Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Hoe kies je het juiste mes voor jouw vlees?

We weten hoe belangrijk het is dat wanneer jij met zorg en liefde een goed stuk vlees in huis haalt, je wilt zorgen dat je ook echt met aandacht kunt snijden. Toch zien we dat ontzettend veel mensen het snijden allemaal als bijzaak, iets wat toch al moet gebeuren. We denken er dus niet bij na.

Maar laten we nou eens eerlijk zijn. Wie kan er nou kijken naar een prachtige entrecote, een super sappige rib-eye of een prachtige tournedos en basaal denken? Dit zijn juist prachtige stukken die echt alle aandacht verdienen en ook opeisen. Je grijpt in dit geval echt niet alleen maar het eerste beste mes uit de lade. Sinds dat het een essentieel onderdeel is van de algehele vleeservaring is het belangrijk.

In onze blog gaan we dieper in op welk mes je gebruikt voor welk soort vlees, daarnaast gaan we ook wat dieper in op waar je op moet letten bij de aanschaf van een vleesmes. Hoe je kunt snijden als een chef. We gaan jou klaarmaken om jouw snijvaardigheden naar een hoger niveau te kunnen tillen.

Waarom het juiste mes belangrijk is

Voordat we echt eens in kunnen gaan op alle soorten messen, willen we eerst goed benadrukken waarom dat het zo belangrijk is om een goed mes te gebruiken bij het snijden van vlees. Zo kan een goed mes de vleeservaring aanzienlijk verbeteren of gewoon simpelweg verslechteren.

Een goed mes:

  • Kan de structuur van het vlees behouden: Een scherp mes snijdt soepel door het vlees zonder het te scheuren of pletten.
  • Zorgt voor gelijkmatige plakjes: Dat ziet er niet alleen mooier uit, het zorgt ook voor een gelijkmatige garing, zeker bij gebakken of gegrild vlees.
  • Verhoogt de veiligheid: Vreemd genoeg zijn botte messen gevaarlijker dan scherpe messen. Je moet harder duwen en hebt minder controle.
  • Maakt het werk lichter: Snijden met het juiste mes is simpelweg minder werk.

Met dat in gedachten: welk mes gebruik je dan voor welk stuk vlees?

Waarom het juiste mes belangrijk is

Ontzettend veel mensen onderschatten juist die invloed die een goed mes kan hebben op de totale vleesbeleving. Want je snijdt toch enkel het vlees? Wat voor iets bijzonders gaat een mes nou doen? Belangrijke en ook goede vragen. Je haalt in essentie een prachtig stuk vlees in huis. Dit kan zijn een super deluxe dry aged entrecote, een langzaam gegaarde brisket of zelfs een super lekkere riblap. Snij al dit lekkers nu maar eens met een bot of verkeerd mes, je ziet de kwaliteit gewoon vergaan, helemaal als het mes het vlees simpelweg uit elkaar trekt. Je haalt de kwaliteit qua uiterlijk, smaak en ook textuur naar beneden.  Een goed mes doet veel meer dan alleen ‘snijden’. Het is een verlengstuk van jouw hand en draagt bij aan een precieze en respectvolle omgang met het vlees.

Laten we daarom dieper ingaan op de vier belangrijkste redenen waarom een goed mes onmisbaar is in de keuken van elke vleesliefhebber.

Behoudt de structuur van het vlees

Er is voor wat betreft vlees, niets zo belangrijk als de textuur. Een goed en overheerlijk stuk vlees bestaat namelijk uit de zorgvuldig opgebouwde spiervezels, vetstructuren en ook bindweefsels. Wanneer je dit gaat snijden met een bot en of verkeerd mes, doe je eigenlijk de structuur van het vlees tekort. Dit resulteert namelijk in een draderig en vooral ook slordig vlees. Je wilt absoluut geen draderig vlees hebben. Er is niets zo lekker als een mals en goed gesneden stuk.

Een ontzettend scherp en goed mes glijdt eigenlijk altijd moeiteloos door het vlees en zal ook geen draden achterlaten. Dit zorgt er ook voor dat de vezels zoveel mogelijk intact blijven. Het resulteert in een veel sappiger en ook malser resultaat op jouw bord. Dit geldt eigenlijk vooral bij de malsere vleessoorten, denk hierbij bijvoorbeeld aan kalfsvlees. Dit is vlees waarbij je het verschil direct zult merken. Maar denk ook goed na over de wat meer stevige stukken zoals bavette, deze verdienen ook een respectvolle behandeling.

Zorgt voor gelijkmatige plakjes

Vergeet natuurlijk niet dat het oog ook zeker wat wil, dit geldt eigenlijk altijd wel voor vlees. Zo kan een mooi stuk vlees ontzettend uitnodigend en smakelijk ogen, maar het straalt ook zeker vakmanschap uit. Natuurlijk gaat het niet alleen maar om het visuele, wanneer het aankomt op de gelijkmatige plakjes. Door gelijkmatig te snijden zorg je voor een consistente garing. Dit geldt eigenlijk voor alle vormen van garing: bakken, grillen of sous vide bereiden. Het is belangrijk dat alle stukken even dik zijn. Dit is dé manier om dezelfde kwaliteit garing te krijgen over het gehele gerecht.

Bedenk je eens het volgende scenario: je hebt echt tijd en moeite geïnvesteerd in een perfect gegrilde steak, maar je hebt deze snel gesneden met en bot kartelmes. Dit houdt in dat het ene stuk ontzettend dun is en de andere ontzettend dik. Dit is super zonde van alle tijd en moeite die jij in het vlees hebt gestoken.

Heb je een goed vleesmes? Dan heb je controle over de dikte van elke snede. Dit zodat je altijd kiest voor de juiste snijtechnieken en ook presentaties.

Verhoogt de veiligheid

Het kan wat raar klinken, dat een scherp mes zoveel veiliger is dan een bot mes. Wist jij dat hier toch ontzettend veel waarheden achter zitten? Het zit namelijk zo, met een bot mes moet je zoveel meer kracht zetten om te snijden. Je gaat in dit geval echt duwen en trekken, glijdt er dan iets weg dan heb je absoluut geen controle over jouw bewegingen. Dit maakt de kans op snijwonden zoveel groter.

Een scherp mes daarentegen werkt juist weer gemakkelijk mee, je hoeft veel minder kracht te zetten en je snijdt ook nog eens gecontroleerd en precies. Dit geldt bij het snijden van grotere stukken vlees of het werken met gladde oppervlakken en snijplanken. Dit maakt veiligheid zo belangrijk. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, dit kan voorkomen worden door een goed mes.

Misschien een bijkomend voordeel maar het is er, een goed uitgebalanceerd mes kan ervoor zorgen dat jij niet vermoeid raakt, zelfs niet na langere tijd snijden. Dit betekent zoveel meer focus, precisie en minder kans op fouten.

Maakt het werk lichter (en leuker)

Mocht je ooit gewerkt hebben met een goed geslepen koksmes of misschien zelfs wel een vlijmscherp trancheermes dan weet je hoe groot het verschil kan zijn. Het verschil is echt dag en nacht. We weten hoe erg dat het kan zijn wanneer je zit te worstelen met een bot mes, heb je dan weer een goed mes dan kun je moeiteloos door een stuk vlees heen werken. Dit maakt het geheel niet alleen gemakkelijker en efficiënter, maar ook nog eens een stuk leuker. Dit kan zelfvertrouwen in de keuken creëren en dit kun je terug zien en ook proeven op jouw bord.

Het maakt niet uit of je nou een enthousiaste beginner of hobbykok bent, het is het mes dat jou controle kan geven over de ingrediënten. Het betekent dan ook dat hoe meer controle je hebt hoe beter de resultaten zijn.

Daarnaast kunnen de vele kleinere snijtaken een stuk aangenamer worden. Denk maar eens aan het verwijderen van de vliezen, het eventueel ontvetten van het vlees of zelfs het snijden van de meest perfecte steaks. Doordat jij een goed mes tot jouw beschikking hebt werk je een stuk sneller, preciezer en ook nog eens met minder frustraties.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vleesmes?

Wanneer je een goed mes wil gaan kiezen is het natuurlijk niet alleen maar een kwestie van het type, maar ook het materiaal, de balans en ook de handvaten spelen een belangrijke rol. We hebben daarom speciaal voor jou een checklist opgezet met tips om op te letten. Laten we daar samen eens naar gaan kijken:

  1. Lemmetmateriaal

Het is natuurlijk geen geheim dat het juiste lemmet materiaal een belangrijk aspect is van het geheel, we hebben wat tips voor je:

  • RVS (roestvrij staal): Veelgebruikt, onderhoudsvriendelijk, maar kan sneller bot worden.
  • High-carbon staal: Zeer scherp en duurzaam, maar kan roesten als je het niet goed droogt.
  • Damascus staal: Meerdere lagen staal, vaak prachtig van uiterlijk, zeer duurzaam.
  1. Lemmetlengte

Er zijn zoveel variabelen die komen kijken bij een mes, denk hierbij ook aan de lengte van het lemmet.

  • Kortere messen (15–20 cm) bieden meer controle.
  • Langere messen (25 cm of meer) zijn ideaal voor grotere stukken vlees en trancheren.
  1. Balans

Wanneer jij een goed mes wilt aanschaffen, is de balans die ligt tussen het lemmet en het handvat perfect. Dit voorkomt weer vermoeidheid en verhoogt ook de precisie.

  1. Handvat

Je wilt ook zeker een goed handvat kiezen dat goed in jouw hand ligt, het moet niet glad zijn en ook het liefst ergonomisch gevormd. Houten handvatten zijn mooi, maar vragen iets meer onderhoud. Kunststof is praktisch en vaak hygiënischer.

  1. Onderhoud en slijpen

We weten dat een mes alleen goed kan blijven snijden wanneer je het met regelmaat slijpt. Je wilt dus ook kijken of het mes zelf makkelijk te slijpen is of dat je het even door een professional moet laten doen. Vaak zien we dat de messen van een hard staal overigens hun scherpte gemakkelijk kunnen behouden, maar ook een stuk lastiger te slijpen is.

Snijden als een chef

We hebben nu het juiste mes voor jou gevonden, dit is natuurlijk meteen de allereerste stap. Toch is een goed mes net zo goed als de hand die het hanteert. Dit is een oud gezegde maar niet minder waar. Wil je namelijk echt graag gaan snijden als een chef? Dan draait het allemaal om techniek, maar ook precisie en ook consistentie. In dit geval kun je zelfs met het beste mes ter wereld niet compenseren voor een onzekere hand of zelfs een verkeerde snijgewoonte.  

Doordat de kunst van het snijden niet alleen in kracht, maar ook zeker in controle ligt, haal je met controle het meeste uit jouw mes en ook jouw vlees. Goed snijden is namelijk niet alleen maar veiliger, het is ook nog eens efficiënter. Dit zorgt voor een mooier bord en een betere eetervaring.  

Gebruik een goede snijplank

Een juist mes verdient een goede ondergrond, zo kan een verkeerde keuze in een snijplank jouw mes al ontzettend snel bot maken. Dit is uitermate zonde van jouw investering.

  • Hout is het meest geliefd onder chefs. Het is vriendelijk voor jouw mes en heeft een natuurlijk antischimmel-effect. Denk aan planken van beuken-, esdoorn- of walnoothout.
  • Kunststof is weer een stuk hygiënischer in keukens waar rauw en gaar vlees gescheiden moet blijven. Ze zijn makkelijk schoon te maken en vaak vaatwasser bestendig.
  • Vermijd in ieder geval altijd glas of steen. Hoewel ze ontzettend stijlvol kunnen zijn, beschadigen ze het lemmet van jouw mes bij elk contact.

Extra tip: Leg een vochtige doek onder de snijplank om het  verschuiven te kunnen voorkomen. Stabiliteit is uitermate belangrijk voor nauwkeurig snijwerk.

Laat het mes het werk doen

We weten dat een veelgemaakte fout van het snijden van rundvlees is dat we teveel druk zetten bij het snijden. Is het zo dat je hard moet duwen, dan werk je waarschijnlijk met een bot mes of een verkeerde techniek.

Je wilt een lange en gecontroleerde beweging maken bij het snijden, dit is iets wat iedereen wel eens gehoord heeft. Je moet het in dit geval zien als een zaagbeweging waarbij jij het mes naar je toe en ook van je af beweegt met een minimale druk. In dit geval moet het lemmet dus als het ware door het vlees heen glijden en er niet doorheen geduwd worden.

Snijd tegen de draad in

Alle spieren in elk vlees hebben een hele duidelijke vezelrichting, dit wordt ook wel de draad genoemd. De reden dat we dit benoemen is dat wanneer je met de draad mee snijdt. Je krijgt hierdoor dus vaak lange en taaie vezels in de mond. Snijd je daarentegen tegen de draad in dan snijd je die vezels kort en krijg je dus ook een veel malser gevoel.

Hoe herken je de draad?

  • Deze kun je gemakkelijk op elk vlees vinden, je kijkt gewoon naar de richting waarin de lijnen lopen over het oppervlak. Heb je deze gevonden dan heb je ook de draad te pakken, dit gezien de lijnen de draad zijn.
  • Snijd in een hoek van 90 graden op die vezels in.
  • Als je het niet zeker weet: snijd een klein stukje af en voel hoe het eet. Proeven is leren.

Voorbeeld:                                                                             

  • Bij de bavette is tegen de draad snijden ontzettend belangrijk. Doe je dat niet dan is het vlees taai.

Zorg dat jouw mes scherp is

Een ontzettend scherp mes is jouw beste vriend in elke keuken. Hiermee snijdt je niet alleen preciezer en ook sneller. Het zorgt uiteindelijk ook voor een veiligere werkomgeving. Zo vereist een bot mest veel meer kracht en je hebt dan ook veel minder controle.

Zo houd je je mes scherp:

  • Gebruik een aanzetstaal voor dagelijks onderhoud. Hiermee kun je het snijvlak recht houden.
  • Slijp je mes regelmatig met een slijpsteen of messenslijper. Dit verwijdert het onnodige en vooral ook gebruikte metaal en herstelt de snede.
  • Laat jouw mes periodiek professioneel slijpen. Houdt als vuistregel elke 6 tot 12 maanden aan.

Pro tip: Je wilt de scherpte van jouw mes testen, dit kun je al doen door over een velletje papier te snijden. Een scherp mes kan hier zo moeiteloos doorheen snijden en dit zonder te scheuren.

Leer van de pros

Wil jij jezelf echt gaan verdiepen in de kunst van het snijden? Kijk dan maar eens naar wat video’s van professionele slagers en zelfs chefs. In dit geval wil je vooral eens kijken naar de Japanse messenmakers, de Franse trancheringstechnieken en zelfs klassieke slagersvaardigheden.

Let op:

  • Handpositie
  • Snijhoek
  • Mesvoering, hoe beweegt het mes?
  • Snelheid & controle

Je zult echt niet meteen razendsnel gaan, maar het is wel ontzettend inspirerend om te zien hoe dat iemand vloeiend en ook respectvol kan omgaan met de verschillende messen. Je kijkt en leert dan ook echt weer van de vakmensen.

Veelgemaakte fouten bij het snijden van vlees

Ook wanneer je het juiste mes bezit, kun je alsnog veel fouten maken. We hebben enkele valkuilen voor jou op een rijtje gezet, deze kun je het beste vermijden:

  • Snijden terwijl het vlees nog heet is: Laat vlees altijd even rusten na het garen. Zo blijven de sappen behouden en snijd je netter.
  • Te veel kracht gebruiken: Een scherp mes heeft geen brute kracht nodig.
  • Een verkeerd mes gebruiken: Een kartelmes gebruiken voor rauw vlees, of een bot hakmes voor trancheren, leidt vaak tot frustratie én lelijk vlees.
  • Niet schoonmaken na gebruik: Zeker bij vlees is hygiëne essentieel. Maak je messen direct schoon en droog ze zorgvuldig af.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl zien een goed stuk vlees graag met de juiste aandacht behandeld worden en dus ook met de juiste technieken. Doordat jij een goede techniek hebt en een beetje oefent kun ook jij snijden als een chef. Je merkt dat naast dat het gerecht qua uiterlijk verbetert, ook de smaakbeleving echt vooruit gaat. Of je nu een doorgewinterde vleesliefhebber bent of net begint met experimenteren in de keuken: investeren in een goed vleesmes is altijd een slimme keuze.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 6 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 7 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 8 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 8 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 9 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 10 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 11 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie