Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Een ode aan de kalfsvlees en rundvlees hamburger

Wanneer er echt één gerecht op onze wereld is die mensen van waar dan ook kunnen samenbrengen, dan is het toch echt de onmisbare, smaakvolle en ook iconische hamburger. Het begon ooit allemaal als een gemakkelijke en snelle snack, tegenwoordig is de hamburger uit bijna geen een keuken meer weg te denken.

Onder het knapperige broodje, de heerlijke toppings en ook de smaakvolle sauzen vinden we de ware held van alles, namelijk het vlees. We weten dat rundvlees en ook kalfsvlees eigenlijk altijd wel het hart vormen van menig hamburger en het daarom ook eens verdienen om in het zonnetje gezet te worden.

In onze blog, speciaal gericht aan de hartverwarmende snack “de hamburger” gaan we het eens hebben over de geschiedenis, de herkomst, de productie en ook de liefde voor de hamburger. We gaan daarnaast ook kort kijken naar de liefde van rundvlees en kalfsvlees. Want een goede hamburger maken en eten is een kunst op zich.

De oorsprong van de hamburger

De geschiedenis van de hamburger is niet zo eenduidig als we eigenlijk denken, dit geldt voor vele gerechten, maar de theorie van de hamburger brengt ons weer terug naar de 19e eeuw. In deze tijd gingen ontzettend veel immigranten van Hamburg naar Amerika. Deze brachten schijnbaar een gerecht met zich mee dat bij de Duitsers bekend stond als een Hamburg steak. Dit was een gehakt rundvlees, vaak gekruid en ook gevormd tot een platte schijf.

We weten dat in Amerika de Hamburg steak steeds vaker werd geserveerd tussen twee plakken brood. Dit werd gedaan zodat het makkelijker was om te kunnen eten. Op deze manier werd dan ook de allereerste hamburger geboren. Zo rond 1900 verscheen de eerste hamburger op de menukaarten van verschillende eetkraampjes en op deze manier werd het dus een waar favoriet onder de arbeiders, dit dankzij de voedzaamheid en ook de betaalbaarheid.

Sinds die tijd is de hamburger als het ware uitgegroeid tot het wereldwijde fenomeen dat we tegenwoordig allemaal kennen, het heeft eindeloze variaties en ook interpretaties. Denk maar eens aan die eenvoudige cheeseburger tot een creatief samengestelde burger met truffelmayonaise geserveerd op briochebroodjes. Het leuke van de hamburger is dat hoe dat je hem ook serveert, de basis zal altijd hetzelfde zijn, namelijk een overheerlijk stuk vlees.

Rundvlees wordt gezien als de ruggengraat van de klassieke hamburger

Wil jij de kern weten van iedere goede hamburger? Dan weten we dat dit natuurlijk gaat om rundvlees, rundvlees biedt namelijk niet alleen maar een rijke, volle smaak, maar ook nog eens een ontzettend sappige structuur welke essentieel is voor de meest verfijnde en perfecte burger beleving.

De juiste balans in rundvlees

Een perfecte hamburger begint met de juiste vlees en vet verhouding. Het vet zorgt op zijn beurt voor de smaak en ook de sappigheid. Dit betekent dat voor een hamburger de ideale samenstelling bestaat uit 80% vlees en 20% vet. Te weinig vet voor een hamburger betekent dat deze te droog zal uitvallen, terwijl te veel vet ervoor zal zorgen dat de hamburger op de grill uit elkaar valt.

We hebben verschillende hamburgers die ook nog eens gemaakt worden van specifieke delen van het rund, denk hierbij eens aan:

  • Chuck (nek- en schoudergedeelte): bekend om zijn balans tussen vet en vlees.
  • Brisket (borststuk): voegt een diepe, rijke smaak toe.
  • Short rib (ribstuk): zorgt voor extra malsheid en smaakcomplexiteit.

Vaak worden deze stukken gemengd voor het perfecte gehaktmengsel.

De smaak van kwaliteit

Lang niet al het rundvlees is gelijk. De smaak van het vlees wordt aanzienlijk beïnvloed door verschillende factoren zoals:

  • Ras: Rassen als Angus en Hereford staan bekend om hun marmering en volle smaak.
  • Voeding: Grasgevoerd rundvlees heeft een intensere, aardse smaak, terwijl graangevoerd rundvlees vaak wat zoeter en boterachtiger is.
  • Leefomstandigheden: Dieren die opgroeien in een natuurlijke, stressvrije omgeving leveren beter vlees.

Zo kunnen we kiezen voor vlees van een hoogwaardige en vooral ook verantwoordelijke kwaliteit. Het kiezen van een hoogwaardig, verantwoord gehouden runderen maakt een wereld van verschil, dit zowel in smaak als in duurzaamheid.

Kalfsvlees is de verfijnde tegenhanger

Naast al het rundvlees verdient ook kalfsvlees een prominente plek in onze ode aan de hamburger. Het kalfsvlees wordt namelijk ontzettend vaak gezien als iets verfijnds, delicaats binnen de wereld van het vlees. Het is een stuk lichter van kleur, subtieler van smaak en is ook nog eens bijzonder mals.

Wat maakt kalfsvlees zo speciaal?

Het kalfsvlees is afkomstig natuurlijk van de jongere runderen, deze zijn meestal tussen de 6 en de 8 maanden oud.  Door de jonge leeftijd heeft het vlees:

  • Een zachte structuur: kalfsvlees is extreem mals en vereist weinig kooktijd.
  • Een milde smaak: ideaal voor fijnproevers die op zoek zijn naar een subtieler smaakprofiel.
  • Een lichte kleur: variërend van bleekroze tot lichtrood, afhankelijk van voeding en leeftijd.

In onze keuken wordt kalfsvlees in de regel geassocieerd met de meer klassieke gerechten zoals bijvoorbeeld ossobuco en ook kalfsschnitzel. Daarnaast leent kalfsvlees zich ook perfect voor de meer elegante hamburger.

Een hamburger gemaakt van kalfsvlees biedt een totaal andere beleving: lichter, verfijnder, maar niet minder smaakvol.

De kunst van de perfecte hamburger

Een overheerlijke hamburger maken vraagt toch om wat aandacht voor detail. Het lijkt misschien ontzettend simpel, het is namelijk niet meer dan een stukje vlees tussen twee broodjes. Toch onderscheiden de beste hamburgers zich door puur vakmanschap, kwaliteit en ook gevoel voor balans. Laten we eens naar wat belangrijke punten gaan kijken die elke hamburger tot een succes kunnen maken.

Het vlees

De basis van elke perfecte hamburger begint altijd met het vlees. Je wilt hiervoor enkel gemalen rundvlees gebruiken. Zo weet je precies wat er in zit en kun je ook kiezen voor de mooiste delen, denk maar eens aan die chuck, brisket of short ribs. We gaven het net al aan maar het vetmengsel is echt key voor de perfecte hamburger, zorg echt voor die 80% vlees en 20% vet verhouding, dit zorgt voor een smaakvolle burger. Je wilt daarnaast het vele bewerken tijdens het vormen van de schijf ook vermijden, je wilt namelijk enkel het vlees lichtjes en luchtig kneden, vergeet niet dat een stevig aangedrukte burger snel compact en droog wordt tijdens het bakken.

Wat ook ontzettend belangrijk is: Je wilt het vlees enkel subtiel op smaak brengen. Een beetje zout en ook peper is vaak voldoende. Doordat je het vlees zelf de hoofdrol laat spelen komt ook de pure smaak weer volop naar voren.

De bereiding

De manier van het bakken en grillen bepaalt in grotere maten de uiteindelijke smaak en ook structuur van de hamburger. Verhit de pan en grill dus goed voordat de burger erop gaat. Deze hoge temperaturen zorgen ook weer voor een mooie, smaakvolle korst. Dit staat ook wel bekend als de Maillard reactie, deze houdt het vlees weer ontzettend sappig van binnen.

Je wil de hamburger het liefst maar één keer omdraaien. Je mag namelijk niet vergeten dat elke keer dat jij de hamburger beweegt, deze weer waardevolle sappen verliest. Dit kan dan ook de structuur aanzienlijk beschadigen. Gebruik dus bij het omdraaien een platte spatel en druk echt nooit op de burger. Dit zodat het vocht binnenin behouden blijft.

Laat de hamburger goed bakken, dit een minuutje voordat je hem serveert. Hierdoor verdelen de sappen zich beter door het vlees en blijft ook elke hap net zo mals en sappig als de laatste.

Wist je ook dat een hamburger best wel wat rosé van binnen mag zijn. Dit zorgt weer voor maximale sappigheid en ook een rijke en volle smaakbeleving.

De opbouw

Wist je dat een hamburger op zichzelf het gerecht niet geheel maakt? Natuurlijk is het wel de basis maar alles eromheen is minstens zo belangrijk. De juiste opbouw zorgt namelijk voor een harmonieuze combinatie van smaken en ook texturen:

  • Broodje: Kies voor een stevig maar luchtig broodje dat de sappen kan opvangen zonder uit elkaar te vallen. Briochebroodjes zijn populair vanwege hun lichte zoetheid en zachte structuur, maar ook een goede klassieke bol werkt uitstekend.
  • Sauzen: De saus moet het vlees enkel aanvullen en absoluut niet overheersen. Denk maar eens aan een subtiele mayonaise, een licht pittige mosterd of een frisse yoghurtsaus. Voor liefhebbers van intensere smaken is een rokerige barbecuesaus of een pittige aioli ook echt een perfecte keuze.
  • Toppings: Verse ingrediënten maken het verschil. Knapperige sla, sappige plakjes tomaat, dunne ringen rode ui en krokante augurken voegen frisheid en textuur toe. Voor extra smaak zou je ook nog eens gegrilde champignons, gekarameliseerde uien of een plakje gebakken bacon kunnen toevoegen.
  • Kaas: Een goede hamburger en kaas zijn ongelofelijk belangrijk, het is namelijk een gouden combinatie. Zo wil je kiezen voor een kaas die perfect smelt en ook echt smaak toevoegt. Denk hierbij aan een puttige cheddar, een romige brie of zelfs voor de echte liefhebbers een blauwe kaas.
  • Structuur: Zo kan de ultieme hamburger een spel van verschillende texturen zijn. Denk aan een zacht broodje, wat sappig vlees, echt knapperige toppings en ook een romige saus, voeg dit samen en je hebt gegarandeerd een ware sensatie bij elke hap.

Waarom wij houden van rundvlees en kalfsvlees

De liefde die we voor rundvlees en kalfsvlees gaat zoveel verder dan alleen maar smaak. Dit zijn producten die vakmanschap, traditie en ook natuur samenbrengen op een manier die alleen wij kunnen koesteren. Deze vertellen namelijk een verhaal dat al start op de boerderij, een ambachtelijke reis maakt om uiteindelijk op jouw bord te eindigen. Hier is elke hap een ode aan kwaliteit en ook toewijding.

Vakmanschap

We weten als geen ander hoe goede productie van vlees om goede kennis vraagt, maar vergeet ook de passie en de toewijding niet. Het begin namelijk allemaal bij de boer, welke met respect voor het dier en ook de natuur werkt. De boer kiest namelijk voor een traditionele methode en natuurlijke voeding, het draagt namelijk bij aan de kwaliteit die je proeft. Niets is zo belangrijk als een kalf dat rustig kan groeien in een gezonde en geliefde omgeving. Dit maakt het vlees niet alleen maar smaakvoller, maar het is ook nog eens een stuk eerlijker.

Vergeet niet dat de rol van de slager absoluut niet onderschat mag worden. Denk maar eens aan het uitbenen, rijpen en ook snijden van het vlees. Dit alles vergt vakmanschap dat vaak generaties lang wordt doorgegeven. Een goede slager weet namelijk precies welke delen van het rund of kalf de allerbeste smaak opleveren voor een specifieke bereiding. Zo zorgen ze ervoor dat elk stukje vlees optimaal tot zijn recht kan komen. Dit alles met liefde voor de ambacht en ook oog voor detail.

Het vakmanschap betekent dat je respect hebt voor het hele dier. Doordat jij zo veel mogelijk delen gebruikt, verminder je ook de verspilling en eer je automatisch het dier dat ons voedt.

Traditie

Vlees eten is meer dan alleen maar voeding, het is zelfs een cultuur. Zo zien we dat bijna in alle samenlevingen van de wereld vlees een bijzonder grote rol speelt bij vooral belangrijke gebeurtenissen. Denk maar eens aan lange zomeravonden rondom de barbecue, kerstdiners waar een prachtig gebraden stuk rund centraal staat, of een familiereünie waarbij hamburgers worden gebakken voor jong en oud.

Het rundvlees en kalfsvlees dragen tradities in zich, ze vormen de basis van gerechten die al generaties lang worden doorgegeven. Van stoofschotels van grootmoeders tot aan de moderne gebeurtenissen in de keuken van vandaag. Wat we misschien niet beseffen is dat vlees een verbindende factor is. Het delen van een goede maaltijd brengt mensen allen samen, het creëert herinneringen en versterkt ook nog eens banden.

Doordat jij bewust kiest voor kwaliteit en ook herkomst, geven we deze tradities door aan de volgende generaties. Dit met respect voor het verleden én het oog op de toekomst.

Respect voor het dier

Wij geloven echt in genieten en dit begint bij respect. Dit begint al bij het zorgen voor een goed leven, ruimte om te bewegen en ook toegang tot vers gras en een natuurlijke levenscyclus. Dit is dan ook de reden dat wij alles zelf in handen hebben. Zo hebben wij een eigen boerderij met onze eigen dieren, onze eigen slagers en beheren wij onze eigen verkoop. Het voordeel hiervan is dat wij geheel op onze wijze kunnen zorgen voor de dieren. Dit geeft ons de kans om de dieren een prachtig leven te geven en onze klanten daarna te voorzien van overheerlijk vlees.

Een goed dier dat zonder stress kan leven, levert absoluut niet alleen maar beter vlees op, maar geeft ons ook nog eens een beter geweten. Wij kunnen namelijk goed zorgen voor onze dieren en daardoor dragen we bij aan de dierenwelzijn en dragen we ook bij aan een duurzame voedselketen. Hierin gaan kwaliteit en respect dus echt hand in hand. Respect toont zich daarnaast ook echt uit in transparantie: We weten waar dat het vlees vandaan komt, hoe dat het dier is grootgebracht.

De natuur op je bord

Het goede van kalfsvlees en ook rundvlees is dat het beide als het ware de natuur op jouw bord brengt. Je proeft die rijkdom van de bodem, de frisheid van het gras en ook de puurheid van al die ambacht. Deze smaak van vlees wordt echt beïnvloed door de omgeving waarin het dier is opgegroeid. Dit kan zijn het klimaat, de voeding en ook de verzorging.

Doordat kwaliteitsvlees echt draait om de authenticiteit en dus geen overmatige bewerkingen, geen kunstmatige toevoegingen bezit maar gewoon puur natuur is. Dit alles zorgt voor een smaakbeleving die diep, vol en ook eerlijk is. Je zult deze smaak herkennen na de eerste hap.

Daarnaast vergeten we ook dat veel boeren bijdragen aan het behoud van het landschap. Door die natuurlijke begrazing blijven weilanden en natuurgebieden ook gezond en evarieerd, dit is niet alleen maar goed voor vlees maar ook nog eens voor de biodiversiteit.

Een toekomst vol smaak

Vlees en de toekomst hiervan zijn volop in beweging, het biedt namelijk kansen. Door alle innovatieve technieken en ook de hernieuwde focus op duurzaamheid kunnen wij allemaal blijven genieten van rundvlees en kalfsvlees dat ook toekomstbestendig is geworden.

De diervriendelijke veehouderij begint steeds grotere stappen te zetten, denk maar eens aan al die leefruimtes, betere voeding en ook natuurlijke leefomstandigheden. Ook de regeneratieve landbouw, waarbij de bodemkwaliteit echt wordt verbeterd door de slimme bewerkingen en ook natuurlijke begrazing. Dit wint aan terrein. Dit zijn praktijken die zorgen voor een gezonder ecosysteem en beter vlees.

Een ervaring, geen gebruiksvoorwerp

Een ontzettend goede hamburger, die goed bereid wordt met eerlijk rundvlees of verfijnd kalfsvlees is immers niet zomaar eten. Het is simpelweg een hele ervaring, een moment van puur genieten. Hierin gaan smaak, traditie, natuur en ook vakmanschap samenkomen.

Elke hap die jij neemt vertelt weer een verhaal, in dit verhaal proef je als het ware het volgende: de boer die 's ochtends vroeg in de stal staat, tot de slager die het vlees met zorg en kennis bewerkt. Een goede hamburger betekent niet alleen maar lekker, maar ook een ware eerbetoon aan alle mensen en dieren die hieraan hebben bijgedragen.

Tot slot

Wij van Vleesch.nl weten dat een hamburger zoveel meer is dan alleen maar een snelle hap. Het is als het ware een symbool voor eenvoud en ook verfijning. Zo kan een goed gemaakte hamburger, welke met liefde bereid wordt uit top kwaliteit rundvlees of kalfsvlees. Dit alles is al een klein feestje op zich.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 6 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 7 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 8 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 8 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 9 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 10 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 11 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie