Omschrijving
Tip: Onze runder- en kalfslever is gratis.. er kan één portie per bestelling GRATIS besteld worden.
De kalfszwezerik is een unieke vleessoort die verdwijnt wanneer een kalf ouder wordt. De kalfszwezerik is een klier die zich bevindt tussen het borstbeen en de luchtpijp van kalveren. Vaak wordt dit stuk vlees, door orgaanvlees liefhebbers, als een ware delicatesse beschouwd. Waar bijvoorbeeld de lever een sterke smaak heeft, heeft de zwezerik van het kalf, een zachte en romige smaak waardoor deze zich onderscheidt van ander orgaanvlees. Waar veel vleessoorten verschillende voordelen hebben op je gezondheid, is de kalfszwezerik één van de enige vleessoorten die rijk is aan fosfor zink en vitamine C.
Bereidingswijze Kalfszwezerik
Soms is het nodig om de kalfszwezerik eerst voor een paar uur in een bak met koud water te leggen. Dit heeft te maken met eventueel bloed dat nog aanwezig is, dat hierdoor uit de zwezerik getrokken wordt. Wanneer dit niet nodig is of al gedaan, kun je de vlies van de zwezerik eraf halen. Zet een pan op die gevuld is met water en voeg de smaakingrediënten, zoals peperkorrels en citroenschilletjes toe. Zorg dat het water gaat koken en leg vervolgens de kalfszwezeriken er in. Wanneer het water weer gaat koken, pocheer je de zwezeriken, zachtjes, voor vijf minuten. Nu haal je de zwezeriken uit het water met een schuimspaan. Laat het even afkoelen en snij de zwezeriken in plakjes van ongeveer één tot twee centimeter dik.
Je kunt ervoor kiezen om de plakken te bestrooien met bloem. De met bloem bestrooide plakken kook je vervolgens in een koekenpan, waarin een klont boter gesmolten is. Hierna laat je de zwezerik op een middelmatig vuurtje krokant worden, waarna je ze bestrooit met peper en zout. Ontdek nog meer overheerlijke recepten die worden aangeboden door Vleesch.nl.