Het Kalf

Kalfsvlees is een luxe product dat bekendstaat om de gezonde en malse eigenschappen. Jammer genoeg is kalfsvlees nog niet helemaal geïntegreerd in Nederland. Zo wordt maar liefst 95% van al het kalfsvlees geëxporteerd naar andere Europese landen. Veel mensen weten weinig over het kalf en kalfsvlees – wat heel normaal is, gezien dat kalfsvlees op weinig plekken te koop is. In dit artikel zal ik met trots kennis delen én het verhaal over het kalf & het kalfsvlees vertellen, opdat jij weet wat het kalf en kalfsvlees écht inhoudt.

Vroeger was kalfsvlees vooral bestemd voor de rijken. Zo aten de koninklijke families graag duur vlees. Tegenwoordig is het nog even speciaal en exclusief, maar kan het voor een toegankelijke en betaalbare prijs gekocht worden. Het vlees wordt in veel landen als exclusief en uiterst kwalitatief gezien. Maar wat is het kalf én kalfsvlees nu eigenlijk?

De oorsprong van het kalf

Veel consumenten weten het niet, maar het kalf is een bijproduct uit de melksector. Een koe geeft pas melk wanneer zij een kalf krijgt. De melkboer houdt een aantal (vrouwen)kalveren, maar alle kalveren kan de boer natuurlijk niet houden. Een groot deel van koekalveren en bijna alle stierkalveren zijn daarom bijproducten binnen de melksector.

Net na de Tweede Wereld Oorlog, heeft een Nederlands bedrijf een unieke samenstelling gecreëerd, waarbij de bijproducten uit de melksector gecombineerd werden. Het kalf en wei (beide bijproducten uit de melksector) konden nu optimaal benut worden, waardoor er een nieuwe markt ontstond.

Tegenwoordig is het kalf een erg belangrijk onderdeel binnen de veesector. Daarbij is de Nederlandse kalversector – met trots – koploper in het dierwelzijn van de kalveren. De Nederlandse kalversector heeft miljoenen geïnvesteerd, om zo het dierwelzijn van kalf te kunnen optimaliseren.

Gezonde grote dieren

Het kalf wordt vaak gezien als een erg jong dier dat vóór 6 maanden geslacht wordt. Jaren geleden was dit ook het geval. Inmiddels zijn de kalveren voor het vervolgtraject tussen de 10 en 12 maanden oud.

Gezonde dieren (zie onderstaande foto)

Een kalf is een koekalf of stierkalf dat tussen de 10 en 12 maanden oud is. Het zijn na 10/11 maanden gezonde grote dieren, waardoor de kalveren uiteindelijk qua formaat niet zoveel verschillen ten opzichte van hun ouderlijke dieren.

Rosé kalveren

Bij kalfsvlees kan onderscheid gemaakt worden tussen blank- en rosé vlees. De kalveren die op onze boerderij gehouden worden, zijn rosé kalveren. De kalveren krijgen voornamelijke ruw- en krachtvoer. Het ruwvoer bestaat voornamelijk uit stro en mais en wordt gecombineerd met verschillende bijproducten. Door het rantsoen worden het gezonde, sterke en luxe dieren. Daarnaast stijgt door het ijzer in het rantsoen het hemoglobinegehalte in het vlees. Hierdoor krijgt het kalfsvlees de iconische rosé-achtige kleur.

Belgische Witblauwe kruislings

De kalveren die gehouden worden op onze boerderij zijn Belgische Blauwe kruislings vaarskalveren. Het ras wordt gekenmerkt door de witblauwe vlekken op de vacht. Het ras staat bekend om haar fijne eigenschappen. Het is een vrij rustig ras dat makkelijk te houden is. Dit bevordert de diervriendelijke manier waarop het ras gehouden wordt. Het ras staat bovendien bekend om het kwalitatief hoogstaand vlees. Zo heeft het vlees van Belgische Witblauwe een erg fijne en malse structuur, met een bijzonder volle én fijne smaak. Doordat het vlees meer gezonde vetten bevat, heeft het rosé vlees een volle smaak die jij ongetwijfeld terug zult proeven. Het laatste belangrijk aspect is dat Belgische Witblauwe het meest ecologische ras is. Dit komt met name door het hoge vleesrendement dat het dier oplevert.

Meer weten over het vlees?

Een Belgische Witblauwe vaarskalf
0

Ontvang nu 5% korting

1. Schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.

2. Je ontvangt automatisch een e-mail met de 5% kortingscode (check ook de spam-inbox).

3. Vul deze kortingscode tijdens het afrekenen in.

4. Bestel ons vlees en proef zélf het verschil

Ontvang 5% korting op je (eerste) aankoop

Stap 1: Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief door je email-adres hieronder in te vullen.

Stap 2: Je ontvangt automatisch de e-mail met de kortingscode.
(check je e-mail inbox en check eventueel de spam / ongewenste berichten inbox).

Stap 3: Kopieer de kortingscode uit de email en plak deze vervolgens op de winkelmand- / checkout-pagina. 

Stap 4: Bestel ons smakelijk vlees met jouw kortingscode en proef zélf het kwaliteitsverschil

BELANGRIJK: gebruik de code BINNEN 10 dagen, anders verloopt de kortingscode.