De groene kleur van vlees kan in eerste instantie iemand verrassen of zelfs zorgen opwekken. Er zijn echter vele redenen waarom vlees een groene kleur zou kunnen krijgen. Dit zou te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld het dieet van het dier of de manier waarop het vlees verwerkt is. De meest bekende reden voor ons is dat wanneer vlees gesneden wordt door de slager, deze vaak op elkaar komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat de onderste en bedekte lappen een zuurstof tekort krijgen. Dit is overigens heel snel verholpen door het vlees weer bloot te stellen aan zuurstof. Je zult zien dat de groene kleur dan snel verdwijnt.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof. Hier leggen we jou graag meer over uit.
De kleur van het vlees wordt met name beïnvloed door een molecuul dat bekend staat als myoglobine. Dit molecuul is een eiwit dat verantwoordelijk is voor het transporteren van zuurstof naar de spieren van de dieren. De kleur hiervan is afhankelijk van verschillende omstandigheden.
Wanneer vlees aan de open lucht wordt blootgesteld, geven de zuurstof en de myoglobine samen een reactie, ze vormen nu namelijk oxymyoglobine. Dit geeft het vlees die overheerlijke rode kleur, Heeft het vlees echter geen toegang gehad tot zuurstof dan verandert de oxymyoglobine in metmyoglobine, dit geeft die groene kleur af aan het vlees. Het is belangrijk om te weten dat vlees wat niet verkleurd altijd conserveringsmiddelen bevat.
Dit proces maakt ons vlees uiteraard natuurlijk. Het vlees kan een groene kleur krijgen omdat deze bepaalde vleessoort bijvoorbeeld bij de slager in grote aantallen gemaakt wordt en op elkaar komt te liggen, hierdoor krijgt het vlees geen zuurstof en verkleurd het. Je ziet dit bijvoorbeeld het meeste terug bij stooflappen, poulet, biefstuk en bief reepjes. Het vlees wordt hierna namelijk snel verpakt in een vacuümverpakking en krijgt daardoor geen kans om zijn originele kleur terug te krijgen. Om de kleur terug te krijgen haal je het vlees simpelweg uit de verpakking voor het bereiden en geef het de kans om weer zuurstof op te nemen.
Dit fenomeen zie je het meest terug bij vacuümverpakt vlees, hierbij zorgt een beperkte zuurstoftoevoer voor die groene gloed, dit proces is gelukkig heel natuurlijk dus maak je zeker niet ongerust.
Wanneer het om ons vlees gaat is het belangrijk om te onthouden dat de kleurverandering nooit te maken heeft met bederf. Het wordt namelijk altijd opgeslagen in vriezers. Wij verkopen nooit oud vlees. Wanneer je een groenere kleur aantreft, haal het vlees uit de verpakking en stel het bloot aan zuurstof dan zul je zien dat het vlees weer heel snel bij trekt en die welbekende rode kleur krijgt. Onze slager geeft ook altijd aan dat vlees dat niet verkleurd of bijtrekt van een kleur, bij voorbaat geen goed vlees is. Hier zijn namelijk smaakstoffen en andere onnodige ingredienten aan toegevoegd. Dit vind je bij Vleesch.nl niet. Wij voegen namelijk niets toe aan ons vlees en wij worden daarnaast ook geprezen voor ons natuurlijk vlees.
Terwijl het groene vlees prima te eten is wil je mogelijk toch de kleurverandering tegengaan, we hebben het er hierboven natuurlijk al over gehad, maar we leggen het graag nog eens uit. Om jouw vlees weer die rode kleur te geven, haal je jouw vlees uit de verpakking en plaatst het op een bord in de open lucht. Zo kun je jouw vlees die vertrouwde rode kleur teruggeven.
Groen geworden vlees kan er een beetje uniek uitzien, dit snappen we als Vleesch.nl volkomen. In ons geval wil het voornamelijk zeggen dat ons vlees puur natuur is en geen toevoegingen heeft van conserveringsmiddelen. Het vlees heeft enkel geen zuurstof gekregen tijdens het snijproces bij de slager. Haal het vlees uit de verpakking en laat het op een bord rusten. Je zult zien dat dit vlees ontzettend snel weer de juiste kleur krijgt.