Gang: | Hoofdgerecht |
Bereidingstijd: | 55 minuten |
Aantal personen: | 6 porties |
Moeilijkheidsgraad: | Middelmatig |
Het populaire Franse gerecht Chateaubriand wordt vaak beschouwd als een symbool van culinaire verfijning en elegantie. Het vlees is vernoemd naar François René de Chateaubriand. Deze Franse markies is een diplomaat en schrijver uit de late 18e en vroege 19e eeuw. De oorsprong van het gerecht is niet volledig duidelijk. Toch is het een populaire keuze voor gastronomische diners.
Naar verluidt werd het gerecht Chateaubriand bedacht door de Franse kok Montmireil. Deze chef werkte voor de Franse markies François René de Chateaubriand. Er wordt nog steeds gediscussieerd over het gerecht, of dit is bedacht door de markies of alleen vernoemd is naar zijn naam. Wel is zeker dat dit gerecht bekend en beroemd werd in de 19e eeuw. Dit kwam ook mede door de invloedrijke status van de markies.
De geruchten gaan dat de markies een voorkeur had voor goed gebraden vlees. Hierom creëerde de kok de bekende Chateaubriand. Het dikke lendenstuk wordt langzaam gegrild of gebraden en vervolgens geserveerd met een rijke saus. Het gerecht werd snel bekend en enorm populair bij het Franse volk. Zo werd het een bekend gerecht in de Franse gastronomie.
In de loop der tijd is het gerecht verder ontwikkeld en is het een symbool geworden van de Franse keuken.
Traditioneel wordt het braadstuk gemaakt van het hart van de ossenhaas. Hiermee wordt het middenstuk/centrum van het vlees bedoeld. Dit stuk vlees is erg mals en smaakvol. Om het braadstuk te bereiden is er erg veel geduld en vakmanschap vereist. Alleen hiermee krijg je een sappig en perfect gebakken stuk vlees. Omdat het braadstuk groot is en meestal in plakken wordt gesneden, is dit het perfecte gerecht om te delen.
Ossenhaas staat bekend om zijn malsheid en wordt daarom ook vaak gekozen voor de bereiding van Chateaubriand. Het gerecht draait om de pure smaak van het vlees, daarom is het erg belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van hoge kwaliteit vlees. Overtollig vet en vliezen worden verwijderd van de ossenhaas. Hierdoor ontstaat er een enorm zacht en smaakvol braadstuk.
De bereiding van Chateaubriand is erg zorgvuldig. Door het vlees eerst in een pan aan te bakken, krijgt het een mooie korst. Deze methode wordt vaak gebruikt. Hierna wordt het meestal op een grill of in een oven geroosterd. De timing hierbij is cruciaal! Het vlees moet goed gebakken zijn van buiten, maar ook nog sappig en rosé van binnen. Om het juiste resultaat te krijgen wordt er vaak gebruikgemaakt van een vleesthermometer.
Om de smaken van het rundvlees te accentueren, wordt het vlees licht gekruid met zout en peper. Om extra smaak toe te voegen, maken sommige chefs gebruik van knoflook of kruiden. Voordat het braadstuk in plakken wordt gesneden moet het nog even rusten. Door de hitte van de pan of oven zijn de sappen in het vlees naar de kern getrokken. Tijdens het rusten krijgt het vlees alle tijd om de sappen weer te verdelen.
Wat ook niet onbelangrijk is aan de klassieke Chateaubriand is de saus die er vaak bij geserveerd wordt. Hiervoor wordt traditioneel gebruikgemaakt van een rijke en romige bearnaisesaus, de klassieke Chateaubriand-saus. De saus bestaat uit eidooiers, boter, azijn en dragon. Het rijke en malse vlees gaat heel goed samen met de milde en complexe smaak van de saus. Hoewel bearnaise de populairste saus keuze is, wordt er in sommige gevallen ook gekozen voor een andere soort saus. Denk hierbij aan een klassieke demi-glace of een rijke peper- of champignonsaus.
Wereldwijd zijn er verschillende variaties ontstaan van de klassieke Chateaubriand. De ingrediënten en bereidingsmethoden zijn afhankelijk van de verschillende regio’s en culinaire tradities.
Een populaire keuze is het serveren van gebakken of gegrilde groenten. Dit is de perfecte aanvulling op het rijke vlees. Vaak wordt hiervoor gebruikgemaakt van aardappelen, wortelen, asperges of ui. Niet alleen ziet het gerecht er visueel aantrekkelijk uit, ook ontstaat er een gebalanceerde maaltijd.
Chateaubriand wordt wereldwijd enorm gewaardeerd. In de chique Amerikaanse steak-restaurants vind je dit gerecht vaak terug. In deze restaurants wordt vaak gebruikgemaakt van luxe bijgerechten, denk hierbij aan kreeft of truffel. Aan de andere kant wordt het braadstuk in het Verenigd Koninkrijk geserveerd met geroosterde aardappelen en een stevige en smaakvolle jus.
Ook in de bereidingswijze wordt gevarieerd door chefs. Om de smaak te verdiepen of het vlees te verzachten wordt het vlees wel eens gemarineerd in een mengsel van bijvoorbeeld wijn, kruiden of specerijen.
Vleesch.nl ziet Chateaubriand niet alleen als een gerecht, het braadstuk is een symbool van de Franse culinaire traditie en verfijning. Het gerecht is vernoemd naar de Franse markies François René de Chateaubriand en het een rijke geschiedenis die begint in de 19e eeuw. De malse ossenhaas heeft een zorgvuldige en precieze bereiding waarbij timing essentieel is. Het braadstuk wordt vaak geserveerd met de klassieke bearnaise saus. Door de jaren heen zijn er talrijke variaties wereldwijd ontstaan van dit smaakvolle gerecht. Deze variaties zijn aangepast aan de verschillende regio’s en kooktradities. Zo wordt het braadstuk geserveerd met gegrilde groente, een rijke smaakvolle jus, kreeft of wordt het gemarineerd in een marinade op basis van wijn en kruiden. Dit fantastische gerecht blijft een tijdloze klassieker, waarbij vakmanschap en timing noodzakelijk is voor het beste resultaat.
Smakelijk eten!