Alles Categorieën Producten Pagina's Blogs
Categorieën
Pagina's
Blogs
Niet goed, geld terug Vlees van Eigen Boerderij Traceerbaar, Natuurlijk & Eerlijk 100% smaakgarantie

Welke kruiden passen bij welk rundvlees?

We geloven bij Vleesch.nl niet alleen in het bakken en braden van een mooi stuk vlees en die ideale bereidingstechniek. Wist je dat kruiden een ongelofelijk belangrijke rol kunnen spelen op het gebied van vlees en de smaakbeleving. Zo kunnen de kruiden die natuurlijke smaak van het vlees versterken. Hier stopt het echter niet want kruiden kunnen ook diepgang geven en er echt voor zorgen dat het gerecht ook zal blijven hangen.

Het is ook niet gek dat je jezelf nu afvraagt welke kruiden er bij welk soort rundvlees hoort. Wij gaan je nu dus meenemen in de wereld van rundvlees en kruiden en we gaan je ook laten zien hoe je de perfecte combinaties maakt.

Waarom kruiden belangrijk zijn bij rundvlees

Wist je dat rundvlees in de regel bekend staat om zijn overheerlijke volle en diepe smaak. Daarnaast is rundvlees ook weer robuust en karaktervol. Dit geldt vooral voor vlees dat afkomstig is van een betrouwbare herkomst. Het heeft van zichzelf al een ontzettend sterke basis. Dit betekent natuurlijk absoluut niet dat je geen kruiden nodig hebt. Kruiden kunnen die smaakbeleving naar een veel hoger niveau tillen, dit als je ze met zorg en aandacht in kunt zetten.

De beste kruiden doen zoveel meer dan alleen maar smaak toevoegen, wist je bijvoorbeeld dat kruiden kunnen fungeren als smaakversterker, smaakverspreider en ook stijlmaker. Het is eigenlijk volledig afhankelijk van het soort vlees en ook de bereidingswijze. Dit kan een specifieke kruidencombinatie zijn die net dat ene verschil maakt tussen een gewoon gerecht en ook een memorabele maaltijd.

Wat doen kruiden voor rundvlees?

Kruiden kunnen voor wat betreft rundvlees verschillende toepassingen hebben. Zo kunnen kruiden bijvoorbeeld:

  • De natuurlijke smaak van het vlees naar voren brengen
    Kruiden zullen vlees vooral proberen te ondersteunen, er wordt zelfs gezegd dat de malsheid een stuk voelbaarder is en ze zorgen er ook voor dat de smaak zich prachtig verspreidt. Denk maar eens aan een beetje zwarte peper en grof zeezout op een overheerlijke en sappige entrecote. Het vlees zal niet veel meer nodig hebben dan dat en zal ook te alle tijden de hoofdrol blijven spelen.
  • Balans brengen in vettere of juist magere stukken
    Denk eens aan vet vlees, zoals rib-eye of sukade. Dit zijn vleessoorten die kruiden nodig hebben dat als het ware vet kan snijden of zelfs aanvullen. Denk hierbij vooral aan kruiden zoals rozemarijn, mosterdzaad of pittige specerijen. In vergelijking heeft het magere vlees zoals biefstuk van de haas of tartaar, weer een meer milde, aromatische vorm van kruiden nodig. Dit type kruiden zorgt meer voor diepgang en zal dus ook niet gaan overheersen. Dit zorgt ervoor dat je kruiden het geheel in balans brengen en het ook niet te zwaar of te vlak maken, maar juist precies goed.
  • Aroma en geur toevoegen
    We weten dat koken immers niet alleen maar om smaak draait, maar ook een heel groot deel om de beleving. Zo kunnen de wat meer geurige kruiden zoals tijm, laurier, knoflook of komijn die geur afgeven tijdens het bakken en of stoven. Dit zijn geuren die jouw beleving al starten alvorens je überhaupt een hap genomen hebt. Geloof je ons niet, het werkt zelfs simpelweg op jouw geheugen, denk maar eens aan overheerlijk rundvlees dat met boter, knoflook en ook rozemarijn ligt te bakken, dit is net zo verleidelijk als de smaak zelf.
  • Zorgen voor een herkenbare stijl of keukenrichting
    Wist je dat kruiden ook de identiteit van jouw gerecht kunnen bepalen. Doordat je bepaalde kruiden gebruikt, kan ook jij een gerecht een stijl of identiteit meegeven. Wist je bijvoorbeeld dat de kruiden zoals oregano, basilicum en ook knoflook een Italiaanse sfeer kunnen oproepen? Waar dat komijn, kaneel en ook koriander weer een Marokkaanse stijl met zich meebrengen. Denk weer aan kruiden zoals gember, sojasaus en ook limoenblad en je zult weer doorgevoerd worden naar de Aziatische keuken. Dit betekent dat je met een basis product zoals rundvlees echt werkelijk alle kanten uit kunt, je hoeft echt alleen maar de kruiden aan te passen.

De kunst van balans

Wanneer je met zaken zoals koken bezig bent zal het altijd aankomen op balans. Zo kunnen teveel kruiden de smaak van vlees doen verdoezelen en zelfs onaangenaam maken. Zo zou je alleen al maar hoeven te denken aan een entrecote die verdrinkt in de knoflook en cayenne peper. Je zult dan zeer zeker het vlees niet meer proeven. Er is echter ook een andere zijde, geef je jouw vlees te weinig kruiden dan zou het gerecht tekort kunnen schieten. Hoewel een ongekruid stuk vlees op zichzelf ook heerlijk is, kun je toch spanning, diepgang en ook finesse missen.

De juiste dosering

Kruiden moeten echt goed kunnen aansluiten bij elkaar en ook het vlees, kruiden mogen in absoluut geen geval gaan overheersen. Ze moeten eigenlijk vooral iets toevoegen. Je moet kruiden als een begeleidend onderdeel zien, rundvlees is en blijft de ster. Vindt je de juiste combinatie dan wordt het geheel harmonieus en ook indrukwekkend.

Kruiden als culinaire bruggenbouwer

Wist je overigens ook dat kruiden een soort van verbinding tot stand kunnen brengen? Dit tussen het vlees en de rest van het gerecht, tussen culturen en tradities, tussen smaak en herinnering. Zo zullen bijvoorbeeld de geur van stoofvlees met kruiden zoals laurier en ook kruidnagel velen van ons naar de keuken van oma brengen. Waar weer een hamburger met bijvoorbeeld paprika poeder jou zo naar een overheerlijke barbecue kunnen begeleiden.

Het maakt natuurlijk absoluut niet uit of jij nou dolgraag een simpele steak wil bakken of dolgraag een uitgebreid stoofgerecht op tafel wil zetten, met kruiden kun ook jij jouw rundvlees voorzien van karakter en diepte. Dit is nou de ware essentie van koken, een echte beleving creëren.

Soorten rundvlees en hun karakter

Voordat we nou echt diep in de kruiden duiken, is het ongelofelijk belangrijk dat we eerst het vlees zelf goed gaan begrijpen. Het zit namelijk zo, rundvlees komt in vele verschillende delen, dit elk met hun eigen structuren, vetgehaltes en ook smaakprofielen. We hebben speciaal voor jou een lijstje gemaakt met de meest voorkomende rundvleessoorten, de meest gangbare stukken:

Biefstuk of kogelbiefstuk

Dit zijn ongelofelijk malse stukken, overheerlijk en ontzettend snel te bereiden door hun fijne structuur. Deze vleessoorten hebben absoluut niet veel nodig. Toch kunnen ook deze vleessoorten door de verschillende kruiden nog vele malen beter tot hun recht komen.

Riblappen en runderschenkel

Dit is vlees dat echt zal profiteren van een ontzettend langzame bereiding, het is helemaal geschikt voor een langzame bereiding en is ook nog eens perfect voor de meer winterse gerechten. Deze smaken zijn echt diep en robuust en vraagt om meer krachtige kruiden.

Rundergehakt

We weten als geen ander hoe veelzijdig gehakt kan zijn en hoe vaak dat echt gebruikt wordt in alledaagse gerechten zoals pastasauzen, gehaktballen en ook hamburgers. Het voordeel van gehakt is dat wanneer je hiermee werkt je echt creatief kunt zijn met kruiden.

Bavette en longhaas

Dit zijn de vaak iets minder bekende stukken, maar zijn toch echt vol van smaak. Deze stukken hebben weer een volledig andere structuur en vragen zeker om meer aandacht in de bereiding en ook kruiding.

Welke kruiden passen bij welk rundvlees?

Laten we nu eens goed gaan kijken naar welke kruiden het goed zullen doen met welk type rundvlees. We gaan daarin een onderscheid maken tussen drie categorieën. Denk hierbij aan malse stukken en stoofvlees.

Kruiden bij malse stukken

Dit zijn de stukken die over het algemeen snel klaar zijn, vaak ook gebakken of gegrild. Dit zijn stukken die meer baat hebben bij een subtiele vorm van kruiden die het vlees zal ondersteunen en nooit zal overheersen.

