We hadden dit wellicht nooit kunnen bedenken maar orgaanvlees werd ongelofelijk lang als ouderwets gezien en voor oudere generaties, echter wordt het nu weer allemaal steeds hipper. Ook was het simpelweg iets wat op tafel kwam tijdens traditionele familiediners.
Maar zoals we al aangaven zien we dat het orgaanvlees een echte comeback aan het maken is. Zo moet je ook echt gaan denken aan kalfslever. Wie had dat ooit gedacht? Het is een echte klassieker onder de organen, is weer bezig aan de opmars en past ook perfect in de huidige foodtrend. Waar dat vroeger al ontzettend veel afstand werd gehouden van delen van deze dieren, deze worden nu juist omarmd. We gaan in deze blog eens dieper in op het waarom van deze trend. Wat orgaanvlees nou zo bijzonder maakt en ook hoe je zelf weer echt kunt genieten van overheerlijke producten.
Waar we leven in een tijd waarin authenticiteit in de keuken steeds belangrijker wordt, past het orgaanvlees ook weer perfect. Men is echt op zoek naar de ‘echte’ smaken, de meer ambachtelijke producten en ook pure ingrediënten. De supermarktproducten die helemaal zijn bewerkt en nauwelijks nog worden voorzien van een herkomst zijn op het moment terrein aan het verliezen. Zo verlangt de moderne consument weer naar voedsel dat echt een verhaal kan vertellen, denk aan traditie, ambacht en herkomst.
Het orgaanvlees is dan ook precies dat: eerlijk, smaakvol en ook nog eens boordevol karakter. Het brengt ons weer terug naar een tijd waarin we niets van het dier verspilde. Zo had elk deel van het dier zijn eigen waarde en ook betekenis in de keuken. Doordat we weer vaker orgaanvlees gaan eten omarmen we ook weer een stukje cultuur en een vergeten smaak. Het was later ook langzaam zo dat cultuur, eerbied en ook zorgvuldigheid dreigde verloren te gaan.
Daarnaast maakt deze zoektocht naar authenticiteit koken ook weer echt spannend. Wie echt kalfslever, rundernier of zelfs hart bereid gaat echt volledig terug naar de basis, denk hierbij aan eenvoud, vakmanschap en ook pure smaak. Absoluut geen poespas of drama, maar gewoon koken zoals het echt bedoeld is.
We hebben daarnaast allemaal een vrij duurzame gedachtegang, dit heeft natuurlijk ook bijgedragen aan de terugkeer van orgaanvlees. In deze filosofie past het begrip van kop tot staart helemaal in. Deze filosofie benut het eten van het hele dier, je eet dus niet alleen maar biefstuk of entrecote. Je eet echt alles, dus ook het stoofvlees en het orgaanvlees. Tegenwoordig wordt het weer helemaal opnieuw omarmd, dit zowel door de reguliere klanten als door restaurants. Het belooft als het ware weer een hele respectvolle manier van koken.
De kalfslever, runder nier, hart en ook zelfs tong heeft zeker waarde, dit vooral gezien als voedingswaarde. Door deze minder gangbare delen te eten, verklein je ook de voedselverspilling aanzienlijk. Alle stukken vlees die niet worden gebruikt, vertegenwoordigen als het ware verspilde middelen, denk aan water en ook voer tot aan de energie die het kostte om het dier te houden.
Ook draagt het eten van orgaanvlees bij aan de eerlijke verdeling binnen onze voedselketen. Doordat we minder populaire delen afnemen, ondersteunen we de boeren ook echt. Vooral de boeren zoals Vleesch.nl die streven naar volledige benutting van het dier. Zo ontstaat er een voedselketen die niet alleen maar efficiënter is, maar ook nog eens rechtvaardiger.
Het is in principe een kleine verandering in ons eetpatroon die daadwerkelijk een groot verschil kan maken voor het milieu en ook het welzijn van het dier.
Kalfslever en rundernier zijn echte bronnen van voedingsstoffen. Waar dat we leven in een tijd van ultra bewerkt voedsel dat vaak ook nog eens arm is aan essentiële vitamines en mineralen, biedt orgaanvlees een echte en natuurlijke bron van voeding in zijn meest geconcentreerde vorm.
Lever is misschien wel het meest voedzame eten dat er bestaat, zo zullen enkele porties kalfslever je voorzien van zoveel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Ook levert het een bom aan ijzer, wat weer perfect is voor mensen met bloedarmoede, maar ook vitamine B12 voor de energiehuishouding en ook zink dat perfect past bij het immuunsysteem.
Runder nieren mogen wat dat betreft ook zeker niet onderschat worden. Zo zal een rundernier behalve een hoge dosis eiwitten ook antioxidanten zoals selenium bevatten. Deze helpen om de radicalen in jouw lichaam te bestrijden. Ook heeft een nier ontzettend veel vitamine B2 en B3 in zich welke weer bijdragen aan een gezonde stofwisseling en huid.
Wat orgaanvlees ook nog eens extra bijzonder maakt, is dat de voedingsstoffen in een natuurlijke balans voorkomen. Dit precies zoals ons lichaam dat nodig heeft. Dit in tegenstelling tot al die synthetische supplementen. Door het benutten van vlees worden ze zoveel beter opgenomen.
Naast de duurzaamheid, gezondheid en ook smaak speelt ook emotie een ongelofelijk belangrijke rol in de terugkeer van al het orgaanvlees. Voor ontzettend vele roepen deze onderdelen namelijk de herinneringen van oude recepten van vroeger op. Aan de keuken van grootmoeder, de zondagen waarop familie samenkwam aan de tafel en een recept dat van generatie op generatie werd doorgegeven.
Het is een emotionele connectie welke ervoor zorgt dat het orgaanvlees zoveel meer is dan alleen maar eten, het is ook een stukje erfgoed, een levende traditie welke ons verbindt met onze voorouders. Het verbind ons met hun manier van leven. In onze snel veranderende wereld zoeken we continu naar verbindingen van vroeger, van continuïteit en ook identiteit.
Door het orgaanvlees opnieuw te omarmen, halen we niet alleen maar de vergeten smaken terug, maar geven we ook nog eens een nieuwe betekenis aan eten.
Het kalfslever is misschien wel het meest bekende orgaanvlees. In tegenstelling tot aan runderlever, welke wat sterker van smaak is, heeft kalfslever weer een zachte, verfijnde smaak en ook een malse structuur.
Goede vraag, er zijn verschillende redenen om te kiezen voor kalfslever. Laten we samen eens naar een paar redenen gaan kijken:
Het kalfslever vraagt in de regel om een zorgvuldige bereiding. Dus bak het kort en ook op hogere temperatuur, dit zodat het van binnen nog wat lichtroze oogt. Ga je het te lang bakken dan kan het nogal snel taai en ook bitter maken. Zo is een klassiek gerecht bijvoorbeeld kalfslever met uien, spek en ook een romige jus. Dit alles geserveerd met aardappelpuree. Maar kalfsvlees gaat ook goed samen met het wat moderne, zoals dunne gegrilde plakjes die worden geserveerd op een frisse salade.
Steeds vaker zien we chefs en ook vooral de foodies die echt op zoek zijn naar de meer verrassende smaken en ook zeker de authentieke ingrediënten. Waar dat standaardstukken zoals bijvoorbeeld entrecote of varkenshaas hun plek behouden, groeit de behoefte aan culinaire ontdekking. Het orgaanvlees biedt iets unieks: het is die diepe en rijke smaak die volledig anders is dan de smaak van regulier vlees. Daarnaast is er een hele sterke connectie met de meer traditionele keukens en ook ambachtelijke bereidingswijzen, iets wat de koks van nu ook echt aanspreekt.
Op de menukaarten van de echte hippe restaurants zie je ook steeds vaker gerechten terugkomen zoals bijvoorbeeld: kalfslever met salie, steak and kidney pie of zelfs niertjes in rodewijnsaus. Koks willen gewoon simpelweg laten zien hoe veelzijdig en ook verfijnd deze ingrediënten kunnen zijn. Voor de echt avontuurlijke eter biedt dit niet alleen maar een smaakvolle ervaring, maar ook nog eens een stukje geschiedenis en cultuur op jouw bord.
Naast dat de culinaire nieuwsgierigheid natuurlijk een grote rol speelt, groeit ook het bewustzijn. Onze bewuste klanten willen vandaag de dag precies weten waar dat hun eten vandaan komt en ook hoe dat het geproduceerd is. Het is daarom ontzettend handig om echt transparant en duurzaam te zijn als boer zijnde. Daarnaast speelt nu ook de dierenwelzijn een ontzettend belangrijke rol, het is echt een groot thema geworden. Doordat de klant ook orgaanvlees gaat eten, dragen ook zij bij aan de volledige benutting en dus ook duurzame voedselketen.
