Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

De klassieke Chateaubriand

Gang: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 55 minuten
Aantal personen: 6 porties
Moeilijkheidsgraad: Middelmatig
Bekijk alle recepten
De klassieke Chateaubriand

Aan de slag

Ingrediënten:

  • 1 kilo Chateaubriand;
  • 4 eetlepels boter;
  • 5 sjalotjes, gesnipperd;
  • 500 gram champignons, in plakjes gesneden;
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd;
  • 350 ml droge witte wijn;
  • 500 ml runderbouillon;
  • theelepel dragon.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestrooi de Chateaubriand met peper en zout naar smaak. Plaats het braadstuk op een rooster in een ondiepe braadpan. Plaats een ovenbestendige thermometer in het dikste gedeelte van het braadstuk (let op: niet in het vet). Rooster de Chateaubriand 35 tot 45 minuten voor medium rare, 45 tot 50 minuten voor medium.
  2. Smelt 2 eetlepels boter in een koekenpan. Bak hierin de sjalotjes tot ze goudbruin zijn. Voeg hierna de champignons en knoflook toe en bak dit samen in 3 tot 4 minuten gaar.
  3. Roer de witte wijn erdoorheen en laat dit 7 tot 8 minuten sudderen. Voeg de runderbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het 15 tot 20 minuten sudderen, tot de vloeistof met de helft is verminderd.
  4. Roer er nog 2 eetlepels boter door tot deze gesmolten is. Voeg de dragon en zout en peper naar smaak toe en roer dit goed door.
  5. Haal het braadstuk uit de oven wanneer de thermometer 57 graden aangeeft voor medium rare en 65,5 graden voor medium. Pak de Chateaubriand losjes in aluminium en laat het 15 tot 20 minuten rusten.
  6. Snijd het braadstuk in plakjes en besprenkel het met nog wat zout naar smaak. Schep de saus van sjalotjes, champignons en knoflook over de plakken en eet smakelijk! Heb jij dit overheerlijke recept kunnen proberen en smaakt het naar meer? Zou je nog graag eens een recept willen proberen? Probeer dan eens ons rib-eye met chutney recept.

De geschiedenis van Chateaubriand

Het populaire Franse gerecht Chateaubriand wordt vaak beschouwd als een symbool van culinaire verfijning en elegantie. Het vlees is vernoemd naar François René de Chateaubriand. Deze Franse markies is een diplomaat en schrijver uit de late 18e en vroege 19e eeuw. De oorsprong van het gerecht is niet volledig duidelijk. Toch is het een populaire keuze voor gastronomische diners.

Naar verluidt werd het gerecht Chateaubriand bedacht door de Franse kok Montmireil. Deze chef werkte voor de Franse markies François René de Chateaubriand. Er wordt nog steeds gediscussieerd over het gerecht, of dit is bedacht door de markies of alleen vernoemd is naar zijn naam. Wel is zeker dat dit gerecht bekend en beroemd werd in de 19e eeuw. Dit kwam ook mede door de invloedrijke status van de markies.

De geruchten gaan dat de markies een voorkeur had voor goed gebraden vlees. Hierom creëerde de kok de bekende Chateaubriand. Het dikke lendenstuk wordt langzaam gegrild of gebraden en vervolgens geserveerd met een rijke saus. Het gerecht werd snel bekend en enorm populair bij het Franse volk. Zo werd het een bekend gerecht in de Franse gastronomie.

In de loop der tijd is het gerecht verder ontwikkeld en is het een symbool geworden van de Franse keuken.

De bereiding

Traditioneel wordt het braadstuk gemaakt van het hart van de ossenhaas. Hiermee wordt het middenstuk/centrum van het vlees bedoeld. Dit stuk vlees is erg mals en smaakvol. Om het braadstuk te bereiden is er erg veel geduld en vakmanschap vereist. Alleen hiermee krijg je een sappig en perfect gebakken stuk vlees. Omdat het braadstuk groot is en meestal in plakken wordt gesneden, is dit het perfecte gerecht om te delen.

Het vlees

Ossenhaas staat bekend om zijn malsheid en wordt daarom ook vaak gekozen voor de bereiding van Chateaubriand. Het gerecht draait om de pure smaak van het vlees, daarom is het erg belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van hoge kwaliteit vlees. Overtollig vet en vliezen worden verwijderd van de ossenhaas. Hierdoor ontstaat er een enorm zacht en smaakvol braadstuk.

De bereiding

De bereiding van Chateaubriand is erg zorgvuldig. Door het vlees eerst in een pan aan te bakken, krijgt het een mooie korst. Deze methode wordt vaak gebruikt. Hierna wordt het meestal op een grill of in een oven geroosterd. De timing hierbij is cruciaal! Het vlees moet goed gebakken zijn van buiten, maar ook nog sappig en rosé van binnen. Om het juiste resultaat te krijgen wordt er vaak gebruikgemaakt van een vleesthermometer.

Om de smaken van het rundvlees te accentueren, wordt het vlees licht gekruid met zout en peper. Om extra smaak toe te voegen, maken sommige chefs gebruik van knoflook of kruiden. Voordat het braadstuk in plakken wordt gesneden moet het nog even rusten. Door de hitte van de pan of oven zijn de sappen in het vlees naar de kern getrokken. Tijdens het rusten krijgt het vlees alle tijd om de sappen weer te verdelen.

De saus

Wat ook niet onbelangrijk is aan de klassieke Chateaubriand is de saus die er vaak bij geserveerd wordt. Hiervoor wordt traditioneel gebruikgemaakt van een rijke en romige bearnaisesaus, de klassieke Chateaubriand-saus. De saus bestaat uit eidooiers, boter, azijn en dragon. Het rijke en malse vlees gaat heel goed samen met de milde en complexe smaak van de saus. Hoewel bearnaise de populairste saus keuze is, wordt er in sommige gevallen ook gekozen voor een andere soort saus. Denk hierbij aan een klassieke demi-glace of een rijke peper- of champignonsaus.

Variaties

Wereldwijd zijn er verschillende variaties ontstaan van de klassieke Chateaubriand. De ingrediënten en bereidingsmethoden zijn afhankelijk van de verschillende regio’s en culinaire tradities.

Met groenten

Een populaire keuze is het serveren van gebakken of gegrilde groenten. Dit is de perfecte aanvulling op het rijke vlees. Vaak wordt hiervoor gebruikgemaakt van aardappelen, wortelen, asperges of ui. Niet alleen ziet het gerecht er visueel aantrekkelijk uit, ook ontstaat er een gebalanceerde maaltijd.

In andere landen

Chateaubriand wordt wereldwijd enorm gewaardeerd. In de chique Amerikaanse steak-restaurants vind je dit gerecht vaak terug. In deze restaurants wordt vaak gebruikgemaakt van luxe bijgerechten, denk hierbij aan kreeft of truffel. Aan de andere kant wordt het braadstuk in het Verenigd Koninkrijk geserveerd met geroosterde aardappelen en een stevige en smaakvolle jus.

Bereidingsmethoden

Ook in de bereidingswijze wordt gevarieerd door chefs. Om de smaak te verdiepen of het vlees te verzachten wordt het vlees wel eens gemarineerd in een mengsel van bijvoorbeeld wijn, kruiden of specerijen.

Conclusie

Vleesch.nl ziet Chateaubriand niet alleen als een gerecht, het braadstuk is een symbool van de Franse culinaire traditie en verfijning. Het gerecht is vernoemd naar de Franse markies François René de Chateaubriand en het een rijke geschiedenis die begint in de 19e eeuw. De malse ossenhaas heeft een zorgvuldige en precieze bereiding waarbij timing essentieel is. Het braadstuk wordt vaak geserveerd met de klassieke bearnaise saus. Door de jaren heen zijn er talrijke variaties wereldwijd ontstaan van dit smaakvolle gerecht. Deze variaties zijn aangepast aan de verschillende regio’s en kooktradities. Zo wordt het braadstuk geserveerd met gegrilde groente, een rijke smaakvolle jus, kreeft of wordt het gemarineerd in een marinade op basis van wijn en kruiden. Dit fantastische gerecht blijft een tijdloze klassieker, waarbij vakmanschap en timing noodzakelijk is voor het beste resultaat.

Smakelijk eten!
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie