Gefeliciteerd met jouw allereerste vleespakket van Vleesch.nl. Misschien was het spontaan, misschien heb je hier echt diep over nagedacht en wil je van het supermarktvlees af. Hoe dan ook, jij bent nu de trotse eigenaar van een doos vol met super eerlijk, smaakvol en ook nog eens lokaal geproduceerd vlees. Het kan zomaar zijn dat jij jezelf afvraagt, wat nu? Het voordeel is alvast dat ons vlees bevroren bij jouw bezorgd wordt. Dit houdt in dat jij het meteen weer kunt invriezen, of gebruiken. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van wat jij wilt.
We gaan in onze blog eens stap voor stap kijken naar wat je kunt verwachten en ook naar wat je het beste kunt doen na het bestellen van jouw eerste vleespakket. We kijken hier naar het goed opbergen tot zelfs het plannen van maaltijden en ook het ontdekken van de nieuwe recepten. Wij gaan ervoor zorgen dat jij het maximale uit jouw vleespakket haalt.
We weten als geen ander dat een vleespakket niet te vergelijken is met een supermarkt bezoek, je bestelt jouw favoriete pakket en ziet ook meteen de inhoud van het pakket. Je bestelt dus niet even een pond gehakt of een kilo stoofvlees. We bieden een ongelofelijk veelzijdige en duurzame selectie aan rundvleessoorten. Vaak zie je de volgende vleessoorten terugkomen in verschillende vleespakketten:
De precieze inhoud verschilt natuurlijk per vleespakket dat je wilt bestellen. We kunnen je wel het volgende garanderen en dat is dat je ook echt waar voor jouw geld krijgt. Je krijgt daarnaast ook vlees dat met de uiterste zorg en respect is geproduceerd. Dit verschilt natuurlijk enorm met wat je in de supermarkt vindt.
Jouw vleespakket komt natuurlijk diepgevroren bij jou aan. Het is vaak een goed geïsoleerde doos met koelelementen. Zodra je het pakket ontvangt:
Let op: het is belangrijk om vlees niet onnodig te laten ontdooien en weer opnieuw in te vriezen als het al half gesmolten is. Kwaliteit en veiligheid kunnen dan afnemen. Probeer gewoon super snel te zijn als het aankomt op het inruimen van jouw vlees na ontvangst.
Je zult wel gemerkt hebben dat een vleespakket vaak ontzettend groot is. Ook een klein pakket van 5 kilo kan al snel ruimte in beslag nemen. Je wilt dan dus vooraf nadenken over:
Een goede tip: hou een lijstje op de vriezer met wat je nog hebt liggen. Zo voorkom je dat je na drie maanden nog steeds een vergeten pakketje rundstoofvlees tegenkomt in een hoekje.
Heb je nu alles netjes opgeborgen in jouw vriezer? Dan komt nu natuurlijk het meest leuke deel: plannen wat je ermee gaat doen. Het is dan ook belangrijker dan dat het op het eerste gezicht misschien lijkt. Het is namelijk ontzettend gemakkelijk om te zeggen, we zien wel wat we gaan eten. Toch helpt het jou enorm om alvast wat vooruit te denken. Maar waarom dan? De reden hiervoor is dat je dan een stuk bewuster omgaat met vlees, je hoeft ook minder weg te gooien en je haalt nog eens zoveel meer uit jouw vleespakket.
Je wilt klein beginnen, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de komende week. Je wilt je vast afvragen welke avonden jij hebt om rustig te kunnen koken, maar ook wanneer het snel moet gaan. Hierop ga jij jouw stukken vlees baseren. Doordeweeks ga je vaak wat sneller voor een schnitzel of een worstje. Het is iets wat je snel en binnen een half uur op tafel hebt staan.
Je hoeft een weekmenu echt niet strak vast te leggen, je wilt gewoon simpelweg overzicht kunnen creëren. Doordat je op zondagavond alvast vooruit kijkt, zul je voorkomen dat je op woensdagmiddag alsnog besluit om snel even naar de supermarkt te gaan, dit terwijl jouw diepvries nog vol ligt met heerlijk vlees.
We weten dat de supermarkt ons allen jarenlang heeft getraind om alles snel klaar te kunnen maken: snel een kipfiletje, wat gehakt rullen en je bent alweer klaar. Maar ontzettend veel van het vlees in een vleespakket komt pas echt to zijn recht als je er wat meer liefde en tijd in stopt. Op het gebied van de bereiding.
Overweeg eens de volgende technieken:
Jouw vleespakket vormt het hart van de maaltijd, maar bouw daar gerust een kleurrijk bord omheen met de meest verse seizoensgroenten, aardappelen of zelfs granen. Weet dat in de herfst bijvoorbeeld pompoen het super goed doet bij rundvlees, waar dat je in de lente weer sneller kalfsvlees combineert met asperges of tuinbonen.
Een klein beetje planning helpt ook met het tegengaan van verspilling, heb je restjes groenten of saus van de ene maaltijd overgehouden? Dan kun je daar de volgende dag een gerecht omheen bouwen. Zo gebruik je jouw pakket niet alleen maar efficiënt, maar ook de rest van al jouw ingrediënten.
Wanneer je het vlees in grotere porties binnen krijgt, is het ook slim deze alvast voor één of twee personen en ook goed te labelen met inhoud en datum. Je gebruikt jouw diepvriesetiketten of een simpele marker op jouw diepvrieszakje. Zo weet je over een paar weken nog precies wat erin zit. Op deze manier voorkom je dan ook verrassingen.
Na een paar weken merk je echt vanzelf welke stukken je vaker zou willen bestellen. Daar wil je een lijstje van maken. Het is ook ontzettend handig om te noteren welke vleessoort en welk recept ontzettend goed beviel. Dit zodat je het sneller terug kunt vinden bij een volgende bestelling. Dit soort lijsten helpen jou weer om een volgende keer nog gerichter te koken en ook te plannen.
Het beste en ook het veiligste is om het vlees ontzettend langzaam te laten ontdooien in de koelkast. Dit duurt wat langer (let in dit geval op 12 tot 24 uur). Het behoudt de structuur en smaak van het vlees ook het beste.
Snelle ontdooitips:
Pro-tip: haal ’s ochtends het vlees dat je die avond wilt eten uit de vriezer en leg het op een bord in de koelkast. Zo ben je altijd op tijd klaar.
Wist je dat een vleespakket kopen, zoveel meer is dan alleen maar een handige manier om jouw vriezer te vullen? Het is een hele bewuste keuze voor zoveel mensen, het is een stap naar beter eten. Dit naar vlees van dieren welke met de beste zorg en aandacht zijn grootgebracht. Dit natuurlijk wel op een kleinere schaal, met veel meer ruimte en een stuk minder stress. Je merkt dat verschil echt. Belangrijker nog: je gaat het echt waarderen. Wie eenmaal een goed stuk vlees op zijn bord heeft gehad wil meestal niet meer terug naar die anonieme supermarktvariant.
Een vleespakket kan echt uitnodigen om bewuster te eten. Het zorgt dat jij meteen stilstaat bij wat je precies eet, maar ook waar het vandaan komt en wat er allemaal vooraf is gegaan. Alle stukjes vlees zijn natuurlijk een deel van een dier en dit zal altijd respect moeten blijven verdienen.
Het vlees uit onze vleespakketten komt allemaal van onze eigen boerderij, dit waar jij als consument dus in principe direct contact mee hebt. Vaak haal je het vlees zelf bij ons op of bestel je het gewoon en sturen wij het je natuurlijk volledig ingevroren op. Dit helpt jou met de kennis waar dat het vlees vandaan komt. Er zijn geen vage ketens, geen onduidelijke herkomst, maar wel een rijke transparantie.
We kennen het als geen ander, in veel huishoudens is het eten van vlees namelijk een automatisme geworden. Zo is een stukje kip, rundergehakt of zelfs slavink inmiddels doodgewoon geworden. Doordat je een vleespakket hebt gekocht doorbreek je dat patroon. Omdat je niet precies weet wat je krijgt. Je wordt namelijk gedwongen om te denken hoe dat je het vlees gebruikt. Dit zorgt ervoor dat jij er bewuster mee omgaat.
Doordat jouw vlees benaderd wordt als iets bijzonders, dit in plaats van een standaard en stabiel onderdeel van elke maaltijd, verandert ook jouw mindset. Je gaat vlees weer waarderen zoals je dat normaal ook met een goede wijn of een verse koffie doet. Je steekt er namelijk aandacht in, met beperkte mate, maar wel met meer smaakbeleving.
Hieronder vind je enkele concrete manieren om je vleesconsumptie bewuster en duurzamer aan te pakken:
Wat je op zal vallen als je vaker met een vleespakket werkt, is dat jouw eetpatroon aanzienlijk zal veranderen. Je eet niet alleen maar met meer respect voor het dier, maar ook nog eens met meer balans in jouw hele dieet. Je gaat nadenken over de seizoenen, de portie grootte, minder verspilling en ook over de smaak. Jij ervaart precies hoe lekker echt goed vlees kan zijn. Je weet ook dat daar geen bergen van nodig zijn om tevreden van tafel te kunnen.
Daarnaast ondersteun je juist met jouw keuze vaak de boeren en ook de producenten die kwaliteit echt boven kwantiteit laten stijgen. Dit zijn boeren en producenten die niet meedoen met een race naar de laagste prijs. Deze investeren wel weer in het dierenwelzijn, bodemkwaliteit en ook kleinschaligheid. Doordat je een vleespakket koopt, draag je bij aan een eerlijker voedselsysteem.
Bewust vlees eten zal jouw maaltijden niet alleen maar duurzamer maken, maar ook nog eens een heel stuk lekkerder. De aandacht en de herkomst proef je dan ook. Een rund dat wat vrijer heeft geleefd proeft ook heel erg anders. Een langzaam gegaard stoofvlees van een rund dat echt de tijd heeft gekregen om te groeien, smelt gewoon simpelweg op jouw tong. maakt je maaltijd niet alleen duurzamer, maar ook lekkerder. Want aandacht en herkomst proef je. Een rund dat heeft gegraasd in een weiland smaakt anders dan een dier dat in een stal stond. Een langzaam gegaard stoofvlees van een rund dat de tijd heeft gekregen om te groeien, smelt op je tong.
Een overheerlijk vleespakket is vaak groot genoeg om te kunnen delen. Waarom zou je dan ook niet samen koken met vrienden of familie? Organiseer bijvoorbeeld eens een gezellige vleesavond, probeer het maar eens en deel recepten, deel het pakket met een buur of collega, dit vooral wanneer je zelf weinig vriesruimte hebt.
Het samen koken en ook samen eten kan echt verbinden. Daarnaast kun je met zijn tweeën sneller beslissingen maken, dit maakt de ervaring vaak ook een stuk leuker dan wanneer je het alleen doet.
Na een paar weken heb je echt al een flink deel van jouw vleespakket gebruikt, nu is het ongelofelijk belangrijk om zaken te gaan noteren en terug te gaan kijken naar de volgende zaken:
Dan komt nog de belangrijkste stap, ga je nog eens een vleespakket bestellen? We hopen natuurlijk van wel en dat je wilt blijven genieten van echte en pure kwaliteit. Je wilt namelijk koken met kwaliteitsvlees en ook nieuwe smaken ontdekken. De kans is dan dus groot dat een nieuw vleespakket jou zal gaan helpen met deze wens. Misschien is zelfs een groter pakket een stuk handiger, of net een ander pakket. We hebben alle opties beschikbaar en kunnen je dus ook probleemloos vooruit helpen.
Wij van Vleesch.nl bestellen vaak een vleespakket met het idee om een nieuwe manier van eten aan te gaan. Het daagt je namelijk echt uit en brengt je ook nog eens in contact met de herkomst van jouw eten. Het bestellen van een vleespakket is voor veel mensen het begin van een nieuwe manier van eten. Bestel daarom jouw pakket vandaag nog en geniet van de ongekende smaken.