Gang: | Hoofdgerecht |
Bereidingstijd: | 120 minuten |
Aantal personen: | 6 porties |
Moeilijkheidsgraad: | Middelmatig |
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Een van de bekendste gerechten uit de Mexicaanse keuken zijn toch wel de enchiladas. Het gerecht is wereldwijd enorm populair geworden. Het is een veelzijdig gerecht waar veel varianten van zijn. De basis van het gerecht zijn opgerolde tortilla’s gevuld met ingrediënten, overgoten met een rijke saus en bestrooid met kaas. Dit wordt afgebakken in de oven. Door de veelzijdigheid kunnen enchilada's op vele manieren worden aangepast aan persoonlijke smaak of regionale producten.
De naam enchilada komt af van het Spaanse werkwoord wat “kruiden met chili” betekent, “enchilar”. Oorspronkelijk komen de traditionele enchilada’s uit Mexico. Hier wordt al eeuwenlang maïs gebruikt om verschillende gerechten te maken. In de precolumbiaanse tijd is het gebruik van de maïstortilla’s begonnen. In deze tijd vulden de Azteken en andere inheemse culturen de tortilla’s met verschillende ingrediënten. Het idee om tortilla’s op te rollen was een praktische manier om de verschillende ingrediënten te combineren. De traditionele enchilada met een saus en afgebakken in de oven is pas veel later ontwikkeld.
De enchilada verspreidde zich door Mexico en Zuid-Amerika, dit gebeurde in het begin van de twintigste eeuw. Later werd het gerecht ook wereldwijd verspreid. Vooral in Amerika, hier kreeg de enchilada een vaste plek in de Tex-Mex keuken. In verschillende regio’s zijn talloze variaties ontstaan. Zo geven ze een eigen draai aan de vulling, saus en bijgerechten.
Er zijn 3 hoofdcomponenten die de basis van enchilada's vormen: de tortilla, de vulling en de saus.
Traditioneel wordt er gebruik gemaakt van maïstortilla’s, dit komt doordat maïs een essentieel ingrediënt is in de Mexicaanse keuken. De stevige structuur van maïstortilla’s is goed bestand tegen de saus. Hierdoor worden de smaken goed vastgehouden.
Met de vulling kun je alle kanten op. De klassieke enchilada’s worden gevuld met vlees, dit kan kip, rundvlees, kalfsvlees of varkensvlees zijn. Voor een vegetarische variant kun je gebruikmaken van gegrilde of gestoofde groenten. Andere ingrediënten die in de vulling gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld bonen, kaas, aardappelen en zelfs eieren. Om het geheel op smaak te brengen of smaken te versterken worden er kruiden of specerijen toegevoegd, denk aan koriander, knoflook, komijn en chilipepers
Het cruciale element van enchilada’s is de saus. De saus is afhankelijk van de regio en de regionale producten. Hieronder vind je de meest voorkomende sauzen.
Er zijn verschillende manieren hoe enchilada’s bereid worden. De basisstappen zijn echter hetzelfde, deze stappen zijn: vullen van tortilla’s, toevoegen van saus en het bakken. De meest gebruikte manier van bereiden staat hieronder omschreven.
Het grote voordeel aan enchilada’s is de veelzijdigheid. Elk onderdeel kan worden aangepast aan ieders voorkeur. Zo zijn er verschillende tortilla’s, kun je ze vullen met de ingrediënten die jij graag wilt en kun je je eigen saus toevoegen voor de extra smaak. Enkele bekende variaties zijn:
Wij van Vleesch.nl weten dat enchilada's als een iconisch gerecht wordt gezien in de Mexicaanse keuken. Wereldwijd is dit gerecht enorm populair geworden en wordt er in alle regio’s een eigen draai aan gegeven. Door de veelzijdigheid van enchilada’s worden ze eenvoudig aangepast. Hierdoor is het een erg geliefd gerecht. De oorsprong komt uit de oude Mexicaanse culturen, waar al gebruikt werd gemaakt van maïstortilla's om de verschillende ingrediënten te combineren. Het gerecht evolueerde zich snel en werd verspreid door Mexico, Zuid-Amerika en daarna de rest van de wereld.
De mogelijkheden om het gerecht aan te passen zijn eindeloos. De vulling kan bestaan uit kip, rund, groenten of bonen, met een pittige saus of een romige kaasachtige saus. Zo heeft elke variant zijn eigen smaakervaring.
Smakelijk eten!