absoluut een keuze geworden. Het is juist in die transitie van vleesch naar vrienden dat er nieuwe verbindingen ontstaan. Dit met jezelf, met dieren, met vrienden en ook met iedereen om je heen.
We gaan in deze blog eens dieper in op de reis, je krijgt van ons geen opgeheven vingertje, geen morele superioriteit, maar echt een eerlijk verhaal over hoe dat jij met de meest kleine veranderingen een enorm impact kunt maken. Denk hierbij maar eens aan jouw gezondheid. Daarom nemen we jou in deze blog mee op reis. Voor jouw gezondheid, voor de dieren en ook voor onze vriendschappen.
Laten we voor het gemak maar eens bij het echte begin beginnen. Waarom eten we nou eigenlijk vlees?
Het vlees heeft ons echt al eeuwenlang geholpen om te kunnen overleven. Het is ontzettend rijk aan verschillende eiwitten, ijzers en ook nog eens vitamine B12, maar ook echt nog zo super veel andere voedingsstoffen. Zo werd vlees een super sterke energiebron, in een tijd van ontzettend vel schaarste. Ook in onze cultuur van de boerderij tot aan de snackbar is vlees ontzettend diep verankerd in de manier waarop we eten.
Wat we zien is dat die vanzelfsprekendheid begint te kantelen. We hebben hiervoor een paar duidelijke redenen, laten we daar samen eens naar gaan kijken:
Laten we nu echt eens gaan kijken naar wat vleesch en vrienden in houdt. Namelijk het samen gezellig en uitgebreid barbecueën. Je doet dit immers meer als een ritueel, het is zelfs een herinnering in de maak. We voelen immers allemaal de warmte van het vuur, en we genieten van het sissen van de gril en het ruiken van die fantastische geur die direct honger oproept. We zijn gewend om ons immers allemaal te verzamelen rondom een vuur, we vullen dolgraag onze glazen met wijn of bier en zien de kinderen door de tuin rennen. Vaak komen er gesprekken op gang die naarmate de avond ouder wordt ook nog eens een stuk intenser worden. We weten allemaal hoe ongelofelijk belangrijk onze barbecue is als een sociaal ankerpunt. Hier deel je immers niet alleen voedsel, maar ook tijd, verhalen en verbindingen.
Daarom is juist dit moment zo ongelofelijk waardevol en wil je deze ook bewust invullen. Je kunt er voor kiezen om anders te barbecueën, probeer dit maar eens met eerlijk vlees. Dit doet echt niets af aan de ervaring. Sterker nog, doordat jij eerlijk vlees gaat grillen verdiept het alleen maar de ervaring en ook de band. Je weet immers wat er op het rooster ligt en je weet ook dat je jouw vrienden alleen maar het allerbeste geeft. Dit geeft iedere hap dus een betekenis.
Wanneer je dus kiest voor kwaliteit boven kwantiteit proef je echt het verschil. Zo is een overheerlijke biefstuk, een super sappige rib-eye of een overheerlijke entrecôte perfect voor elke barbecue. Je kunt daarnaast ook nog eens met malse minute steaks en de super smaakvolle hamburgers en worsten de allerbeste barbecue opzetten. Doordat jij bewust kiest voor vers en lokaal vlees dat ook nog eens met liefde bereid is, weet je dat elke barbecue die jij organiseert een waar succes wordt. Dit proef je dan ook.
Ook ontdek je weer nieuwe technieken en ook ingrediënten. Doordat jij indirect grilt, misschien wel rookt met houtsnippers of werkt met rubs, marinades en zelfgemaakte sauzen weet jij zeker dat je jouw barbecue altijd naar een nieuw en hoger niveau tilt. Dit doe je niet door meer eten, maar zeker weten een stuk kwalitatiever.
Doordat je een bewuste barbecue organiseert, weet je dat deze niet alleen maar lekkerder, maar ook nog eens een stuk gezonder is. Je kiest hierdoor minder vaak voor het bewerkte vlees, of vetrijke snacks. Daarnaast kies je ook veel vaker voor verse en pure ingrediënten om erbij te serveren. Denk maar eens aan:
Het resultaat? Je creëert een maaltijd die niet alleen voedt, maar ook nog eens goed voelt. Je zit immers niet propvol, maar je bent gewoon voldaan. Jouw gasten gaan niet loom naar huis, maar je gaat nog steeds opgewekt. Jouw lijf zal je dan ook zeker dankbaar zijn.
Je weet dat elke keer dat je bewust wilt eten, je ook een boodschap afgeeft. Dit doe je dan niet alleen maar doormiddel van woorden maar ook nog eens doormiddel van daden. Je laat immers goed zien dat je nadenkt over wat je nou eigenlijk eet, je overweegt ook nog eens waar dat het vandaan komt en ook wat de gevolgen zijn. Dit doe je niet alleen maar op een zeer moralistische manier, maar als stille uitnodiging.
Het werkt dan ook perfect, iedereen komt vaak samen rondom de barbecue en tijdens het socializen hoor je vaak de vraag, dit is zo lekker waar komt het vlees eigenlijk vandaan? Is dit echt rundvlees of kalfsvlees? Ik heb hier nooit eerder aan gedacht. Wat voor een type houtskool gebruik je? Dit maakt een gesprek kantelen van oppervlakkig naar verdiepend. Dit is allemaal zonder dat het geforceerd voelt. Het eten wordt een echte aanleiding tot echt contact.
Dit maakt het bewust barbecueën tot een klein protest tegen die welbekende wegwerp eetcultuur. Je hebt immers geen plastic bordjes, geen kiloknallers en vooral ook geen haastige happen. Je geniet in dit geval echt met pure aandacht, respect en vooral ook tijd.
Wie in de toekomst gaat denken aan het concept van Vleesch en Vrienden gaat denken aan verbinding, eerlijk eten en ook bovenal Vleesch.nl. Dit is juist die plek waar dat het eten vandaan komt. Je bent in dit geval echt bezig met verbinding. De barbecue is namelijk een ontmoetingsplek, het is als het ware een open keuken onder de zon. Juist wanneer jij kiest voor de meer bewuste gerechten zorg ook jij ervoor dat er een andere dynamiek ontstaat.
Men praat echt over recepten, over keuzes, over wat hen nou eigenlijk beweegt. De barbecue verandert de normaliter genoemde vleessector als het ware in verhalen. Je creëert een tafel met smaken, verhalen en vooral ook echt ruimte voor iedereen. Er is immers geen goed of fout, echt alles mag zolang het maar bewust is. Het draait niet om de extremen, maar juist om verbinding.
Vuur is oersimpel. Het verwarmt, het trekt aan, het nodigt uit. Vroeger verzamelden mensen zich rond het kampvuur om verhalen te vertellen, om te eten, om te delen wat hen bezighield. Diezelfde magie voel je nog steeds tijdens een barbecue.
Het knetteren van het hout. De geur van rozemarijn of rook. Het delen van een plank vol vers gegrilde lekkernijen. In die momenten zit iets puurs. Iets dat je niet kunt kopen of plannen. Maar je kunt het wel voeden – met aandacht, met smaak, en met elkaar.
Hoe vaak zeggen we het wel niet luchtig, ahhh laten we allemaal gezellig een barbecue doen. Het klinkt alsof het een vanzelfsprekende en alledaagse activiteit is. Wanneer je er even bij stil gaat staan zie je eigenlijk dat er ontzettend veel diepte in zo’n moment schuilt. Je nodigt immers mensen uit, je verzamelt je buiten, je neemt de tijd, je zet het vuur aan, je kookt in het openbaar en je deelt ook nog eens eten, drank, verhalen en ook stiltes. Je maakt dus in principe allemaal herinneringen samen zonder dat je het echt door hebt.
Dit is die onbetwiste essentie van Vleesch en Vrienden. Het gaat in dit geval zeker niet om vlees alleen. Het gaat ook echt om de algehele rituelen van samen eten, het terugbrengen van echte aandacht in een tijd vol afleiding. Het gaat ook om proeven, kijken, luisteren en lachen. Dit doe je met de mensen die je natuurlijk graag om jou heen hebt.
Vaak is het simpelweg ontzettend moeilijk om allemaal samen te kunnen komen. We zijn tegenwoordig allemaal zo ongelofelijk druk, alle agenda’s zitten vol en ook de gesprekken blijven hangen op de vraag, hoe is het eigenlijk op het werk? Dit is iets wat een barbecue echt kan openbreken. Je staat immers samen te grillen, iedereen helpt elkaar en je schuift allemaal aan tafels, je schenkt bij en deelt ook nog eens borden. Er ontstaat zo ontzettend veel ruimte. Dit letterlijk en ook figuurlijk.
Vaak zien we dat de handelingen van het samen koken op de grill een heel stuk anders is dan binnen in de keuken. Het grillen is vaak informeel, traag en ook nog eens ongedwongen. Dit is precies waar dat de magie zit. Je hoeft immers nergens naar toe, Je hoeft er ook helemaal niets mee te bereiken, het enige dat jij hoeft te doen is te zijn. Vergeet niet dat er ondertussen echt van alles staat te gebeuren, zo zie je:
Dit zorgt weer voor herinneringen die je simpelweg niet kunt plannen vooraf. Dit zijn herinneringen die blijven hangen. Dit komt omdat deze herinneringen niet vermengd zijn met perfectie, maar met plezier.
We weten dat in een snelle wereld het woord “genieten” meer een modewoord geworden is, we roepen het eigenlijk allemaal maar we doen het vrijwel nooit bewust, of komen er gewoon simpelweg niet aan toe. Dit omdat iedereen tegenwoordig zo een ongelofelijk drukke agenda heeft. Bij een barbecue heb je die kans dan weer wel. Dit niet achter een scherm of snel even tussen afspraken door, je doet dit met de volle aandacht. Weet je wat hiervan het grote voordeel is, je krijgt weer energie. Wat je we dus zeker aan kunnen raden is om al die afspraken eens neer te leggen, kies allemaal gezamenlijk eens een dag vrij en gun jezelf die ook. Kom dan allemaal samen en geniet eens van een goed samenzijn, vrij van de verplichtingen. Maar wederom met de volle aandacht.
Het bewust barbecueën kan je hierbij ook echt helpen. Je denkt immers echt goed na over wat je gaat serveren, je wilt namelijk koken met zorg. Dit deel je dan weer met de mensen die echt waardevol zijn voor jou.
Er mag zeker weten vlees op de barbecue liggen, let wel dat dit niet de absolute hoofdrol hoeft te zijn. Wanneer je het met aandacht kiest van bijvoorbeeld een lokale boer, dit van een dier dat met respect is grootgebracht dan weet je ook wat je eet. Je krijgt dan als het ware weer een nieuwe waardering voor het eten. Een goed stuk vlees, dat goed bereid en gedeeld is, is zoveel waardevoller dan vijf lappen die in de uiterste stilte naar binnen gewerkt worden. Wat gebeurt daar omheen? De wereld aan smaken die vaak vergeten wordt:
Zodra we het vlees als het ware niet meer vanzelfsprekend gaan zien wordt de rest van het bord ook een stuk interessanter. Jouw gasten gaan zoveel meer proeven, ze gaan langzamer eten, ze praten ook nog eens met elkaar en delen hun ervaringen. Zo wordt eten weer een gesprek en zeker niet alleen maar een maaltijd.
We weten dat een barbecue ook kan dienen als een spiegel, wie wil je namelijk om jouw heen hebben? Wij snappen dat een barbecue niet alleen maar goed eten betekent, maar ook nog eens ongelofelijk goed gezelschap. Je nodigt namelijk alleen maar de mensen uit die jij vertrouwt en ook waar jij een fijn gevoel bij krijgt. Je creëert als het ware een ruimte waar echt iedereen zich veilig kan voelen en ook waar men anders kan eten.
Wij van Vleesch.nl snappen dat vuur echt brandt, warmt, vertraagt en in dit geval ook echt samenbrengt. Rond het vuur kunnen we terugvallen op iets diepers dan simpelweg de waan van de dag. We gaan namelijk kijken naar het smeulen, we luisteren naar het sissen, we lachen om kleine dingen en genieten ook nog eens van de eenvoud van samen zijn.
Wat Vleesch en Vrienden voor ons betekent is dat het in de kern staat voor eten als ritueel van verbinding. Het is zeker niet iets dat moet, maar meer iets dat mag. Het hoeft niet groot of ingewikkeld te zijn als het maar oprect is, simpel mag ook.
Dus de volgende keer dat je het rooster klaarlegt en het vuur aansteekt:
Geniet echt allemaal samen van de overheerlijke smaken.