Beste kruiden:

  • Tijm: dit type kruid is zeer subtiel en kan goed combineren met een gebakken biefstuk.
  • Rozemarijn: geeft weer een zeer aardse en misschien zelfs dennenachtige smaak. Dit type kruid zal het perfect doen bij rib-eye en ook entrecote.
  • Knoflook: Deze vorm van kruid doet het perfect in poedervorm of licht geplet en meegebakken in de pan.
  • Zwarte peper: versgemalen peper is eigenlijk altijd onmisbaar.
  • Zeezout: Is opzich weer geen kruid maar hebben we toch ontzettend hard nodig om het vlees op smaak te kunnen brengen.
  • Peterselie (vers): als frisse toevoeging na het bakken.

Tip:

Je wilt vooral niet te lang marineren, je kunt namelijk met een klein beetje olie, rozemarijn en knoflook een uurtje voor het bakken al ongelofelijk veel bereiken.

Kruiden bij stoofvlees

Stoofvlees heeft dolgraag krachtige smaken, dit komt omdat het vlees ontzettend lang suddert. Hierdoor zijn de kruiden in staat om langzaam hun smaak af te staan. Je kunt hierdoor een rijke kruiden systeem creëren.

Beste kruiden:

  • Laurierblad: geeft een warme en licht bittere toon, het is een ware klassieker bij stoofvlees.
  • Tijm: gedroogde tijm blijft ontzettend sterk van smaak tijdens lange stoofsessies.
  • Kruidnagel: gebruik dit type kruide met mate, dit vooral in combinatie met laurier en ook ui.
  • Jeneverbes: Het is een klassieke smaakmaker dit vooral in combinatie met wild en stoof.
  • Paprikapoeder (zoet en gerookt): voor een Spaans of Hongaars tintje.
  • Komijn: voor een warme en nootachtige accent.
  • Piment (allspice): brengt een diepe kruidigheid zonder dat het té pittig wordt.

Kruiden en bereidingstechniek

Wist je dat op de manier waarop jij het vlees bereidt, ook bepaalt welke kruiden het beste tot hun recht zullen komen.

  • Grillen: Kies vooral voor droge kruiden of marinades zonder suiker dit zodat de kruiden niet verbranden.
  • Bakken in de pan: Gebruik olie en verse kruiden zoals rozemarijn en knoflook, eventueel een klontje boter op het einde.
  • Sous-vide: Voeg subtiele kruiden toe in het zakje, zoals tijm of laurier.
  • Slowcooker of stoofpan: Hier kunnen stevige kruiden in mee, zoals kruidnagel en jeneverbes.
  • BBQ: Gebruik dry rubs met paprikapoeder, komijn en knoflookpoeder.

Veelgemaakte fouten bij het kruiden van rundvlees

We weten dat smaken echt altijd een persoonlijk verhaal zullen zijn, toch zijn er zeker een aantal veelvoorkomende fouten die zaken zoals smaak en ook textuur van rundvlees aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Zo kunnen de juiste kruiden het vlees een aantal niveaus omhoog halen, maar er is ook een keerzijde want de verkeerde toepassing zal de kwaliteit van het vlees meteen naar beneden halen. We gaan hieronder eens dieper in op de meest gemaakte fouten en ook hoe je ze ontzettend makkelijk kunt voorkomen.

Te veel zout van tevoren aanbrengen

We weten als geen ander hoe dat zout vlees kan beïnvloeden en hoe onmisbaar het is in vrijwel elk gerecht. Toch is het juiste moment van zout toevoegen een klein dingetje. Voeg je namelijk zout te vroeg toe, dan kan het zout het vocht uit het vlees onttrekken. Dit zal het vlees zelfs te taai kunnen maken.

Wat kun je dan beter doen?
Je wilt het vlees pas echt vlak voor het bakken en grillen zouten, misschien zelfs wel na de bereiding. Zo kun je bij een sous vide bereiding het vlees beter zouten na al het garen. Dit zorgt ervoor dat het vlees zijn sappigheid krijgt en ook voldoende smaak zal hebben.

Te sterke kruiden bij malse stukken vlees

Wil je een goede ossenhaas, entrecote of kogelbiefstuk bakken? Dan heb je als het ware heel weinig nodig. Dit zijn stukken vlees die normaliter van zichzelf al ontzettend veel smaak hebben en ook een fijne structuur hebben. Zo kan overmatig of te uitgesproken kruiden dat delicate karakter volledig overstemmen.

Wat kun je beter doen?
Je wil het echt simpel houden, denk maar een s aan die klassieke combinaties zoals zwarte peper, dat beetje knoflook en verse tijm of rozemarijn. Je kunt daarnaast ook met een beetje botersaus werken en wat gehakte peterselie gebruiken voor die frisse en zachte afronding.

Let op: Vermijd intens kruidige marinades of complexe rubs bij deze malse stukken. Bewaar die liever voor stoofvlees of barbecuegerechten.

Alles tegelijk willen gebruiken

Het kan voorkomen dat je door de kruiden het vlees ook niet meer zult zien. Dit zal voornamelijk gebeuren op het moment dat jij gaat beginnen met experimenteren. Het is namelijk ongelofelijk verleidelijk om van alles een klein beetje te gebruiken. Dit zorgt echter vaak voor een heel rommelig smaakprofiel, vrijwel geen enkele kruid die jij toevoegt zal in dit geval echt tot zijn recht komen.

Wat kun je beter doen?
Kies in dit geval eerder voor twee of maximaal drie verschillende kruiden of specerijen die het goed zullen doen samen en ook goed passen bij het stuk vlees dat jij gebruikt, denk in dit geval bijvoorbeeld maar eens aan:

  • Tijm & laurier bij stoofvlees
  • Knoflook & peterselie bij biefstuk
  • Komijn & koriander bij gehakt voor taco’s

Tip: Je wilt eens proberen om jouw gerechten te combineren aan een smaakthema, denk maar eens aan thema’s zoals:Italiaans, Marokkaans en Frans. Heb je het juiste thema gevonden? Pas dan jouw kruiden hierop aan.

Kruiden laten aanbranden

Wist je ook dat kruiden zoals bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder en ook kerrie echt bitter kunnen worden? Dit wanneer je ze te vroeg toevoegt in de hete olie of boter. Dit zal helaas heel snel gebeuren bij de hogere temperaturen, denk maar eens aan wanneer jij jouw biefstuk wil dichtschroeien. Dit zal niet alleen de smaak maar ook nog eens de geur van jouw gerecht op een negatieve wijze beïnvloeden.

Wat kun je beter doen?
Je wilt de droge kruiden pas toe gaan voegen wanneer de hitte van de pan iets lager gezet kan worden, denk maar eens aan halverwege het bakken of verwerk deze kruiden zelfs eens in marinades. Wanneer je bakt in boter kun je de kruiden ook op het laatste moment even meebakken voor een echte aromatische afwerking.

Praktisch voorbeeld:
Je wilt bijvoorbeeld een entrecote eerst goed aanbakken in olie, nader je dan het einde van het bakproces, dan voeg je op dit moment een klontje boter toe, wat rozemarijn en ook een gekneusd teentje knoflook. Je wil de boter continu over het vlees heen lepelen, dit terwijl het rust. Zo kun je de smaak er perfect in laten trekken zonder dat de kruiden zullen verbranden.

Geen rusttijd na het kruiden

Dit is echt een veel voorkomende fout, we zien namelijk vaak dat vlees voor het bakken al snel na het kruiden in de pan verdwijnt en na het bakken direct opgediend wordt zonder dat het de kans krijgt om te rusten. Dit zorgt ervoor dat de smaak aan de buitenkant van het vlees blijft en ook niet in het vlees trekt. Vlees heeft simpelweg echt even de tijd nodig om goed te kunnen rusten.

Wat kun je beter doen?
Je wilt het gekruide vlees altijd even 20 tot 30 minuten laten rusten buiten de koelkast, dit geldt zeker voor gehakt en ook de gemarineerde stukken. Het zorgt in dit geval voor een betere smaak en ook een meer gelijkmatigere garing, dit omdat het vlees op kamertemperatuur kan komen.

Conclusie

Wij van Vleesch.nl zien vlees bereiden niet als een wetenschap, het is meer een passie en zelfs een vorm van expressie. Je wilt in dit geval dus echt niet te bang zijn om eens te experimenteren met kruiden. Ruik, proef, pas aan. Vergeet daarnaast niet het allerbelangrijkste en dat is geniet van het algehele proces en ook het eindresultaat.

Heb je weer wat nieuw rundvlees op het menu staan? Bedenk je dan niet alleen maar hoe dat je het wil bereiden, maar steek ook echt even de aandacht in de kruiden en welke het beste bij jouw vlees passen. Begin in dit geval eerst eens met twee kruiden die jij ontzettend lekker vindt en ga vanuit daar eens experimenteren. 

Zoeken op vleessoort
Waarom Vleesch.nl?
Beoordeeld met een 9.8
Vóór 22:00 besteld morgen in huis
Service waar je op kunt bouwen
Klanten over ons

Voor het eerst vlees besteld bij Vleesch.nl. Ik had zelf een fout gemaakt in de bestelling en dat kon nog gemakkelijk worden gewijzigd na een[...]

10 / 10
Michael van Woensel 6 maanden geleden

Ik bestel al een tijdje vlees bij Vleesch en ik ben enorm tevreden over de kwaliteit. De smaak is uitzonderlijk—echt het beste dat ik ooit heb gehad. De service is net zo indru[...]

10 / 10
Omær Bay 7 maanden geleden

Het vlees is van super kwaliteit, en de prijs voor wat je krijgt is echt niet te geloven zo goed. Wij zijn heel erg blij met ons pakket, gaan hier zeker nog vaker bestellen!

10 / 10
Dennis van Valderen 8 maanden geleden
Heerlijk pakket met botten voor onze boerboel Jala DeVries besteld, na 1 dag al geleverd! blije hond. Zelf eten we niet zoveel vlees, echter we zullen snel we[...]
10 / 10
Carla Duyts 8 maanden geleden

Amazing taste and tender meat! And the personal and direct contact with Bart is much appreciated! Can't ask for more.

10 / 10
Joost Goderie 9 maanden geleden

The service is outstanding, as well as the meat itself. I highly recommend this place!

10 / 10
Joop Goldberg 10 maanden geleden
Makkelijke manier van bestellen, snelle levering en goed vlees aan een eerlijke prijs. Goed vriendelijk contact bij vragen. Na meerdere soorten vlees geprobee[...]
10 / 10
Johannes Savonije 11 maanden geleden

Al 3 stukken vlees geprobeerd. Goeie smaak, perfecte malsheid, mooie portie en een klein prijsje. Aldus een cadeautje voor de liefhebber.
Geef je om dierenwelzijn en verantwoord[...]

10 / 10
arda doan 1 jaren geleden

Zojuist een kalfsribeye gegeten, slechts één woord perfect. Dat is ook van toepassing op de info op de website, het assortiment, de prijsstelling, de verzending en het [...]

10 / 10
Aldert Rotting 1 jaren geleden

Ik heb mijn vleespakket ontvangen en het is zo heerlijk. Het vlees is mals en sappig, en die smaak, omg, is geweldig. Het is mijn beste ervaring in Nederland. Je kunt dit hoogwaardig[...]

10 / 10
Lolita Dzene 1 jaren geleden
Héérlijk mals vlees. Vriendelij[...]
10 / 10
Irene Lopes 1 jaren geleden

Voor de kerst een French rack besteld van 2,8 kilo. Alles perfect afgehandeld qua bestelling, email verkeer, afleveren en betaling. Goed persoonlijk contact. Vlees was erg mals en ui[...]

10 / 10
Arsenin Rodriguez 1 jaren geleden

ik heb nu voor de 2de keer rundvlees pakket besteld bij vleesche.nl besteld en het blijft overheerlijk vlees . lekker mals lekker smaak. het vlees wordt netjes verpakt bij je afgelev[...]

9 / 10
Anonymous 2018 1 jaren geleden
Bart is een aardige kerel en denkt heel erg m[...]
10 / 10
Carlo Wen 1 jaren geleden

Het ging niet helemaal zoals verwacht, maar toen er wat fout ging met de verzending (waar ze niks aan konden doen) was de manier van afhandelen heel erg net en meedenkend. Geweldige [...]

10 / 10
Sem Vink 1 jaren geleden
Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????
10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 1 jaren geleden

Vandaag voor de 3e keer een bestelling geplaatst. Wat een (H)EERLIJK vlees. Bart en zijn ploeg maken werk van eerlijk en lekker eten. Wat een verschil kan een goed stukje vlees zijn.[...]

10 / 10
Mark Snijders 1 jaren geleden

Wat een geweldig bedrijf is dit. Echt alles klopt. Fijn klantcontact met de boer zelf. Bestellen gaat echt super makkelijk via bijvoorbeeld e-mail. Altijd leuke reacties terug! En da[...]

10 / 10
Mikal Zeedzen 1 jaren geleden

Snelle levering en goed aangekomen. De extra botten voor de hond gaan ze een flinke kluif aan hebben ????????????

10 / 10
Assie the Adorable BosTrol 2 jaren geleden

Voor de tweede keer besteld en blijf het zeker doen. Vlees is heerlijk. Ze leveren snel en het zijn zeer vriendelijke mensen. Ik zou het zeker aanbevelen.

9 / 10
Jolanda van Kruijsdijk - van den boomen 2 jaren geleden
10% korting?
Aan het laden...
Cookies op Vleesch. Vleesch gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie