Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Welk stuk rundvlees past bij jou?

Het maakt niet uit of je een echte carnivoor bent of net pas de wereld van het rundvlees aan het ontdekken bent. Het kiezen van ontzettend lekker vlees is niet altijd even gemakkelijk.

Je moet namelijk gaan kiezen tussen vleessoorten zoals: malse ossenhaas tot smaakvolle rib-eye en van stoere bavette tot klassieke entrecote, het issue is dat elk stuk rundvlees zijn eigen karakter, smaak, structuur en ook de bereidingswijze. Welk stuk past er nou eigenlijk het beste bij jou?

We gaan in deze uitgebreide blog samen met jou op ontdekkingsreis door de overheerlijke wereld van rundvlees. We laten jou bijvoorbeeld kennis maken met de meest populaire stukken vlees, we leggen je dolgraag uit waar dat ze zich bevinden in het rund, wat het smaakprofiel is en ook hoe dat je ze het beste kunt bereiden. Zo kun jij straks vol vertrouwen het stukje rundvlees kiezen dat perfect zal aansluiten bij jouw smaak en ook kookstijl. Probeer zo maar eens onze overheerlijke en onbetwiste brisket.

Waarom het juiste stuk rundvlees kiezen zo belangrijk is

Rundvlees kan voorkomen in echt talloze vormen, smaken en ook zeker structuren. Wat ontzettend veel mensen absoluut niet beseffen, is dat ook elk stuk zijn eigen verhaal zal vertellen. Dit over het dier en waar dat het vandaan komt, over de bereidingswijze en ook over hoe jij graag eet. Het verschil tussen een goede en vooral geslaagde maaltijd en een tegenvallend stuk vlees zit hem niet alleen maar in de bereiding. Wist je dat het zelfs in de keuze zit die jij aan het grote begin maakt?

Het begint bij een goed gekozen stuk vlees dat echt goed kan aansluiten bij jouw smaak, de kookstijl die je het liefste aanhoudt en natuurlijk ook niet te vergeten de gelegenheid. Dit alles geeft jouw gerecht als het ware een hoop karakter. Zo kies je bijvoorbeeld voor die super malse ossenhaas bij een chic diner, of juist voor die ene stoere picanha op de barbecue wanneer je samen met jouw vrienden bent. Alle stukken vlees vragen wederom weer om een andere aanpak, een andere bereidingstijd en ook zeker een andere sfeer.

Haal absoluut niet zomaar iets uit het schap, maar bedenk je goed wat je in huis wilt halen, of je jouw maaltijd wilt bereiden en ook wat voor een sfeer je wilt creëren. Let je niet op wat je in huis haalt dan kan het zijn dat het eindresultaat niet wordt wat dat je gehoopt had. Het kan namelijk zijn dat het stuk vlees dat je gedachteloos koopt niet past bij de manier waarop je het graag had willen klaarmaken. Zo kan het te vet, te taai of zelfs te mild van smaak zijn. Dit is natuurlijk ontzettend zonde van jouw tijd en ook absoluut zeker van het vlees zelf.

Sta dus even goed stil bij wat jij nou echt belangrijk vindt in een goed stuk rundvlees, ben jij echt dol op het vlees dat boterzacht is en echt wegsmelt op jouw tong? Of ben je gek op stoer vlees met een vele diepere en vollere smaak. Wij van Vleesch.nl hebben echt altijd wel een stuk vlees dat perfect bij jou past, het is misschien wel handig dat je natuurlijk eerst het stuk vlees goed leert kennen.

Het is dus geen luxe, maar een bewuste onderneming om het juiste stuk rundvlees te kiezen voor jou. Het is ook een bewustere stap richting het kookplezier, de betere resultaten en ook echte voldoening aan tafel. Daar gaan we je in deze blog uiteraard dolgraag bij helpen. We gaan jou meenemen langs de meest bekende en ook meest geliefde delen van het rund. We leggen jou dolgraag uit waar dat deze geliefde delen vandaan komen, hoe dat je ze het allerbeste kunt bereiden en ook vooral voor wie dat ze echt helemaal geschikt zijn. Dit zodat jij straks met vertrouwen kunt kiezen.

Rundvlees is persoonlijk

Wat voor de ene een echt perfecte steak is, is misschien voor een andere weer echt net te vet, te stevig of misschien weer te mild is. Dit is natuurlijk helemaal niet gek, het is immers een ontzettend persoonlijk iets. Het draait namelijk om smaak en gevoel. Misschien heb je wel ontzettend warme herinneringen aan die overheerlijke biefstuk van vroeger, welke altijd geserveerd met gebakken uitjes en ook jus. Misschien wil je zelfs op ontdekkingsreis gaan in de wereld van de dry aged rib-eyes, picanha’s en zelfs flat iron steaks.

Het maakt niet uit wat jouw voorkeur is, het mooie van runvlees is namelijk dat er altijd een stukje vlees bestaat dat ook echt bij jouw smaak past, jouw manier van koken en ook het moment waarop je het serveert. Het ene stukje vlees vraagt weer om een langzame en vooral liefdevolle bereiding waar dat het andere stukje het weer perfect zal doen met een snelle bereiding op een doordeweekse avond of tijdens een barbecue met jouw vriendengroep.

Dit is dan ook de reden waarom wij niet simpelweg geloven in hét beste stukje rundvlees, nee het gaat om het stuk dat op het juiste moment bij jou past. Het maakt niet uit wat jouw smaak is of hoe grote vleesliefhebber jij nou eigenlijk bent. We starten allemaal bij de mogelijkheden en gaan vanuit daar langzaamaan bepalen.

De kunst van het kiezen?

Een ontzettend goed stuk rundvlees kiezen begint overigens ook niet bij het slagersblok, maar echt bij jezelf. Voordat we echt de verschillende stukken in gaan duiken is het ontzettend belangrijk om stil te staan bij jouw eigen voorkeuren, kookgewoonten en ook smaak. Het is namelijk niet maar één soort vlees dat voor iedereen het beste is, wat bij jou past hangt af van wie jij bent als eter maar ook als kok.

Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Hoe wil je het vlees bereiden?
    Grillen, bakken, stoven, sous-vide of misschien wel op de barbecue? Niet alle stukken vlees zijn echt geschikt voor elke bereidingswijzen. Zo komt een rib-eye bijvoorbeeld echt tot zijn recht op de grill, terwijl je weer van een sukade het beste een urenlange gestoofde klassieker maakt. Ben jij iemand die graag experimenteert met technieken, of houd je het liever simpel in de pan?
  • Hoeveel tijd heb je?
    Heb jij doordeweeks weinig tijd of ben je misschien zelfs een groot weekenddiner aan het plannen? Sommige stukken zoals bijvoorbeeld de rundernek of short ribs, hebben uren de tijd nodig om op smaak te kunnen komen en ook boterzacht te worden. Andere stukken, zoals kogelbiefstuk of entrecote, zijn juist razendsnel klaar. Jouw agenda is dus ontzettend belangrijk in jouw keuze.
  • Hoe belangrijk is malsheid voor jou?
    Voor veel mensen staat malsheid gelijk aan kwaliteit. Dit klopt in zekere zin ook, zo zal een malse ossenhaas als pure luxe voelen. Vergeet echter niet dat er ook stevige stukken vlees bestaan die een ongelofelijk diepe smaak hebben. Zo hebben bavette en picanha meer bite, maar ze kunnen mits goed bereid zelfs nog meer voldoening geven. Wat heeft voor jou weer de voorkeur? Super zacht of vol van karakter?
  • Ben je op zoek naar luxe of houd je het graag puur en rustiek?
    Sommige stukken vlees zijn ware show stelers, denk maar eens aan die overheerlijke chateaubriand of misschien wel een perfect gesneden rib-eye met een overheerlijke kunstachtige marmering. Andere stukken zoals de rundernek en ook de sukade, ogen weer een stuk minder spectaculair. Dit zijn de echte smaakbommen wanneer je ze echt de tijd geeft. Wat past nou eigenlijk het beste bij jou? Weet jij het al? Culinair verfijnd of juist no-nonsense comfortfood?
  • Eet je graag rood of juist goed doorbakken vlees?
    Niet alle vleessoorten zijn perfect voor elke garing, zo zullen de tournedos, rib-eye, biefstuk en entrecote het perfect doen met een rood of rosé achtige kleur. Deze vleessoorten blijven lekker sappig. Kijken we weer naar stoofvlees dan weten we dat dit absoluut niet geschikt zal zijn. Dit vlees moet weer goed doorbakken en ook langzaam gegaard worden. Weet je van jezelf al dat rood vlees niet jouw ding is, dan kun je er op deze manier echt makkelijk op ingaan.

Door dat jij vooraf goed nadenkt over al deze vragen voorkom je een grote teleurstelling aan jouw tafel en zorg je ervoor dat je echt goed kunt genieten van een overheerlijk stuk vlees, daarnaast draait het ook echt allemaal om balans, de balans tussen smaak en structuur, maar ook tussen gemak en beleving en soms zelfs tussen traditie en ook ontdekking.

De top gekozen vleessoorten

Laten we nu eens gaan kijken naar de meest gekozen en meest geliefde stukken vlees.

Ossenhaas

De ossenhaas, ook wel bekend als de tournedos is het meest malse stuk vlees dat er te verkrijgen is. Dit vlees is afkomstig van de lende van het rund en wordt ook vrijwel niet belast. Dit zorgt ervoor dat het boterzacht is. Het is echt ideaal voor wie dol is op verfinjing en ook luxe. Het is wel meteen één van de meest dure stukken, bedenk je wel dat je hier dan ook een bijna smeltende structuur voor terug krijgt.

Kenmerken:

  • Textuur: Zeer mals
  • Smaak: Mild, verfijnd
  • Bereiding: Korte bereiding op hoog vuur, liefst medium-rare
  • Populaire gerechten: Chateaubriand, tournedos, carpaccio, beef wellington

Past bij jou wanneer: je echt fan bent van een zachte, elegante smaak. Daarnaast werkt dit vlees ook perfect voor je wanneer je houdt van luxe op jouw bord en graag indruk maakt op jouw gasten.

Ribeye

De rib-eye is dat overheerlijke stuk vlees dat weer gesneden wordt uit de rib van het rund. Wat die rib-eye nou echt zo bijzonder maakt is die overheerlijke marmering, dit zijn de kleine dunne vetadertjes door het vlees. Deze maken de rib-eye zo ongelofelijk bijzonder. Tijdens het bakken smelt dit vet en geeft het het vlees een sappig karakter.

Kenmerken:

  • Textuur: Mals, met een ongekend lekkere bite
  • Smaak: Vol en sappig, overheerlijke rundvleessmaak
  • Bereiding: Grill of pan, medium of medium-rare
  • Populaire gerechten: Ribeye steak, reverse sear op de BBQ

Past bij jou als: Ben jij iemand die echt helemaal wild wordt van smaak? Ben jij dol op super sappig en mals vlees? Dan hebben wij die overheerlijke rib-eye voor je. Het is ideaal voor de echte vleesliefhebber.

Entrecote

De entrecote is afkomstig van de dunne lende en is herkenbaar aan die overheerlijke vetlaag aan de buitenkant van het vlees. Dit is een vetlaag die echt zorgt voor smaak, maar vaak deels wordt weggesneden na het bakken. Een entrecote is een overheerlijk en klassiek stuk vlees dat vaak op een menukaart voorkomt.

Kenmerken:

  • Textuur: Mals
  • Smaak: Klassiek, licht vet
  • Bereiding: Kort bakken of grillen
  • Populaire gerechten: Entrecote met bearnaisesaus, gegrild met kruidenboter

Past bij jou als: je graag luxe en ook vertrouwd eet. Het is zoals we aangaven een echte klassieker en heeft een prachtige evenwicht tussen malsheid en ook smaak. Het is een veilige keuze voor wie van een klassiek steakdiner houdt.

Bavette

De bavette, ook wel beter bekend als vanglap, is een vleessoort die afkomstig is uit de buik van het rund. Dit type vlees wordt ook wel een werkspier of werkvlees genoemd. Dit betekent dat het vlees wat stugger is, hierdoor krijg je juist een intense, diepe smaak. Dit mits goed gesneden, wat we hiermee bedoelen is dat dit type vlees echt haaks op de draad gesneden moet worden. Een bavette is wat onbekend maar een overheerlijk stuk vlees.

Kenmerken:

  • Textuur: Grof, stevig, vezelig
  • Smaak: Zeer uitgesproken
  • Bereiding: Kort grillen, dan rusten
  • Populaire gerechten: Bavette met chimichurri, op de BBQ, in dunne plakjes gesneden

Past bij jou als: je houdt van stevige structuren, volle smaken en niet bang bent voor iets anders dan de standaard steak. Perfect voor BBQ-liefhebbers.

Sukade

Sukade zit weer in de schouder van het rund en is ook nog eens beroemd geworden door het feit dat het perfect werkt bij stoofgerechten. Wist je overigens ook dat er een diamant in de sukade zit? Wanneer je de zeen verwijderd krijg je een prachtig stuk sukade dat ook echt kort gebakken kan worden.

Kenmerken:

  • Textuur: In stoofgerechten boterzacht, puur gebakken een beetje stevig
  • Smaak: Diep en hartig
  • Bereiding: Lang stoven of juist kort grillen (met zuivere sukade)
  • Populaire gerechten: Stoofpotjes, modern: sukade steak

Past bij jou als: Wanneer je geduld hebt en echt houdt van klassieke, troostrijke gerechten. Dit is perfect voor die herfstachtige avonden of een zondagse stoofdag.

Kogelbiefstuk

De kogelbiefstuk is weer afkomstig uit de bovenbil en is een ongelofelijk magere vleessoort. Kogelbiefstuk is ontzettend mals, vaak snel klaar en zien we veelal gebruikt worden in onze Nederlandse keukens. Dit vlees is echt perfect voor wanneer je graag iets lichts en toch overheerlijk eet.

Kenmerken:

  • Textuur: Mals
  • Smaak: Mild en licht
  • Bereiding: Kort bakken of grillen
  • Populaire gerechten: Biefstuk met jus, steak met salade

Past bij jou als: je graag mager eet, niet te vet en gewoon graag het vlees snel op tafel wilt hebben. Dit vlees is perfect voor sporters en mensen welke goed letten op hun vetinname.

Runderstaartstuk (Picanha)

De picanha is een populair stuk uit de Braziliaanse keuken en wordt daar eigenlijk altijd op een spies boven open vuur bereid. Je kunt de picanha herkennen aan die dikke vetkap, welke zorgt voor veel smaak tijdens het garen. Op een barbecue komt dit stuk echt tot z’n recht, bijvoorbeeld in dikke plakken gesneden en gegrild of in z’n geheel gegaard.

Kenmerken:

  • Textuur: Mals vanbinnen, krokant aan de buitenkant (bij juiste bereiding)
  • Smaak: Intens en sappig
  • Bereiding: BBQ, sous-vide, oven
  • Populaire gerechten: Gegrilde picanha met zeezout

Past bij jou als: je dol bent op de barbecue, nieuwe grill en ook snijtechnieken wilt proberen en houdt van vet voor de smaak. Een ware showstuk op elk grillfeest.

Flat iron steak – Voor de moderne kok

De flat iron steak is relatief nieuw in Nederland, maar ongelofelijk populair in de VS. Dit vlees is afkomstig uit de schouder en heeft een prachtige marmering.Dankzij een slimme snijtechniek is dit nu een mals stuk dat zich leent voor snelle bereiding.

Kenmerken:

  • Textuur: Mals en sappig
  • Smaak: Rijk, vol
  • Bereiding: Kort bakken, grillen
  • Populaire gerechten: Flat iron steak met kruidenboter of chimichurri

Past bij jou als: je iemand bent die dolgraag nieuwe dingen probeert, een beetje avontuur wil en ook dolgraag snel resultaat wilt. Het is als het ware een moderne klassieker in de making.

Conclusie

Je hebt het waarschijnlijk al gemeld, een echt beste stuk vlees bestaat niet. Het draait in dit geval allemaal om jouw smaak, jouw voorkeuren en ook jouw manieren van koken. Het maakt niet uit of jij wil gaan voor die overheerlijke luxe ossenhaas, een sappige ribeye of een stoere bavette, er is werkelijk altijd een vleessoort beschikbaar voor iedereen.

Wij van vleesch.nl helpen jou natuurlijk dolgraag bij het maken van de perfecte keuze voor jou. Zo vindt je in onze webshop echt talloze vleessoorten terug die allemaal afkomstig zijn van onze boerderij. De diversiteit van dit assortiment en het feit dat dit gewoonweg pure kwaliteit is zal jou ontzettend vooruit helpen. Daarnaast hebben we overal bereidingsadviezen en tips staan om jou vooruit te helpen. Dit zorgt ervoor dat jij altijd de juiste keuze maakt, waar ook jij echt blij van wordt. Hiermee zul je jouw gasten of jezelf ook echt verwennen.

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 7 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 8 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 9 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 9 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 10 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 11 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 1 jaren geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie