Wil jij echt een overheerlijk stuk rundvlees op tafel zetten? Denk hierbij eens aan die overheerlijke entrecôte of die super sappige stooflap, misschien wil je wel die overheerlijke rib-eye bereiden, maar wat we vaak zien is dat men dan nogal snel naar de supermarkt loopt. Dit is natuurlijk initieel geen gek idee gezien alles normaliter onder één dak bevindt, er is immers altijd een groot assortiment. Geldt dit overigens ook voor rundvlees? Eerlijk gezegd valt dit weer enorm mee, normaliter wordt er in de regel ontzettend veel weggedaan op het gebied van rundvlees dat niet echt verkoopt.
Zo zul je in supermarkten niet snel zaken als rib-eye en ook stooflappen terug vinden. Deze vindt je weer sneller terug in het assortiment van de lokale boer. Smaakt het vlees bij de boer dan ook zoveel beter? Misschien kunnen we onszelf zelfs een veel betere vraag stellen, waarom ligt het goede rundvlees echt zelden in supermarkten?
We gaan in deze blog dieper in achter de schermen van de vleessector, we gaan je uitleggen waar dat de verschillen vandaan komen. Want we weten niet of je het al weet maar goed vlees en dan bedoelen we echt goed vlees, heeft veel meer nodig dan alleen een mooi label.
Voordat we het echt eens over de supermarkten gaan hebben, is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat we eerst eens goed stil staan bij de vraag: wat bedoelen we nou met goed rundvlees?
Om goed rundvlees uit te leggen is lastig, het is namelijk voor veel mensen iets anders. Voor de ene kan het draaien om de smaak, voor de andere kan het weer draaien om de dierenwelzijn en weer een andere kijkt naar de voedingswaarde en of herkomst. Er zijn wel een aantal factoren die vrijwel altijd terugkomen als we spreken over de kwaliteit. Laten we daar samen eens goed naar gaan kijken:
Goed rundvlees is echt absoluut geen toeval. Goed rundvlees is het ware resultaat van aandacht, vakmanschap en boven al ook respect voor het dier, de natuur en ook de consument. Het is het resultaat van aandacht, vakmanschap en respect – voor het dier, de natuur en de consument.
De supermarkt is niet in onze wereld gekomen om super hoge kwaliteit te leveren. Deze zijn ingericht op efficiëntie, lage prijzen snelle omloopsnelheden en boven alles consistentie. Dit zie je ook weer terug in de manier waarop ze met vlees kunnen omgaan.
Vaak zien we dat rundvlees in de supermarkt in de meeste gevallen uit de grote veehouderij komt. Hier worden op grote schaal, een groot aantal runderen bij elkaar op een relatief klein oppervlak gehouden. Dit gaat in de regel om vlees van snelgroeiende rassen, welke vaak met krachtvoer worden vetgemest. Dit puur omdat het goedkoper is, sneller gaat en dus ook een stuk beter schaalbaar is.
Eigenlijk wil een supermarkt het liefste dat de producten ook altijd hetzelfde zijn. Er zijn geen afwijkingen in kleur, gewicht en ook vorm. Hier wordt vlees dus eigenlijk geselecteerd op uiterlijk en prijs, absoluut niet op smaak of kwaliteit. Deze prijsdruk die supermarkten uitoefenen op de slachterijen en ook de boeren is echt enorm. Zo krijgt een boer slechts een uiterst minimale vergoeding per kilo, hierdoor zijn zij genoodzaakt om op de kosten te besparen en dus ook de kwaliteit te drukken.
We weten dat het vlees dat afkomstig is van supermarkten in de regel direct na het slachten verwerkt, verpakt en ook uitgeleverd wordt. Hierdoor krijgt het vlees absoluut geen ruimte en tijd om ook echt goed te kunnen rijpen. Dit terwijl deze rijping juist ontzettend belangrijk is voor de smaak en ook de malsheid. Wist je dat veel vlees dat je in de supermarkt koopt, het dus technisch gezien nog te jong is.
Je merkt misschien niet altijd als consument dat er veel rundvlees verloren gaat, dit wanneer het de supermarktketen ingaat. Dit niet alleen qua smaak, of rundvlees soorten maar ook qua verhaal.
De smaak zal door het ontbreken van het rijpen, het gebruik van algemene rassen en vooral ook eenzijdige voeding. Dit zorgt ervoor dat het supermarktvlees als het ware geen diepgang heeft in smaak. Het vlees smaakt vlak, soms heel waterig en heeft ook vrijwel geen bite, ben je een echte vleesliefhebber dan merk je het verschil echt meteen.
Het vlees van runderen die rustig gegroeid zijn, soms grasgevoerd, met de juiste rijping, hebben een fijne en vooral ook malse structuur. Het supermarkt vlees komt eigenlijk altijd terug van snel gegroeide dieren en worden dus ook snel verwerkt. Dit proefj e weer terug in de taaiheid en soms zelfs een rubberachtige textuur.
Op een plastic bakje in de supermarkt staat zelden meer dan een land van herkomst en een houdbaarheidsdatum. Je weet als consument eigenlijk niet waar het dier vandaan komt, hoe het geleefd heeft, of hoe oud het dier was bij de slacht. Die anonimiteit maakt het onmogelijk om echt bewust te kiezen.
We zijn zo ontzettend blij dat er ook echt een tegengeluid aanwezig is, dit helpt ons namelijk om van vlees te kunnen genieten op een manier die anders absoluut niet zou bestaan. Steeds meer consumenten willen tegenwoordig weten waar hun voeding vandaan komt en ook steeds meer boeren en ook slagers willen echt trots zijn op hun product. Zo zijn wij van Vleesch.nl echt ontzettend trots op onze eigen runderen en dus ook het rund en kalfsvlees dat wij kunnen leveren. Deze zijn afkomstig van onze eigen boerderij, dit stelt ons in staat om altijd de allerbeste kwaliteit te kunnen leveren.
In plaats van dat boeren gebruik maken van krachtvoer om hun dieren zo snel mogelijk te laten groeien, maken ze gebruik van een natuurlijke groei. Dit betekent dat de runderen ouder worden en het vlees dus ook meer tijd krijgt om zich goed en langzaam te ontwikkelen. De In plaats van snelle groei door krachtvoer, kiezen deze boeren voor natuurlijke groei. Dat betekent dat de runderen ouder worden en het vlees meer tijd krijgt om zich te ontwikkelen. Oudere dieren leveren vaak aanzienlijk smaakvoller vlees.
Een ontzettend goede slager weet precies wat hij in huis haalt. Deze slager kiest bewust voor specifieke rassen, werkt ook samen met boeren uit de regio en laat zelfs zijn vlees rijpen. Voor wat betreft de slager draait het niet meer om bulk, maar om de kwaliteit en ook verhaal. Vaak kent de slager zelfs de boer en ook het dier.
Doordat de slager hele runderen inkoopt, wordt echt alles benut. Dit van biefstuk tot aan stoofvlees, van tournedos tot aan sukade. Dit zorgt ervoor dat jij als klant ook iets bijzonders mee naar huis krijgt en niet alleen maar de standaard stukken die oké lopen in een supermarkt.
De wat simpelere reden is dat het gewoonweg niet in het systeem past. Supermarkten zijn absoluut niet ingericht op het leveren van de meer ambachtelijke kwaliteit, het gaat voor wat betreft supermarkten voornamelijk om het efficiënt kunnen distribueren van de grote massa volumes tegen de lagere prijzen. Het gaat hierbij om de schaalbaarheid, voorspelbaarheid en ook de standaardisatie. Dit zijn juist die aspecten waar dat ambachtelijk rundvlees met het unieke karakter, de hoge kostprijzen en ook de kleinschalige productie niet aan kan voldoen.
Wist je dat een boer zijn uiterste best doet om zijn dieren met zorg groot te kunnen brengen, ze ook echt tijd geeft om te groeien en ze zelfs op een natuurlijke wijze voert, Het levert totaal andere producten dan wat een bulkpartij zou doen. We kunnen zelfs zeggen dat bij zo een bulkpartij voornamelijk ook het hart mist in al het werk. Waar dat de dieren bij de boer met grote zorg grootgebracht worden, ze ook echt tijd krijgen voor het groeien en ze op een natuurlijke wijze gevoerd kunnen worden. Dit levert natuurlijk een volledig ander product op.
Wist je dat goed rundvlees gewoon simpelweg meer kost om te kunnen produceren. Het begint vaak al bij de manier waarop dieren gehouden worden. Runderen die vaak buiten zijn, goede voeding krijgen en ook langer leven, hebben natuurlijk meer ruimte nodig, meer voeding en meer arbeid. Dit is is iets wat simpelweg de kostprijs aanzienlijk verhoogd.
Een ambachtelijke boer die dolgraag op een eerlijke wijze zijn boterham wil verdienen zal rekenen op een prijs die zal passen bij zijn manier van werken. Maar supermarkten zijn weer in staat om met ongelofelijk harde prijsonderhandelingen te komen, hierbij worden leveranciers onder druk gezet om altijd maar tegen de allerlaagste prijs te leveren, het is niet veel maar net genoeg om van te kunnen leven. Dit is dus waar de boer moet gaan kiezen, doe ik ook maar mee met de prijsdruk of ga ik afhaken? Er zijn gelukkig ontzettend veel boeren die kiezen voor de laatste optie.
Dan hebben we het natuurlijk nog niet over de acties die supermarkten kunnen leveren, zo stunten deze regelmatig met grote vleesaanbiedingen. Dit is een bepaalde prijsklasse welke onhaalbaar is voor de boeren die op duurzame en ook ambachtelijke wijze geproduceerd worden. Het goede vlees laat zich tegenwoordig niet in een kortingsverpakking stoppen.
De boeren hebben eigenlijk naast de prijs ook nog met een ander issue te kampen, dit is de logistieke kant. Een supermarkt wil dolgraag standaardisatie tot in de allerkleinste detail. Zo moet bijvoorbeeld een entrecote van 180 gram moet elke keer precies dezelfde vorm en kleur hebben dit verpakt in plastic met een barcode die wederom in het centrale systeem past. Het vlees moet overigens ook op grote schaal geleverd worden en het liefst binnen een strakke planning. Daarnaast moet het vlees ook nog eens lang houdbaar kunnen blijven in de schappen.
Dit is voor de ambachtelijke boer en ook slager gewoonweg niet te doen. Deze werken nou eenmaal met hele dieren, dit betekent simpelweg dat niet altijd dezelfde stukken in dezelfde hoeveelheden beschikbaar zijn. Ze nemen ook graag de tijd om het vlees goed te kunnen laten rijpen. Het is simpelweg een proces dat weken lang kan duren. Dit type rijpen is voor de supersnelle doorlooptijd van supermarkten gewoon simpelweg niet te doen.
Een supermarkt is simpelweg een bedrijf en als bedrijf zul je altijd kijken naar de winst per vierkante meter. Dit betekent dat de producten die echt goed verkopen en ook hoge marges opleveren, de meeste ruimte krijgen. Vaak zijn de voedingsmiddelen zoals kant-en-klare maaltijden, bewerkte snacks, sauzen en diepvriespizza’s veel winstgevender en gewilder dan een puur stuk rundvlees.
Het klinkt vast niet gemakkelijk, supermarkten die vooral aansturen op volume en prijs, de boeren die niet rondkomen en het verhaal van vlees dat verloren gaat in de schappen. Toch is er echt goed nieuws aan de horizon. Jij als consument hebt namelijk ongelofelijk veel invloed en geloof ons wanneer we zeggen, zoveel meer invloed dan dat je denkt. Alle keuzes die jij als consument maakt aan de kassa, zelfs op de markt en ook online, geeft weer een signaal af. Wist je bijvoorbeeld dat jouw keuzes ook mede de richting van de voedselketen bepalen?
Wanneer jij dus bewust kiest voor het kwalitatieve rundvlees, dit buiten alle supermarkten om, stimuleer jij al een eerlijkere, transparantere en veel duurzamere keten. Je beloont als het ware de boeren die het goed doen. Daarnaast investeer jij ook in kwaliteit en laat je zien dat smaak dierenwelzijn en ook herkomst er toe doen voor je.
Een ontzettend goede ambachtelijke slager of boerderijwinkel is al veel goud waard. Het draait hierbij absoluut niet om snelle omzet of een standaard kwaliteit vlees. Daarnaast maakt de vakmanschap, herkomst en ook de persoonlijke aandacht echt het verschil. De slagers en ook boeren welke op deze manier werken, kiezen dus absoluut voor kwaliteit.
Tip: Stel vooral vragen! Vraag gerust naar het ras van het rund, of dat het vlees gerijpt is en ook hoe lang. Een echte slager of winkelmedewerken zal dit echt niet als lastig ervaren, vaak vertellen ze juist met trots over hun leveranciers, hun werkwijze en hun visie op vlees.
Wat levert het op? Je krijgt niet alleen beter vlees, maar ook weer het echte verhaal erbij. Je bouwt een band op met de mensen, die jouw vlees bestellen en je proeft 100% het verschil. Dat is een echte garantie die wij kunnen geven.
Wil je dolgraag dichter bij de bron kopen? Dan is direct bestellen bij Vleesch.nl een perfecte keuze, wij verkopen dolgraag ons vlees los en ook in vleespakketten. Je koopt dan in principe een achtste of kwart van een rund, dit verdeelt in ontzettend veel verschillende stukken: van gehakt tot entrecote, van stoofvlees tot ossenstaart.
Voordelen:
Praktisch: Ontzettend veel boeren werken samen met platforms en ook coöperaties die het bestelproces nog zoveel gemakkelijker maken. Je bestelt namelijk online, krijgt het vlees nog eens bevroren thuisbezorgd, of je haalt het op bij het verkooppunt. Het vlees is ontzettend ideaal voor gezinnen of gewoon simpelweg te delen met familie en vrienden.
Wij van Vleesch.nl weten dat de echte goede rundvlees kwaliteit absoluut geen anoniem product is dat gewoon simpelweg uit de fabriek komt rollen, het gaat hier om het echte ambachtelijke vlees, het vlees van een dier dat met de uiterste respect is behandeld, het is dus vlees dat ook nog eens met vakmanschap is verwerkt. Dit type vlees kan gewoon echt niet meedraaien in het systeem van de supermarkt. Deze draait namelijk enkel op alles dat te maken heeft met volume, prijsdruk en ook anonimiteit. Doordat wij als consument een goede weloverwogen keuze maken, kunnen we ook echt het verschil gaan maken. We ondersteunen namelijk de boeren die het echt goed doen, je eet een heel stuk gezonder en ook smakelijker. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere voedselketen. Dus sta jij de volgende keer in de supermarkt voor het vlees schap? Dan moet je jezelf goed afvragen of jij graag snel en goedkoop wilt, of het liefste kwaliteit en eerlijk. Hoe dan ook deze keuze ligt echt bij jou als de consument.