We kennen het allemaal wel, het woord comfort food. Het woord alleen al roept die beelden op van die bekende dampende borden, de zachte smaken en ook het gevoel van thuis. Comfort food is echt een gevoel van troost. Eten dat je terug brengt naar een moment van rust, of gewoon een goed gevoel kan geven op een wat grijze dag. We zien dat in de wereld van de comfort foods de stamppotten, stoofschotels en ook romige ovengerechten het, het beste doen. Maar wist je ook dat kalfsvlees een goede hoofdrol kan spelen in de categorie van de comfort food? Kalfsvlees, wordt namelijk vooral geassocieerd met verfijning. Het blijkt verrassend goed te passen binnen het warme, troostrijke karakter van comfort food.
We gaan in deze blog eens dieper in op de wereld van het kalfsvlees, we kijken dan ook naar hoe we deze bijzondere vleessoorten moeiteloos met gerechten kunnen laten samengaan. We gaan samen naar de herkomst kijken, de kenmerken van kalfsvlees en ook de culinaire toepassingen en inspirerende voorbeelden van natuurlijk comfort food met kalfsvlees in de hoofdrol.
We weten al dat kalfsvlees logischerwijs afkomstig is van jonge runderen. Het is een simpel gegeven maar het dekt maar een klein deel af van het verhaal. Kalfsvlees is namelijk een ontzettend bijzonder product, dat een rijke traditie heeft, een verfijnd karakter en ook een onderscheidende plek in onze culinaire wereld.
Wat maakt kalfsvlees nou eigenlijk zo ongelofelijk uniek? Het is een combinatie van zachte structuur, een milde smaak en ook een lichte kleur. Het is vaak in tegenstelling tot bijvoorbeeld rundvlees, wat weer afkomstig is van de meer volwassen runderen. Kalfsvlees heeft in vergelijking een veel subtielere smaak en ook een veel fijnere vezel. Dit maakt het niet alleen maar makkelijker te verteren, maar ook perfect voor gerechten waarbij een zachte en elegante smaakbeleving gewild is. Denk aan klassieke Franse of Italiaanse gerechten, maar ook aan moderne comfort food met een verfijnde twist.
De zachtheid van het kalfsvlees zit lang niet alleen in de structuur, maar ook nog eens op de bereidingswijze. Het vlees heeft van zichzelf een enorm zachte textuur. Je hoeft kalfsvlees echt nauwelijks nog te bewerken voor een echt mals resultaat. Kalfsvlees leent zich gemakkelijk voor beide vormen van bereiding, zoals de korte bereiding voor vleessoorten zoals kalfsoester en een lange bereiding en langzame garing zoals een ossobuco.
Kalfsvlees komt met een milde smaak, dit is een ander belangrijk en uniek kenmerk van kalfsvlees. Het rundvlees is daarentegen veel robuuster en ook uitgesprokener. Kalfsvlees blijft dan weer juist heel subtiel. Kalfsvlees kan ook smaken van sauzen en kruiden goed opnemen zonder dat ze echt beginnen te overheersen. Dit maakt ze echt perfect voor de gerechten waarin dat harmonie en ook balans centraal staan. Het is precies wat je zoekt in de meer verfijnde en troostrijke maaltijden.
Natuurlijk zijn er bij kalfsvlees ook verschillen in smaken, kleuren en ook structuren. Het hangt bij kalfsvlees echt specifiek af van de soort voeding die de kalveren gekregen hebben en ook de manier waarop het opgegroeid is. We maken in ons Nederland een onderscheid tussen twee hoofdtypen vlees, namelijk blank kalfsvlees en rosé kalfsvlees.
We weten dat blank kalfsvlees het meest verfijnde type vlees is. Het is ontzettend licht van kleur en lijkt bijna op wit of zachtroze. Dit vlees is afkomstig van de kalveren die gedurende hun leven met veel melk of melkvervangers zijn grootgebracht. Dit zijn diëten die zorgen voor een uitzonderlijk zachte structuur.
We zien dat blank kalfsvlees vaak wordt gebruikt in de meer klassieke en luxere keukens. Denk maar eens aan iets overheerlijks als kalfszwezerik, kalfsfilet of zelfs kalfsfricandeau. Dit vlees is ook een ontzettend traditionele keuken voor de gerechten zoals bijvoorbeeld Wiener schnitzel. Dit is bijvoorbeeld een gerecht waarbij men graag een wat zachte en neutrale vleessmaak wil hebben, welke goed gepaard kan gaan met de meer rijke sauzen en ook garnituren.
Het rosé kalfsvlees is weer afkomstig van de wat oudere kalveren, welke naast melk ook ruwvoer en krachtvoer hebben gekregen. Door dit type voeding ontwikkelt het vlees weer een iet wat donkere kleur. Hier komt dan ook de naam rosé vandaan. Het is een iets krachtigere en vollere smaak. Toch blijft dit vlees weer duidelijk herkenbaar als kalfsvlees, denk maar eens aan mals, zacht en subtiel van smaak.
Het rosé kalfsvlees wordt echt steeds populairder, dit mede omdat het toch meer bite heeft en ook goed werkt in stoofgerechten en ook in moderne bereidingen zoals bijvoorbeeld burgers, gehakt of simpelweg op de barbecue. Denk maar eens aan overheerlijke kalfsstooflappen met overheerlijke seizoen groenten of weer een rosé kalfsrib-eye met kruidenboter.
Het is de kwaliteit van kalfsvlees die af hangt van meer verschillende factoren, dit hangt bijvoorbeeld af van het ras, de voeding, het dierenwelzijn, de leeftijd en ook de manier van slachten en rijpen. Hier in ons Nederland worden er ongelofelijk strenge eisen gesteld aan de algehele kalverhouderij. Zo hebben we hier ongelofelijk veel aandacht voor gezondheid, hygiëne leefomstandigheden en natuurlijk ook de voeding. Dit zie je weer terug op het bord. Ons kalfsvlees uit ons Nederland behoort echt tot de beste ter wereld.
Wij van Vleesch.nl werken echt uitsluitend met ons eigen kalfsvlees van onze eigen boerderij. Wij kunnen dus altijd voorzien van een prachtige kwaliteit en een fantastische smaak. Of jij nu kiest voor een malse kalfsschnitzel of een overheerlijk stuk kalfsstoofvlees, je kunt bij Vleesch.nl echt altijd topkwaliteit verwachten dat met zorg geproduceerd is.Bij Vleesch.nl selecteren we ons kalfsvlees zorgvuldig op herkomst, kwaliteit en smaak. Onze leveranciers werken met respect voor dier en milieu, en dat proef je. Of je nu kiest voor een malse kalfsschnitzel of een mooi stuk kalfsstoofvlees – je kunt rekenen op vlees van topkwaliteit, met zorg geproduceerd.
Wat kalfsvlees nou zo ongelofelijk bijzonder maakt is dat het naast luxe en verfijnd ook ontzettend toegankelijk is. Je kunt er net zo makkelijk een elegant diner mee bereiden als een simpel en troostrijk familiegerecht. Door de natuurlijke smaak die het vlees bij zich draagt is het vlees een uitzonderlijke en uitstekende drager van allerlei andere smaken. Denk maar eens aan de romige sauzen en kruidige marinades.
Het maakt niet uit of je een ervaren kok bent of een liefhebber van lekker eten, het kalfsvlees zal jou altijd alle ruimte geven om goed te experimenteren en ook een eigen stijl te ontwikkelen. Het vlees laat zich echt eenvoudig bereiden. Dit zonder dat je echt in hoeft te leveren op eventuele smaak of beleving. Dit maakt kalfsvlees tot die ideale keuze voor iedereen die bewust, smaakvol en gevarieerd wil koken.
Wanneer we denken aan comfort food draait het om alleen zoveel meer dan alleen smaak. Het gaat om gevoel. Denk aan een gerecht omarmen, het je even laten terugvoeren naar een veilige plek of dat het je helpt om te ontspannen na een lange dag. Het maakt niet uit of het nou een regenachtige zondag is of een doordeweekse avond waarom jij iets warms en ook voedzaams nodig hebt, comfort food is echt eten dat jou kan troosten. Het betekent dat kalfsvlees perfect in dit plaatje kan passen. Dit om verschillende redenen, welke weer stuk voor stuk te maken hebben met de zintuiglijke beleving, gebruiksgemak en ook culinaire veelzijdigheid.
Wist je dat de structuur van kalfsvlees in de regel ontzettend uniek is? Het vlees is namelijk ontzettend mals van nature, het heeft een fijne vezel en vooral ook een lichte textuur welke kan smelten op de tong. Wanneer we dit in de praktijk brengen dan zien we dat kalfsvlees moeiteloos met verschillende gerechten kan worden samengebracht. Bij deze gerechten speelt het kalfsvlees een troostende en ook bijna fluweelzachte rol. Denk maar eens aan: langzaam gegaarde stoofpotten, romige ragouts of zelfs subtiele bouillons waarin het vlees net genoeg weerstand biedt om bevredigend te zijn, maar nooit zwaar op de maag zal liggen.
Een groot bijkomend voordeel dat kalfsvlees biedt is dat het relatief snel gaar is. Voor wie echt comfort food wil klaarmaken, maar geen zin heeft om echt uren in de keuken te staan is kalfsvlees een ware uitkomst. Zo hoef je bijvoorbeeld een kalfsoester of fricandeau echt maar kort te garen om sappig en mals te laten zijn. Het is echt ideaal voor de doordeweekse troostmaaltijden welke snep op tafel moeten staan.
Ook kun je met kalfsvlees perfect slow cooking toepassen. Denk maar eens aan die overheerlijke kalfssukade welke al uren lang heeft kunnen sudderen in rijke en rode wijnsauzen. Het resultaat zal dan ook een boterzacht vlees zijn dat je al uit elkaar kunt laten vallen door het aan te raken met een vork. Het is juist dat gerecht dat jou geheel zal verwarmen.
Waar dat sommige vleessoorten in het zelfde dier een meer uitgesproken smaak kunnen hebben, welke een gerecht aanzienlijk kan domineren is kalfsvlees juist weer ongelofelijk bescheiden. Kalfsvlees kan met zijn lichtzoetige en milde smaak perfect samen gaan met alles dat zachte en ook romige elementen bezit, het zijn precies deze smaken die vaak voor kunnen komen in comfort food: denk aan romige sauzen, lichte bouillons of kruidige stoofsappen. Het vlees absorbeert de aroma’s van de kruiden en specerijen waarmee het wordt bereid, zonder zijn eigen karakter te verliezen.
Dit is een eigenschap welke het vlees ook ontzettend geschikt maakt voor wie gevoelig is voor sterke smaken, maar ook voor gezinnen die kinderen hebben. Een romige kalfsragout met doperwtjes en wortel bijvoorbeeld, spreekt jong en oud aan, en is tegelijkertijd een elegante manier om een voedzame maaltijd op tafel te zetten.
Het is de zachte smaak van kalfsvlees welke prachtig kan samenwerken met een klassieke comfort food ingrediënt zoals in dit geval de aardappel, het maakt ook niet uit in welke vorm de aardappel gebruikt wordt. Daarnaast werkt het ook goed samen met pasta, rijst en brood.
Ook is het mooiste aan kalfsvlees dat het zo ongelofelijk veelzijdig is. Je kunt het en we hebben het al eerder gezegd op zoveel verschillende manieren bereiden, dit maakt dat het vlees moeiteloos past in allerlei comfort food gerechten. Denk maar eens aan de klassieken tot onze eigentijdse gerechten.
Doordat we weten dat kalfsvlees zo goed samengaat met de verschillende keukens en ook smaken, kun je het comfort food volledig naar jouw smaak laten aanpassen. Het maakt niet uit of je nou iets traditioneels wilt, of weer zin hebt in iets avontuurlijks. Het kalfsvlees zal jou altijd alle ruimte geven zonder dat het afdoet aan jouw creativiteit of dat warme en geruststellende gevoel waar dat kalfsvlees en ook comfort food om draait.
We weten dat een vaak vergeten eigenschap van kalfsvlees, de lichte verteerbaarheid is. Dit is geheel anders dan bij vele andere vleessoorten. Kalfsvlees bevat veel minder vet dan dat rundvlees doet, de vetten die het dan wel bevat zijn voor een groot deel onverzadigd. Dit maakt het vlees ook niet alleen maar een stuk gezonder, maar ook nog eens een stuk minder zwaar op de maag. Het is iets dat comfort food weer extra aangenaam maakt. Dit zeker wanneer jij dolgraag iets warms wil eten zonder dat logge gevoel dat je soms kunt hebben na een maaltijd.
Ook is kalfsvlees daarnaast echt rijk aan voedingsstoffen zoals de vitamine B12, ijzer, zink en andere hoogwaardige eiwitten. Het is dus naast ontzettend lekker ook nog eens ongelofelijk voedzaam. In dit geval mag je het zien als een ideale combinatie voor comfortfood dat naast jouw lichaam ook jouw geest ondersteunt.
Het comfort food gaat ontzettend vaak gepaard met verschillende texturen, welke zacht, romig en ook smeuïg zijn. Denk maar eens aan aardappelpuree, gepofte groenten, gesmolten kaas en ook dikke sauzen. Het kalfsvlees kan hierbij echt naadloos aansluiten. Dit komt doordat het vlees zelf al ongelofelijk zacht is. Dit versterkt namelijk die textuurervaring. Je wil daar een jus of saus aan toe voegen op basis van room, boter of zelfs bouillon. Daarnaast heb je ook gerechten die zich als een warme deken over jou heen vouwen.
Dit zelfs in de lichtere varianten, zoals bijvoorbeeld kalfsgehakt dat verwerkt is in een ovenschotel met groenten en een klein romig laagje bechamel. Dit zorgt ervoor dat de structuur van het vlees met elk hapje aanvoelt als een kleine beloning als het ware.
Zo zijn er ongelofelijk veel verschillende gerechten die bereid kunnen worden met kalfsvlees. Laten we samen eens naar een paar verschillende gerechten gaan kijken:
Ossobuco alla Milanese
Een echt klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken die al flink wat fame heeft binnen gehaald en je ook letterlijk warm van binnen maakt. Dit is een stoofschotel welke wordt gemaakt met kalfsschenkel, welke langzaam gaart in een saus van tomaten, witte wijn, ui, wortel en bleekselderij. Het resultaat is weer boterzacht vlees dat zo van het bot kan vallen. Dit wordt vaak geserveerd met risotto of romige aardappelpuree. Dit gerecht is echt pure comfort.
Kalfsragout met pasteibakje
Een wat meer bekend gerecht dat echt geschikt is voor de feestdagen of zondagse diners is kalfsragout: het wordt vaak geserveerd in de meer knapperige pasteibakjes met een wat rijke en romige saus die wordt gemaakt op basis van bouillon, room en een vleugje nootmuskaat. Dit gerecht roept bij velen van ons herinneringen op aan oma’s keuken, dit maakt het dus tot een schoolvoorbeeld van comfort food dat zwel eenvoudig als elegant is.
Wiener schnitzel (origineel van kalfsvlees)
Een echte Wienerschnitzel wordt op traditionele wijze gemaakt van kalfsvlees. Het is een dunne, gepaneerde lap vlees dat goudbruin wordt gebakken en geserveerd met citroen, peterselie en soms ook aardappelsalade. Het is een gerecht dat eenvoud kan combineren met verfijning, daarnaast zal het altijd een gevoel van voldoening geven.
Een ontzettend belangrijk aspect dat we absoluut niet mogen vergeten op het gebied van comfort food en vlees, is duurzaamheid. Gelukkig hebben we in Nederland ongelofelijk veel aandacht voor de verantwoorde kalverhouderij. Het kalfsvlees in ons Nederland voldoet aan de strenge eisen voor dierenwelzijn, voeding en ook milieubelasting. We hebben hier al kort iets over verteld.
Wij van Vleesch.nl zien kalfsvlees en comfortfood als een ontzettend belangrijke combinatie. We weten ook dat wie zich echt verdiept in de smaken, rijke texturen en ook de veelzijdige bereidingsmogelijkheden kan ontdekken dat het een “match made in heaven” is. Het maakt niet uit of je nou kiest voor die klassieke ossobuco of die moderne kalfsburger met een zachte topping. Je serveert altijd een gerecht dat warmte en voldoening brengt.