Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Het verschil tussen rundvlees en varkensvlees

Vlees is de smaakmaker en zelfs gangmaker in elke keuken. Je vindt het terug in de meeste gerechten. Vrijwel altijd in de vorm van kippenvlees, varkensvlees of rundvlees. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen de vleessoorten?

Wij van Vleesch.nl gaan in deze blog samen met jou eens dieper in op het verschil tussen rundvlees en varkensvlees, we gaan dan voornamelijk kijken naar de smaak, textuur en de voedingswaarde. We hopen je te kunnen helpen een weloverwogen keuze te maken op het gebied van vlees. Daarnaast hopen we zo ook te kunnen laten zien wat je nou eigenlijk koopt bij de boer. Want laten we eerlijk zijn, er is toch geen beter vlees, dan het vlees dat direct afkomstig is van de boer.

Herkomst en productie

Laten we voorop stellen dat het belangrijk is om te weten waar ons vlees nou eigenlijk vandaan komt. We zien een groeiende trend in het achterhalen van  waar jouw vlees nou eigenlijk vandaan komt.

Rundvlees

Rundvlees komt zoals het woord al kenbaar maakt van runderen, meestal koeien, stieren of ossen. De productie van rundvlees begint bij de selectie van het juiste vee. Runderen zoals die op de boerderij van Vleesch.nl, waar ze een dieet krijgen dat kan variëren in speciaal samengesteld voer.

Bij het kopen van rundvlees bij de boer, is het belangrijk om te vragen naar het dieet van het dier en de leefomstandigheden. Nu kan ik gelukkig voorop stellen dat de runderen bij Vleesch.nl een prachtig leven hebben gehad en daarnaast ook nog eens een ontzettend hoge kwaliteit vlees leveren, vol van smaak.

Varkensvlees

Varkensvlees komt natuurlijk van varkens en is ongeveer net zo veelzijdig als rundvlees. De productie van varkensvlees verschilt echter aanzienlijk. Varkens worden veelal gehouden in stallen en krijgen vaak een dieet dat voornamelijk bestaat uit granen en soja. Hoewel sommige varkensboeren ervoor kiezen hun hun varkens buiten te laten lopen, verliest de smaak van varkensvlees het vaak wanneer je het vergelijkt met de rijke smaken van rundvlees.

De smaak en de textuur

Een van de grootste verschillen tussen rundvlees en varkensvlees is de smaak en textuur.

Rundvlees

Rundvlees heeft vooral wanneer het direct van de boer afkomt een ontzettend malse, rijke en afhankelijk van de vleessoorten ook een robuuste smaak. Het vlees kan ontzettend mager zijn of ontzettend vet, dit is in de regel ook afhankelijk van welke vleessoort jij het liefst eet. Een biefstuk bijvoorbeeld, is ontzettend mager en mals, terwijl een rib-eye naast dat deze ontzettend mals is wel meer vet bevat en daardoor sappiger en voller van smaak is.

De textuur van rundvlees varieert ook: van de fijne, malse structuur van bijvoorbeeld een rib-eye of een filet mignon tot de stevige, vezelige structuur van een brisket. Deze textuurverschillen maken rundvlees veelzijdig voor verschillende kookmethodes, zoals grillen, braden en slow-cooking. Ik moet er wel bij vermelden dat brisket een veel malsere structuur kan krijgen wanneer je het vlees rookt in bijvoorbeeld een rookcabine of op de barbecue.

Varkensvlees

Varkensvlees heeft een mildere en ook zoetere smaak, dit is natuurlijk in vergelijking met rundvlees. Hoewel het varkensvlees geschikt is voor verschillende kruiden en marinades, mist het vaak de malsheid en de smaak die rundvlees biedt. Hoewel de textuur van varkensvlees over het algemeen zachter en ook minder vezelig is, nogmaals dit is natuurlijk afhankelijk van de vleessoorten in vergelijking met het rund, biedt het niet de robuustere, malse en vaak ook vollere smaken dat rundvlees je wel kan geven.

Voedingswaarde

Wanneer we denken aan kwaliteitsvlees is de voedingswaarde is een belangrijke overweging bij het kiezen tussen rundvlees en varkensvlees.

Rundvlees

Wanneer we kijken naar rundvlees weten we dat dit vlees een fantastische bron is van eiwitten, ijzer en vitamine B12. Daarnaast bevat rundvlees ook nog eens vele andere voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld: zink, selenium en vitamine B6. Dit maakt rundvlees tot een ontzettend goede keuze voor wat betreft vlees.

Varkensvlees

Hoewel we weten dat varkensvlees ook rijk is aan eiwitten en belangrijke vitamines, zoals bijvoorbeeld: thiamine, niacine en vitamine B6, weten we ook dat varkensvlees een veel hoger vetgehalte heeft dan de meeste stukken rundvlees. Hoewel het hoge vetgehalte kan bijdragen aan de smaak, is het vaak een minder gunstigere optie voor wie hun inname van verzadigde vetten wil verminderen of beperken.

Gezondheidsaspecten

Wanneer we een keuze tussen rundvlees en varkensvlees maken, is het belangrijk om goed te kijken naar de gezondheidsaspecten.

Rundvlees 

Rundvlees wordt vaak geprezen vanwege zijn gunstige vetzuur samenstelling en vele lagere gehaltes aan verzadigd vet. Het is ook rijk aan geconjugeerd linolzuur (CLA), een vetzuur dat wordt onderzocht op zijn potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van lichaamsvet en het verbeteren van de immuun functie. Deze gezondheidsvoordelen maken rundvlees een aantrekkelijke keuze voor diegenen die dolgraag aan een dieet willen beginnen, denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een dieet met de voordelen van mager vlees, of mensen die zich helemaal willen storten in een carnivorisch dieet.

Varkensvlees

Bij varkensvlees is het ietwat afhankelijk van de vleessoort en de bereidingswijze, wanneer het aankomt op een grote hoeveelheid verzadigde vetten. We weten dat de magere vleessoorten bij het varken, zoals de lende of de filet een gezonder alternatief kunnen zijn. Het is een feit dat rundvlees toch weer de voorkeur krijgt vanwege de betere vetzuursamenstelling en hogere concentraties aan essentiële voedingsstoffen.

Prijstechnisch

We zien dat in het algemeen de prijs een grote speler is, wanneer het aankomt op de keuze tussen rundvlees en varkensvlees.

Rundvlees

We weten dat rundvlees duurder kan zijn dan varkensvlees. Dit verschil zit hem voornamelijk in de premium stukken, zoals bijvoorbeeld: biefstuk, entrecôte en rib-eye. Wat ik je wel kan meegeven is dat de hogere voedingswaarde en de smaaksensatie het de investering in de regel meer dan waard maken.

Varkensvlees

Varkensvlees behoort in de regel tot de meer betaalbare vleessoorten. Dit maakt het een goede keuze voor de budgetbewuste consument. De prijs is natuurlijk geheel afhankelijk van het stuk vlees dat je wilt kopen in combinatie met de wijze van productie. Wat ik je alvast mee kan geven is dat rundvlees vrijwel altijd een betere prijs-kwaliteitsverhouding biedt als je kijkt naar de voedingswaarde en de overheerlijke smaak.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl weten dat het kiezen tussen rundvlees en varkensvlees afhankelijk is van veel verschillende factoren, toch staan we 100% achter het feit dat rundvlees heel veel meer voordelen biedt als het aankomt op smaak, voedingswaarde en gezondheidsaspecten. Beide vleessoorten hebben natuurlijk hun eigen unieke eigenschappen, maar rundvlees springt er echt bovenuit als het aankomt op voedingswaarde, de rijke smaak en de hoge kwaliteit.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 4 maanden geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 5 maanden geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 6 maanden geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 6 maanden geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 6 maanden geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 7 maanden geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 9 maanden geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 11 maanden geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 1 jaren geleden

Het is gewoon weer top vlees. Malser dan bij Bart kan je het niet krijgen. Het smelt gewoon op je tong. Besteld en dag later al geleverd

10 / 10
Tim Verkuijlen 1 jaren geleden

Zeer tevreden over Bart en zijn service! Super vriendelijk en snelle levering. Het vlees is echt super! Ik zou het iedereen aanraden.

9 / 10
Rob Steenstra 1 jaren geleden

heerlijk pakket vlees ontvangen gisterenavond. we eten weinig vlees, echter als we het eten dan altijd van Bart Lammers, snel geleverd, altijd leuk contact. Niet alleen zijn wij er b[...]

10 / 10
Carla Duyts 1 jaren geleden

Vleesch.nl .......een echte aanrader, mooie/lekkere vleesproducten voor een redelijke prijs, en rechtstreeks van de boer. De communicatie is ook echt super, snel en vriendelijk. Op d[...]

10 / 10
evert bruinekool 2 jaren geleden

Het vlees is heerlijk mals en van super kwaliteit.Bestellen is eenvoudig, levering en service zijn heel goed.en dit alles ook nog eens voor een prima prijs. Wij zijn en blijven hier [...]

10 / 10
Annemie Leenders 2 jaren geleden

Afgelopen donderdag het grote pakket kalfsvlees ontvangen. Super service alles netjes verpakt en gewicht en soort vermeld, koerier netjes op de opgegeven tijd aanwezig. Keurig.Zaterd[...]

10 / 10
M. Comijs 2 jaren geleden

Vandaag het stoofvlees klaar gemaakt .
Rauw geproefd smaak heerlijk. De kat keurde het ook goed ????
We zijn gewend het stoofvlees in de snelkookpan te bereiden met kruiden[...]

10 / 10
Ronald Brekelmans 2 jaren geleden

We hebben weer een zelf samengesteld pakket Rund en Kalfsvlees mogen ontvangen.Onze ervaringen zijn dat de kwaliteit en smaak echt super zijn. Keurig verpakt en afgemeten porties,goe[...]

10 / 10
Ronald Brekelmans 2 jaren geleden

Vandaag heb ik de Kalfsentrecote besteld en klaargemaakt... wat was dat smullen zeg! Bedankt voor dit heerlijk stuk vlees Bart en tot de volgende bestelling!

10 / 10
Oran Blaycher 2 jaren geleden

vanavond wederom een heerlijk vleespakket mogen ontvangen, we zullen er van genieten, en dank voor de heerlijke lever die je erbij hebt gedaan, helemaal gratis en voor niets!

10 / 10
Carla Duyts 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie