Wist je dat een overheerlijke en goedgevulde borrelplank absoluut niet meer weg te denken is bij een gezellige avond met vrienden, of zelfs een verjaardag of informeel diner. Waar dat voorheen kaas en ook olijven lang de hoofdrol speelden, zien we dat er steeds meer ruimte vrijkomt voor een stoerdere en smaakvolle variant. We hebben het hier natuurlijk over de vleesplank, maar niet zomaar vlees? Nee, absoluut niet. Het gaat hier echt om rund en ook kalfsvlees.
We gaan in deze blog eens dieper in op de mogelijkheden om zelf een goede vleesplank samen te stellen, met de rijke smaken van rund en kalfsvlees in de hoofdrol. We geven je dolgraag tips voor de voorbereiding, daarnaast vertellen we je dolgraag welke soorten vlees het beste passen, hoe je ze combineert en presenteert en ook hoe dat jij de beleving compleet kunt maken met de juiste bijgerechten en ook drankjes.
Wanneer je dolgraag een vleesplank wilt samenstellen die ook echt indruk zal kunnen maken, moet je er natuurlijk voor zorgen dat niet alleen maar smaak op jouw plank plaatst. Het is ook minstens zo belangrijk om te zorgen voor een goede uitstraling en ook originaliteit. Hier heb je dus de befaamde rundvlees en ook kalfsvlees voor nodig. Dit zijn immers dé ingrediënten bij uitstek. Deze vormen namelijk een onmisbaar duo dat echt bijna alles in huis heeft, denk hierbij maar eens aan: kracht, subtiliteit, luxe en ook toegankelijkheid. Door deze twee vleessoorten te combineren, breng je een verhaal op tafel en dat is een verhaal dat boeit vanaf de eerste hap tot aan het allerlaatste restje.
Het rundvlees is echt van nature een uitgesproken vleessoort met een ontzettend rijk karakter. Zo staat rundvlees onder andere bekend om zijn super diepe umami smaken, de stevige structuur en ook een grote veelzijdigheid in de bereiding. Denk maar eens aan dun gesneden ossenhaas tot aan de traag gegaarde runderwangen of huisgerookte stukjes brisket. Alle onderdelen van het rund hebben natuurlijk hun eigen unieke eigenschappen. Zo kan bijvoorbeeld een goed gerijpte entrecote een robuuste bite combineren met een vetmarmering welke smelt in de mond. Dan hebben we ook nog eens carpaccio, heerlijk rauw en flinterdun gesneden rundvlees. Deze kan rundvlees op een elegante manier het vlees laten spreken in de puurste vorm. Rundvlees brengt ontzettend veel duidelijkheid, kracht en ook diepgang op de plank. Het geeft een vleesplank een super stoere basis, dit vol smaak en karakter.
Gaan we dan eens praten over kalfsvlees dan zien we dat deze als het ware een vorm van een tegenwicht is. Hieruit ontstaat weer een soort van balans. Kalfsvlees is namelijk super zacht van smaak, heeft een lichte en zelfs bijna romige textuur. Dit vlees wordt vaak als verfijnd ervaren. Rundvlees is van zichzelf behoorlijk sterk en ook uitgesproken, biedt kalf een subtiliteit en finesse. Denk hierbij maar eens aan een zachte plak kalfsfricandeau welke lekker mild gekruid is en langzaam rosé gegaard tot perfectie, of een overheerlijke kalfssukade welke langzaam gegaard is totdat het boterzacht is. Kalfsvlees neemt ook sauzen en kruiden echt perfect op. Dit zonder dat het zijn eigen karakter zal verliezen. Het is de perfecte partner voor lichte, frisse elementen zoals citroen, kappertjes of kruidige yoghurtsaus. Zo brengt het een elegantie die de vleesplank net dat extra niveau van verfijning geeft.
Wist je dus dat het combineren van rund en ook kalf op één plank echt een spel van contrasten kan zijn dat het palet van je gasten uitdaagt. Doordat er een verschil in onder andere structuur en ook smaakbeleving aanwezig is, zullen rijke en ook zachte indrukken elkaar continu afwisselen. Dit kan een plank echt ongelofelijk levendig, verrassend en ook gelaagd maken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een overheerlijke plak gerookte entrecote, een schep vitello tonnato. Hier zie je dat stevig en rokerig lijnrecht tegenover zacht en romig staat met een frisse vissige toets. Je kunt daarnaast ook eens denken aan het contrast van een heerlijke rundertartaar, welke geserveerd wordt met een lepeltje truffelcrème, dit naast lauwwarme kalfsgehaktballetjes in een licht pittige tomatensaus. Dit zorgt voor een ritme op het bord en ook in de mond.
Daarnaast geven rund en ook kalf alle vrijheid in de bereiding. Je kunt dus kiezen voor een volledige koude bereiding zoals charcuterie, carpaccio of fricandeau. Daarnaast wil je ook warme delen toevoegen, zoals de langzaam gestoofde kalfswangen of zelfs medium rare gesneden bavette. Wist je dat rund en kalf jou als maker van die vleesplank echt alle vrijheid geven in de bereiding. Je kunt de plank aanpassen aan het seizoen, het moment van de dag of het type gelegenheid. Een zomerse plank met dungesneden kalfscarpaccio, frisse dressing en bresaola met citroenolie voelt licht en elegant, terwijl je in de herfst kunt uitpakken met warm geserveerde rundershort ribs, romige kalfspastrami en kruidige mosterdsaus.
We mogen de presentatie ook absoluut niet vergeten, zo kun je het rundvlees met de diepe rode kleur en ook stevige vleessoorten een visuele kracht op de plank laten worden. Het kalfsvlees is een stuk lichter van kleur en is vaak ook wat verfijnder gesneden. Het kalfsvlees brengt dus wat lucht en ook helderheid in het geheel van de plank. Doordat je deze componenten combineert, krijg jij een aantrekkelijke kleurcompositie. Je voegt daaraan wat groene kruiden en goudgele dips aan toe, dit in combinatie met wat kleurrijke pickles en je hebt een prachtige plank die niet alleen heerlijk zal smaken van start tot finish maar ook echt een feest is voor het oog.
Om een echt succesvolle vleesplank te hebben, heb je zoveel meer nodig dan alleen maar lekkere producten. Je moet een perfecte balans kunnen vinden tussen smaken, structuren, presentaties en ook variatie. Een ontzettend goede vleesplank weet te kunnen verrassen zonder dat het echt gaat overprikkelen. Daarnaast biedt het echt voor ieder wat wils. We gaan je hieronder vier ontzettend belangrijke elementen geven, dit maakt de plank niet alleen maar smakelijk maar ook nog eens ontzettend doordacht en aantrekkelijk.
Je wilt echt denken aan de afwisseling tussen een smeuïge, malse en vooral ook de stevige en knapperige ingrediënten. Probeer echt die overheerlijke en spannende eetervaring te creëren. De wat zachtere plakjes vlees zoals rosbief en kalfsfricandeau smelten op de tong, dit terwijl de langzaam gegaarde runder sukade of zelfs licht krokante kalfsgehaktballetjes een ietwat stevigere bite zal bieden. Wil je een extra twist? Dan kun je ook nog eens werken met bijvoorbeeld runder carpaccio op een krokante toast of rundvlees in een saladevorm. Dit kun je bijvoorbeeld met linzen of bonen werken.
Je wilt er op letten dat de texturen elkaar kunnen aanvullen en je wilt absoluut niet dat de smaken gaan concurreren met elkaar. Zo kan de plank vlak aanvoelen als alles smeuïg is. Een slimme combinatie van structuren houdt de plank levendig en interessant.
Vleeswaren worden traditioneel en dan op een plankje koud geserveerd. Als je dan lauwwarme of warme gerechten toevoegt aan dit plankje, dan creëer je al aanzienlijk meer diepgang. Denk hierbij maar eens aan een kalfsschenkel in bijvoorbeeld een klein stoofpotje, mini hamburgertjes welke je net van de grill hebt gehaald, of zelfs een gesmoorde runderrib die prachtig bewerkt is door een glanzende saus. Doordat we deze combineren met vitello tonnato krijgen we een prachtige en een gelaagd geheel.
Je wilt ervoor zorgen dat warme gerechten apart worden geserveerd in de kleine ovenschaaltjes of op een warmhoudplaatje. Dit zorgt ervoor dat de koude gerechten niet mixen en ze dus fris blijven en hun karakter behouden. Dit terwijl de warme componenten hun warmte en geur af kunnen geven op de benodigde momenten.
Wil jij de ultieme plank creëren dan kent het een spel van smaken, je wilt namelijk: zilt, zoet, zuur, hartig en eventueel pittig combineren voor het ultieme effect. Denk hier eens aan een gerookte en zoute entrecote naast een zoete vijgenchutney of mangochutney. Dit contrast lijkt wild, maar geloof ons, na één keer proberen wil je echt niets anders meer. Zo kun je ook een zachte kalfsfricandeau combineren met een pittige mosterdcrème voor een ander ongekend contrast. Hier kunnen pickels of andere gepekelde groenten zorgen voor die ongekende zurigheid, welke het vlees balanceert. Dit terwijl een zoete saus zoals een uiencompote weer net dat extra stukje luxe kan toevoegen.
Vet is een heerlijke en onmiskenbare smaakdrager, let wel op dat te veel vettige vleeswaren de plank onnodig zwaar kunnen maken. Daarom is het ook verstandig om af te kunnen wisselen tussen de magere producten zoals carpaccio en andere rijkere soorten zoals een gekonfijte kalfswang. Ook binnen één vleessoort kun je veel variatie aanbrengen. Een mooie entrecote bevat bijvoorbeeld vetmarmering, terwijl een ossenhaaspunt veel magerder is.
Wist je dat een geweldige vleesplank absoluut niet begint in een keuken? Nee, een epische vleesplank begint vaak al bij een ontzettend goed plan. Ga je voor een intieme borrel, of een uitgebreid samenzijn met een grote groep? Weet dan dat een zorgvuldige voorbereiding het verschil maakt tussen stress en kunnen genieten. Doordat jij op tijd jouw producten in huis haalt, kun jij al snel de keuzes maken in porties en presentaties. Doordat je de juiste timing hanteert kan ook jij op het moment suprême volop van jouw gasten meegenieten.
We hebben hieronder weer wat praktische tips voor jouw op een rijtje gezet, zie het als een checklist. We hebben wat toelichtingen toegevoegd. Dit zal jou helpen om jouw vleesplank tot in de puntjes voor te bereiden:
De basis van een geslaagde vleesplank begint al bij de kwaliteit van het vlees, je wil daarvoor echt bestellen bij Vleesch.nl. Wij kunnen jou namelijk gemakkelijk voorzien van de volgende voordelen:
Tip: Je wilt het vlees altijd tijdig bestellen, dit vooral wanneer je met bijzondere producten werkt waarbij ook grotere hoeveelheden nodig zijn. Dit is dé manier om teleurstelling te voorkomen.
Hoeveel porties dat jij nodig hebt hangt enorm af van de rol die jij wilt dat jouw vleesplank speelt in jouw borrel of diner, dan is een goede vuistregel:
Je wilt voldoende variatie binnen die porties: liever zes soorten vlees in kleine hoeveelheden dan drie soorten in overdaad. Zo kan iedereen proeven en wordt het geheel veel interessanter.
Een goede timing voorkomt stress in de keuken en zorgt ervoor dat alles op het juiste moment op de smaak en ook temperatuur is. Je wilt bij voorkeur werken met een draaiboekje en op tijd beginnen.
Extra tip: Je wilt een kookwekker gebruiken of een telefoonalarm. Dit doe je voor jouw warme gerechten, zodat je ze niet vergeet terwijl je met de rest bezig bent.
Een aantrekkelijke presentatie kan echt het verschil maken tussen lekker en wow, super raar dat een visueel aantrekkelijk gerecht zo goed kan bijdragen aan de smaak. Je wilt dus echt aandacht besteden aan de presentatie en ook de manier waarop je jouw bijgerechten presenteert:
Een goed opgemaakte vleesplank nodigt uit tot proeven, maar ook tot bewonderen. En dat verhoogt de hele beleving van je borrel.
Wist je dat een vleesplank echt niet alleen maar goed hoeft te smaken, hij moet zelfs kunnen verleiden. Vergeet namelijk niet dat het oog ook echt wat wil. Helemaal wanneer er iets op tafel komt dat iemand echt wil delen. Het is fantastisch om het samen te kunnen bewonderen en er ook echt samen van te kunnen genieten. De presentatie van jouw vleesplank kan echt in één oogopslag de sfeer bepalen, maar ook de uitstraling van jouw borrel. Denk maar eens aan contrasten, structuren, kleuren en ook vooral overzicht en rust. Je hebt een goede opmaak nodig, dat ook echt uitnodigt om te proeven en de ambacht achter elk product te zien.
Begin vooral bij de basis: je wil de plank of schaal waarop je serveert goed uitkiezen. Kies vooral voor natuurlijke materialen zoals robuust hout, donker leisteen of zelfs aardewerk met karakter. Deze ondergronden geven weer een ambachtelijke uitstraling aan jouw plank. Je wilt geen kleuren hebben of drukte die zullen afleiden van het eten zelf. Het vlees moet centraal staan, niet her servies.
Wij van Vleesch.nl weten dat een vleesplankje niet zomaar een verzameling hapjes is, het is een hele beleving. Doordat we aandacht kunnen gaan besteden aan de selectie, maar ook aan de voorbereiding en presentatie, maak je van een gewone borrel een memorabel moment. Zo bieden rundvlees en ook kalfsvlees samen een waaier aan ontelbare mogelijkheden welke op hun beurt elegantie en ook robuustheid perfect zouden kunnen combineren. Of je nu kiest voor klassieke charcuterie of juist zelf aan de slag gaat met stoof, tartaar of fricandeau: met aandacht en liefde voor het product geef je je gasten een smaakervaring die blijft hangen. En uiteindelijk is dat waar het om draait, samen genieten, proeven, en herinneringen maken aan tafel.