Het roken van vlees is een ontzettend oude methode om vlees te bewerken en om het smaak te geven. Het roken van vlees geeft het vlees een unieke en onweerstaanbare smaak, deze smaak kun je absoluut niet vergelijken met welke kooktechniek dan ook zo overheerlijk is het.
Hoewel je natuurlijk een groot scala aan vleessoorten kunt roken, heeft rundvlees toch wel echt een bijzondere plek ingenomen in het arsenaal van de rokers en barbecue liefhebbers. Toch zijn niet alle rundvleessoorten geschikt om te roken. Wij gaan vandaag eens met jou kijken naar de rundvlees soorten die daadwerkelijk een ultieme rook en smaak ervaring geven.
Men denkt dat het roken van vlees een gemakkelijk proces is, ik kan je verzekeren dit is het absoluut niet. Ik dacht hier ooit hetzelfde over en zou zelf ook ontzettend graag vlees willen roken. Toch komen hier technieken en keuzes bij kijken waar wel echt goed over nagedacht moet worden. Daarom gaan we vandaag samen eens kijken naar het proces. Het roken van vlees is een kunst welke geduld, precisie en kennis van zaken vereist. Je moet namelijk keuzes gaan maken, denk hierbij aan: de rooksmaak, de malsheid van het vlees, de soort rookhout die je wilt gebruiken en het belangrijkste: de voorbereiding.
Zoals we al eerder aangaven kun je best veel rundvlees soorten roken. Maar welke rundvlees soorten zijn de daadwerkelijke top van de top? Laten we daar eens naar gaan kijken.
Brisket is misschien wel het meest bekende stuk vlees, wanneer het aankomt op vlees roken. Wanneer je verschillende video’s opzoekt over het roken zie je vaak Amerikanen met een enorm stuk brisket naar hun barbecue of smokery lopen. Brisket staat bekend om zijn bindweefsel, normaliter zou dit bij regulier garen een stugger stuk vlees zijn, bij stoven wordt het nog beter maar met roken krijg je een unieke en ik mag denk ik wel zeggen ultieme ervaring. Het rookproces veranderd het bindweefsel rijk vlees langzaam in ontzettend zacht en sappig vlees. Zoals we al aangaven is brisket populair in de barbecue wereld, en dan vooral in Texas, en vereist een nauwe voorbereiding en ontzettend veel geduld. Maar het uiteindelijke resultaat van brisket is een onvergetelijke, sappige en malse smaaksensatie.
Rib-eye kennen wij allemaal van zijn rijke marmering en ongelofelijke sappigheid. Deze vleessoort is uiterst geschikt om te roken. Natuurlijk weten we dat rib-eye voornamelijk gegrild wordt maar wanneer je het rookt kun je de smaken van de vetmarmering enorm versterken. Ik kan je zeggen dat dit resulteert in een ongekende smaaksensatie. Een gerookte rib-eye biedt een prachtige balans tussen het rokerige van de buitenkant en het zachte, bijna boterachtige van de binnenkant.
We kennen allemaal short ribs wel, ook wel korte ribben genoemd. Deze vleessoort is net als de andere een ontzettend geschikte soort om te roken. Dit hebben ze te danken aan hun vetgehalte en hun aanwezigheid van bot. Dit draagt namelijk allemaal weer bij aan een diepere smaak. Wanneer deze vleessoort perfect wordt gerookt, wordt het vlees zo mals dat het bijna van het bot af valt, terwijl het vlees smelt en het een onweerstaanbare smaak geeft.
Chuck roast, ook wel bekend als schouderstuk is ontzettend vergelijkbaar met brisket op het gebied van vetgehalte en bindweefsel. Deze vleessoort profiteert ontzettend van een langzame rooktijd. Een gerookte chuck roast wordt meestal versnipperd voor broodjes, maar het kan ook worden geserveerd als hoofdgerecht. Daarnaast is een chuck roast ook een goedkoper alternatief voor brisket.
Wij van Vleesch.nl snappen dat er ontzettend veel mogelijk is als het op bereiden van vlees aankomt en ik moet zeggen vlees roken is voor mij persoonlijk toch wel een droom. Ik heb het namelijk ooit eens mogen proeven en dit smaakte zeker naar meer, maar er komt ontzettend veel kijken bij het roken van vlees. Dit moet dus met de uiterste zorg worden aangepakt. Wat ik wel kan zeggen is dat, door het volgen van deze tips in combinatie met de juiste vleessoorten je jouw gasten al kunt voorzien van een ongekende smaakervaring.