Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Welke rundvlees soorten zijn perfect om te roken?

Het roken van vlees is een ontzettend oude methode om vlees te bewerken en om het smaak te geven. Het roken van vlees geeft het vlees een unieke en onweerstaanbare smaak, deze smaak kun je absoluut niet vergelijken met welke kooktechniek dan ook zo overheerlijk is het. 

Hoewel je natuurlijk een groot scala aan vleessoorten kunt roken, heeft rundvlees toch wel echt een bijzondere plek ingenomen in het arsenaal van de rokers en barbecue liefhebbers. Toch zijn niet alle rundvleessoorten geschikt om te roken. Wij gaan vandaag eens met jou kijken naar de rundvlees soorten die daadwerkelijk een ultieme rook en smaak ervaring geven.

Het roken van vlees is een kunst

Men denkt dat het roken van vlees een gemakkelijk proces is, ik kan je verzekeren dit is het absoluut niet. Ik dacht hier ooit hetzelfde over en zou zelf ook ontzettend graag vlees willen roken. Toch komen hier technieken en keuzes bij kijken waar wel echt goed over nagedacht moet worden. Daarom gaan we vandaag samen eens kijken naar het proces. Het roken van vlees is een kunst welke geduld, precisie en kennis van zaken vereist. Je moet namelijk keuzes gaan maken, denk hierbij aan: de rooksmaak, de malsheid van het vlees, de soort rookhout die je wilt gebruiken en het belangrijkste: de voorbereiding.

Welke rundvlees soorten zijn het beste om te roken?

Zoals we al eerder aangaven kun je best veel rundvlees soorten roken. Maar welke rundvlees soorten zijn de daadwerkelijke top van de top? Laten we daar eens naar gaan kijken.

De Brisket

Brisket is misschien wel het meest bekende stuk vlees, wanneer het aankomt op vlees roken. Wanneer je verschillende video’s opzoekt over het roken zie je vaak Amerikanen met een enorm stuk brisket naar hun barbecue of smokery lopen. Brisket staat bekend om zijn bindweefsel, normaliter zou dit bij regulier garen een stugger stuk vlees zijn, bij stoven wordt het nog beter maar met roken krijg je een unieke en ik mag denk ik wel zeggen ultieme ervaring. Het rookproces veranderd het bindweefsel rijk vlees langzaam in ontzettend zacht en sappig vlees. Zoals we al aangaven is brisket populair in de barbecue wereld, en dan vooral in Texas, en vereist een nauwe voorbereiding en ontzettend veel geduld. Maar het uiteindelijke resultaat van brisket is een onvergetelijke, sappige en malse smaaksensatie.

De Rib-eye

Rib-eye kennen wij allemaal van zijn rijke marmering en ongelofelijke sappigheid. Deze vleessoort is uiterst geschikt om te roken. Natuurlijk weten we dat rib-eye voornamelijk gegrild wordt maar wanneer je het rookt kun je de smaken van de vetmarmering enorm versterken. Ik kan je zeggen dat dit resulteert in een ongekende smaaksensatie. Een gerookte rib-eye biedt een prachtige balans tussen het rokerige van de buitenkant en het zachte, bijna boterachtige van de binnenkant.

Short Ribs

We kennen allemaal short ribs wel, ook wel korte ribben genoemd. Deze vleessoort is net als de andere een ontzettend geschikte soort om te roken. Dit hebben ze te danken aan hun vetgehalte en hun aanwezigheid van bot. Dit draagt namelijk allemaal weer bij aan een diepere smaak. Wanneer deze vleessoort perfect wordt gerookt, wordt het vlees zo mals dat het bijna van het bot af valt, terwijl het vlees smelt en het een onweerstaanbare smaak geeft.

Chuck Roast

Chuck roast, ook wel bekend als schouderstuk is ontzettend vergelijkbaar met brisket op het gebied van vetgehalte en bindweefsel. Deze vleessoort profiteert ontzettend van een langzame rooktijd. Een gerookte chuck roast wordt meestal versnipperd voor broodjes, maar het kan ook worden geserveerd als hoofdgerecht. Daarnaast is een chuck roast ook een goedkoper alternatief voor brisket.

Een paar tips om rundvlees te roken

  • Marinade en kruiden: Dit geldt eigenlijk voor elk vlees dat je bereid maar het is ontzettend belangrijk voor wanneer je vlees gaat roken, dat je kiest voor de beste marinade of kruiden rub voor jou. Dit kan namelijk de smaak van jouw gerookte rundvlees enorm versterken. Heb je jouw marinade of rub nog niet gevonden? Experimenteer met verschillende combinaties om jouw eigen favoriet te vinden en te creëren.
  • Temperatuurbeheersing: Het is belangrijk dat je een constante lage temperatuur hanteert in jouw rookproces. Wanneer je jouw rookproces laat beïnvloeden door temperatuurschommelingen kan het vlees in het eindresultaat minder mals zijn.
  • Rookhoutkeuze: Dit is misschien in mijn optiek wel de belangrijkste tip. Rookhout heeft een ontzettend grote invloed op de smaak van het vlees. Werk eens met verschillende soorten hout, zoals: hickory, mesquite, appel, kersen, peren en nog zoveel meer. Kijk welke combinatie perfect werkt voor jou.
  • Geduld is uitermate belangrijk: Roken is een ontzettend langzaam proces. Dit kan in de regel wel echt uren duren. Dit is natuurlijk afhankelijk va het soort vlees dat je gebruikt. Probeer echt om weg te blijven van het vlees dat je rookt. Elke keer dat je de rookkamer namelijk opent ontsnapt er rook en warmte, dit kan de kooktijd aanzienlijk verlengen of de rooksmaak doen afnemen.
  • Rusttijd: Dit is net zo belangrijk als het rookproces zelf. Het geeft het vlees de kans om de sappen opnieuw te verdelen. Dit geeft jou een sappiger en smakelijker eindproduct. Wanneer je bijvoorbeeld een brisket of chuck roast gerookt hebt geef het vlees dan minimaal een half uur rust, zorg er wel voor dat het vlees goed is afgedekt.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl snappen dat er ontzettend veel mogelijk is als het op bereiden van vlees aankomt en ik moet zeggen vlees roken is voor mij persoonlijk toch wel een droom. Ik heb het namelijk ooit eens mogen proeven en dit smaakte zeker naar meer, maar er komt ontzettend veel kijken bij het roken van vlees. Dit moet dus met de uiterste zorg worden aangepakt. Wat ik wel kan zeggen is dat, door het volgen van deze tips in combinatie met de juiste vleessoorten je jouw gasten al kunt voorzien van een ongekende smaakervaring.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 2 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 3 maanden geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 3 maanden geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 3 maanden geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 4 maanden geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 6 maanden geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 8 maanden geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden

Het is gewoon weer top vlees. Malser dan bij Bart kan je het niet krijgen. Het smelt gewoon op je tong. Besteld en dag later al geleverd

10 / 10
Tim Verkuijlen 1 jaren geleden

Zeer tevreden over Bart en zijn service! Super vriendelijk en snelle levering. Het vlees is echt super! Ik zou het iedereen aanraden.

9 / 10
Rob Steenstra 1 jaren geleden

heerlijk pakket vlees ontvangen gisterenavond. we eten weinig vlees, echter als we het eten dan altijd van Bart Lammers, snel geleverd, altijd leuk contact. Niet alleen zijn wij er b[...]

10 / 10
Carla Duyts 1 jaren geleden

Vleesch.nl .......een echte aanrader, mooie/lekkere vleesproducten voor een redelijke prijs, en rechtstreeks van de boer. De communicatie is ook echt super, snel en vriendelijk. Op d[...]

10 / 10
evert bruinekool 1 jaren geleden

Het vlees is heerlijk mals en van super kwaliteit.Bestellen is eenvoudig, levering en service zijn heel goed.en dit alles ook nog eens voor een prima prijs. Wij zijn en blijven hier [...]

10 / 10
Annemie Leenders 2 jaren geleden

Afgelopen donderdag het grote pakket kalfsvlees ontvangen. Super service alles netjes verpakt en gewicht en soort vermeld, koerier netjes op de opgegeven tijd aanwezig. Keurig.Zaterd[...]

10 / 10
M. Comijs 2 jaren geleden

Vandaag het stoofvlees klaar gemaakt .
Rauw geproefd smaak heerlijk. De kat keurde het ook goed ????
We zijn gewend het stoofvlees in de snelkookpan te bereiden met kruiden[...]

10 / 10
Ronald Brekelmans 2 jaren geleden

We hebben weer een zelf samengesteld pakket Rund en Kalfsvlees mogen ontvangen.Onze ervaringen zijn dat de kwaliteit en smaak echt super zijn. Keurig verpakt en afgemeten porties,goe[...]

10 / 10
Ronald Brekelmans 2 jaren geleden

Vandaag heb ik de Kalfsentrecote besteld en klaargemaakt... wat was dat smullen zeg! Bedankt voor dit heerlijk stuk vlees Bart en tot de volgende bestelling!

10 / 10
Oran Blaycher 2 jaren geleden

vanavond wederom een heerlijk vleespakket mogen ontvangen, we zullen er van genieten, en dank voor de heerlijke lever die je erbij hebt gedaan, helemaal gratis en voor niets!

10 / 10
Carla Duyts 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie