Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Waarom opa’s stoofvlees nooit uit de mode raakt

Wie kent het toch niet? Stoofvlees, overheerlijk en misschien zelfs wel magisch stoofvlees. Wie vroeger veel aan tafel zat met familie en veelal de grootouders herinnert zich natuurlijk de dampende borden met stoofvlees in de winter. De geurende keukens op zondag middag en ook opa die trots zijn geheime recept staat te roeren. Dit is niet maar iets van één provincie, nee dit is een soort van traditie dat landelijk gebeurde. Het was simpelweg in bijna elke Nederlandse keuken terug te vinden. Dit gerecht is gewoon echt een ware klassieker. Waarom is dit nou zo? Wat maakt stoofvlees dan ook zo tijdloos? Daarnaast is er ook de vraag hoe dat je dit traditionele recept naar een hoger niveau kunt tillen zonder afbreuk te doen aan eventuele nostalgie.

We gaan daarom in deze blog eens dieper in op de geschiedenis van het stoofvlees, de geheimen van opa’s kookkunsten en ook moderne technieken om het vlees malser te maken, maar ook smaakvoller. Dit is een blog / gids die jou gaat helpen om stoofvlees naar een nieuwe hoogte te brengen. Dit doen we uiteraard met de uiterste respect voor de traditie.

De geschiedenis van stoofvlees

Wat we weten van stoofvlees is dat het absoluut geen nieuwkomer is. Het is op zichzelf een gerecht dat al ongelofelijk lang bestaat, het leuke is overigens ook dat het vele variaties kent in vrijwel elk land. Denk aan de Franse boeuf bourguignon, de Vlaamse karbonade, Ierse stew, Hongaarse goulash en de Marokkaanse tagine. We weten dat in Nederland het stoofvlees ontstond via hetgeen dat we kennen als de boerenkeuken. Het is een slimme manier om goedkoop en ook taai vlees om te kunnen toveren tot een wat zachter, rijker gerecht dat gewoon simpelweg urenlang op het laag vuur staat te sudderen.

Voor ontzettend veel van ons Nederlanders is de smaak van het stoofvlees verbonden aan vroeger en ook die zondagse maaltijden bij opa en oma. Op zondag vroeg in de morgen stond die welbekende pan al op het vuur en roken we het al door het hele huis. Het is echt een gerecht dat veel troost biedt en dat tijd neemt. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom dat het nooit uit de mode zal raken. Men ziet stoofvlees gerechten namelijk als een soort van verbintenis van vroeger. We willen namelijk dolgraag allemaal terugdenken aan die prachtige en vooral ook super gezellige tijd. Het was immers een tijd van samenzijn, familie, gezelligheid en vooral ook goed eten. Het is misschien in een korte uitleg gewoon te verwoorden als een traditie.

De magie van opa’s stoofpan

Wat is nou dat beschermde geheim van opa’s stoofvlees? Het is iets dat vaak begint met eenvoud. We zien hier vaak de volgende basis ingrediënten gebruikt worden: vlees, uien, boter, een beetje zuur, een snufje zout en misschien wel het meest belangrijke: tijd. Voor stoofvlees heb je namelijk ongelofelijk veel tijd nodig. Het is immers niet zomaar een gerecht, het is een hele ambacht, een echt ritueel maar ook zeker een vorm van liefde welke te proeven was met elke hap. Hier zijn een paar traditionele geheimen die bijna elke opa bewust of onbewust toepaste. En juist die gewoontes maken zijn stoofpot zo tijdloos lekker.

Goed vlees is alles

Zo wist opa vroeger precies waar het vlees gehaald moest worden, dat hij geen voorverpakte bakjes van de supermarkt wilde gebruiken en ook dolgraag een praatje met de slager maakte op de zaterdag ochtend. Dit deed opa natuurlijk nooit alleen maar voor de gezelligheid, nee absoluut niet, de slager wist namelijk precies welk vlees super goed geschikt zou zijn om echt urenlang te kunnen stoven. Je wil in dit geval vooral aan vleessoorten denken zoals bijvoorbeeld: rundersukade, riblappen of overheerlijke runderlappen. Het is vaak vlees dat flink doorregen is met vet en bindweefsel.

Wanneer we het hebben over het vet en ook het bindweefsel, dan lijkt dit op het eerste gezicht absoluut niet ideaal, maar toch zijn dit juist die onderdelen die langzaam smelten en ook oplossen tijdens het sudderen. Deze zorgen voor die karakteristieke smaak en ook textuur. Het is immers boterzacht vlees dat letterlijk uit elkaar valt wanneer je het met een vork aanraakt. De saus is vaak ontzettend rijk, diep en vol.

We hebben tegenwoordig heel wat meer waardering voor de door ons allen vergeten vleessoorten, het sudderen is zelfs weer een beetje terug aan het komen en dat mag ook zeker wel. Mocht je niet precies weten wat je nodig hebt voor een avondje sudderen dan kun je jouw vragen altijd kwijt bij Vleesch.nl maar ook bij de slager.

Pro-tip: laat het vlees een halfuurtje op kamertemperatuur komen voordat je het bakt. Zo gaart het gelijkmatiger en behoudt het zijn sappigheid.

Geduld is een ingrediënt

Wat we weten is dat we tegenwoordig in een snelle wereld leven. Alles moet immers sneller, maar ook makkelijker en efficiënter. We hebben immers nergens geen tijd meer voor en met het late thuiskomen na een werkdag snappen we goed dat je wilt kunnen genieten van jouw avond. Maar wist je ook dat stoofvlees zich absoluut niet laat haasten, opa wist dit vroeger. Daarom zette hij vroeg in de ochtend de pan al op het vuur. Het was absoluut geen tijdverspilling voor opa maar een investering. Deze investering betaalde zich terug in smaak, gezelligheid maar ook zeker in het moment. Hij wist als geen ander dat: hoe langer het vlees kan sudderen, hoe zachter en dieper de smaak wordt.

We gaan even terug naar de magie van de eerste regel, jazeker stoofvlees heeft bijna iets magisch en dit is waarom: Stoofvlees is van zichzelf ongelofelijk stug en bezit ongelofelijk veel bindweefsel. Wanneer je het vlees stooft wordt het ongelofelijk mals, dit komt doordat het stugge, dus de collageen omgezet wordt in gelatine. Dit is een heel traag proces maar dat is dus waar stoofvlees om draait. Het maakt het vlees mals en geeft de saus die ongekende en fluweelzachte structuur die je bijna met een lepel kunt snijden.

Het geheim van stoofvlees zit hem in langzaam en lage temperaturen met koken, je wilt dus absoluut niet hard en snel gaan koken. Je wilt in dit geval gewoon graag een zacht pruttelend pannetje op het laagste pitje. Mocht je echt willen koken zoals opa dat vroeger deed, dan wil je gebruik maken van een vlamverdeler of een sudderplaatje. Dit doe je om de warmte gelijkmatig te kunnen verdelen.

Opa wist dat goede dingen echt tijd kosten en dat ook stoofvlees daarvan een ontzettend goed bewijs is.

De juiste braadpan

Wie graag stoofvlees maakt weet dat jouw pan ongelofelijk belangrijk is. Zo had opa vroeger die goede oude en trouwe gietijzeren pan welke hij jaren lang gebruikte. Dit deed hij absoluut niet om hip te kunnen zijn, maar dit deed hij omdat hij heel goed wist wat werkte. Zo heeft een echte stoofpan een hele dikke bodem en ook een ontzettend zware deksel. Daarnaast is een echte stoofpan het beste wanneer deze gemaakt is van gietijzer of geëmailleerd staal. Dit zijn immers materialen die warmte echt goed vast kunnen houden en er ook voor kunnen zorgen dat een gerecht gelijkmatig kan garen. Dit zonder aan te branden of echt in te koken.

Gebruik je toch dunne pannen, dan kan het zomaar zijn dat de hitte ongelijk verdeelt. Dit kan ervoor zorgen dat saus gaat vast koken aan jouw bodem. Hier doen de gietijzeren pannen het een stuk beter, deze bieden je namelijk aanzienlijk meer controle. Laten we daarnaast eerlijk zijn dat een echte oude stoofpan op het fornuis gewoon simpelweg iets heeft.

Smaak opbouwen in lagen

Het stoofvlees werkt niet simpelweg door alle ingrediënten in een pan te gooien en dit maar te laten pruttelen. Het werk en ook de bijbehorende magie zit hem in het opbouwen van die smaaklagen. Dit begint vaak bij het aanbraden van het vlees, iets wat wij ook echt aanraden om te doen. Doordat je het vlees namelijk met een beetje vet op hoge temperaturen aan alle kanten bruin bakt karamelliseren deze suikers in het vlees. Dit zorgt voor die gewilde Maillard reactie. Het klinkt wat lastig allemaal maar het komt neer op de sleutel tot een diepe en hartige smaak.

Heb je dit eenmaal gedaan dan is het echt tijd voor de uien. Je wilt niet alleen maar glazig bakken, nee je wilt dat de uien ook kunnen karamelliseren totdat ze echt zacht en ook goudbruin zijn. Dit geeft die natuurlijke zoetheid welke het perfect doet met het bier en ook de hartigheid van het vlees.

Heb je dit eindelijk allemaal gedaan, dan is het tijd voor het vocht. Dit kan bier zijn, maar ook bouillon, wijn of misschien wel een mengsel. Wanneer dit klaar is wordt het tijd voor de verschillende kruiden die je er graag bij wilt. Gebruik hiervoor maar eens laurier, kruidnagel, peper of misschien zelfs wel wat tijm of jeneverbessen.

Al deze stappen in het proces voegen iets toe, hoe meer aandacht jij besteed aan die stappen, hoe ontzettend rijk jouw eindresultaat.

De geheimen die opa misschien niet uitsprak (maar wel gebruikte)

Soms had opa ook zijn eigen geheime trucjes. Een scheutje azijn of wijnazijn voor extra zuur. Een boterham met mosterd bovenop het vlees voor binding en smaak. Of een theelepel appelstroop om de bitterheid van het bier te verzachten.

We weten zeker dat jouw opa er absoluut geen geheim receptenboekje op na hield. Hij wist gewoon simpelweg wat er in het gerecht hoorde en ook wanneer dit precies moest worden toegevoegd. Dit maakt het zo bijzonder, want vergeet niet dat koken geen wetenschap is. Het is simpelweg een gevoel, een ervaring en zelfs intuïtie. Dit bracht opa dan ook echt graag met zich mee naar de keuken. Dit elke keer wanneer hij een zware pan op het vuur zette.

Hoe maak je het nóg lekkerder?

Opa zijn recept was super heilig en dit was ook terecht, hij had immers verschillende manieren in zijn arsenaal om alle gerechten van net dat beetje extra te voorzien. Dit deed hij dan ook zonder dat hij de ziel van het oorspronkelijke stoofvlees zou verliezen. Tegenwoordig kun je met wat kleine aanpassingen en ook moderne technieken de smaak aanzienlijk verrijken, de structuur verbeteren of zelfs nieuwe accenten toe te kunnen voegen. Je wilt het in dit geval als een ode aan jouw opa zien, door jouw eigen creatieve toevoeging aan een traditie die generatie lang gekoesterd wordt.

We hebben speciaal voor jou een aantal ideeën om het vlees te kunnen upgraden. Dit doe je met het behoud van nostalgie en ook met een super frisse blik op de smaak.

Sous-vide garen voor ultieme malsheid

Wist je dat als je een sous vide mogelijkheid bezit, je als het ware een soort van goud in jouw handen hebt? Het is immers een super krachtige tool om het vlees op een uiterst gecontroleerde manier te kunnen garen. Doordat je het vlees vacuüm verpakt en ook echt voor 24 uur op een constante temperatuur van 85°C te laten garen, breken de eiwitten langzaam af zonder dat het vlees uitdroogt. Het resultaat is een structuur die niet alleen maar mals is, maar ook bijna fluweelzacht is.

Nadat je het hebt laten garen kun je het vlees alsnog kort aanbraden in de pan. Dit zal ervoor zorgen dat de diepe en geroosterde smaken alsnog toegevoegd worden. Combineer dit met een apart bereide saus van onder andere bier, uien en ook specerijen. Dit alles zorgt ook voor een gerecht dat zowel modern als vertrouwd aan zal voelen.

Probeer ook eens: voeg tijdens het vacuüm verpakken een takje tijm, laurier en een paar jeneverbessen toe voor die extra aroma’s. Het betekent wel dat het vlees opnieuw moet worden verpakt, maar het is een manier om vroegtijdig al kruiden toe te voegen aan het vlees en hier dus ook goed gebruik van te kunnen maken.

Bier combineren met bouillon voor balans

Wil je een echt klassieke bier in jouw stoofvlees hebben? Dan is donker bier zeker weten de manier om het te doen. Het is een bier dat diepgang geeft, maar ook een vleugje bitterheid en een zeer lichte zoetheid. Dan zijn er ook bieren zoals bijvoorbeeld een stout of een quadrupel die echt ontzettend krachtig kunnen zijn. Gebruik je hier te veel van dan kan het zomaar zijn dat je het risico loopt dat de saus te bitter of zelfs te dominant wordt.

Doordat we bijvoorbeeld het bier kunnen combineren met bijvoorbeeld runderbouillon in een 50/50 verhouding kun je die karakteristieke smaak van het bier behouden maar voeg je ook weer echte zachtheid toe. Het runderbouillon bevat namelijk een natuurlijke gelatine, dit is iets wat de saus zijn prachtige binding geeft zonder eventuele extra verdikkingsmiddelen.

Extra tip: maak jou bouillon helemaal zelf naar jouw eigen stijl. Dit natuurlijk zolang je de kans hebt. Het bevat absoluut geen zout of kunstmatige smaakmakers en geeft ook een veel vollere smaak dan dat de kant en klare varianten doen.

Specerijen uit andere culturen voor een subtiele twist

De wat meer klassieke kruiden zoals dat laurier en ook kruidnagel zijn onmisbaar in elk stoofvlees gerecht. Toch kan een klein beetje kruiden van een compleet andere wereld precies zijn wat jouw gerecht bijzonder zal maken. We hebben het hier dan ook over kruiden welke ver weg staan van onze Nederlandse roots omtrent stoofpotten. Denk hierbij maar eens aan:

  • Kaneelstokje: geeft een warme, lichtzoete toets. Past verrassend goed bij stoofgerechten met bier of wijn.
  • Komijnzaad: voegt een aardse diepte toe die goed werkt met rundvlees.
  • Gerookt paprikapoeder: geeft een rokerige ondertoon zonder het gebruik van spek of rookvlees.
  • Szechuanpeper of korianderzaad: als je durft, voor een frisse en licht citrus achtige toevoeging.

Gebruik deze specerijen altijd met mate. Het doel is niet om een Marokkaanse of Indiase stoof te maken, maar om je stoofvlees nét een andere smaakprofiel te geven.

Gebruik een slowcooker of braadoven

Heb je geen tijd om de hele dag bij het fornuis te staan? Dit is natuurlijk begrijpelijk en hier zijn dan ook vrij moderne keukenhulpen voor. Denk hierbij maar eens aan een slowcooker of een braadoven. Deze zijn allemaal ideaal voor het garen en koken voor 6 tot 8 uur, dit zonder dat je er naar om hoeft te kijken. In de oven op 120 graden, mits goed afgedekt kan het rustig sudderen zonder dat het aanbrand.

Het resultaat? Mals vlees, geconcentreerde smaken en minder kans op foutjes. Een perfecte manier om op doordeweekse dagen toch die ouderwetse smaak op tafel te krijgen.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl zien dat we in een wereld leven waarin trends continu opkomen en ook weer weggaan. Toch blijft de trend van het stoofvlees altijd bestaan. Het biedt immers een hoop rust en nodigt ook nog eens uit tot het samenzijn. Het is een herinnering. Daarnaast gebruiken we nu dan ook wel een inductiekookplaat of voegen we wat steranijs toe aan het gerecht, wat opvalt is dat de ziel van het gerecht altijd hetzelfde zal blijven en ook onveranderd. We hebben het hier dan ook over warmte, geduld en liefde.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 7 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 8 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 9 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 9 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 10 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 11 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 1 jaren geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie