Wanneer er echt één gerecht op onze wereld is die mensen van waar dan ook kunnen samenbrengen, dan is het toch echt de onmisbare, smaakvolle en ook iconische hamburger. Het begon ooit allemaal als een gemakkelijke en snelle snack, tegenwoordig is de hamburger uit bijna geen een keuken meer weg te denken.
Onder het knapperige broodje, de heerlijke toppings en ook de smaakvolle sauzen vinden we de ware held van alles, namelijk het vlees. We weten dat rundvlees en ook kalfsvlees eigenlijk altijd wel het hart vormen van menig hamburger en het daarom ook eens verdienen om in het zonnetje gezet te worden.
In onze blog, speciaal gericht aan de hartverwarmende snack “de hamburger” gaan we het eens hebben over de geschiedenis, de herkomst, de productie en ook de liefde voor de hamburger. We gaan daarnaast ook kort kijken naar de liefde van rundvlees en kalfsvlees. Want een goede hamburger maken en eten is een kunst op zich.
De geschiedenis van de hamburger is niet zo eenduidig als we eigenlijk denken, dit geldt voor vele gerechten, maar de theorie van de hamburger brengt ons weer terug naar de 19e eeuw. In deze tijd gingen ontzettend veel immigranten van Hamburg naar Amerika. Deze brachten schijnbaar een gerecht met zich mee dat bij de Duitsers bekend stond als een Hamburg steak. Dit was een gehakt rundvlees, vaak gekruid en ook gevormd tot een platte schijf.
We weten dat in Amerika de Hamburg steak steeds vaker werd geserveerd tussen twee plakken brood. Dit werd gedaan zodat het makkelijker was om te kunnen eten. Op deze manier werd dan ook de allereerste hamburger geboren. Zo rond 1900 verscheen de eerste hamburger op de menukaarten van verschillende eetkraampjes en op deze manier werd het dus een waar favoriet onder de arbeiders, dit dankzij de voedzaamheid en ook de betaalbaarheid.
Sinds die tijd is de hamburger als het ware uitgegroeid tot het wereldwijde fenomeen dat we tegenwoordig allemaal kennen, het heeft eindeloze variaties en ook interpretaties. Denk maar eens aan die eenvoudige cheeseburger tot een creatief samengestelde burger met truffelmayonaise geserveerd op briochebroodjes. Het leuke van de hamburger is dat hoe dat je hem ook serveert, de basis zal altijd hetzelfde zijn, namelijk een overheerlijk stuk vlees.
Wil jij de kern weten van iedere goede hamburger? Dan weten we dat dit natuurlijk gaat om rundvlees, rundvlees biedt namelijk niet alleen maar een rijke, volle smaak, maar ook nog eens een ontzettend sappige structuur welke essentieel is voor de meest verfijnde en perfecte burger beleving.
Een perfecte hamburger begint met de juiste vlees en vet verhouding. Het vet zorgt op zijn beurt voor de smaak en ook de sappigheid. Dit betekent dat voor een hamburger de ideale samenstelling bestaat uit 80% vlees en 20% vet. Te weinig vet voor een hamburger betekent dat deze te droog zal uitvallen, terwijl te veel vet ervoor zal zorgen dat de hamburger op de grill uit elkaar valt.
We hebben verschillende hamburgers die ook nog eens gemaakt worden van specifieke delen van het rund, denk hierbij eens aan:
Vaak worden deze stukken gemengd voor het perfecte gehaktmengsel.
Lang niet al het rundvlees is gelijk. De smaak van het vlees wordt aanzienlijk beïnvloed door verschillende factoren zoals:
Zo kunnen we kiezen voor vlees van een hoogwaardige en vooral ook verantwoordelijke kwaliteit. Het kiezen van een hoogwaardig, verantwoord gehouden runderen maakt een wereld van verschil, dit zowel in smaak als in duurzaamheid.
Naast al het rundvlees verdient ook kalfsvlees een prominente plek in onze ode aan de hamburger. Het kalfsvlees wordt namelijk ontzettend vaak gezien als iets verfijnds, delicaats binnen de wereld van het vlees. Het is een stuk lichter van kleur, subtieler van smaak en is ook nog eens bijzonder mals.
Het kalfsvlees is afkomstig natuurlijk van de jongere runderen, deze zijn meestal tussen de 6 en de 8 maanden oud. Door de jonge leeftijd heeft het vlees:
In onze keuken wordt kalfsvlees in de regel geassocieerd met de meer klassieke gerechten zoals bijvoorbeeld ossobuco en ook kalfsschnitzel. Daarnaast leent kalfsvlees zich ook perfect voor de meer elegante hamburger.
Een hamburger gemaakt van kalfsvlees biedt een totaal andere beleving: lichter, verfijnder, maar niet minder smaakvol.
Een overheerlijke hamburger maken vraagt toch om wat aandacht voor detail. Het lijkt misschien ontzettend simpel, het is namelijk niet meer dan een stukje vlees tussen twee broodjes. Toch onderscheiden de beste hamburgers zich door puur vakmanschap, kwaliteit en ook gevoel voor balans. Laten we eens naar wat belangrijke punten gaan kijken die elke hamburger tot een succes kunnen maken.
De basis van elke perfecte hamburger begint altijd met het vlees. Je wilt hiervoor enkel gemalen rundvlees gebruiken. Zo weet je precies wat er in zit en kun je ook kiezen voor de mooiste delen, denk maar eens aan die chuck, brisket of short ribs. We gaven het net al aan maar het vetmengsel is echt key voor de perfecte hamburger, zorg echt voor die 80% vlees en 20% vet verhouding, dit zorgt voor een smaakvolle burger. Je wilt daarnaast het vele bewerken tijdens het vormen van de schijf ook vermijden, je wilt namelijk enkel het vlees lichtjes en luchtig kneden, vergeet niet dat een stevig aangedrukte burger snel compact en droog wordt tijdens het bakken.
Wat ook ontzettend belangrijk is: Je wilt het vlees enkel subtiel op smaak brengen. Een beetje zout en ook peper is vaak voldoende. Doordat je het vlees zelf de hoofdrol laat spelen komt ook de pure smaak weer volop naar voren.
De manier van het bakken en grillen bepaalt in grotere maten de uiteindelijke smaak en ook structuur van de hamburger. Verhit de pan en grill dus goed voordat de burger erop gaat. Deze hoge temperaturen zorgen ook weer voor een mooie, smaakvolle korst. Dit staat ook wel bekend als de Maillard reactie, deze houdt het vlees weer ontzettend sappig van binnen.
Je wil de hamburger het liefst maar één keer omdraaien. Je mag namelijk niet vergeten dat elke keer dat jij de hamburger beweegt, deze weer waardevolle sappen verliest. Dit kan dan ook de structuur aanzienlijk beschadigen. Gebruik dus bij het omdraaien een platte spatel en druk echt nooit op de burger. Dit zodat het vocht binnenin behouden blijft.
Laat de hamburger goed bakken, dit een minuutje voordat je hem serveert. Hierdoor verdelen de sappen zich beter door het vlees en blijft ook elke hap net zo mals en sappig als de laatste.
Wist je ook dat een hamburger best wel wat rosé van binnen mag zijn. Dit zorgt weer voor maximale sappigheid en ook een rijke en volle smaakbeleving.
Wist je dat een hamburger op zichzelf het gerecht niet geheel maakt? Natuurlijk is het wel de basis maar alles eromheen is minstens zo belangrijk. De juiste opbouw zorgt namelijk voor een harmonieuze combinatie van smaken en ook texturen:
De liefde die we voor rundvlees en kalfsvlees gaat zoveel verder dan alleen maar smaak. Dit zijn producten die vakmanschap, traditie en ook natuur samenbrengen op een manier die alleen wij kunnen koesteren. Deze vertellen namelijk een verhaal dat al start op de boerderij, een ambachtelijke reis maakt om uiteindelijk op jouw bord te eindigen. Hier is elke hap een ode aan kwaliteit en ook toewijding.
We weten als geen ander hoe goede productie van vlees om goede kennis vraagt, maar vergeet ook de passie en de toewijding niet. Het begin namelijk allemaal bij de boer, welke met respect voor het dier en ook de natuur werkt. De boer kiest namelijk voor een traditionele methode en natuurlijke voeding, het draagt namelijk bij aan de kwaliteit die je proeft. Niets is zo belangrijk als een kalf dat rustig kan groeien in een gezonde en geliefde omgeving. Dit maakt het vlees niet alleen maar smaakvoller, maar het is ook nog eens een stuk eerlijker.
Vergeet niet dat de rol van de slager absoluut niet onderschat mag worden. Denk maar eens aan het uitbenen, rijpen en ook snijden van het vlees. Dit alles vergt vakmanschap dat vaak generaties lang wordt doorgegeven. Een goede slager weet namelijk precies welke delen van het rund of kalf de allerbeste smaak opleveren voor een specifieke bereiding. Zo zorgen ze ervoor dat elk stukje vlees optimaal tot zijn recht kan komen. Dit alles met liefde voor de ambacht en ook oog voor detail.
Het vakmanschap betekent dat je respect hebt voor het hele dier. Doordat jij zo veel mogelijk delen gebruikt, verminder je ook de verspilling en eer je automatisch het dier dat ons voedt.
Vlees eten is meer dan alleen maar voeding, het is zelfs een cultuur. Zo zien we dat bijna in alle samenlevingen van de wereld vlees een bijzonder grote rol speelt bij vooral belangrijke gebeurtenissen. Denk maar eens aan lange zomeravonden rondom de barbecue, kerstdiners waar een prachtig gebraden stuk rund centraal staat, of een familiereünie waarbij hamburgers worden gebakken voor jong en oud.
Het rundvlees en kalfsvlees dragen tradities in zich, ze vormen de basis van gerechten die al generaties lang worden doorgegeven. Van stoofschotels van grootmoeders tot aan de moderne gebeurtenissen in de keuken van vandaag. Wat we misschien niet beseffen is dat vlees een verbindende factor is. Het delen van een goede maaltijd brengt mensen allen samen, het creëert herinneringen en versterkt ook nog eens banden.
Doordat jij bewust kiest voor kwaliteit en ook herkomst, geven we deze tradities door aan de volgende generaties. Dit met respect voor het verleden én het oog op de toekomst.
Wij geloven echt in genieten en dit begint bij respect. Dit begint al bij het zorgen voor een goed leven, ruimte om te bewegen en ook toegang tot vers gras en een natuurlijke levenscyclus. Dit is dan ook de reden dat wij alles zelf in handen hebben. Zo hebben wij een eigen boerderij met onze eigen dieren, onze eigen slagers en beheren wij onze eigen verkoop. Het voordeel hiervan is dat wij geheel op onze wijze kunnen zorgen voor de dieren. Dit geeft ons de kans om de dieren een prachtig leven te geven en onze klanten daarna te voorzien van overheerlijk vlees.
Een goed dier dat zonder stress kan leven, levert absoluut niet alleen maar beter vlees op, maar geeft ons ook nog eens een beter geweten. Wij kunnen namelijk goed zorgen voor onze dieren en daardoor dragen we bij aan de dierenwelzijn en dragen we ook bij aan een duurzame voedselketen. Hierin gaan kwaliteit en respect dus echt hand in hand. Respect toont zich daarnaast ook echt uit in transparantie: We weten waar dat het vlees vandaan komt, hoe dat het dier is grootgebracht.
Het goede van kalfsvlees en ook rundvlees is dat het beide als het ware de natuur op jouw bord brengt. Je proeft die rijkdom van de bodem, de frisheid van het gras en ook de puurheid van al die ambacht. Deze smaak van vlees wordt echt beïnvloed door de omgeving waarin het dier is opgegroeid. Dit kan zijn het klimaat, de voeding en ook de verzorging.
Doordat kwaliteitsvlees echt draait om de authenticiteit en dus geen overmatige bewerkingen, geen kunstmatige toevoegingen bezit maar gewoon puur natuur is. Dit alles zorgt voor een smaakbeleving die diep, vol en ook eerlijk is. Je zult deze smaak herkennen na de eerste hap.
Daarnaast vergeten we ook dat veel boeren bijdragen aan het behoud van het landschap. Door die natuurlijke begrazing blijven weilanden en natuurgebieden ook gezond en evarieerd, dit is niet alleen maar goed voor vlees maar ook nog eens voor de biodiversiteit.
Vlees en de toekomst hiervan zijn volop in beweging, het biedt namelijk kansen. Door alle innovatieve technieken en ook de hernieuwde focus op duurzaamheid kunnen wij allemaal blijven genieten van rundvlees en kalfsvlees dat ook toekomstbestendig is geworden.
De diervriendelijke veehouderij begint steeds grotere stappen te zetten, denk maar eens aan al die leefruimtes, betere voeding en ook natuurlijke leefomstandigheden. Ook de regeneratieve landbouw, waarbij de bodemkwaliteit echt wordt verbeterd door de slimme bewerkingen en ook natuurlijke begrazing. Dit wint aan terrein. Dit zijn praktijken die zorgen voor een gezonder ecosysteem en beter vlees.
Een ontzettend goede hamburger, die goed bereid wordt met eerlijk rundvlees of verfijnd kalfsvlees is immers niet zomaar eten. Het is simpelweg een hele ervaring, een moment van puur genieten. Hierin gaan smaak, traditie, natuur en ook vakmanschap samenkomen.
Elke hap die jij neemt vertelt weer een verhaal, in dit verhaal proef je als het ware het volgende: de boer die 's ochtends vroeg in de stal staat, tot de slager die het vlees met zorg en kennis bewerkt. Een goede hamburger betekent niet alleen maar lekker, maar ook een ware eerbetoon aan alle mensen en dieren die hieraan hebben bijgedragen.
Wij van Vleesch.nl weten dat een hamburger zoveel meer is dan alleen maar een snelle hap. Het is als het ware een symbool voor eenvoud en ook verfijning. Zo kan een goed gemaakte hamburger, welke met liefde bereid wordt uit top kwaliteit rundvlees of kalfsvlees. Dit alles is al een klein feestje op zich.