Ook biedt orgaanvlees een perfecte voedingswaarde voor een relatief lage prijs. Dit kan in een tijd waarin de kosten voor onze boodschappen echt de pan uit reizen een perfecte oplossing zijn voor velen van ons, het wordt als het ware een betaalbaar en ook voedzaam alternatief. Orgaanvlees is dan ook in deze zin een ontzettend slimme keuze.
Ontzettend veel consumenten realiseren zich dan ook dat het luxe vlees dat we kennen niet per se beter of ook echt lekkerder hoeft te zijn. Vaak zijn de minder bekende onderdelen van de dieren de echte pareltjes binnen het rundvlees of kalfsvlees gebied. Dit is natuurlijke wel allemaal geldig als het ook goed bereid wordt.
Ook is er echt sprake van een culturele herwaardering van onze oude en traditionele eetgewoontes. In ontzettend veel culturen wereldwijd is het orgaanvlees echt altijd een belangrijk onderdeel geweest van onze keuken. Denk zo maar eens aan de Franse niertjes in mosterdsaus. De Mexicaanse taco’s gevuld met bijvoorbeeld rundertong. Door het globaliseren van gerechten over de hele wereld krijgt onze eigen Nederlandse eetcultuur steeds meer invloed van buitenaf. Ook invloeden waarbij de waardering voor de dieren centraal blijft staan.
Zo zien we langzaam aan programma’s zoals verschillende kookdocumentaires, kookboeken over kop tot staart koken en ook verschillende foodblogs bijdragen aan deze belangrijke herwaardering. Men raakt daardoor geïnspireerd om thuis ook weer eens iets nieuws te proberen in plaats van de standaard gerechten.
Ook weer een andere reden voor de populariteit van orgaanvlees is die hernieuwde belangstelling voor de lokale en ambachtelijke producten. Zo zijn kleine slagers, boerenmarkten en ook gespecialiseerde online slagers bezig om vol trots hun orgaanvleesproducten in de schijnwerpers te zetten. De boeren vertellen als het ware het verhaal achter het vlees. Dit van boer tot bord. Daarnaast bieden ze ook vaak vlees aan van dieren die een beter leven gehad hebben. Denk hierbij maar eens aan bijvoorbeeld Vleesch.nl. Wij hebben dus echt vlees van onze eigen boerderij met onze eigen visie.
Voor de vele consumenten speelt ook de verbondenheid een grote rol in hun keuze. Zij kiezen veel liever voor een prachtig stuk lever van de lokale boerderij dan voor dat anonieme vlees uit een megastal. Het is focus op kwaliteit en herkomst sluit perfect aan bij de groeiende trend van slow food, biologische voeding en ook ambachtelijk koken.
We mogen daarnaast ook de invloed van sociale media niet onderschatten. De food influencers en ook chef koks delen steeds vaker weer foto’s en ook recepten waarin dat het orgaanvlees centraal staat. Zo zien we prachtige beelden van ongekend lekker gebakken lever met een romige aardappelpuree zoals het hoort. Maar we zien ook creatieve gerechten zoals de niertjes op een zuurdesembrood. Hoe je het ook bekijkt ook onze influencers helpen enorm op het gebied van het oude traditionele weer terug halen in onze eetcultuur.
Wij van Vleesch.nl zien de kalfslever en ook de rundernier niet zomaar als ouderwets. Ze zijn een waardevol onderdeel van een moderne en ook bewuste keuken. De rijke smaak, hoge voedingswaarde en ook duurzame gedachte erachter maken het orgaanvlees zoveel hipper dan ooit te voren. Doordat kalfslever en rundernier op jouw menu staan, kies je dus niet alleen voor een culinaire belevenis, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld.
Durf jij het avontuur ook met ons aan? We raden je aan om het eens te gaan proberen. Ontdek alle nieuwe smaken en ervaar precies waarom dat orgaanvlees zo’n comeback aan het maken is. Met een klein beetje liefde en ook aandacht tover ook jij de traditionele producten om tot de moderne topgerechten. Het is echt precies zoals ze verdienen. Laat je verrassen en bestel vandaag nog jouw orgaanvlees en begin aan een volledig nieuw pad.