Rundvlees is ontzettend veelzijdig en zeer geliefd in de vele keukens over de hele wereld. Wanneer je aan rundvlees denkt, denk je aan sappige steaks, een overheerlijk stoofpotje en het veelzijdige gehakt.
De diverse rundvlees soorten bieden ons een onwijs breed spectrum aan smaken en texturen. Wij gaan in onze blog eens dieper in op waar al dat overheerlijke vlees zich eigenlijk bevindt en daarnaast gaan we ook eens goed kijken naar de bijzonderheden van de verschillende soorten rundvlees.
We kunnen een rund gemakkelijk opdelen in verschillende grote delen, deze delen leveren ieder hun eigen vleessoort op. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: de rug, de zij, de borst, de buik en ook niet te vergeten de poten. Al deze delen kunnen wij nog een keer opdelen in kleinere secties. Hier haalt de slager dan weer de specifieke soorten uit.
Enkele van de meest gewaardeerde vleessoorten zijn afkomstig van de rug van de koe. Denk hierbij eens aan de entrecôte, de rib-eye en de tournedos. Deze stukken vlees zijn over het algemeen zeer gewild omdat ze zo ontzettend mals en ongelofelijk smaakvol zijn. Deze stukken zijn dan weer ontzettend goed om te grillen of bakken.
De zij van het rund omvat eigenlijk de flank van het rund en de borst. Hier komen dan weer de vleessoorten vandaan die perfect zijn voor het langzaam koken, denk hierbij aan stoofvlees of slow cooking op de barbecue. Hier komen bijvoorbeeld de ribben vandaan.
Het voorste deel van de rund is vaak wat minder mals maar ontzettend smaakvol. Dit komt omdat het werkvlees is. Dit houdt in dat wanneer het veel in beweging is er veel bindweefsels ontstaan waardoor het vlees minder mals wordt. Dit maakt echter zoals ik zojuist vermeldde absoluut niets uit voor de smaak. Dit type rundvlees wordt vaak gebruikt voor gerechten waarbij langzame bereiding en garen absoluut key zijn. Dit kan het vlees namelijk een stuk zachter maken. Denk hierbij eens aan het vlees roken. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan eens onze ontzettend interessante blog over het roken van vlees.
Ook de poten van het rund kan worden gezien als werkvlees. Dit bevat dus veel bindweefsel. Dit maakt deze vleessoorten zo geschikt voor gerechten welke een lange bereidingstijd hebben. Denk hierbij eens aan soepen en stoofpotjes.
Zoals we al eerder vermeldde en je waarschijnlijk al hebt kunnen zien heeft iedere vleessoort zijn eigen vorm van bereiding. Zo krijgt het vlees de allerbeste smaak en textuur. Laten weens kijken naar enkele richtlijnen.
Wanneer we rundvlees kopen of tegenwoordig eigenlijk vrijwel elk soort vlees denken we graag aan duurzaamheid en milieu. Nou durf ik gerust te zeggen dat rundvlees vrij hoge niveaus van omega-3 vetzuren en antioxidanten bevat, ontzettend gezond.
Wij van Vleesch.nl begrijpen als geen ander hoe belangrijk de verschillende vleessoorten kunnen zijn, afhankelijk van wat voor gerechten je graag maakt, wilt genieten van een luxe en overheerlijke steak of gewoonweg geniet van wat vlees te bieden heeft. Wij hebben daarom ook gekozen voor een ontzettend uitgebreid assortiment. Hiermee kunnen we jou op een optimale manier van dienst zijn. Probeer ons vlees eens uit en proef die overheerlijke en onvervalste smaak. We zeggen niet voor niets proeven = geloven.