Je wilt als ouder natuurlijk altijd jouw kind het beste van het beste geven, je wilt immers alleen maar kwaliteit voorschotelen omdat ze het beste verdienen. Je wilt daarom niet alleen maar voeding dat lekker is maar ook nog eens enorm voedzaam, veilig en dat past bij een gezonde levensstijl.
We weten dat kalfsvlees normaliter een product is dat al snel over het hoofd wordt gezien, wat gek is want het is zo ontzettend goed geschikt voor gezinnen met vooral jonge kinderen. We gaan in deze blog eens dieper in op het kalfsvlees en waarom juist dit zo perfect is voor jouw gezin. We gaan dieper in op de voedingswaarde, de bereidingsopties, maar ook de herkomst en de duurzaamheid. Kortom we gaan eens kijken naar waarom kinderen echt dol zijn op dit nog ietwat onbekende vlees.
Wie kent kalfsvlees niet, het is vlees dat afkomstig is van jonge runderen, ook wel beter bekend als kalveren. In de meeste gevallen zijn deze dieren tussen de 6 en 8 maanden oud op het moment van slacht. Hetgeen dat kalfsvlees zo anders maakt van rundvlees is dat het om jong vlees gaat. Dit betekent dat het kalfsvlees als het ware een geheel andere structuur, smaak en ook voedingswaarde heeft dan dat een volwassen rund heeft. Het is zoveel malser, ontzettend fijn van draad, lichter van kleur en heeft daarnaast ook nog eens een milde, subtiele smaak. Dit maakt het vlees zo ongelofelijk aantrekkelijk voor een enorm publiek. Dit in het bijzonder voor juist gezinnen met kinderen.
Wat we nu weten is dat rundvlees echt puur afkomstig is van de oudere dieren, deze dus vaak ouder dan een jaar. Kalfsvlees daarentegen is dus van veel jongere dieren. Door deze jeugdige leeftijd hebben de spierweefsels zich nog niet volledig ontwikkeld. Dit zorgt weer voor een hele botermalse textuur. Dit zorgt er ook voor dat het vetgehalte doorgaans lager is dan bij gewoon rundvlees. Kalfsvlees heeft dan dus een elegante, zachte smaak en zal zich uitstekend laten combineren met verschillende ingrediënten, kruiden en sauzen.
Het andere vernuft van kalfsvlees is dat het ongelofelijk licht verteerbaar is. Dit maakt het nog tot het meest belangrijke verschil voor mensen die een ietwat gevoelige spijsvertering hebben. Dit met name bij jonge kinderen of ouderen. Kalfsvlees is immers zoveel beter en sneller te verteren dan ander rood vlees.
Binnen het begrip kalfsvlees zijn er twee grote hoofdtypes kalfsvlees. Dit zijn blank kalfsvlees en rosé kalfsvlees. Het verschil zit hem hier voornamelijk in hoe dat de dieren gehouden zijn. Laten we samen eens gaan kijken naar deze twee verschillende hoofdtypes:
We verwachten eigenlijk wel dat dit het meest bekende type kalfsvlees is, dit is te herkennen aan de voornamelijk lichte en zelfs bijna witroze kleur. Het is afkomstig van kalveren die eigenlijk altijd wel een melkdieet hebben gekregen, vaak in de vorm van kunstmelk of melkvervangers. Deze dieren krijgen amper tot geen ruwvoer, dit betekent dat dan ook het vlees die witte melkkleur blijft houden. Het vlees is dan ook echt super zacht van structuur. Blank kalfsvlees is echt geliefd vanwege zijn verfijnde smaak en wordt ook veel gebruikt in klassieke gerechten uit de Franse en ook Italiaanse keuken.
Voorbeelden van gerechten met blank kalfsvlees:
We weten dat het rosé kalfsvlees wat donkerder is van kleur, deze neigt namelijk naar lichtrood. Dit komt doordat kalveren naast de melk ook het ruwvoer zoals hooi en granen te eten krijgen. Hierdoor ontwikkelen de spieren zich iets meer en wordt het vlees iets steviger. Let wel dat het vlees hier nog steeds ontzettend mals is. Rosé kalfsvlees heeft een ietwat uitgesprokenere smaak dan dat blank kalfsvlees heeft, het is nog altijd super zacht en subtiel. Vooral wanneer je het vergelijkt met rundvlees.
Rosé kalfsvlees is ideaal voor:
Allebei de kalfsvlees soorten hebben hun eigen recepten en gebruiken in de keuken, toch kunnen ze mits het recept het toelaat door elkaar gebruikt worden.
Net als bij rundvlees zijn er verschillende delen van het kalf die elk hun eigen karakter en gebruik hebben. Enkele bekende snitten zijn:
Door de brede keuze aan delen en bereidingswijzen is kalfsvlees ontzettend veelzijdig in de keuken.
In ons Nederland is alles omtrent het slachten, kalverhouderijen en alle andere zaken die met vlees en slachten te maken hebben ongelofelijk streng gereguleerd. Kalfsvlees is hier een product dat onder ontzettend hoge kwaliteitseisen wordt geproduceerd. Deze sector staat echt bekend om zijn transparantie, voedselveiligheid en ook dierenwelzijn. De kalverhouders werken onder toezicht van de verschillende onafhankelijke instanties. Het vlees voldoet dan ook aan de volgende keurmerken:
Ontzettend veel kalveren worden geboren op melkveebedrijven als onderdeel van de zuivelsector. In het geval dat een kalf geen melkkoe wordt, hoor je dat ze vaak een tweede bestemming krijgen in de vleeskalverhouderij. Dit hoor je in de sector nogal veel. Zo zou er efficiënt omgegaan worden met de beschikbare grondstoffen en draagt kalfsvlees ook bij aan de circulaire voedselketen.
Door de milde smaak en ook de zachte structuur wordt kalfsvlees vaak in de internationale keukens beschouwd als een echte delicatesse. In de italiaanse keuken is het kalfsvlees bijvoorbeeld echt onmisbaar, denk maar eens aan gerechten zoals vitello tonnato of saltimbocca, of in de Franse keuken zie je het terug in ragouts en terrines en ook in de Nederlandse keuken kent kalfsvlees zeker zijn klassiekers, denk hierbij maar eens aan gerechten zoals kalfsgehaktballetjes in tomatensaus.
Doordat kalfsvlees zo ongelofelijk neutraal van smaak is, is het een prima drager van kruiden en ook specerijen. Dit zonder dat het snel “te veel” wordt. Dit maakt kalfsvlees ook perfect voor de meer traditionele maar ook moderne recepten. Kalfsvlees is dan ook uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen die van nature een wat gevoeliger smaakpalet hebben.
We gaven het net natuurlijk al aan maar als ouder wil je gewoon simpelweg het beste voor jouw kind. Dit is natuurlijk niets raars en begint meestal al bij de eettafel. De gezonde voeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de kinderen, dit op lichamelijk en mentaal gebied. Kalfsvlees is zoals we al aangaven gewoon de beste keuze voor kinderen, dit komt dan ook door de unieke eigenschappen van het malse vlees. We gaan je hieronder uitleggen waarom dat kalfsvlees zo’n waardevolle aanvulling kan zijn op het algehele eetpatroon van jouw kind.
Een van de meest belangrijke voordelen van kalfsvlees voor kinderen is de uitzonderlijke en zachte structuur van kalfsvlees. Omdat kalveren nog zo ongelofelijk jong zijn, heeft zoals we al eerder aangaven het spierweefsel zich nog niet volledig ontwikkeld. Dit resulteert in vlees dat van nature al echt botermals is. In tegenstelling tot het vlees van de volwassen runderen, dat vaker wat taai en draderig kan worden, blijft juist het kalfsvlees sappig en soepel. Dit zelfs na het bakken of het stoven.
Voor de jongere kinderen, waar dat het kauwvermogen en vooral ook de mondmotoriek nog lang niet ontwikkeld zijn is kalfsvlees het beste dat je kunt geven. Ze hoeven absoluut niet te worstelen met de taaie stukjes vlees, hierdoor is de kans dat ze het eten ook echt daadwerkelijk lekker vinden én goed kunnen verteren. De ouders hoeven hierdoor dus absoluut geen strijd aan tafel te voeren en kunnen ook plezier beleven aan het eetmoment.
Wist je dat zelfs peuters de kleine stukjes kalfsvlees zonder moeite kunnen eten, helemaal wanneer je kiest voor een bereiding zoals een langzaam gegaard stoofgerecht of de meer zacht gebakken kalfsreepjes? Dit maakt kalfsvlees niet alleen maar lekker, maar ook nog eens super praktisch.
Veel kinderen hebben van nature een gevoelige smaak. Ze zijn immers totaal niet gewend aan echt uitgesproken, kruidige en al helemaal bittere smaken. Wat wij namelijk vol van smaak noemen kan voor de kleintjes onder ons al snel veel te sterk zijn. Dit is dus net waar kalfsvlees om de hoek komt kijken. Het heeft immers één groot voordeel, het heeft een milde aroma en een zachte en zoete smaak, welke weer goed aan kan sluiten bij de smaakvoorkeuren van de jonge eters.
Deze smaak maakt het vlees uitermate geschikt voor kindvriendelijke gerechten. Denk hierbij vooral aan:
Gezien kalfsvlees van nature weinig overheersende smaken bevat, kun je het toch ongelofelijk goed combineren met groenten, kruiden en ook sauzen die de kids misschien al kennen en dus ook lekker vinden. Het vlees speelt hier voornamelijk als een zachte smaakdrager en laat de rest van het gerecht ook mooi tot zijn recht komen. Zo kunnen de kinderen spelenderwijs nieuwe smaken ontdekken, dit zonder dat ze het gevoel hebben echt iets vreemds te eten.
Naast dat smaak en ook textuur een belangrijke rol spelen, speelt natuurlijk ook de voedingswaarde een ontzettend belangrijke rol. Kalfsvlees is ontzettend voedzaam en bevat ontzettend veel essentiële voedingsstoffen welke bij kunnen dragen aan een gezonde groei en ook ontwikkeling van de kinderen.
Eiwitten
We weten allemaal dat eiwitten de echte bouwstenen van het lichaam zijn. Deze zijn simpelweg nodig voor de opbouw van de spieren, cellen en ook weefsels. Het is cruciaal in de groeifase van kinderen. Kalfsvlees levert namelijk hoogwaardige en vooral ook makkelijk opneembare eiwitten welke weer goed passen binnen verschillende diëten.
IJzer
We weten dat kinderen over het algemeen relatief veel ijzer nodig hebben. Dit vooral in de eerste levensjaren. Het ijzer draagt namelijk bij aan de aanmaak van hemoglobine, deze stof is ontzettend belangrijk gezien het de zuurstof door het lichaam transporteert. Heeft jouw kind een ijzertekort? Dan kan dat leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en ook een verminderde weerstand. Het ijzer in kalfsvlees is van het heem-type, wat beter wordt opgenomen dan het ijzer uit plantaardige bronnen.
Zink
Het zink is een mineraal dat betrokken kan zijn bij allerlei verschillende processen in het lichaam, denk hierbij maar eens aan celgroei tot aan het immuunsysteem. Vooral bij de opgroeiende kinderen is zink van uitzonderlijk belang. Dit komt door de wondgenezing, huidgezondheid en ok een goede stofwisseling.
B-vitamines (B3, B6 en B12)
Dit zijn weer vitaminen die in de regel betrokken zijn bij de energieproductie van het lichaam en ondersteunen dus ook de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 komt dus bijvoorbeeld vrijwel enkel voor in dierlijke producten. Kalfsvlees is hiervan dus een uitstekende bron. Kinderen die veel te weinig vlees eten zullen dus een tekort voor deze specifieke vitaminen aanmaken.
In de vergelijking met bijvoorbeeld ander vlees, zien we dat kalfsvlees ontzettend weinig vet bevat. Het vet dat er zich wel in het kalfsvlees bevindt, bestaat grotendeels uit de onverzadigde vetzuren. Hierdoor is het kalfsvlees ontzettend licht verteerbaar en een stuk minder calorierijk. Het maakt het ook geschikt voor kinderen die ontzettend gevoelig zijn voor zwaarte op de maag of voor degene met problemen met hun vertering.
Een ander gigantisch groot voordeel van kalfsvlees is die veelzijdigheid. Door die neutrale smaak en fijne structuur die kalfsvlees biedt, heb je echt eindeloze mogelijkheden in de keuken. Dit helpt weer om een zeer gevarieerd eetpatroon aan te houden. Dit is iets waar elke diëtist of voedingsdeskundige het belang van onderstreept.
De kinderen hebben echt baat bij een afwisseling, dit doe je niet alleen maar om tekorten aan voedingsstoffen te kunnen voorkomen. Je kunt het ook doen om het smaakpalet te ontwikkelen. Het kalfsvlees laat zich in al onze gerechten van Nederlands, tot mediterraan, tot Midden Oosterse, tot Aziatische gerechten. Je kunt met kalfsvlees echt altijd alle kanten uit. Je kunt dus echt eindeloos blijven variëren zonder dat jouw kind steeds weer iets compleet onbekends op zijn bord krijgt.
Voor de ouders die echt bewust willen omgaan met wat kun kinderen op het gebied van vlees eten, is kalfsvlees een perfecte keuze. Je hoeft er namelijk niet veel van te gebruiken om een overheerlijke en vooral ook voedzame maaltijd op tafel te kunnen zetten. Zo kan een klein portie aan kalfsgehakt in een pastasaus, of wat reepjes gegrild kalfsvlees al meer dan voldoende zijn.
Doordat kalfsvlees zo ongelofelijk licht verteerbaar is en ook nog eens super mild is van smaak, vormt het een perfecte eerste kennismaking voor kinderen welke net beginnen met een vaste voeding. Het is daarnaast goed om te combineren met andere zachte structuren. Denk hierbij maar eens aan gepureerde groenten, rijst of aardappelen.
Ontzettend veel ouders zullen zeggen dat hun kinderen moeilijke eters zijn. Zo kunnen een kleur of een textuur vaak al meer dan genoeg grond zijn om een gerecht echt af te wijzen. Kalfsvlees heeft echter eigenschappen die dit probleem kunnen verzachten, met kalfsvlees heb je namelijk het volgende:
Het zijn zeer neutrale en ook vriendelijke eigenschappen welke ervoor zorgen dat de kinderen het kalfsvlees sneller accepteren dan bijvoorbeeld lamsvlees of volwassen rundvlees. Dit zeker wanneer je het verwerkt in de meer herkenbare gerechten. Dit kan helpen om de eettafel weer een ontzettend plezierige plek te maken.
Steeds meer gezinnen denken aan voeding en zijn daar ook echt bewust mee bezig, dit is in principe een goede ontwikkeling. Het gaat namelijk echt niet alleen maar om calorieën of vetten, maar ook echt om de herkomst van voedsel en hoe dat het geproduceerd is, vergeet daarnaast niet wat het bijdraagt aan onze gezondheid.
Kalfsvlees kan echt prima in een gezond eetpatroon voor jouw hele gezin. Zo past kalfsvlees echt perfect in de welbekende schijf van vijf, welke je ook wel kunt vinden bij het voedingscentrum. Het geldt natuurlijk wel dat je met mate moet eten, maar laten we eerlijk zijn dat horen we eigenlijk met echt alles te doen. Daarnaast wordt het afgewisseld met plantaardige eiwitten en ook vis. Wil je mager kalfsvlees hebben dan zijn zaken zoals kalfsfricandeau en kalfsschnitzel perfect voor je. Dit zijn zeer licht verteerbare bronnen van hoogwaardige eiwitten.
Wij van Vleesch.nl zien kalfsvlees als een perfecte keuze voor de gezinnen met jonge kinderen en dan al helemaal de gezinnen met wat moeilijkere eters. Het is namelijk niet alleen maar geschikt voor de smaak en de textuur, maar ook omdat het echt rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Het is ook nog eens echt veelzijdig inzetbaar in de keukens. In combinatie met een bewuste keuze voor duurzame herkomst en zorgvuldige bereiding, biedt kalfsvlees een waardevolle aanvulling op een gezond gezinsdieet.